Komemorativno okupljanje na stratištu u Jajincima

Subota, 06 Oktobar 2018 |

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predvodiće 7. oktobra 2018. godine u 11.00 časova na stratištu u Jajincima kod Beograda državnu komemorativnu svečanost posvećenu očuvanju dostojanstvenog sećanja na više desetina hiljada brutalno likvidiranih na tom mestu stradanja u Drugom svetskom  ratu.

    

Državnoj ceremoniji prisustvovaće predstavnici Narodne skupštine Republike Srbije, ministri u Vladi Srbije, predstavnici Grada Beograda, Opštine Voždovac, diplomatski i vojno-diplomatski predstavnici više od dvadeset država, predstavnici Nacionalnog saveta Romske nacionalne manjine, Saveza Jevrejskih opština, Udruženja logoraša, SUBNOR-a Srbije, veliki broj ratnih veterana, nekadašnji zatočenici logora smrti u okupiranoj Evropi tokom Drugog svetskog rata, potomci stradalih, predstavnici  brojnih ustanova kulture, nauke, obrazovanja i umetnosti, učenici beogradske osnovne škole iz Jajinaca kao i veliki broj građana Beograda i čitavog niza gradova i mesta u Srbiji.

 

Nakon ceremonije polaganja venaca, koja će se odvijati uz najviše državne i vojne počasti, velikom broju srpskih i inostranih zvaničnika, kao i okupljenim građanima obratiće se preživeli ustaškog logora, predsednik Udruženja „Jasenovac“, gospodin Milinko Čekić i predsednica Vlade Srbije, gospođa Ana Brnabić.

         

Posle ceremonije planiran je umetnički program pod nazivom  „Čovek – broj“ u čijem izvođenju učestvuju glumci Nela Mihajlović, Ivan Jevtović, Aleksandar Srećković.

 

Akreditacije: Molimo predstavnike medija da se akredituju na adresu press@minrzs.gov.rs  najkasnije do subote, do 18 časova.

    

Po svom značaju, državna komemorativna svečanost na strelištu u Jajincima predstavljaće najveće okupljanje takve vrste u Srbiji u 2018. godini.

 

Radio televizija Srbije direktno će prenositi državnu komemorativnu ceremoniju.

 

Državna komemorativna svečanost na strelištu u Jajincima nije samo događaj koji za cilj ima očuvanje dostojanstvenog sećanja na sve nevino postradale tokom Drugog svetskog rata, već i istinska prilika da se sa najvećeg mesta stradanja u državi pošalje jedinstvena poruka privrženosti antifašizmu, nenasilju, razumevanju, toleranciji i saradnji.

 

Polazeći od toga, Vlada Republike Srbije upućuje poziv građanima da se u dostojanstvenom miru priključe komememorativnom okupljanju u Jajincima.