NEMAČKA ORGANIZACIJA ZA MEĐUNARODNU SARADNjU (GIZ)

Aktuelno:

1.Projekat „Inicijativa za inkluziju“ (podsticanje zapošljavanja povratnika na lokalnom nivou)

Memorandum o saradnji za projekat „Inicijativa za inkluziju“između Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, Nacionalne službe za zapošljavanje i Nemačke organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ)  potpisan je 19. marta 2018. godine.

Vrednost projekta je 1.800.000 evra. 

 

Svrha projekta je stvaranje osnove za realizaciju inovativnih lokalnih ideja za zapošljavanje povratnika - tražilaca azila, potencijalnih tražioca azila, Roma i pripadnika drugih marginalizovanih i ugroženih društvenih grupa kao i razmenu iskustava i primera dobrih praksi koje će proizaći iz primene konkretnih projekata u sedam odabranih gradova i opština: Požarevac, Arilje, Sokobanja, Kučevo, Novi Pazar, Bečej i beogradska opština Mladenovac, kao i njima susednim gradovima i  opštinama, ukoliko je to primenljivo.

Vremenski okvir saradnje je do 30. aprila 2019. godine.

 

2.Projekat „Savetovanje o migracijama u Srbiji - Nemački informacioni centar za migracije, stručno obrazovanje i karijeru (DIMAK) – „Migracije za razvoj“

 

Sporazum o sprovođenju tehničke saradnje na projektu „Savetovanje o migracijama u Srbiji - Nemački informacioni centar za migracije, stručno obrazovanje i karijeru (DIMAK) između  Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, Nacionalne službe za zapošljavanje i Nemačke agencije za međunarodnu saradnju (GIZ) potpisan je 9. novembra 2016. godine.

 

Sveobuhvatni cilj Projekta je jačanje razvoja zemalja porekla migranata, kao i pospešivanjedoprinosa migranata u zemljama porekla i unapređivanje okvirnih uslova za legalnu radnu migraciju i cirkularnu migraciju u određenim partnerskim zemljama, pružanje informacija potencijalnim migrantima o perspektivama i mogućnostima za legalnu radnu migraciju, o stručnom obrazovanju i šansama za karijeru - kako u Nemačkoj, tako i u Srbiji.

Ovaj cilj se realizuje u okviru pet oblasti delovanja:

  1. Savetovanje za migracionu politiku,
  2. Savetovanje za migracije,
  3. Razvojno orijentisan povratak migranata-prenos znanja putem povratka stručnjaka u zemlju porekla,
  4. Saradnja sa dijasporom (organizacije migranata i stručnjaci iz dijaspore),
  5. Poslovne ideje za razvoj.

Vremenski okvir saradnje je do 31. oktobra 2019. godine.

 


 

U pripremi:

1. Projekat „Socijalne usluge za osetljive grupe“

 

Predlog projekta „Usluge socijalne zaštite za osetljive kategorije“ odobren je od strane nemačkog Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ). Projekat ima za cilj da osnaži razvoj institucija socijalne zaštite na lokalnom nivou kako bi se poboljšalo pružanje socijalnih usluga osetljivim kategorijama stanovništva, unapredi proces prikupljanja relevantnih podataka i nadzor prilikom obezbeđivanja socijalnih usluga osetljivim grupama na lokalnom  i nacionalnom nivou kao i da se ojača koordinacija i saradnja između relevantnih učesnika i između učesnika i osetljivih kategorija takođe.

Prema predlogu projekta biće izabrano 12 opština kojima će biti pružena podrška u osnaživanju usluga socijalne zaštite.

Vrednost projekta je 3.000.000 evra. 

Vremenski okvir saradnje je 31. decembar 2020. godine.