Komemorativno okupljanje u okviru Spomen-kompleksa ``Čačalica`` u Požarevcu povodom obeležavanja srpsko-ruskih komemorativnih svečanosti

Četvrtak, 12 Oktobar 2017 |

NAJAVA DOGAĐAJA

 

Požarevac – Državni sekretar Ministarstva  za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković predvodiće 15. oktobra 2017. godine u 13.00 časova državnu ceremoniju u okviru Spomen-kompleksa ``Čačalica`` u Požarevcu posvećenu odavanju počasti borcima i civilima stradalim u Drugom svetskom ratu.

Komemorativno okupljanje počeće ceremonijom polaganja venaca i odavanja počasti kod Spomen-kosturnice stradalih pripadnika Crvene Armije. Nakon toga, srpski i inostrani zvaničnici odaće počast žrtvama kod Spomen-kosturnice rodoljuba stradalih u Drugom svetskom ratu.

Komemorativno okupljanje biće održano uz državne i vojne počasti.

Vence će kod obe spomen-kosturnice pored državnog sekretara položiti predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, gradonačelnik i predstavnici Grada Požarevca, diplomatski predstavnici Ruske Federacije, Republike Belorusije,  kao i udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačih ratova Srbije.  Organizator komemorativne svečanosti je Odbor Vlade za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

                                                                                                       ********

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja 2011. godine u potpunosti je finansiralo projekat Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture – Smederevo koji je za cilj imao sveobuhvatnu obnovu Spomen-kosturnice stradalih pripadnika Crvene Armije, Spomen-obeležja stradalim Jevrejima i Spomen-kosturnice rodoljuba stradalih u Drugom svetskom ratu u okviru spomen-kompleksa „Čačalica“ kod Požarevca.