Državni sekretar Nenad Nerić na otvaranju 9. BOSIFEST-a

Četvrtak, 11 Oktobar 2018 |

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalan pitanja Nenad Nerić na otvaranju devetog beogradskog internacionalnog filmskog festivala osoba sa invaliditetom – BOSIFEST 2018 i rekao da je ovaj festival je veoma značajan sa aspekta podizanja svesti opšte populacije o pravima, položaju i potrebama osoba sa invaliditetom kao i izazovima sa kojima se suočavaju.

 

Prema rečima Nerića BOSIFEST ima posebnu vrednost zbog činjenice da su njegovi aktivni učesnici osobe sa invaliditetom, a to je jedan od najboljih načina da ova populacija iskaže svoje mogućnosti i svoju kreativnost.    

 

„Značajno je istaći da je ovaj festival međunarodnog karaktera što doprinosi uklanjanju barijera kako unutar našeg društva tako i između različitih kultura. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja već devetu godinu zaredom podržava održavanje BOSIFESTA koji iz godine u godinu privlači sve veće interesovanje javnosti što govori o kvalitetu festivala“, naglasio je Nerić.

 

Nenad Nerić istakao je da filmska ostvarenja, čija su tematika osobe sa invaliditetom, imaju mogućnost da uklanjaju predrasude koje, u manjoj ili većoj meri, postoje u svakom društvu.

 

„Nadam se da će nas moto ovogodišnjeg festivala koji glasi „Rampa“, osvestiti i podstaći da otklanjamo barijere između nas i da zajednički menjamo stvarnost i budemo korak bliže društvu jednakih mogućnosti za sve“, poručio je državni sekretar.

 

Na BOSIFEST-u 2018 biće prikazani dokumentarni filmovi koji se bave životom osoba sa invaliditetom ili su autori osobe sa invaliditetom. Ovogodišnji filmski program odlikuju skoro svi raznovrsni žanrovi i najbolji kvalitet filmova.

 

Ovo će biti deveta godina kako predstavljamo širok izbor filmova. Selektor Goran Radovanović odabrao je 15 filmova od kojih će 10  biti prikazani u takmičarskom, a 5 u revijalnom delu. Filmovi su iz Amerike, Kanade, Evrope, zemalja iz okruženja.

 

Na svečanoj dodeli nagrada, žiri će dodeliti Grand Prix Festivala za najbolji film, nagradu za najbolju režiju i scenario,kao i specijalne nagrade.

 

Prateći program Festivala čine kreativne radionice, okrugli stolovi, muzički performansi.