Arhiva - decembar 2013.

27. decembar 2013.

Pola veka Gerontološkog centra Beograd

Povodom proslave pedesetogodišnjice Gerontološkog centra Beograd, u Domu penzionera Bežanijska kosa održana je svečana akademija koja je okupila mnogobrojne zvaničnike iz Ministarstva zdravlja, Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike kao i veliki broj onih koji su prethodnih godina na bilo koji način pomagali Gerontološkom Centru.

Direktorka Gerontološkog centra Beograd, Suzana Mišić u svom uvodnom obraćanju zahvalila se svim prisutnima na podršci a dodeljena su i specijalna priznanja svima onima koji su prethodnih godina svojim trudom i zalaganjem doprineli razvoju ove ustanove.

Jedno od specijalnih priznanja dodeljeno je i državnom sekretaru Brankici Janković, koja je u svom obraćanju istakla da je upravo duh zajedništva, tolerancije i ljubavi, koga emaniraju svi zaposleni u Gerontološkom centru Beograd, najveći razlog zbog koga se jedna ustanova sistema socijalne zaštite može nazvati pravim ličnim domom svakog njegovog korisnika.

 Pola veka Gerontološkog centra Beograd

Brankica Janković, takođe je istakla svoje zadovoljstvo zbog činjenice da je Gerontološki centar Beograd sada jedna od najstabilnijih i najkvalitetnijih ustanova u svojoj oblasti u regionu, naglasivši da je dužnost Ministarstva rada da standard koji je dostignut u Gerontološkom Centru Beograd održi i dodatno unapredi i na taj način motiviše i sve ostale slične ustanove.

Na dan svog jubileja, ustanovi Gerontološki centar Beograd su uručene i prve licence za pružanje usluga socijalne zaštite, jedna za uslugu smeštaja odraslih i starijih lica kao i licenca za pružanje usluge pomoći u kući istoj korisničkoj grupi.

Gerontološki centar Beograd je prva ustanova koja je svoje poslovanje i delatnost uskladila sa novim standardima i uslovima za pružanje usluga socijalne zaštite, što je svakako obaveza svih ostalih pružalaca usluga.

Ovim je i zvanično otpočeo proces licenciranja organizacija socijalne zaštite, a Ustanova Gerontološki Centar Beograd je prva uskladila delatnost i poslovanje sa propisanim standardima, pokazavši da su isti dostižni, i na taj način je dala dobar primer svim ostalim pružaocima usluga u sistemu socijalne zaštite.

26. decembar 2013.

Krkobabić: Imamo važnija posla od vanrednih parlamentarnih izbora

intervju Večernjim novostima

SRBIJA ima mnogo važnijih poslova od raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora. Oni koji odlučuju o izlasku na birališta, trebalo bi i to da imaju na umu. Što se mene lično tiče, izbori mogu da se raspišu i danas.

To je za "Novosti" izjavio Jovan Krkobabić, potpredsednik Vlade, ministar za rad,zapošljavanje i socijalnu politiku i lider PUPS, koji smatra da procesi koje je pokrenula Vlada, na čelu sa Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem, moraju snažno da se nastave tokom 2014.

 Krkobabić: Imamo važnija posla od vanrednih parlamentarnih izbora

- Ova Vlada započela je krupne promene u zemlji - od borbe protiv kriminala i korupcije, do privlačenja stranih investicija i otpočinjanja pregovora sa EU. Učvrstili smo veze sa Briselom,Rusijom, Kinom, Emiratima i mnogima na istoku i zapadu. Naš naredni ključni cilj je zapošljavanje Srbije.

Kada će biti konačno usvojen novi Zakon o radu, koji bi, kako tvrdite, trebalo to da omogući?

- Na prilično usklađenoj radnoj verziji, koja je sada pred javnosti, radila je ekspertska grupa iz različitih oblasti, iz svih relevantnih ministarstava. Nacrt Zakona je na javnoj raspravi i konkretna rešenja biće poznata kada se ona okonča.

Mogu li zakočiti usvajanje zakona sindikati koji su istupili iz rasprave tvrdeći da je zakon protiv radnika?

- Verujem u odgovoran odnos svih aktera prema ovom važnom zakonskom projektu. Očekujem da konačna verzija teksta bude pred Vladom i parlamentom u prvim mesecima 2014. Uveren sam da će i ljudi iz sindikata dati tome pun doprinos.

Jeste li bili izloženi pritiscima ministra Radulovića da prihvatite neke odredbe "na štetu zaposlenih" kako tvrdi funkcioner PUPS Momo Čolaković?

- Ne bih želeo da komentarišem ko je bio za, a ko protiv predloženih rešenja. Ministarstvo koje vodim formalni je nosilac projekta i neću da zamećem kavgu sa bilo kim ko učestvuje u ovom poslu. Cilj mi je da sučelimo sve argumente i da dođemo do najboljih rešenja.

Ali, budući propis je već prozvan "zakon za otupuštanje"?

- To neće i ne sme biti zakon za otpuštanje, već zakon za unapređenje sistema za zapošljavanje radnika. Težište je na zapošljavanju, jer je to najdublji interes celokupnog društva i jedan je od najvažnih nacionalnih ciljeva.

Jedno je cilj. U praksi će poslodavci dobiti olakšanu proceduru za otpuštanje?

- Imaćemo takav propis da ničija samovolja neće moći da dođe do izražaja. Cilj koji ima država, a to je otvaranje novih radnim mesta, biće pretočen u praksu.

Hoće li penzije biti ugrožene tokom 2014. zbog nedostatka para u budžetu?

- Socijalna politika prema penzionerima, koju smo ustanovili još 2008. godine, neće biti promenjena ni u 2014. Isplata će biti redovna. To je zakon i to mora da se poštuje dok sam ja ovde. Pred novu godinu, biće uplaćena i jednokratna pomoć na adrese pola miliona najugroženijih penzionera u zemlji. Ispunićemo dakle i to obećanje

 Krkobabić: Imamo važnija posla od vanrednih parlamentarnih izbora

Koliko su osnovane spekulacije da planirate pred naredne izbore da napustite SPS i da se približite naprednjacima?

- PUPS je u užoj koaliciji sa SPS i JS, a u široj sa SNS i ostalim partnerima u Vladi. Podjednako cenimo sve naše partnere. DOk smo u ovoj Vladi, među njima razlike ne pravimo.

A da li biste razmišljali o predizbornom savezu sa SNS ukoliko bi pala Vlada?

- Ne bih se bavio proročanstvom: šta bi bilo kada bi bilo. Ne vidim nijedan razlog da ova Vlada ne produži dalje u interesu građana Srbije.

Hoće li PUPS imati kandidata za gradonačelnika Beograda?

- O tome još nismo raspravljali. Tek nam predstoje razgovori s partnerima o detaljima vezanim za tzv Beogradske izbore. Naravno da će javnost biti blagovremeno informisana o rezutatima tih razgovora.

P.Vasiljević

 


PO SAVET O SVOM TROŠKU

Jesu li tačna tabloidna saznanja da ste se nedavno operisali u Ženevi?

- Od svega je jedino tačno da sam u Ženevi bio dva dana. Naravno da nikakve operacije nije bilo. Po preporuci prijatelja išao sam na konsultacije sa doktorom Filipom Morelom . Na putu sam bio o svom trošku i u društvu sina.

 


BOLjE KRAJEM GODINE

Očekujete li da iduća godina bude bar malo lakša za građane?

- Iduća godina će biti teška, ali smatram da će građani osetiti pozitivne efekte reformi u poslednjim mesecima 2014. Ekonomska kriza kroz koju prolazimo vrlo je teška i pravo je malo čudo kako smo mi, kao ministarstvo, uspeli da obezbedimo ne samo penzije već i sva druga redovna socijalna davanja najugroženijim slojevima društva, a reč je o preko tri miliona građana. PUPS se u svojoj borbi za socijalnu pravdu možda nalazi na najisturenijoj poziciji od svih partnera jer se mi dnevno suočavamo s najtežim, najosetljivijim i marginalizovanim grupama u društvu. A to nisu samo penzioneri već i nezaposleni ,izbegla i prognana lica, invalidi kao i svi drugi koji na sebi nose najveći teret ove krize.

26. decembar 2013.

Pomoć najugroženijima u opštini Bela Crkva

Državna sekretarka Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, dr Nevenka Mihajlović, posetila je sa direktorkom Centra za socijalni rad „8. maj“ Bela Crkva, Violetom Simić, dva sela u toj opštini – Jasenovo i Crvenu Crkvu i uručila pomoć najugroženijima.

Opština Bela Crkva ima najveći broj nezaposlenih u Vojvodini i prva je na listi korisnika novčane socijalne pomoći po glavi stanovnika. Ta opština ima i najveći broj mališana na hraniteljstvu, ukupno 96.

 Pomoć najugroženijima u opštini Bela Crkva

Državna sekretarka, dr Nevenka Mihajlović, prvo je posetila porodicu Silvane Munćan iz Jasenova, majku sa četvoro dece, koji su do skoro živeli u prostoriji bez krova, vrata i prozora, i bez grejanja. Centar za socijalni rad, uz pomoć donatora i sredstava jednokratne pomoći iz budžeta opštine, tokom leta je renovirao kuću. Nesebičnim angažovanjem meštana na kući su izvršeni neophodni radovi, obezbeđena su dva ležaja i šporet na drva, a u toku nekoliko narednih dana porodica Munćan dobiće i sto i ormare. Centar za socijalni rad obezbedio im je i ogrev. Državna sekretarka je razgovarala sa majkom i decom, podelila im novogodišnje paketiće i podržala rad i ideju direktorke Simić i nastojanje da se ovoj deci obezbedi adekvatan smeštaj kako bi rasli uz svoju majku, a ne u domu ili hraniteljskoj porodici.

 Pomoć najugroženijima u opštini Bela Crkva

Državna sekretarka podelila je novogodišnje paketiće koje je za 151 dete, koja su u porodicama koje su korisnici socijalne pomoći, obezbedio Centar za socijalni rad „8. maj“ Bela Crkva, kao i bonove za ogrev i higijenske pakete samačkim staračkim domaćinstvima.

 Pomoć najugroženijima u opštini Bela Crkva

Na kraju posete obišli su stanovnike zgrade nekadašnjeg "Standard betona". U tom prostoru u samom centru grada, potpuno nesulovnom za stanovanje, koji je opštinska služba za urbanizam proglasila opasnim po život, nastanjeno je desetak porodica. Sada je ova zgrada u privatnom vlasništvu, pa porodice koje tu žive sa decom moraju se iseliti. Direktorka Centra za socijalni rad, Violeta Simić je objasnila koji su mogući modaliteti smeštaja i zbrinjavanja ovih osoba.

Državna sekretarka dr Nevenka Mihajlović, tokom ove posete je svoj deci i odraslima koje je obišla, poželela srećne Novogodišnje i Božićne praznike.

23. decembar 2013.

Održana rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu

Danas je u Nišu, u prostorijama Regionalne privredne komore, održana javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu.

 Održana rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu

Dr Nevenka Mihajlović, državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike otvorila je javnu raspravu i tom prilikom informisala prisutne o razlozima za donošenje Zakona. Na javnoj raspravi, pored predstavnika Uprave za bezbednost i zdravlje na radu i Inspektorata za rad učestvovalo je i oko 100 predstavnika privrednih subjekata.

18. decembar 2013.

Martinović: Javnom raspravom do boljeg zakona o radu

Onima koji nisu učestvovali u ranijim fazama izrade novog zakona o radu, tokom javne rasprave biće omogućeno da daju svoje mišljenje i da pomognu da se tekst unapredi, izjavio je, gostujući u Dnevniku RTS, državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Zoran Martinović. Mali je krug izmena oko kojih su se tri strane potpuno saglasile, a najspornije će, osim otpremnina i rada na određeno vreme, biti odredbe koje se odnose na obračune zarada, očekuje Martinović.

Kao važan preduslov za reforme, privrednici ističu izmene Zakona o radu. Javna rasprava o predloženim izmenama počinje danas, a polemika sindikata i poslodavaca traje od samog početka izrade predloga. Očekuje se da tokom javne rasprave najviše primedbi, osim na odredbe koje se tiču otpremnina i rada na određeno vreme, bude na način obračuna zarada.

Državni sekretar Ministarstva rada Zoran Martinović konastatuje da se teško došlo do faze javne rasprave, s obzirom na antagonizme između učesnika u procesu - sindikata i poslodavca, a zatim i sindikata i države.

Javna rasprava treba da omogući svima koji nisu učestvovali u ranijim fazama izrade da daju svoje mišljenje i da pomognu da se tekst unapredi, rekao je Martinović, gostujući u Dnevniku RTS-a.

Kaže da mu je žao što je u ranijim fazama izrade zakona propuštena prilika za puni socijalni dijalog zbog povlačenja sindikata, ali napominje da su sindikati veoma zainteresovani za javnu raspravu.

Pored učešća na prezentacijama radne verzije zakona u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, primedbe mogu da dostave Ministarstvu rada i u pisanom obliku.

Martinović priznaje da je mali krug izmena Zakona oko kojih su se poslodavci, država i sindikati potpuno saglasili. To su odredbe o nepunom radnom vremenu, radu van prostorija poslodavca, godišnjem odmoru, jačoj ulozi inspekcije rada.

Veliki je broj odredbi za koje sindikati nisu izneli konkretne primedbe ili predloge, već su, kaže Martinović, samo naveli da su sporne.

 Martinović: Javnom raspravom do boljeg zakona o radu

U javnosti su se kao najspornije pominjale odredbe koje se tiču rada na određeno vreme i otpremnina. Međutim, Martinović ističe da su se upravo o tim odredbama gotovo u potpunosti saglasili.

Radnom verzijom zakona predloženo je da rad na određeno vreme umesto najviše 12, može da traje 24 meseca, a u nekim slučajevima i 36 meseci.

Predloženo je i da poslodavac isplaćuje otpremninu samo za vreme koje je radnik proveo u njegovoj firmi, ali su sindikati zatražili da se nađe formula i za radnike koji nikada nisu ostvarili pravo na otpremninu. To će, ocenjuje državni sekretar, biti veoma teško.

Najsporniji je, napominje Martinović, način obračuna naknade zarade za vreme plaćenog odsustva.

"Mi smo predložili da osnovica ne bude prosek tromesečne plate nego osnovna plata zaposlenog koju bi ostvario da radi bez ikakvog uvećanja", rekao je Martinović i ocenio da će biti polemike i oko predloga da se smenski rad ne uređuje kao plaćeni vid rada kroz Zakon o radu nego da to bude prepušteno opštim aktima.

Ozbiljne prigovore očekuje na odredbu koja predviđa da uvećanje zarade po osnovu minulog staža, bude obračunavano ne na osnovu ukupnog staža kao do sada, već na osnovu rada kod aktuelnog poslodavca.

Takođe, odredbe o brisanju i mogućnosti za proširivanje dejstva kolektivnih ugovora su tačka sporenja učesnika izmena zakona.

Martinović priznaje da će izmenjeni Zakon o radu omogućiti lakše otpuštanje, ali tvrdi i da će radnici koji su proglašeni viškom potom lakše nalaziti posao.

"U nekim delovima će omogućiti lakše otpuštanje, jer se smanjuje visina otpremnine i to će poslodavcu omogućiti da se lakše opredeljuju za viškove zaposlenih, a sa druge strane zaposleni koji su višak mogu da nađu drugu šansu kod novog poslodavca jer ne predstoji opasnost da mora da im plaća otpremninu", rekao je Martinović.

Zakon će, kako je naveo, preciznije urediti način otpuštanja zaposlenih u slučaju povrede radne dužnosti, pa neće biti nejasnoća koje će doprineti da sudovi te zaposlene posle nekoliko godina vraćaju na rad.

Javna rasprava završava se 10. januara, a potom će Ministarstvo rada pribaviti mišljenja drugih ministarstva.

18. decembar 2013.

Podrška lokalnim samoupravama

Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije organizovala je u Aranđelovcu, 18. decembra 2013. godine, finalni okrugli sto i sastanak Među-ministarske radne grupe, u okviru projekta “Podrška lokalnim samoupravama u decentralizaciji društvenih delatnosti“. Ovaj projekat realizovala je Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u saradnji sa Norveškom asocijacijom lokalnih i regionalnih vlasti (KS) i Centrom za liberalno-demokratske studije (CLDS).

Projekat je na integrisani način pružao podršku preuzimanju decentralizovanih funkcija i javnih usluga u oblastima obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite na lokalnom nivou, a finansijer projekta je Kraljevina Norveška preko Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Norveške.

 Podrška lokalnim samoupravama

U okviru skupa, predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva zdravlja i Stalne konferencija gradova i opština potpisali su Povelju o saradnji. Povelju je, ispred Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike potpisala državni sekretar Brankica Janković.

Pomenuti okrugli sto imao je za cilj formulisanje preporuka, razmenu iskustava i prakse između lokalnih samouprava i drugih relevantih partnera u okviru nadležnosti lokalnih samouprava u oblastima zdravstveno-socijalne zaštite i obrazovanja.

U okviru svog obraćanja, državna sekretarka Brankica Janković istakla je da će Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike sledeću, 2014. godinu, pored ostalih planova, posvetiti i aktivnostima na pripremi lokalnih samouprava za korišćenje namenskih transfera u cilju uspostavljanja i obezbeđivanja održivosti usluga na lokalnom nivou.

18. decembar 2013.

Počela javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike započelo je danas, 18. decembra 2013. godine, javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu koja će trajati do 10. januara 2014. godine.

Planirane su tri prezentacije i rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu - 20. decembra 2013. godine u Novom Sadu (Regionalna privredna komora, od 11 do 14 časova), 23. decembra u Kragujevcu (Regionalna privredna komora Kragujevca, od 11 do 14 časova) i 26. decembra u Beogradu (Palata Srbija, od 11 do 14 časova).

Tekst Nacrta zakona sa Obrazloženjem i Pregledom odredaba Zakona o radu koje se menjaju, kao i Obrazac za dostavljanje predloga, sugestija, inicijativa i komentara na Nacrt zakona, postavljeni su na sajt Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, www.minrzs.gov.rs, Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom www.civilnodrustvo.gov.rs. i na portalu e-uprave.

Nacrt zakona pripremila je Radna grupa koju su činili predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Inspektorata za rad, Ministarstva privrede, Ministarstva finansija i predstavnici Unije poslodavaca Srbije, a na početku rada aktivno učešće imali su i predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS „Nezavisnost”.

17. decembar 2013.

Međunarodni dan sećanja na Rome stradale u II svetskom ratu

Izaslanica predsednika Vlade Republike Srbije ministarka zdravlja prof. dr Slavica Đukić Dejanović predvodila je centralnu državnu komemorativnu svečanost povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu.

 Međunarodni dan sećanja na Rome stradale u II svetskom ratu

Komemorativna svečanost bila je održana 16. decembra 2013. godine u 11.00 časova u okviru lokaliteta masovne grobnice civila stradalih u Drugom svetskom ratu, u okviru Spomen-kompleksa „Stratište” u Jabuci kod Pančeva. Nakon ceremonije polaganja venaca i odavanja počasti, prisutnima su se obratili gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihailović, ministarka zdravlja prof. dr Slavica Đukić Dejanović. Državnoj ceremoniji prisustvovali su potomci žrtava, predstavnici romske nacionalne manjine, grada Pančeva, predstavnici Diplomatskog kora, udruženja i građani.

Centralna državna ceremonija okončana je umetničkim programom u realizaciji Kulturno-prosvetne zajednice Srbije. Organizator državne komemorativne ceremonije bio je Vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

16. decembar 2013.

99. godišnjica Kolubarske bitke

Povodom obeležavanja 99. godišnjice Kolubarske bitke kod Lazarevca, centralnu državnu ceremoniju predvodio je predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić, koji je tom prilikom uz državne i vojne počasti položio venac i obratio se prisutnima. Ceremonija je održana 15. decembra u 11 časova kod crkve Svetog Dimitrija u Lazarevcu, u organizaciji Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

 99. godišnjica Kolubarske bitke

Vence su kod crkve Svetog Dimitrija u Lazarevcu, gde je pokopano oko četrdeset hiljada stradalih srpskih i austrougarskih vojnika, kao i kod Spomenika srpskom ratniku položili predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i grada Lazarevca, kao i diplomatski predstavnici Austrije, Mađarske, Slovačke i Češke. Ceremonija je završena kulturno-imetničkim programom u realizaciji „Art i medije”.

 99. godišnjica Kolubarske bitke

Istog dana u manastiru Ćelije vence su položili predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, predsednik opštine Lajkovac, predstavnici opštine Lazarevac, kao i diplomatski predstavnici Austrije, Mađarske, Slovačke i Češke.

16. decembar 2013.

Održana Svečana sednica Saveta za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije

Kako je u uvodnom izlaganju istakla Stana Božović, predsednica Saveta, ova sednica je bila prilika da se sumiraju rezultati Saveta u 2013. godini i najave aktivnosti u sledećem periodu na osnovu Plana rada Saveta za rodnu ravnopravnost (2013-2016). Navedeno je da je Savet, od aprila 2013. godine, od kada je formiran posebnom Odlukom Vlade Republike Srbije – usvojio Poslovnik o radu, razmotrio i predložio mere na osnovu Zaključnih zapažanja Komiteta UN za eliminaciju diskriminacije žena iz jula 2013. godine, podržao potvrđivanje Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici i inicirao evaluaciju Akcionog plana uz Nacionalnu strategiju za poboljšanje položaja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti u 2014. godini. Osim toga, u saradnji sa OEBS, održao je sastanak o partnerstvu sa organizacijama civilnog društva i sastanak sa međunarodnim organizacijama u vezi sa jačanjem kapaciteta mehanizama za rodnu ravnopravnost na lokalnom nivou.

 Održana Svečana sednica Saveta za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije

Što se tiče planova za 2014. godinu, istaknuto je da će se oni razvijati u dva pravca. Prvi se tiče pitanja nasilja nad ženama i nasilja u porodici, u okviru koga je predviđeno praćenje i sagledavanje aktivnosti nakon potvrđivanja Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, koji predviđaju harmonizacija domaćih propisa, a naročito krivičnog zakonodavstva, i određivanje nacionalnog koordinativnog tela. Tu je i inicijativa za formiranjem dodatnih sigurnih kuća u Republici Srbiji. Drugi pravac se odnosi na rad oko izmena i dopuna Zakona o ravnopravnosti polova, koji treba da dovede do efikasnije primene međunarodnih standarda u vezi sa ravnopravnim položajem žena i muškaraca.Beograd, Stana Božović predsednik Saveta za rodnu ravnopravnost, bez rodne ravnopravnosti Srbija ne može da bude moderna i razvijena zemlja

Pored redovnih članova i članica Saveta, ovoj sednici su prisustvovale pojedine narodne poslanice, koje su i članice ženske parlamentarne mreže, predstavnici drugih resora, zaštitnika građana, civilnog društva i međunarodnih organizacija, kao što su OEBS i Kancelarije UN za rodnu ravnopravnost.

 Održana Svečana sednica Saveta za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije

16. decembar 2013.

Internacionalna konferencija o hraniteljstvu

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike i Centar za porodični smeštaj i usvojenje Beograd, povodom petogodišnjice rada ovog centra, organizovalo je Internacionalnu konferenciju o hraniteljstvu pod nazivom: IZAZOVI HRANITELjSTVA NA POČETKU 21. VEKA – ISKUSTVA KOJA KREIRAJU BUDUĆNOST. Konferenciju je otvorila državni sekretar Brankica Janković, koja je govorila o reformskim rezultatima u domenu zaštite dece u Srbiji.

 Internacionalna konferencija o hraniteljstvu

Brankica Janković je istakla da je trenutno u Srbiji oko 6.000 dece smešteno u više od 4.300 hraniteljkih porodica. Ukupan broj dece na hraniteljstvu povećava se za oko 10 odsto godišnje, dok se broj dece bez roditeljskog staranja u ustanovama za 5 godina upola smanjio. Više od 7.500 dece i mladih odvojeno je od svojih roditelja: 80 odsto njih smešteno je u hraniteljskim porodicama, a preostalih 20 odsto u ustanovama socijalne zaštite. Brankica Janković je naglasila da Srbija spada u zemlje sa najnižom stopom institucionalizacije u Evropi, a da se u periodu od 2000. do 2011. godine, ukupan broj dece i mladih smeštenih u ustanovama socijalne zaštite smanjio za skoro polovinu, a najveće smanjenje ostvareno je u uzrasnoj grupi do tri godine – 81 odsto.Beograd, Brankica Janković državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, o podršci hraniteljskim porodicama

„Ministarstvo ulaže velike napore da unapredi kvalitet života dece koja ne mogu da rastu u svojim biološkim porodicama, a rezultati koji su postignuti ogledaju se kroz značajno smanjen broj dece i mladih u institucijama, višestruko povećan broj dece na smeštaju u hraniteljskim porodicama, povećan broj usvojene dece, zatvaranje jednog broja domova za decu, osnivanje centara za porodični smeštaj i usvojenje, intenzivirano unapređenje zaštite osoba sa invaliditetom na smeštaju u ustanovama socijalne zaštite, utvrđivanje standarda organizacije rada centara za socijalni rad, utvrđivanje standarda usluga socijalne zaštite, razvoj usluga na lokalnom nivou, proces akreditacije programa obuke za zaposlene, proces licenciranja, osnivanje Komore socijalne zaštite“, izjavila je državna sekretarka, Brankica Janković.Beograd, Brankica Janković državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, o teškom pronalaženju hraniteljskih porodica za decu sa posebnim potrebama

Prvi deo koferencije zaključila je mr Dobrila Grujić, direktor Centra za porodični smeštaj Beograd, izlaganjem o temi „Nova praksa u zaštiti dece na hraniteljstvu – inovativni pristup u radu Centra za porodični smeštaj i usvojenje.Beograd, Dobrila Grujić direktorka Centra za porodični smeštaj i usvajanje Beograd, o rezultatima petogodišnjeg rada Centra

Konferencija je organizovana s ciljem sagledavanja rezultata višegodišnjeg rada na reformi u oblasti zaštite dece bez roditeljskog staranja i razvoja standarda kvaliteta njihove zaštite. U ovoj oblasti Republika Srbija je ostvarila značajan napredaki trenutno je zemlja sa najnižom stopom institucionalizacije u Evropi.

Konferencija je okupila 170 učesnika, od čega 54 iz inostranstva. Predavanja su održali predstavnici Velike Britanije, Španije, Poljske, Švajcarske, Holandije, Češke, Hrvatske, Bugarske, Rumunije, Republike Srpske. Učešće u radu konferencije imaće i Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Albanija, Nigerija, a svoje radove su dostavili i predstavnici Indije i Južnoafričke Republike i Bosne i Hercegovine.Pogledajte Video galeriju

16. decembar 2013.

Socijalno ugroženi – nevidljivi u društvu

U skladu sa svojim nastojanjima da pomogne medijskim profesionalcima u obavljanju svog posla, Nezavisno udruženje novinara Srbije je uz finansijsku podršku Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike realizovalo Projekat „Socijalno ugroženi - nevidljivi u društvu“ od 748,000.00 dinara. Projekat je usmeren na povećanje vidljivosti socijalno ugrožene kategorije stanovnštva u društvu.

U nekoliko faza trajanja projekta projektni tim sačinio je analizu medijskog praćenja ove kategorije stanovništva u periodu od mesec dana, zatim u drugoj fazi novinari su pravili tekstove i video priloge u kojima su predstavljali konkretne primere socijalno ugroženih građana i njihovih porodica i u trećoj fazi izrađen je Vodič o izveštavanju o socijalno ugroženim grupama sa rečnikom koji je predstavljen na seminarima održanim u nekoliko gradova u Srbiji.

 Socijalno ugroženi – nevidljivi u društvu

Konferenciju je otvorila Brankica Janković, državni sekretar u oblasti briga o porodici i socijalna zaštita. U svom uvodnom izlaganju, državna sekretarka je istakla da je izuzetno važno ukazati na činjenicu da mediji mogu da budu dragocen partner u otklanjanju predrasuda prema svim licima u sistemu socijalne zaštite, te da bi, umesto povremenog senzacionalističkog pristupa, trebalo da promovišu dobre primere i da pokažu viši nivo profesionalne etike.

Na samom kraju izlaganja, državni sekretar Brankica Janković izrazila je nadu da će realizacija navedenog projekta doprineti da u budućnosti izveštavanje o ljudima koji su u sistemu socijalne zaštite kao korisnici pomoći ili usluga bude korektno i objektivno kao i da očekuje da stepen znanja novinara, a posebno oni mlađih koji pokazuju senzibilisanost za sistematsko praćenje ovih tema bude veći i da će navedeno rezultirati i povećanjem broja medijskih priloga o ovoj temi.

15. decembar 2013.

Razvoj privrednog društva kroz unapređivanje rodne ravnopravnosti

Državna sekretarka Stana Božović dala je svoj doprinos Naprednoj školi omladinskog liderstva u jugozapadnoj Srbiji koja se održala prošle nedelje na Zlataru održavši predavanje „ Rodna ravnopravnost i razvoj pravednog društva – Kako se boriti protiv neravnopravnosti i promovisati rodnu ravnopravnost“.

 Razvoj privrednog društva kroz unapređivanje rodne ravnopravnosti

Predstavivši osnovna strateška dokumenta Republike Srbije u oblasti rodne ravnopravnosti Stana Božović naglasila je da je jedino ravnopravnim učestvovanjem u razvoju društva moguće graditi bolji sistem i budućnost Srbije. Državna sekretarka upoznala je učesnike ove škole sa statističkim podacima koji nesumnjivo ukazuju na neravnopravno učešće žena u politici ali je ukazala i na pomake koji se čine izmenama zakona i jasnim stavom Vlade Republike Srbije da je rodna ravnopravnost politika koju će sprovoditi.

„ Razvijajući vrednosti pravednog društva kao što je rodna ravnopravnost politički sistem naše zemlje jača i multikulturnu zajednicu a samo zajedničkim radom i zalaganjima svih građana Srbije možemo planirati bogatu i sigurnu budućnost“ istakla je STana Božović.

 Razvoj privrednog društva kroz unapređivanje rodne ravnopravnosti

Nacionalnim akcionim planom za sprovođenje strategije za poboljšanje položaja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti planirane su aktivnosti osnaživanja mladih političarki u cilju povećanja broja žena na mestima odlučivanja, ove aktivnosti pored Ministarstva sprovode i organizacije civilnog društva uz pomoć međunarodnih organizacija.

Naprednu školu omladinskog liderstva u jugozapadnoj Srbiji organizovao je kulturni centar DamaD iz Novog Pazara u okviru projekta Unapređenje ljudske sigurnosti u jugozapadnoj Srbiji koji podržava UNDP. Škola je okupila 50 mladih predstavnika političkih stranaka od 19 do 28 godina iz Novog Pazara, Sjenice, Tutina, Nove Varoši, Prijepolja i Priboja.

12. decembar 2013.

Seminar - Krivično-pravna zaštita od nasilja u porodici

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike i UN realizuju projekat „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama“, u okviru kojeg je 12. decembra 2013. u Pravosudnoj akademiji u Beogradu organizovan seminar „Krivično-pravna zaštita od nasilja u porodici“

U uvodnom delu seminara učesnicima se obratila Brankica Janković, državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Olivera Purić-pomoćnica stalne predstavnice UNDP-a, kao i Nenad Vujić, direktor Pravosudne akademije.

Upoznavši, u uvodnoj reči, učesnike u seminaru sa statističkim pokazateljima i aktivnostima Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, državni sekretar Brankica Janković je naglasila:

„Odmah po donošenju Posebnog protokola o postupanju i saradnji ustanova, organa i organizacija u situacijama nasilja nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima, obezbedili smo kontinuirano praćenje njegove primene, kao i pružanje stručne pomoći ključnoj instituciji sistema socijalne zaštite, organu starateljstva – centru za socijalni rad. U svim fazama reagovanja na ovu pojavu, od otkrivanja pa do organizovanja raznih vidova pomoći, podrške i zaštite žrtava nasilja u porodici i u partnerskim odnosima, centar za socijalni rad – organ starateljstva, ne samo da ima ključnu ulogu u sistemu socijalne i porodičnopravne zaštite, nego i u koordinisanju rada institucija i stručnjaka iz drugih sistema – zdravstva, obrazovanja, zapošljavanja, sistema unutrašnjih poslova, tužilaštva, nevladinog sektora. Samo blagovremena, celovita, kontinuirana i sistemska saradnja različitih sektora može uroditi plodom. Verujem“, kazala je na kraju Brankica Janković, „da će današnji seminar Pravosudne akademije bitno doprineti uspostavljanju delotvornog sistema zaštite od nasilja nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima.“

Predavači na seminaru –Jasmina Kiurski,zamenik Apelacionog javnog tužioca u Beogradu, Biljana Sinanović, sudija Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu, i prof.dr. Slobodan Savić, profesor Sudske medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu i Pravne medicine na Pravnom fakultetu,govorili su o nizu tema iz domena krivično-pravne zaštite od nasilja u porodici.

11. decembar 2013.

Stručni skup zaposlenih u socijalnoj zaštiti

Republički zavod za socijalnu zaštitu i Komora socijalne zaštite, organizuju stručni skup za zaposlene u socijalnoj zaštiti, koji se održava od srede 11. do petka 13. decembra 2013. godine u Subotici.

 Stručni skup zaposlenih u socijalnoj zaštiti

Sadržaj Stručnog skupa je podeljen u tematske oblasti, od značaja profesionalcima u sistemu socijalne zaštite, a odnose se na teškoće u primeni zakonskih odredbi, izveštavanje u sistemu socijalne zaštite i rad sa korisnicima.

Skup je otvorila Brankica Janković, državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Republike Srbije,i u svom uvodnom obraćanju istakla značaj centra za socijalni rad koji on ima u zajednici, kao i da se pred sistemom socijalne zastite u celini i dalje nalaze brojni profesionalni izazovi na koje bolje može da se odgovori motivacijom i spremnošću na promenu svih zaposlenih, odnosno jačanjem njihovih profesionalnih kompetencija.

 Stručni skup zaposlenih u socijalnoj zaštiti

Državni sekretar Brankica Janković takodje je istakla i značaj pružanja podrške rukovodstva svim zaposlenima u sistemu , neophodost negovanja saradnje unutar sistema socijalne zaštite, kao i potrebu za razvijanjem analitičko-istraživačkog odnosa prema radu.

09. decembar 2013.

10. decembar, Dan ljudskih prava UN

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 10. decembar za Dan ljudskih prava davne 1950. godine i od tada se, svake godine, ovaj dan obeležava u celom svetu. Time se skreće pažnja na Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, proglašavajući njene principe kao „zajedničke standarde koje treba da dostignu svi narodi i sve nacije sveta“.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija uspostavila je mandat Visokog komesara za promociju i zaštitu svih ljudskih prava u decembru 1993. godine, kao odgovor na preporuke Svetske konferencije o ljudskim pravima, održane u Beču iste godine. Bečka deklaracija i Program akcije, usvojeni na pomenutoj konferenciji, označili su početak obnovljenih napora u zaštiti i unapređenju ljudskih prava i smatraju se jednim od najznačajnijih dokumenata o ljudskim pravima u poslednjih četvrt veka.

Ove, 2013. godine, Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava, na čijem čelu je g-đa Navi Pilaj, obeležava 20 godina od svog osnivanja, i zato se ove godine Dan ljudskih prava obeležava jubilarno.

 10. decembar, Dan ljudskih prava UN

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike nastaviće da daje svoj doprinos cilju koji je označila i Visoka komesarka za ljudska prava UN u svom obraćanju povodom Dana ljudskih prava: kako bi se „ljudska prava, iz apstraktnih obećanja, transformisala u stvarno poboljšanje svakodnevnog života svih ljudi, naročito onih koji su trenutno marginalizovani ili isključeni“.

09. decembar 2013.

Ctana Božović: Kruševac za primer svima

Državna sekretarka mr Stana Božović posetila je grad Kruševac gde je bila gošća gradonačelnika i potpredsednika Srpske napredne stranke Bratislava Gašića sa kojim je razgovarala o trenutnoj situaciji u Srbiji i rezultatima kada je reč o unapređenju rodne ravnopravnosti i tom prilikom pohvalila grad Kruševac koji je jedan od primera dobre prakse. Grad Kruševac je zahvaljujući gradonačelniku Bratislavu Gašiću po mnogo čemu bio prvi u Srbiji pa i kada je reč o rodnom budžetiranju. Naime, Kruševac će biti prvi grad koji će u novi budžet uvesti rodni aspekt.

 Ctana Božović: Kruševac za primer svima

Povodom ''16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama'' Savet za rodnu ravnopravnost grada Kruševca organizovao je i tribinu pod nazivom ''Zaustavimo nasilje - mir u porodici, mir u svetu'', na kojoj su govorile državna sekretarka i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije mr Stana Božović, poslanica Srpske napredne stranke i koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Marija Obradović i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kruševca Dragana Barišić. Koliko je interesovanje za dolazak državne sekretarke Božović govori i prepuna sala gradse opštine a interesantno je ali i pohvalno da su tribini prisustvovali i muškarci.

''Sva istraživanja pokazuju da nema segmenta u društvu gde žena nije diskriminisana i veliki broj njih trpi nasilje , u teže kategorije spadaju žene od 45-55 godina'', upozorila je državna sekretarka Božović i dodala da više od 60% žena trpe porodično nasilje. '' Vlada Republike Srbije se sa tim mora izboriti, u suprotnom ne možemo imati visok stepen demokratije'', rekla je državna sekretarka mr Stana Božović. Ona je podsetila da je prethodnih godina rađeno mapiranje nasilja i da su rezultati bili katastrofalni , najviše je bilo fizičkog nasilja, potom psihičkog i ekonomskog.

 Ctana Božović: Kruševac za primer svima

''Puno putujem po Srbiji i kontaktiram sa ženama i mogu vam reći da se uglavnom žale na nasilje i to je nešto sa čime se moramo izboriti, moramo ga iskoreniti, a vas molim da ne ignorišete već prijavite svaki slučaj nasilja za koji znate'', naglasila je državna sekretarka Božović. ''Srećna sam što je pre mesec dana usvojena CAHVIO konvencija, to nam daje veće ovlašćenja kada je reč o borbi protiv nasilja nad ženama, štiti žrtvu i pokriva sva polja koja do sada nisu bila pokrivena, navešću vam jedan primer a to je urgentno iseljavanje nasilnika iz kuće ukoliko se utvrdi da je počinio nasilje'', rekla je državna sekretarka mr Stana Božović. ''Moramo se sistemski boriti protiv svih vidova nasilja , očekujem od svih relevantnih institucija saradnju u tom smislu'', naglasila je. Državna sekretarka mr Stana Božović iznela je i šokantan podatak da je od početka ove godine 40 žena smrtno stradalo u porodičnom nasilju.

 Ctana Božović: Kruševac za primer svima

''Da bi žena bila srećna i slobodna mora najpre biti ekonomski nezavisna i osnažena. Mora joj se omogućiti da odlučuje i uzme život u svoje ruke, s tim u vezi Vlada Republike Srbije radi na pet važnih segmenata kada je reč o osnaživanju žena a to su političko, ekonomsko, medijsko osnaživanje, briga o zdravlju žena i njihovo obrazovanje'', rekla je državna sekretarka Božović.

Radićemo na servisima podrške za žene , osnažićemo ih ekonomski kroz žensko preduzetništvo rekla je državna sekretarka Božović i upozorila da su posebno ugrožene žene iz ruralnih područja koje svoje nasledstvo poklanjaju pod pritiskom a tamo gde se udaju nemaju pravo na vlasništvo nad domaćinstvom što ih zapravo čini robovima. Zbog toga se mora raditi na njihovom osnaživanju i zato smo potpisali projekat sa Svetskom bankom.

 Ctana Božović: Kruševac za primer svima

''Veoma je važno političko osnaživanje žena , mi imamo malo žena u izvršnoj vlasti, tamo gde su potrebni trud i požrtvovanje tu su žene a na mestima gde se odlučuje gotovo da ih nema, posebno je teška situacija na lokalu'', rekla je državna sekretarka mr Stana Božović. Ona je naglasila da su žene u Srbiji ogroman intelektualni potencijal i da se moraju što pre politički angažovati da bi se našle na mestima na kojima se odlučuje jer su do sada žene uglavnom kuvale kafe i lepile plakate.

09. decembar 2013.

Briga o dementnim Nišlijama

U petak, 6. decembra 2013, državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, gospođa Brankica Janković, i američki ambasador, njegova ekselencija Majkl Kirbi, obišli su lokaciju u sklopu Gerontološkog centra Niš, na kojoj je započeta izgradnja dnevnog boravka za dementna lica od bezmalo dve stotine kvadratnih metara. Ovaj projekat, vredan 350 hiljada dolara, finansira Komanda američke vojske.

 Briga o dementnim Nišlijama

Ambasador Kirbi je istakao da je posebna pogodnost što se dnevni boravak gradi kao dodatak već postojećem objektu – Gerontološkom centru, i izrazio zadovoljstvo što se ovim projektom pomaže najosetljiviji deo populacije.

Državni sekretar Brankica Janković je pozvala lokalne samouprave da uzmu učešća u realizaciji ovakvih projekata. Izrazila je zahvalnost kako ambasadoru, tako i gradonačelniku Niša, što su pokazali spremnost da pomognu starima. Brankica Janković je naglasila da je Srbija zemlja starih i da šest do osam odsto stanovništva starijeg od 65 godina ima Alchajmerovu bolest ili neki vid demencije.

 Briga o dementnim Nišlijama

Gradonačelnik Niša, gospodin Zoran Perišić, zahvalio je američkom ambasadoru i državnoj sekretarki, sa željom da se „vrati dostojanstvo starijim sugrađanima“.

Direktorka Gerontološkog centra u Nišu, Mirjana Stamenković, koja je bila domaćin uvaženim gostima, izrazila je zadovoljstvo što su svi zajedno uvideli potrebu da se kroz ovakve projekte pomogne licima obolelim od demencije i stanovnicima Niša.

05. decembar 2013.

Obeležena prva decenija „FICE Srbija“

Jubilarni skup Udruženja stručnjaka za podršku deci i porodici “FICE Srbija”, priređen 5. decembra u Palati Srbija povodom obeležavanja desetogodišnjece rada, otvorila je Brankica Janković, državna sekretarka u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike.

 Obeležena prva decenija „FICE Srbija“

„Proces evropskih integracija“, istakla je gospođa Janković, „stavlja poseban naglasak na socijalnu uključenost i otvara mogućnost za unapređivanje politike koja se odnosi na decu, posebno na decu iz marginalizovanih grupa. Prateći evropske ciljeve razvoja, sistem socijalne zaštite u Srbiji najveću brigu posvećuje upravo deci i njihovim porodicama. Republika Srbija preuzela je na sebe obavezu da prvenstveno usmeri svoje napore ka unapređenju oblika zaštite koji osiguravaju rast i razvoj deteta u porodičnom okruženju.“

Naglašavajući da proces reforme sistema socijalne zaštite u fokusu ima decu i sve oblike zaštite dece iz posebno osetljivih grupa i navodeći šta je sve do sada Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, na čelu sa potpredsednikom Vlade Srbije doktorom Jovanom Krkobabićem postiglo, Brankica Janković je odala priznanje Udruženju FICE Srbija: „Zasluga za postignute rezultate je na institucijama koje su u partnerskom odnosu sa organizacijama civilnog društva, a među njima je FICE Srbija jedna od najaktivnijih u sprovođenju reformskih ciljeva. FICE je u saradnji sa Ministarstvom, sa Republičkim zavodom za socijalnu zaštitu, centrima za porodični smeštaj i svim drugim ustanovama u sistemu socijalne zaštite, najznačajniji trag ostavila upravo u revitalizaciji hraniteljstva i u iznalaženju alternativnih oblika podrške biološkim porodicama u podizanju dece.“

 Obeležena prva decenija „FICE Srbija“

Na konferenciji pod nazivom „Doprinos unapređenju zaštite dece i mladih u Srbiji“ predstavljeni su dosadašnji rezultati „FICE Srbija“ i mreže njenih članica, nivoi saradnje i povezanost „FICE“ sekcija u regionu, Evropi i svetu, a kroz interaktivni rad i razmenu iskustava učesnika, date su smernice budućih aktivnosti sa redosledom prioriteta u razvoju zaštite dece i mladih u Srbiji koja odrastaju van porodice.

Među mnogobrojnim gostima i učesnicima u ovoj konferenciji, s posebnom pažnjom su primljena deca i mladi, nekadašnji i sadašnji korisnici rezidencijalne zaštite, kao i predstavnici „FICE Internacional“ – potpredsednik Anton Tobe i „FICE Evropa“ – predsednik Roland Štubi.

 Obeležena prva decenija „FICE Srbija“

U svečanoj atmosferi proglašeni su rezultati konkursa organizovanog za sve članice „FICE Srbija“ na temu „Najbolji projekat u procesu napuštanja zaštite“. Nagradu od 400.000 dinara osvojio je Zavod za vaspitanje dece i omladine iz Knjaževca, a dve utešne nagrade, u iznosu od po 60.000 dinara, za „Projekat koji nije mogao biti nagrađen, a koji najviše obećava“ – Dom „Drinka Pavlović“ iz Beograda i Centar za socijalni rad grada Novog Sada.

Donator ovog konkursa je partner „FICE Srbija“, organizacija „Kinder Perspectief“ iz Holandije (članica „FICE Holland“), koja je dala značajan doprinos osnivanju i razvoju „FICE Srbija“.

Za deceniju postojanja, „FICE Srbija“ postala je članica mreže „FICE Jugoistočna Evropa“ i „FICE Internacional“; učestvovala je na mnogim nacionalnim i internacionalnim konferencijama i seminarima i priredila devet stručnih skupova za svoje članstvo. Za sve postignuto, na svoj deseti rođendan, posebnu zahvalnost je izrazila uručivši tri povelje za doprinos i podršku njenom razvoju – državnoj sekretarki Brankici Janković, potpredsedniku „FICE Internacional“ Antonu Tobeu i predsednici FICE Srbija Željki Burgund.

05. decembar 2013.

Za bolji život dece sa smetnjama u razvoju

Na dvodnevnoj konferenciji, održanoj 4. i 5. decembra u Beogradu, obeležen je završetak uspešnog projekta „Razvoj usluga u zajednici za decu sa smetnjama u razvoju i njihove porodice” koji je od aprila 2010. do decembra 2013. godine realizovalo Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike uz finansijsku podršku Evropske unije u partnerstvu sa Kancelarijom UNICEF-a u Srbiji. Konferenciju su otvorili Brankica Janković, državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, ambasador Majkl Devenport, šef Delegacija EU u Republici Srbiji, i direktor UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen Lo.

 Za bolji život dece sa smetnjama u razvoju

Državni sekretar Brankica Janković podsetila je da zakonodavstvo obezbeđuje dobar okvir za funkcionisanje i dalje unapređenje kvaliteta sistema socijalne zaštite, ali da su i dalje prisutni izazovi za stvaranje uslova za doslednu i potpunu primenu zakona. „Pitanje sprovođenja ciljeva koje smo postavili u oblasti uspostavljanja usluga za decu i njihove porodice mora da se sagledava šire, kao deo procesa socijalne inkluzije. To znači paralelno i usaglašeno delovanje više sistema, sa posebnim akcentom na sprovođenju obrazovne inkluzije i daljem jačanju uloge zdravstvenog sistema u podršci najosetljivijim grupama dece i njihovim porodicama”, istakla je gospođa Janković.

 Za bolji život dece sa smetnjama u razvoju

„Pružiti jednake šanse svim građanima, pogotovo najugroženoj deci u društvu, pitanje je osnovnih principa i vrednosti Evropske unije“, rekao je ambasador Majkl Davenport. „Zato je naš prioritet da Srbiji, kao budućoj članici Evropske unije, pomognemo da unapredi sistem društvenog uključivanja najranjivijih grupa. Kroz ovaj projekat postignuti su veoma važni rezultati, koji ovo društvo čine tolerantnijim i solidarnijim, a deci sa smetnjama u razvoju pružaju kvalitetniji život. Evropska unija će nastaviti da pomaže Srbiji u naporima da stvori jednake šanse za svu decu u Srbiji.“

 Za bolji život dece sa smetnjama u razvoju

„Najvažnija postignuća i doprinos projekta reformi sistema socijalne zaštite u protekle tri godine odnose se direktno na decu sa smetnjama u razvoju“, naglasio je direktor UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen-Lo. „Ukupan broj ove dece u institucijama smanjen je za 30 odsto, a zabrana institucionalizacije dece mlađe od tri godine donela je zavidne rezultate – u institucijama u Srbiji broj dece se svake godine smanjuje. Istovremeno, broj usluga za decu sa smetnjama u razvoju i njihove porodice skoro je utrostručen.“

 Za bolji život dece sa smetnjama u razvoju

Na konferenciji povodom završetka projekta „Razvoj usluga u zajednici za decu sa smetnjama u razvoju i njihove porodice” učestvovalo je 150 predstavnika ustanova socijalne zaštite, potom pružaoci usluga, stručnjaci i eksperti iz oblasti socijalne zaštite, kao i organizacije civilnog društva (uključujući udruženja roditelja dece sa smetnjama u razvoju), predstavnici nezavisnih regulatornih tela, kao i predstavnici drugih međunarodnih organizacija koje su aktivne u oblasti socijalne i dečije zaštite u Srbiji. Razmenjena su iskustva, znanja stečena kroz praksu unapređenja dečje zaštite u Srbiji, i formulisane preporuke za naredne korake koje je neophodno preduzeti da bi se osigurao kontinuitet reforme dečje zaštite u kontekstu socijalne inkluzije i odgovornosti različitih sektora.

04. decembar 2013.

Obeležena 70. godišnjica Prijepoljske bitke

Izaslanik predsednika Vlade Republike Srbije ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Tomislav Jovanović predvodio je centralnu državnu ceremoniju posvećenu obeležavanju 70. godišnjice Prijepoljske bitke koja je održana 4. decembra 2013. godine u 11.00 časova u okviru Spomen-kompleksa „Partizanska bolnica“ u Prijepolju u organizaciji Odbora Vlade za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

 Obeležena 70. godišnjica Prijepoljske bitke

U okviru spomen-kompleksa „Partizanska bolnica“ vence su položili u ime Vlade Srbije ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predsednik Opštine i Skupštine opštine Prijepolje, predstavnici SUBNOR-a Srbije, preživeli učesnici Prijepoljske bitke kao i predstavnici brojnih udruženja za negovanje tradicija i građani.

 Obeležena 70. godišnjica Prijepoljske bitke

Prisustnima su se obratili predsednik opštine Prijepolje, predsednik SUBNOR-a Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

 Obeležena 70. godišnjica Prijepoljske bitke

04. decembar 2013.

Primena rodne ravnopravnosti na lokalu

Savet za rodnu ravnopravnost u saradnji sa Evropskom organizacijom za bezbednost i saradnju (OEBS) i Agencijom Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN WOMAN) organizovao je sastanak za predsednike/ce opština i gradova a sasatanak je vodila državna sekretarka u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike mr Stana Božović.

Zahvaljujem vam se što ste se odazvali pozivu Saveta Vlade Republike Srbije da učestvujete na ovom radnom sastanku čiji je cilj unapređivanje rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou. Kako je rodna ravnopravnost, kao princip javnog delovanja, izrade i sprovođenja javnih politika relativna novina u domaćem institucionalnom okviru i delovanju, potrebno je da svi akteri, na svim nivoima, počnu dosledno da sprovode princip ravnopravnosti muškaraca i žena, odnosno rade na uspostavljanju ravnopravne raspodele moći i resursa između muškaraca i žena, rekla je državna sekretarka mr Stana Božović.

 Primena rodne rodne ravnopravnosti na lokalu

Neravnopravnost žena i muškaraca vidljiva je u zadovoljavanju svakodnevnih praktičnih potreba, čije je uređenje u nadležnosti lokalne samouprave (ekonomski razvoj, infrastruktura, socijalna i zdravstvena zaštita). Upravo zbog toga se lokalne politike smatraju ključnim za unapređenje rodne ravnopravnosti s jedne strane, ali i poboljšanja položaja žena u različitim oblastima društvenog i ekonomskog života, s druge. Formalni zahtevi za poštovanje principa jednakih mogućnosti, zatim učešćem različitih grupa u kreiranju lokalnih politika, imaju za cilj da obezbede uvažavanje društvene i političke realnosti kako bi se ona unapredila, sa ciljem ravnopravnog i održivog socio-ekonomskog razvoja. Ključno je da rodne uloge (tradicionalne ili patrijahalne očekivane uloge žena i muškaraca) često onemogućavaju korišćenje javnih resursa od strane žena u jednakoj meri sa muškarcima. Zato lokalne politike i njihovi kreatori treba da prepoznaju prepreke sa kojima se žene suočavaju i omoguće da im javni resursi budu u jednakoj meri dostupni, ali i da se neutrališu faktori koji smanjuju korišćenje kapaciteta žena (manja zaposlenost, isključenost iz odlučivanja, preduzetništvo itd), istakla je državna sekretarka Božović.

 Primena rodne rodne ravnopravnosti na lokalu

Dosadašnji pokušaji da se unapredi socio-ekonomski poloćaj ljudi, na globalnom nivou, pokazao je da specifične, jednokratne mere nisu dovoljne, odnosno da nije dovoljno kreirati pojedinačne programe i projekte za osnaživanje žena ili drugih grupa u nepovoljnom položaju, zbog toga što resursi izuzeti iz ovih specifičnih mera i dalje ostaju nedostupni za većinu stanovništva. Ravnopravna dostupnost resursa i korišćenje potencijala muškaraca i žena ključna je pretpostavka razvoja na svim nivoima, ali zahteva da svaka javna politika bude prilagođena mogućnostima žena i muškaraca, koje oblikuje društvena stvarnost i svakodnevnica, naglasila je državna sekretarka mr Stana Božović.

 Primena rodne rodne ravnopravnosti na lokalu

Uputstva, koja se odnose na segment ravnopravnosti muškaraca i žena definisana su nacionalnim institucionalnim okvirom, prvenstveno kroz Zakon o ravnopravnosti polova i Nacionalnu strategiju za poboljšanje položaja žena i unapređenje rodne ravnopravnosti i Akcioni plan za njeno sprovođenje. Oba dokumenta definišu obaveze lokalnih samouprava i mere koje je potrebno primeniti kako bi se:

  • Omogućila ravnopravnost žena i muškaraca
  • Otklonili ili neutralisali faktori koji doprinose neravnopravnom i nepovoljnom položaju žena
  • Kreirali programi koji će doprineti poboljšanju položaja žena odnosno kratkoročne mere kojima će se poboljšati položaj žena

Kako pokazuju aktuelni statistički podaci, položaj žena i muškaraca nije značajno poboljšan, rodne razlike su evidentne i odražavaju se, a na loklanom nivou nisu preduzete mere za unapređenje rodne ravnopravnosti. U lokalnim politikama u Srbiji nema rodne prespektive, ne vrši se rodna procena, princip rodne ravnopravnosti se ne poštuje dosledno, nema adekvatne primene Zakona niti sprovođenja Strategij. Ipak, neke aktivnosti se sprovode i kontinuirano se od strane različitih institucija i organizacija ( Savet Vlade za ravnopravnost polova, civilnog sektora i međunarodnih organizacija) posredno radi na unapređenju rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou, prvenstveno kroz izgradnju lokalnog institucionalnog okvira i lokalnih kapaciteta.

 Primena rodne rodne ravnopravnosti na lokalu

Ključne prepreke za uvođenje rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou su:

  1. neprepoznavanje teme rodne ravnopravnosti kao značajne, odnosno nedostatk političke volje za implementaciju principa jednakih mogućnosti. Ovo se posebno odnosi na donosioce odluka a uslovljeno je nedostatkom informacija i znanja o značaju rodne ravnopravnosti za lokalni razvoj ali i obavezama lokalnih samouprava.
  2. Niski kapaciteti lokalnih mehanizamaČ nepoznavanje procedura, nedostatk veština za sprovođenje rodne procene lokalnih politika, nedostatk informacija o mogućim i očekivanim aktivnostima, nedovoljna upoznatost sa mogućnostima za delovanje.
  3. Način izbora članova članica lokalnih tela, njihova pozicija u lokalnoj samoupravi i način funkcionisanja lokalnih mehanizama, koji ostavljaju lokalna tela u pozicijama sa nedovoljno moći da bi mogla uticati na lokalne politike.

''Povodom 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama hteli smo da vidimo šta je i koliko koja opština uradila kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, ne možemo biti srećna zemlja ako nemamo uređenu oblast rodne ravnopravnosti, nova Vlada Republike Srbije izuzetno joj je posvećena i radiće na njenom unapređenju'' , rekla je državna sekretarka mr Stana Božović.

''Moramo zajedno raditi na tome da se oblast rodne ravnopravnosti unapredi, prvenstveno osnažiti žene u ekonomskom, političkom i medijskom segmentu, dati im moć odlučivanja i sprečiti diskriminaciju'', rekla je državna sekretarka Božović.

 Primena rodne rodne ravnopravnosti na lokalu

''Ne postoji recept za sreću, da biste živeli srećno morate stvoriti takav ambijent u vašim gradovima i opštinama, ako su vam negde zatvorena vrata, uđite kroz prozor, ne odustajte, kucajte i otvoriće vam se'', poručila je državna sekretarka Božović .

Ona je iznela podatak da 60 opština ne rade dobro svoj posao kada je reč o ovoj oblasti i navela one koje su primer dobre prakse a to su : Vlasotince, Nova Varoš, Zrenjanin, Apatin, Vladičin Han, Aranđelovac, Beograd ( opštine Stari grad i Voždovac) , Gadžin Han, Surdulica, Niš (opštine Pantelej i Palilula) Pančevo, Novi Pazar, Odžaci, Jagodina, Svrljig, Kovačica, Ljubovija i Medveđa.

Na kraju državna sekretarka mr Stana Božović zahvalila se i nevladinim organizacijama koje su dale podršku Srbiji kada je reč o rodnoj ravnopravnosti.

Na radnom sastanku sa predsednicima opština i gradova u Srbiji , govorili su i zamenica Zaštitnika građana za rodnu ravnopravnost, Gordana Stevanović, Poverenica za ravnopravnost Nevena Petrušić, samostalna savetnica Uprave za rodnu ravnopravnost Jasna Vujačić i budžetski inspektor Službe za budžetsku inspekciju grada Zrenjanina Pavle Karlečik.

04. decembar 2013.

Bajka za marginalizovane grupe

Projekat „Bajka“, koji uz finansijsku potporu Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Republike Srbije, sprovodi Aktiv žena Bački Jarak u saradnji sa Dnevnim centrom za decu i mlade Centra za socijalni rad opštine Temerin, predstavljen je 4. decembra u beogradskom Medija centru, a poruku podrške i podsticaja rukovodiocu projekta Biljani Maričić i njenim saradnicima uputila je državna sekretarka Brankica Janković.

 Bajka za marginalizovane grupe

Osnovi cilj ovog projekta je veća i efikasnija upotreba ženskih resursa, resursa mladih osoba sa invaliditetom, strijih lica sa inicijativom razvoja socijalnog preduzetništva, kao i samozapošljavanje i, uopšte, poboljšanje perspektive marginalizovanih i ugroženih grupa u zajednici.

 Bajka za marginalizovane grupe

U Medija centru su predstavljeni i specijalno dizajnirani proizvodi, delo ruku žena i mladih osoba sa invaliditetom, čime su na najbolji način istaknute sposobnosti ugroženih grupa, među kojima i mladih sa smetnjama u razvoju.

03. decembar 2013.

U Sava Centru održana svečanost povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

Pod sloganom „Za život bez barijera“, 3. decembra uveče, na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, u prepunom restoranu „Sava“ Sava centra, održana je svečanost sa bogatim kulturno-umetničkim programom, a svi učesnici nastupili su besplatno, želeći da doprinesu većoj uključenosti ove kategorije stanovništva u sve aspekte političkog, društvenog, privrednog i kulturnog života.

 U Sava Centru održana svečanost povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

Ispred pokroviteljalja ove manifestacije – Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, skupu se obratila državna sekretarka Brankica Janković, koja je najpre izrazila zadovoljstvo što su Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležila tri odbora Narodne skupštine Republike Srbije – Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Odbor za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva, i Odbor za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije.

 U Sava Centru održana svečanost povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

„Ostaje da se cela Vlada Srbije, skupa sa organizacijama civilnog društva, još više posveti uklanjanju barijera koje stoje pred osobama sa invaliditetom u našem društvu. Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, na čelu sa potpredsednikom Vlade Republike Srbije doktorom Jovanom Krkobabićem, uz sve druge napore koje ulaže u poboljšanje položaja naših sugrađana sa invaliditetom, nastoji da to učini i donošenjem zakona. Dozvolite mi da pomenem Zakon o socijalnom preduzetništvu i zapošljavanju u socijalnim preduzećima, Zakon o upotrebi znakovnog jezika, Zakon o kretanju slepe osobe uz pomoć psa vodiča, Zakon o zaštiti pojedinih prava i sloboda osoba sa smetnjama u mentalnom razvoju – jer smatramo da ne treba da posoji potpuno lišavanje poslovne sposobnosti, nego da se isključivo sudskom odlukom ograničavaju neka prava i slobode. Nadam se da ćemo u vremenu pred nama svi zajedno napraviti društvo bez barijera“, zaključila je gospođa Brankica Jankovć.

03. decembar 2013.

Međunarodni Dan osoba sa invaliditetom

Povodom 3.decembra Dana osoba sa invaliditetom, državna sekretarka u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike mr Stana Božović govorila je na konferenciji za novinare koju je organizovalo Udruženje paraplegičara Beograda. ''Osobe sa invaliditetom su deo populacije koja u Srbiji najviše pati '' rekla je državna sekretarka Stana Božović i naglasila da je potrebno da se društvo angažuje i pomogne im jer kako je rekla Srbija ne može biti lider u regionu ako ne reši težak položaj osoba sa invaliditetom.

 Međunarodni Dan osoba sa invaliditetom

''Ne možemo ići napred ako ne poštujemo ljudska prava i zato obećavam da ću vam pružiti stručnu pomoć i svu podršku u cilju sprečavanja svih vidova diskriminacije kojoj ste godinama izloženi i boriću se za to da se vaša prava ne krše'' , poručila je državna sekretarka mr Stana Božović.

''Jedan od glavnih zadataka koji će nova Vlada Republike Srbije ispuniti je konkretna pomoć osobama sa invaliditetom , pri čemu mislim na njihovo zapošljavanje u skladu sa stručnim referencama koje poseduju a tim oko prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića uveliko radi na sistemskom rešavanju problema da bismo svi 2014. godine živeli u lepšoj Srbiji, rekla je državna sekretarka mr Stana Božović. ''Osobe sa invaliditetom imaju i imaće svu moju podršku kao državnog sekretara u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike '', rekla je na kraju.

 Međunarodni Dan osoba sa invaliditetom

Na konferenciji u Medija centru pored državne sektretarke mr Stane Božović govorili su i generalni sekretar Udruženja paraplegičara Beograda Vukoman Bošković i predstavnik udruženja ''Feniks'' prof. Branko Jokić.

03. decembar 2013.

Održana svečana sednica Saveta za osobe sa invaliditetom

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra, Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike održalo je, u zgradi Vlade Republike Srbije, svečanu sednicu Saveta za osobe sa invaliditetom, kojim predsedava državna sekretarka Brankica Janković.

 Održana svečana sednica Saveta za osobe sa invaliditetom

Na sednici Saveta predstavljen je godišnji izveštaj Ministarastva rada, zapošljavanja i socijalne politike u oblasti unapređenja položaja osoba sa invaliditetom, sa posebnim osvrtom na zakonodavne aktivnosti koje su u ovoj oblasti preduzete u prethodnih godinu dana, kao i na programe koje su, uz finansijsku i stručnu podršku Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, sprovela udruženja osoba sa invaliditetom.

 Održana svečana sednica Saveta za osobe sa invaliditetom

U nastavku sednice, i drugi članovi Saveta za osobe sa invaliditetom izvestili su učesnike u ovom skupu o napretku koji su, u okviru svojih nadležnosti, ostvarili u oblasti unapređenja položaja osoba sa invaliditetom.

Državna sekretarka Brankica Janković je istog dana učestvovala i na zajedničkoj svečanoj sednici Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva, i Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije, koja je, pod sloganom „Uklonimo prepreke, otvorimo vrata – uključenost za sve“, održana u Domu Narodne skupštine Republike Srbije, takođe povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

03. decembar 2013.

Javno slušanje o pravima žena

Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine Republike Srbije organizovao je 3. decembra 2013. javno slušanje na temu: „Nacionalna implementacija preporuka CEDAW komiteta Ujedinjenih nacija i CAHVIO Konvencije Saveta Evrope (Istanbulska konvencija)“. Pozdravnu reč brojnim učesnicima ovog skupa uputio je Meho Omerović, predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, a u uvodnom delu govorila je Antje Rotemund, šefica misije Saveta Evrope u Beogradu, i državne sekretarke u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike mr Stana Božović i Brankica Janković.

 Javno slušanje o pravima žena

„Narodna skupština Republike Srbije donela je, 31. jula 2013. godine, Zakon o potvrđivanju Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Time je Republika Srbija postala osma zemlja, članica Saveta Evrope, koja je ratifikovala ovaj regionalni međunarodni sporazum. Potvrđivanje Konvencije predstavlja jednu od početnih karika u lancu mera, politika i koraka, koje Republika Srbija preduzima ili planirala da realizuje kako bi stvorila efikasne i održive mehanizme u odgovoru na nasilje nad ženama i nasilje u porodici“, rekla je, pored ostalog, državna sekretarka mr Stana Božović, koja je na ovom skupu predstavila Istanbulsku konvenciju.

 Javno slušanje o pravima žena

Izveštavajući učesnike u javnom slušanju o primeni Konvencije o eliminisanju svih oblika diskriminacije žena, državna sekretarka Brankica Janković je istakla: „Republika Srbija je u proteklom periodu ulagala napore da utemelji uspostavljanje ravnopravnosti polova kao kontinuirani proces, i nastaviće da podstiče i omogućuje dalje unapređenje položaja i zaštite prava žena, kako bi dostigla propisane najviše standarde u domenu ljudskih prava i ispunila preuzete međunarodne obaveze. Doneli smo adekvatne propise i predvideli postupke, a njihova implementacija u punom kapacitetu ostaje naš glavni zadatak u narednom periodu.“

 Javno slušanje o pravima žena

O temi „Implementacija preporuka CEDAW komiteta Ujedinjenih nacija i CAHVIO Konvencije Saveta Evrope u Republici Srbiji“ govorile su: Stana Božović, državna sekretarka u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, Biljana Branković, nezavisna istraživačica-konsultantkinja za ženska prava, Tamara Tripić, narodna poslanica, Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine, Ana Saćipović, Udruženje Romkinja „Osvit“, Lepojka Čarević Mitanovska, „Iz kruga“, Tanja Ignjatović, Autonomni ženski centar.

03. decembar 2013.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Skoro 15% svetske populacije živi sa nekom vrstom invaliditeta. Svuda u svetu se osobe sa invaliditetom susreću sa fizičkim, socijalnim, ekonomskim i barijerama u shvatanjima ljudi koje ih isključuju iz punog učešća u društvu kao ravnopravnih članova.

3. decembar, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana sa ciljem da se promoviše razumevanje pitanja invalidnosti i mobiliše podrška za dostojanstvo, prava i dobrobit osoba sa invaliditetom. Takođe, da se poveća svest o dobitku za čitavo društvo, ukoliko su osobe sa invaliditetom integrisane u sve aspekte političkog, društvenog, privrednog i kulturnog života. Svake godine tema se usmerava na određenu oblast, a ove, 2013, to je: „Ukloniti barijere, otvoriti vrata: za inkluzivno društvo za sve“.

 Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

U Srbiji živi oko 700.000 osoba sa invaliditetom, a njihovi osnovni problemi su siromaštvo, nezaposlenost i arhitektonske barijere. Povećanje uključenosti osoba sa invaliditetom u društvo, puno poštovanje ljudskih prava i nediskriminacija po osnovu invaliditeta, donošenje i primena zakona i drugih dokumenata u skladu sa međunarodnim standardima, razvoj usluga u zajednici, deinstitucionalizacija – samo su deo aktivnosti koje Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike sprovodi kako bi aktivno doprinelo unapređenju položaja osoba sa invaliditetom.

 Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Ministasrtvo podržava poruku Ban Ki-Muna, generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, povodom današnjeg dana, koji je naglasio da više od milijardu nas živi sa invaliditetom i da moramo da uklonimo sve barijere koje utiču na inkluziju i participaciju osoba sa invaliditetom u društvu, uključujući promenu stavova koji dovode do stigmatizacije i institucionalizuju diskriminaciju. On je pozvao vlade sveta, sektor privrede i civilno društvo da probiju barijere i otvore vrata mogućnostima za osobe sa invaliditetom, kako bi se izgradilo inkluzivno društvo za sve.

02. decembar 2013.

Državna sekretarka mr Stana Božović posetila je Bačku Palanku

Državna sekretarka u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike mr Stana Božović posetila je Bačku Palanku na poziv predsednika opštine Aleksandra Đedovca i žena Bačke Palanke koje su izrazile želju da državna sekretarka Božović otvori tribinu povodom ''Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.'' Sa predsednikom opštine državna sekretarka je razgovarala o problemima sa kojima se ta lokalna samouprava suočava ali i o budućoj saradnji kada je reč o socijalnoj zaštiti najugroženije kategorije stanovništva, osoba sa invaliditetom, dece sa posebnim potrebama, starima. Državna sekretarka mr Stana Božović tom prilikom je rekla da se jedna država ne može pokrenuti i doživeti prosperitet ako se ne uključe žene u sve segmente života jer su one kako je rekla, ogroman intelektualni potencijal ove zemlje.

 Državna sekretarka mr Stana Božović posetila je Bačku Palanku

''Vreme je da ukinemo stereotipe o ženama, još uvek se muškarci nalaze na mestima gde je veća moć i gde se odlučuje, zbog toga je potrebno što pre uključiti žene u političke tokove jer samo na taj način, kada ih sutra politička organizacija predloži, one mogu biti na mestima na kojima se odlučuje'', rekla je državna sekretarka mr Stana Božović.

Ona je podsetila da je prioritet ove Vlade kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, osnaživanje žena u pet segmenata, ekonomskom, političkom medijskom, zdravstvenom i edukativnom. ''Samo ekonomski nezavisna žena jeste slobodna žena i zato će se u narednom periodu intenzivno raditi na ekonomskom osnaživanju žena'' rekla je državna sekretarka Božović i dodala da veruje da će se u Srbiji za deset meseci osetiti boljitak i osvrnula se na nedavno potpisan Projekat o izgradnji gasovoda Južni tok gde će biti uposlen veliki broj ljudi.

 Državna sekretarka mr Stana Božović posetila je Bačku Palanku

Žene Bačke Palanke dugim aplauzom pozdravile su dolazak državne sekretarke mr Stane Božović koju doživljavaju kao pravu heroinu jer se svakodnevno bori da poboljša položaj žena u Srbiji, obilazi gradove i opštine i razgovara sa građanima o problemima koji ih muče i daje im savete kako da ih prevaziđu. Državna sekretarka Božović najpre je pomenula problem nasilja nad ženama sa kojim se Srbija suočava i upozorila da ne smemo zatvarati oči ako vidimo nasilje već ga moramo prijaviti, učiniti ga vidljivim. Takođe govorila je o nedavno usvojenoj ''Istanbulskoj konvenciji'' moćnom mehanizmu koji će doprineti sprečavanju nasilja nad ženama. Prema podacima Centra za socijalni rad u Bačkoj Palanci , ove godine je bilo oko 15 slučajeva nasilja nad ženama koji su dalje procesuirani.

 Državna sekretarka mr Stana Božović posetila je Bačku Palanku

''Danas je žena diskriminisana u gotovo svim segmentima života, to je još jedan razlog više da se uključite u političke tokove i budete birane na mesta sa kojih se donose odluke'' , rekla je ženama državna sekretarka mr Stana Božović. Ona je podsetila da u Ministarstvu unutrašljih poslova i Ministarstvu odbrane ima manje od 3% žena i da je vreme da budu više zastupljene . ''Daćemo maksimalnu podršku ženama'' rekla je državna sekretarka Božović i naglasila da će se raditi i na izmeni medijske slike o ženi, da ona bude predstavljena sa uvažavanjem i da se u prvi plan stave njene sposobnosti a ne fizički atributi.

 Državna sekretarka mr Stana Božović posetila je Bačku Palanku

Državna sekretarka mr Stana Božović posetila je i Specijalnu osnovnu školu ''Heroj Pinki'' u Bačkoj Palanci gde su je dočekali mladi članovi kolektiva škole što je prijatno iznenadilo . Škola je počela sa radom 1971. godine i bavi se vaspitanjem i obrazovanjem dece sa smetnjama u razvoju uzrasta od 3 do 19 godina ali i pruža podršku i deci iz redovnog obrazovnog sistema, nastavnicima u redovnim školama i porodicama dece sa smetnjama. Direktorka škole Dijana Vila zahvalila se na poseti i upoznala državnu sekretarku sa sistemom rada u školi ali i sa problemima koje ima a oni su uglavnom vezani za nedostatak prostora. Državna sekretarka obišla je sve prostorije i nije krila zadovoljstvo kada je videla da je škola snabdevena svim potrebnim sredstvima za rad sa decom. Mladom kolektivu škole ''Heroj Pinki'' državna sekretarka dala je savet da se što više usavršavaju i rade na sebi jer će u našoj zemlji biti sve više fodova EU a to je šansa da se angažuju i budu u svom poslu najbolji.

02. decembar 2013.

Seminar o nasilju u porodici

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike i UN realizuju projekat „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama“, u okviru kojeg je 2. decembra 2013. u Pravosudnoj akademiji u Beogradu organizovan seminar „Građansko-pravna zaštita od nasilja u porodici“ (napredni nivo obuke).

Upoznavši, u uvodnoj reči, učesnike u seminaru sa statističkim pokazateljima i aktivnostima Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, državni sekretar Brankica Janković je naglasila:

 Seminar o nasilju u porodici

„Odmah po donošenju Posebnog protokola o postupanju i saradnji ustanova, organa i organizacija u situacijama nasilja nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima, obezbedili smo kontinuirano praćenje njegove primene, kao i pružanje stručne pomoći ključnoj instituciji sistema socijalne zaštite, organu starateljstva – centru za socijalni rad. U svim fazama reagovanja na ovu pojavu, od otkrivanja pa do organizovanja raznih vidova pomoći, podrške i zaštite žrtava nasilja u porodici i u partnerskim odnosima, centar za socijalni rad – organ starateljstva, ne samo da ima ključnu ulogu u sistemu socijalne i porodičnopravne zaštite, nego i u koordinisanju rada institucija i stručnjaka iz drugih sistema – zdravstva, obrazovanja, zapošljavanja, sistema unutrašnjih poslova, tužilaštva, nevladinog sektora. Samo blagovremena, celovita, kontinuirana i sistemska saradnja različitih sektora može uroditi plodom. Verujem“, kazala je na kraju Brankica Janković, „da će današnji seminar Pravosudne akademije bitno doprineti uspostavljanju delotvornog sistema zaštite od nasilja nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima.“

Vesna Jarić, koordinatorka zajedničkog projekta UN, podvukla je da je u poslednjih šest godina u Srbiji ostvaren izuzetan napredak, jer se za to vreme broj registrovanih žrtava utrostručio, što kazuje da žrtve stiču sve više poverenja u institucije. No, nažalost, mere zaštite se još uvek nedovoljno koriste.

Direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić u svom uvodnom izlaganju je podvukao da sudski postupak mora biti brz i efikasan. „U ovakvim predmetima“, kazao je gospodin Vujić, „po isteku pet ili šest godina, žrtva ceo postupak doživljava kao besmislen.“

Predavači na seminaru – Vesna Mitrović i Zorana Delibašić, sudije Apelacionog suda u Beogradu, i Ljubinka Marković, psiholog u Višem sudu u Beogradu, govorile su o nizu tema iz domena građansko-pravne zaštite od nasilja u porodici.

01. decembar 2013.

Stana Božović: Ovo mi je najlepša nedelja u godini

Državna sekretarka mr Stana Božović posetila je danas Dobrotvorni bazar koji se već 13. put održava na Beogradskom sajmu u organizaciji Međunarodnog kluba žena u znak podrške humanitarnoj misiji žena ambasadora.

 Stana Božović: Ovo mi je najlepša nedelja u godini

Domaćin ovogodišnjeg Bazara je Slovenija a svoju nacionalnu kuhinju i kulturno nasleđe predstavilo je 48 zemalja sveta a posetilaca je bilo nekoliko hiljada kao i svake godine.

 Stana Božović: Ovo mi je najlepša nedelja u godini

Na ovoj tradicionalnoj smotri mogla se kupiti i rakija predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića kao i ostali prepoznatljivi srpski specijaliteti.

 Stana Božović: Ovo mi je najlepša nedelja u godini

Sav prihod od prodaje na Bazaru biće iskorišćen za pomoć srpskim humanitarnim organizacijama za pomoć raseljenim licima, osobama sa invaliditetom, žrtvama trgovine ljudima, starima i obrazovanju romske dece.

 Stana Božović: Ovo mi je najlepša nedelja u godini

Državna sekretarka mr Stana Božović obišla je sve štandove i dala svoj doprinos najugroženijima kupovinom suvenira i tradicionalnih kulinarskih specijaliteta, družila se sa decom iz raznih krajeva sveta i razgovarala sa posetiocima koji su joj prilazili da izraze zahvalnost za sve što čini da se položaj najugroženije populacije u Srbiji poboljša.

 Stana Božović: Ovo mi je najlepša nedelja u godini

Video galerija

Ne nasilju nad starijima, ne nasilju u porodici!  - POGLEDAJTE VIDEO GALERIJU

Foto galerija

Komemoracija Grdelica 3Zaboravi ako možeš...Putnički voz 393...NATO agresija

LINKOVI I OBAVEŠTENJA

Prijavi korupciju