Arhiva - decembar 2013.

27. decembar 2013.

Pola veka Gerontološkog centra Beograd

Povodom proslave pedesetogodišnjice Gerontološkog centra Beograd, u Domu penzionera Bežanijska kosa održana je svečana akademija koja je okupila mnogobrojne zvaničnike iz Ministarstva zdravlja, Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike kao i veliki broj onih koji su prethodnih godina na bilo koji način pomagali Gerontološkom Centru.

Direktorka Gerontološkog centra Beograd, Suzana Mišić u svom uvodnom obraćanju zahvalila se svim prisutnima na podršci a dodeljena su i specijalna priznanja svima onima koji su prethodnih godina svojim trudom i zalaganjem doprineli razvoju ove ustanove.

Jedno od specijalnih priznanja dodeljeno je i državnom sekretaru Brankici Janković, koja je u svom obraćanju istakla da je upravo duh zajedništva, tolerancije i ljubavi, koga emaniraju svi zaposleni u Gerontološkom centru Beograd, najveći razlog zbog koga se jedna ustanova sistema socijalne zaštite može nazvati pravim ličnim domom svakog njegovog korisnika.

 Pola veka Gerontološkog centra Beograd

Brankica Janković, takođe je istakla svoje zadovoljstvo zbog činjenice da je Gerontološki centar Beograd sada jedna od najstabilnijih i najkvalitetnijih ustanova u svojoj oblasti u regionu, naglasivši da je dužnost Ministarstva rada da standard koji je dostignut u Gerontološkom Centru Beograd održi i dodatno unapredi i na taj način motiviše i sve ostale slične ustanove.

Na dan svog jubileja, ustanovi Gerontološki centar Beograd su uručene i prve licence za pružanje usluga socijalne zaštite, jedna za uslugu smeštaja odraslih i starijih lica kao i licenca za pružanje usluge pomoći u kući istoj korisničkoj grupi.

Gerontološki centar Beograd je prva ustanova koja je svoje poslovanje i delatnost uskladila sa novim standardima i uslovima za pružanje usluga socijalne zaštite, što je svakako obaveza svih ostalih pružalaca usluga.

Ovim je i zvanično otpočeo proces licenciranja organizacija socijalne zaštite, a Ustanova Gerontološki Centar Beograd je prva uskladila delatnost i poslovanje sa propisanim standardima, pokazavši da su isti dostižni, i na taj način je dala dobar primer svim ostalim pružaocima usluga u sistemu socijalne zaštite.

26. decembar 2013.

Krkobabić: Imamo važnija posla od vanrednih parlamentarnih izbora

intervju Večernjim novostima

SRBIJA ima mnogo važnijih poslova od raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora. Oni koji odlučuju o izlasku na birališta, trebalo bi i to da imaju na umu. Što se mene lično tiče, izbori mogu da se raspišu i danas.

To je za "Novosti" izjavio Jovan Krkobabić, potpredsednik Vlade, ministar za rad,zapošljavanje i socijalnu politiku i lider PUPS, koji smatra da procesi koje je pokrenula Vlada, na čelu sa Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem, moraju snažno da se nastave tokom 2014.

 Krkobabić: Imamo važnija posla od vanrednih parlamentarnih izbora

- Ova Vlada započela je krupne promene u zemlji - od borbe protiv kriminala i korupcije, do privlačenja stranih investicija i otpočinjanja pregovora sa EU. Učvrstili smo veze sa Briselom,Rusijom, Kinom, Emiratima i mnogima na istoku i zapadu. Naš naredni ključni cilj je zapošljavanje Srbije.

Kada će biti konačno usvojen novi Zakon o radu, koji bi, kako tvrdite, trebalo to da omogući?

- Na prilično usklađenoj radnoj verziji, koja je sada pred javnosti, radila je ekspertska grupa iz različitih oblasti, iz svih relevantnih ministarstava. Nacrt Zakona je na javnoj raspravi i konkretna rešenja biće poznata kada se ona okonča.

Mogu li zakočiti usvajanje zakona sindikati koji su istupili iz rasprave tvrdeći da je zakon protiv radnika?

- Verujem u odgovoran odnos svih aktera prema ovom važnom zakonskom projektu. Očekujem da konačna verzija teksta bude pred Vladom i parlamentom u prvim mesecima 2014. Uveren sam da će i ljudi iz sindikata dati tome pun doprinos.

Jeste li bili izloženi pritiscima ministra Radulovića da prihvatite neke odredbe "na štetu zaposlenih" kako tvrdi funkcioner PUPS Momo Čolaković?

- Ne bih želeo da komentarišem ko je bio za, a ko protiv predloženih rešenja. Ministarstvo koje vodim formalni je nosilac projekta i neću da zamećem kavgu sa bilo kim ko učestvuje u ovom poslu. Cilj mi je da sučelimo sve argumente i da dođemo do najboljih rešenja.

Ali, budući propis je već prozvan "zakon za otupuštanje"?

- To neće i ne sme biti zakon za otpuštanje, već zakon za unapređenje sistema za zapošljavanje radnika. Težište je na zapošljavanju, jer je to najdublji interes celokupnog društva i jedan je od najvažnih nacionalnih ciljeva.

Jedno je cilj. U praksi će poslodavci dobiti olakšanu proceduru za otpuštanje?

- Imaćemo takav propis da ničija samovolja neće moći da dođe do izražaja. Cilj koji ima država, a to je otvaranje novih radnim mesta, biće pretočen u praksu.

Hoće li penzije biti ugrožene tokom 2014. zbog nedostatka para u budžetu?

- Socijalna politika prema penzionerima, koju smo ustanovili još 2008. godine, neće biti promenjena ni u 2014. Isplata će biti redovna. To je zakon i to mora da se poštuje dok sam ja ovde. Pred novu godinu, biće uplaćena i jednokratna pomoć na adrese pola miliona najugroženijih penzionera u zemlji. Ispunićemo dakle i to obećanje

 Krkobabić: Imamo važnija posla od vanrednih parlamentarnih izbora

Koliko su osnovane spekulacije da planirate pred naredne izbore da napustite SPS i da se približite naprednjacima?

- PUPS je u užoj koaliciji sa SPS i JS, a u široj sa SNS i ostalim partnerima u Vladi. Podjednako cenimo sve naše partnere. DOk smo u ovoj Vladi, među njima razlike ne pravimo.

A da li biste razmišljali o predizbornom savezu sa SNS ukoliko bi pala Vlada?

- Ne bih se bavio proročanstvom: šta bi bilo kada bi bilo. Ne vidim nijedan razlog da ova Vlada ne produži dalje u interesu građana Srbije.

Hoće li PUPS imati kandidata za gradonačelnika Beograda?

- O tome još nismo raspravljali. Tek nam predstoje razgovori s partnerima o detaljima vezanim za tzv Beogradske izbore. Naravno da će javnost biti blagovremeno informisana o rezutatima tih razgovora.

P.Vasiljević

 


PO SAVET O SVOM TROŠKU

Jesu li tačna tabloidna saznanja da ste se nedavno operisali u Ženevi?

- Od svega je jedino tačno da sam u Ženevi bio dva dana. Naravno da nikakve operacije nije bilo. Po preporuci prijatelja išao sam na konsultacije sa doktorom Filipom Morelom . Na putu sam bio o svom trošku i u društvu sina.

 


BOLjE KRAJEM GODINE

Očekujete li da iduća godina bude bar malo lakša za građane?

- Iduća godina će biti teška, ali smatram da će građani osetiti pozitivne efekte reformi u poslednjim mesecima 2014. Ekonomska kriza kroz koju prolazimo vrlo je teška i pravo je malo čudo kako smo mi, kao ministarstvo, uspeli da obezbedimo ne samo penzije već i sva druga redovna socijalna davanja najugroženijim slojevima društva, a reč je o preko tri miliona građana. PUPS se u svojoj borbi za socijalnu pravdu možda nalazi na najisturenijoj poziciji od svih partnera jer se mi dnevno suočavamo s najtežim, najosetljivijim i marginalizovanim grupama u društvu. A to nisu samo penzioneri već i nezaposleni ,izbegla i prognana lica, invalidi kao i svi drugi koji na sebi nose najveći teret ove krize.

26. decembar 2013.

Pomoć najugroženijima u opštini Bela Crkva

Državna sekretarka Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, dr Nevenka Mihajlović, posetila je sa direktorkom Centra za socijalni rad „8. maj“ Bela Crkva, Violetom Simić, dva sela u toj opštini – Jasenovo i Crvenu Crkvu i uručila pomoć najugroženijima.

Opština Bela Crkva ima najveći broj nezaposlenih u Vojvodini i prva je na listi korisnika novčane socijalne pomoći po glavi stanovnika. Ta opština ima i najveći broj mališana na hraniteljstvu, ukupno 96.

 Pomoć najugroženijima u opštini Bela Crkva

Državna sekretarka, dr Nevenka Mihajlović, prvo je posetila porodicu Silvane Munćan iz Jasenova, majku sa četvoro dece, koji su do skoro živeli u prostoriji bez krova, vrata i prozora, i bez grejanja. Centar za socijalni rad, uz pomoć donatora i sredstava jednokratne pomoći iz budžeta opštine, tokom leta je renovirao kuću. Nesebičnim angažovanjem meštana na kući su izvršeni neophodni radovi, obezbeđena su dva ležaja i šporet na drva, a u toku nekoliko narednih dana porodica Munćan dobiće i sto i ormare. Centar za socijalni rad obezbedio im je i ogrev. Državna sekretarka je razgovarala sa majkom i decom, podelila im novogodišnje paketiće i podržala rad i ideju direktorke Simić i nastojanje da se ovoj deci obezbedi adekvatan smeštaj kako bi rasli uz svoju majku, a ne u domu ili hraniteljskoj porodici.

 Pomoć najugroženijima u opštini Bela Crkva

Državna sekretarka podelila je novogodišnje paketiće koje je za 151 dete, koja su u porodicama koje su korisnici socijalne pomoći, obezbedio Centar za socijalni rad „8. maj“ Bela Crkva, kao i bonove za ogrev i higijenske pakete samačkim staračkim domaćinstvima.

 Pomoć najugroženijima u opštini Bela Crkva

Na kraju posete obišli su stanovnike zgrade nekadašnjeg "Standard betona". U tom prostoru u samom centru grada, potpuno nesulovnom za stanovanje, koji je opštinska služba za urbanizam proglasila opasnim po život, nastanjeno je desetak porodica. Sada je ova zgrada u privatnom vlasništvu, pa porodice koje tu žive sa decom moraju se iseliti. Direktorka Centra za socijalni rad, Violeta Simić je objasnila koji su mogući modaliteti smeštaja i zbrinjavanja ovih osoba.

Državna sekretarka dr Nevenka Mihajlović, tokom ove posete je svoj deci i odraslima koje je obišla, poželela srećne Novogodišnje i Božićne praznike.

23. decembar 2013.

Održana rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu

Danas je u Nišu, u prostorijama Regionalne privredne komore, održana javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu.

 Održana rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu

Dr Nevenka Mihajlović, državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike otvorila je javnu raspravu i tom prilikom informisala prisutne o razlozima za donošenje Zakona. Na javnoj raspravi, pored predstavnika Uprave za bezbednost i zdravlje na radu i Inspektorata za rad učestvovalo je i oko 100 predstavnika privrednih subjekata.

18. decembar 2013.

Martinović: Javnom raspravom do boljeg zakona o radu

Onima koji nisu učestvovali u ranijim fazama izrade novog zakona o radu, tokom javne rasprave biće omogućeno da daju svoje mišljenje i da pomognu da se tekst unapredi, izjavio je, gostujući u Dnevniku RTS, državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Zoran Martinović. Mali je krug izmena oko kojih su se tri strane potpuno saglasile, a najspornije će, osim otpremnina i rada na određeno vreme, biti odredbe koje se odnose na obračune zarada, očekuje Martinović.

Kao važan preduslov za reforme, privrednici ističu izmene Zakona o radu. Javna rasprava o predloženim izmenama počinje danas, a polemika sindikata i poslodavaca traje od samog početka izrade predloga. Očekuje se da tokom javne rasprave najviše primedbi, osim na odredbe koje se tiču otpremnina i rada na određeno vreme, bude na način obračuna zarada.

Državni sekretar Ministarstva rada Zoran Martinović konastatuje da se teško došlo do faze javne rasprave, s obzirom na antagonizme između učesnika u procesu - sindikata i poslodavca, a zatim i sindikata i države.

Javna rasprava treba da omogući svima koji nisu učestvovali u ranijim fazama izrade da daju svoje mišljenje i da pomognu da se tekst unapredi, rekao je Martinović, gostujući u Dnevniku RTS-a.

Kaže da mu je žao što je u ranijim fazama izrade zakona propuštena prilika za puni socijalni dijalog zbog povlačenja sindikata, ali napominje da su sindikati veoma zainteresovani za javnu raspravu.

Pored učešća na prezentacijama radne verzije zakona u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, primedbe mogu da dostave Ministarstvu rada i u pisanom obliku.

Martinović priznaje da je mali krug izmena Zakona oko kojih su se poslodavci, država i sindikati potpuno saglasili. To su odredbe o nepunom radnom vremenu, radu van prostorija poslodavca, godišnjem odmoru, jačoj ulozi inspekcije rada.

Veliki je broj odredbi za koje sindikati nisu izneli konkretne primedbe ili predloge, već su, kaže Martinović, samo naveli da su sporne.

 Martinović: Javnom raspravom do boljeg zakona o radu

U javnosti su se kao najspornije pominjale odredbe koje se tiču rada na određeno vreme i otpremnina. Međutim, Martinović ističe da su se upravo o tim odredbama gotovo u potpunosti saglasili.

Radnom verzijom zakona predloženo je da rad na određeno vreme umesto najviše 12, može da traje 24 meseca, a u nekim slučajevima i 36 meseci.

Predloženo je i da poslodavac isplaćuje otpremninu samo za vreme koje je radnik proveo u njegovoj firmi, ali su sindikati zatražili da se nađe formula i za radnike koji nikada nisu ostvarili pravo na otpremninu. To će, ocenjuje državni sekretar, biti veoma teško.

Najsporniji je, napominje Martinović, način obračuna naknade zarade za vreme plaćenog odsustva.

"Mi smo predložili da osnovica ne bude prosek tromesečne plate nego osnovna plata zaposlenog koju bi ostvario da radi bez ikakvog uvećanja", rekao je Martinović i ocenio da će biti polemike i oko predloga da se smenski rad ne uređuje kao plaćeni vid rada kroz Zakon o radu nego da to bude prepušteno opštim aktima.

Ozbiljne prigovore očekuje na odredbu koja predviđa da uvećanje zarade po osnovu minulog staža, bude obračunavano ne na osnovu ukupnog staža kao do sada, već na osnovu rada kod aktuelnog poslodavca.

Takođe, odredbe o brisanju i mogućnosti za proširivanje dejstva kolektivnih ugovora su tačka sporenja učesnika izmena zakona.

Martinović priznaje da će izmenjeni Zakon o radu omogućiti lakše otpuštanje, ali tvrdi i da će radnici koji su proglašeni viškom potom lakše nalaziti posao.

"U nekim delovima će omogućiti lakše otpuštanje, jer se smanjuje visina otpremnine i to će poslodavcu omogućiti da se lakše opredeljuju za viškove zaposlenih, a sa druge strane zaposleni koji su višak mogu da nađu drugu šansu kod novog poslodavca jer ne predstoji opasnost da mora da im plaća otpremninu", rekao je Martinović.

Zakon će, kako je naveo, preciznije urediti način otpuštanja zaposlenih u slučaju povrede radne dužnosti, pa neće biti nejasnoća koje će doprineti da sudovi te zaposlene posle nekoliko godina vraćaju na rad.

Javna rasprava završava se 10. januara, a potom će Ministarstvo rada pribaviti mišljenja drugih ministarstva.

18. decembar 2013.

Podrška lokalnim samoupravama

Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije organizovala je u Aranđelovcu, 18. decembra 2013. godine, finalni okrugli sto i sastanak Među-ministarske radne grupe, u okviru projekta “Podrška lokalnim samoupravama u decentralizaciji društvenih delatnosti“. Ovaj projekat realizovala je Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u saradnji sa Norveškom asocijacijom lokalnih i regionalnih vlasti (KS) i Centrom za liberalno-demokratske studije (CLDS).

Projekat je na integrisani način pružao podršku preuzimanju decentralizovanih funkcija i javnih usluga u oblastima obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite na lokalnom nivou, a finansijer projekta je Kraljevina Norveška preko Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Norveške.

 Podrška lokalnim samoupravama

U okviru skupa, predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva zdravlja i Stalne konferencija gradova i opština potpisali su Povelju o saradnji. Povelju je, ispred Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike potpisala državni sekretar Brankica Janković.

Pomenuti okrugli sto imao je za cilj formulisanje preporuka, razmenu iskustava i prakse između lokalnih samouprava i drugih relevantih partnera u okviru nadležnosti lokalnih samouprava u oblastima zdravstveno-socijalne zaštite i obrazovanja.

U okviru svog obraćanja, državna sekretarka Brankica Janković istakla je da će Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike sledeću, 2014. godinu, pored ostalih planova, posvetiti i aktivnostima na pripremi lokalnih samouprava za korišćenje namenskih transfera u cilju uspostavljanja i obezbeđivanja održivosti usluga na lokalnom nivou.

18. decembar 2013.

Počela javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike započelo je danas, 18. decembra 2013. godine, javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu koja će trajati do 10. januara 2014. godine.

Planirane su tri prezentacije i rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu - 20. decembra 2013. godine u Novom Sadu (Regionalna privredna komora, od 11 do 14 časova), 23. decembra u Kragujevcu (Regionalna privredna komora Kragujevca, od 11 do 14 časova) i 26. decembra u Beogradu (Palata Srbija, od 11 do 14 časova).

Tekst Nacrta zakona sa Obrazloženjem i Pregledom odredaba Zakona o radu koje se menjaju, kao i Obrazac za dostavljanje predloga, sugestija, inicijativa i komentara na Nacrt zakona, postavljeni su na sajt Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, www.minrzs.gov.rs, Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom www.civilnodrustvo.gov.rs. i na portalu e-uprave.

Nacrt zakona pripremila je Radna grupa koju su činili predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Inspektorata za rad, Ministarstva privrede, Ministarstva finansija i predstavnici Unije poslodavaca Srbije, a na početku rada aktivno učešće imali su i predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS „Nezavisnost”.

17. decembar 2013.

Međunarodni dan sećanja na Rome stradale u II svetskom ratu

Izaslanica predsednika Vlade Republike Srbije ministarka zdravlja prof. dr Slavica Đukić Dejanović predvodila je centralnu državnu komemorativnu svečanost povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu.

 Međunarodni dan sećanja na Rome stradale u II svetskom ratu

Komemorativna svečanost bila je održana 16. decembra 2013. godine u 11.00 časova u okviru lokaliteta masovne grobnice civila stradalih u Drugom svetskom ratu, u okviru Spomen-kompleksa „Stratište” u Jabuci kod Pančeva. Nakon ceremonije polaganja venaca i odavanja počasti, prisutnima su se obratili gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihailović, ministarka zdravlja prof. dr Slavica Đukić Dejanović. Državnoj ceremoniji prisustvovali su potomci žrtava, predstavnici romske nacionalne manjine, grada Pančeva, predstavnici Diplomatskog kora, udruženja i građani.

Centralna državna ceremonija okončana je umetničkim programom u realizaciji Kulturno-prosvetne zajednice Srbije. Organizator državne komemorativne ceremonije bio je Vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

16. decembar 2013.

99. godišnjica Kolubarske bitke

Povodom obeležavanja 99. godišnjice Kolubarske bitke kod Lazarevca, centralnu državnu ceremoniju predvodio je predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić, koji je tom prilikom uz državne i vojne počasti položio venac i obratio se prisutnima. Ceremonija je održana 15. decembra u 11 časova kod crkve Svetog Dimitrija u Lazarevcu, u organizaciji Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

 99. godišnjica Kolubarske bitke

Vence su kod crkve Svetog Dimitrija u Lazarevcu, gde je pokopano oko četrdeset hiljada stradalih srpskih i austrougarskih vojnika, kao i kod Spomenika srpskom ratniku položili predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i grada Lazarevca, kao i diplomatski predstavnici Austrije, Mađarske, Slovačke i Češke. Ceremonija je završena kulturno-imetničkim programom u realizaciji „Art i medije”.

 99. godišnjica Kolubarske bitke

Istog dana u manastiru Ćelije vence su položili predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, predsednik opštine Lajkovac, predstavnici opštine Lazarevac, kao i diplomatski predstavnici Austrije, Mađarske, Slovačke i Češke.

16. decembar 2013.

Održana Svečana sednica Saveta za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije

Kako je u uvodnom izlaganju istakla Stana Božović, predsednica Saveta, ova sednica je bila prilika da se sumiraju rezultati Saveta u 2013. godini i najave aktivnosti u sledećem periodu na osnovu Plana rada Saveta za rodnu ravnopravnost (2013-2016). Navedeno je da je Savet, od aprila 2013. godine, od kada je formiran posebnom Odlukom Vlade Republike Srbije – usvojio Poslovnik o radu, razmotrio i predložio mere na osnovu Zaključnih zapažanja Komiteta UN za eliminaciju diskriminacije žena iz jula 2013. godine, podržao potvrđivanje Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici i inicirao evaluaciju Akcionog plana uz Nacionalnu strategiju za poboljšanje položaja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti u 2014. godini. Osim toga, u saradnji sa OEBS, održao je sastanak o partnerstvu sa organizacijama civilnog društva i sastanak sa međunarodnim organizacijama u vezi sa jačanjem kapaciteta mehanizama za rodnu ravnopravnost na lokalnom nivou.

 Održana Svečana sednica Saveta za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije

Što se tiče planova za 2014. godinu, istaknuto je da će se oni razvijati u dva pravca. Prvi se tiče pitanja nasilja nad ženama i nasilja u porodici, u okviru koga je predviđeno praćenje i sagledavanje aktivnosti nakon potvrđivanja Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, koji predviđaju harmonizacija domaćih propisa, a naročito krivičnog zakonodavstva, i određivanje nacionalnog koordinativnog tela. Tu je i inicijativa za formiranjem dodatnih sigurnih kuća u Republici Srbiji. Drugi pravac se odnosi na rad oko izmena i dopuna Zakona o ravnopravnosti polova, koji treba da dovede do efikasnije primene međunarodnih standarda u vezi sa ravnopravnim položajem žena i muškaraca.Beograd, Stana Božović predsednik Saveta za rodnu ravnopravnost, bez rodne ravnopravnosti Srbija ne može da bude moderna i razvijena zemlja

Pored redovnih članova i članica Saveta, ovoj sednici su prisustvovale pojedine narodne poslanice, koje su i članice ženske parlamentarne mreže, predstavnici drugih resora, zaštitnika građana, civilnog društva i međunarodnih organizacija, kao što su OEBS i Kancelarije UN za rodnu ravnopravnost.

 Održana Svečana sednica Saveta za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije

16. decembar 2013.

Internacionalna konferencija o hraniteljstvu

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike i Centar za porodični smeštaj i usvojenje Beograd, povodom petogodišnjice rada ovog centra, organizovalo je Internacionalnu konferenciju o hraniteljstvu pod nazivom: IZAZOVI HRANITELjSTVA NA POČETKU 21. VEKA – ISKUSTVA KOJA KREIRAJU BUDUĆNOST. Konferenciju je otvorila državni sekretar Brankica Janković, koja je govorila o reformskim rezultatima u domenu zaštite dece u Srbiji.

 Internacionalna konferencija o hraniteljstvu

Brankica Janković je istakla da je trenutno u Srbiji oko 6.000 dece smešteno u više od 4.300 hraniteljkih porodica. Ukupan broj dece na hraniteljstvu povećava se za oko 10 odsto godišnje, dok se broj dece bez roditeljskog staranja u ustanovama za 5 godina upola smanjio. Više od 7.500 dece i mladih odvojeno je od svojih roditelja: 80 odsto njih smešteno je u hraniteljskim porodicama, a preostalih 20 odsto u ustanovama socijalne zaštite. Brankica Janković je naglasila da Srbija spada u zemlje sa najnižom stopom institucionalizacije u Evropi, a da se u periodu od 2000. do 2011. godine, ukupan broj dece i mladih smeštenih u ustanovama socijalne zaštite smanjio za skoro polovinu, a najveće smanjenje ostvareno je u uzrasnoj grupi do tri godine – 81 odsto.Beograd, Brankica Janković državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, o podršci hraniteljskim porodicama

„Ministarstvo ulaže velike napore da unapredi kvalitet života dece koja ne mogu da rastu u svojim biološkim porodicama, a rezultati koji su postignuti ogledaju se kroz značajno smanjen broj dece i mladih u institucijama, višestruko povećan broj dece na smeštaju u hraniteljskim porodicama, povećan broj usvojene dece, zatvaranje jednog broja domova za decu, osnivanje centara za porodični smeštaj i usvojenje, intenzivirano unapređenje zaštite osoba sa invaliditetom na smeštaju u ustanovama socijalne zaštite, utvrđivanje standarda organizacije rada centara za socijalni rad, utvrđivanje standarda usluga socijalne zaštite, razvoj usluga na lokalnom nivou, proces akreditacije programa obuke za zaposlene, proces licenciranja, osnivanje Komore socijalne zaštite“, izjavila je državna sekretarka, Brankica Janković.Beograd, Brankica Janković državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, o teškom pronalaženju hraniteljskih porodica za decu sa posebnim potrebama

Prvi deo koferencije zaključila je mr Dobrila Grujić, direktor Centra za porodični smeštaj Beograd, izlaganjem o temi „Nova praksa u zaštiti dece na hraniteljstvu – inovativni pristup u radu Centra za porodični smeštaj i usvojenje.Beograd, Dobrila Grujić direktorka Centra za porodični smeštaj i usvajanje Beograd, o rezultatima petogodišnjeg rada Centra

Konferencija je organizovana s ciljem sagledavanja rezultata višegodišnjeg rada na reformi u oblasti zaštite dece bez roditeljskog staranja i razvoja standarda kvaliteta njihove zaštite. U ovoj oblasti Republika Srbija je ostvarila značajan napredaki trenutno je zemlja sa najnižom stopom institucionalizacije u Evropi.

Konferencija je okupila 170 učesnika, od čega 54 iz inostranstva. Predavanja su održali predstavnici Velike Britanije, Španije, Poljske, Švajcarske, Holandije, Češke, Hrvatske, Bugarske, Rumunije, Republike Srpske. Učešće u radu konferencije imaće i Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Albanija, Nigerija, a svoje radove su dostavili i predstavnici Indije i Južnoafričke Republike i Bosne i Hercegovine.Pogledajte Video galeriju

16. decembar 2013.

Socijalno ugroženi – nevidljivi u društvu

U skladu sa svojim nastojanjima da pomogne medijskim profesionalcima u obavljanju svog posla, Nezavisno udruženje novinara Srbije je uz finansijsku podršku Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike realizovalo Projekat „Socijalno ugroženi - nevidljivi u društvu“ od 748,000.00 dinara. Projekat je usmeren na povećanje vidljivosti socijalno ugrožene kategorije stanovnštva u društvu.

U nekoliko faza trajanja projekta projektni tim sačinio je analizu medijskog praćenja ove kategorije stanovništva u periodu od mesec dana, zatim u drugoj fazi novinari su pravili tekstove i video priloge u kojima su predstavljali konkretne primere socijalno ugroženih građana i njihovih porodica i u trećoj fazi izrađen je Vodič o izveštavanju o socijalno ugroženim grupama sa rečnikom koji je predstavljen na seminarima održanim u nekoliko gradova u Srbiji.

 Socijalno ugroženi – nevidljivi u društvu

Konferenciju je otvorila Brankica Janković, državni sekretar u oblasti briga o porodici i socijalna zaštita. U svom uvodnom izlaganju, državna sekretarka je istakla da je izuzetno važno ukazati na činjenicu da mediji mogu da budu dragocen partner u otklanjanju predrasuda prema svim licima u sistemu socijalne zaštite, te da bi, umesto povremenog senzacionalističkog pristupa, trebalo da promovišu dobre primere i da pokažu viši nivo profesionalne etike.

Na samom kraju izlaganja, državni sekretar Brankica Janković izrazila je nadu da će realizacija navedenog projekta doprineti da u budućnosti izveštavanje o ljudima koji su u sistemu socijalne zaštite kao korisnici pomoći ili usluga bude korektno i objektivno kao i da očekuje da stepen znanja novinara, a posebno oni mlađih koji pokazuju senzibilisanost za sistematsko praćenje ovih tema bude veći i da će navedeno rezultirati i povećanjem broja medijskih priloga o ovoj temi.

15. decembar 2013.

Razvoj privrednog društva kroz unapređivanje rodne ravnopravnosti

Državna sekretarka Stana Božović dala je svoj doprinos Naprednoj školi omladinskog liderstva u jugozapadnoj Srbiji koja se održala prošle nedelje na Zlataru održavši predavanje „ Rodna ravnopravnost i razvoj pravednog društva – Kako se boriti protiv neravnopravnosti i promovisati rodnu ravnopravnost“.

 Razvoj privrednog društva kroz unapređivanje rodne ravnopravnosti

Predstavivši osnovna strateška dokumenta Republike Srbije u oblasti rodne ravnopravnosti Stana Božović naglasila je da je jedino ravnopravnim učestvovanjem u razvoju društva moguće graditi bolji sistem i budućnost Srbije. Državna sekretarka upoznala je učesnike ove škole sa statističkim podacima koji nesumnjivo ukazuju na neravnopravno učešće žena u politici ali je ukazala i na pomake koji se čine izmenama zakona i jasnim stavom Vlade Republike Srbije da je rodna ravnopravnost politika koju će sprovoditi.

„ Razvijajući vrednosti pravednog društva kao što je rodna ravnopravnost politički sistem naše zemlje jača i multikulturnu zajednicu a samo zajedničkim radom i zalaganjima svih građana Srbije možemo planirati bogatu i sigurnu budućnost“ istakla je STana Božović.

 Razvoj privrednog društva kroz unapređivanje rodne ravnopravnosti

Nacionalnim akcionim planom za sprovođenje strategije za poboljšanje položaja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti planirane su aktivnosti osnaživanja mladih političarki u cilju povećanja broja žena na mestima odlučivanja, ove aktivnosti pored Ministarstva sprovode i organizacije civilnog društva uz pomoć međunarodnih organizacija.

Naprednu školu omladinskog liderstva u jugozapadnoj Srbiji organizovao je kulturni centar DamaD iz Novog Pazara u okviru projekta Unapređenje ljudske sigurnosti u jugozapadnoj Srbiji koji podržava UNDP. Škola je okupila 50 mladih predstavnika političkih stranaka od 19 do 28 godina iz Novog Pazara, Sjenice, Tutina, Nove Varoši, Prijepolja i Priboja.

12. decembar 2013.

Seminar - Krivično-pravna zaštita od nasilja u porodici

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike i UN realizuju projekat „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama“, u okviru kojeg je 12. decembra 2013. u Pravosudnoj akademiji u Beogradu organizovan seminar „Krivično-pravna zaštita od nasilja u porodici“

U uvodnom delu seminara učesnicima se obratila Brankica Janković, državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Olivera Purić-pomoćnica stalne predstavnice UNDP-a, kao i Nenad Vujić, direktor Pravosudne akademije.

Upoznavši, u uvodnoj reči, učesnike u seminaru sa statističkim pokazateljima i aktivnostima Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, državni sekretar Brankica Janković je naglasila:

„Odmah po donošenju Posebnog protokola o postupanju i saradnji ustanova, organa i organizacija u situacijama nasilja nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima, obezbedili smo kontinuirano praćenje njegove primene, kao i pružanje stručne pomoći ključnoj instituciji sistema socijalne zaštite, organu starateljstva – centru za socijalni rad. U svim fazama reagovanja na ovu pojavu, od otkrivanja pa do organizovanja raznih vidova pomoći, podrške i zaštite žrtava nasilja u porodici i u partnerskim odnosima, centar za socijalni rad – organ starateljstva, ne samo da ima ključnu ulogu u sistemu socijalne i porodičnopravne zaštite, nego i u koordinisanju rada institucija i stručnjaka iz drugih sistema – zdravstva, obrazovanja, zapošljavanja, sistema unutrašnjih poslova, tužilaštva, nevladinog sektora. Samo blagovremena, celovita, kontinuirana i sistemska saradnja različitih sektora može uroditi plodom. Verujem“, kazala je na kraju Brankica Janković, „da će današnji seminar Pravosudne akademije bitno doprineti uspostavljanju delotvornog sistema zaštite od nasilja nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima.“

Predavači na seminaru –Jasmina Kiurski,zamenik Apelacionog javnog tužioca u Beogradu, Biljana Sinanović, sudija Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu, i prof.dr. Slobodan Savić, profesor Sudske medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu i Pravne medicine na Pravnom fakultetu,govorili su o nizu tema iz domena krivično-pravne zaštite od nasilja u porodici.

11. decembar 2013.

Stručni skup zaposlenih u socijalnoj zaštiti

Republički zavod za socijalnu zaštitu i Komora socijalne zaštite, organizuju stručni skup za zaposlene u socijalnoj zaštiti, koji se održava od srede 11. d