Arhiva - avgust 2013.

30. avgust 2013.

PANČEVO DOBILO NOVI VRTIĆ

Državna sekretarka u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike mr Stana Božović , posetila je Pančevo, obišla gradsku kuću i upoznala se sa funkcionisanjem opštine i tom prilikom govorila o budućoj saradnji. Državna sekretarka obišla je ustanove socijalne zaštite i svečano otvorila vrtić ''Crvenkapa.''

 PANČEVO DOBILO NOVI VRTIĆ

Svečanom otvaranju prisustvovao je i gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov. Otvaranjem vrtića okončana je dugotrajna borba lokalne samouprave za ostvarivanje i zaštitu prava najmlađih. Roditelji su godinama na listi čekanja za upis dece u vrtić PU ''Dečja radost'' u Pančevu tako da će se otvaranjem vrtića ''Crvenkapa'' koji će primiti 100 mališana lista čekanja smanjiti na sto pedesetoro dece.

 PANČEVO DOBILO NOVI VRTIĆ

Gospođa Božović je izjavila da u skladu sa Nacionalnom strategijom i Akconim planom za unapređenje položaja žena , Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike u okviru projekta koji finansira Kraljevina Švedske, afirmiše žene u ekonomskom, političkom i medijskom segmentu. Radiće se, kako je rekla i na tome da žene pre svega postanu ekonomski nezavisne i da se više bave svojom karijerom.

U okviru posete Pančevu državna sekretarka Stana Božović posetila je i Sigurnu kuću i najavila unapređenje saradnje posebno kada je reč o borbi protiv nasilja nad ženama.

28. avgust 2013.

Stanković u poseti Lovćencu

Državni sekretar Negovan Stanković obići će danas radove na spomeniku Žrtvama fašizma u Lovćencu. Spomenik se prema izveštaju Međuopštinskog zavoda za zaštitu kulture Subotica, nalazi u veoma lošem stanju, a sanacija oštećenja trebalo bi da bude završena u najkraćem roku.

Negovan Stanković će uručiti ključeve vozila za gerontodomaćice, finansirana od strane Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, a u okviru projekta „Kućna nega i pomoć starim licima i osobama sa invaliditetom u opštini Mali Iđoš”.

Navedena poseta biće završena sastankom državnog sekretara sa predsednikom opštine Mali Iđoš gospodinom Markom Rovčaninom.

27. avgust 2013.

208. godišnjica osnivanja Praviteljstvujuščeg sovjeta srpskog

Državna ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti povodom obeležavanja 208. godišnjice osnivanja Praviteljstvujuščeg sovjeta srpskog održana je 27. avgusta 2013. godine kraj spomenika knezu Simi Markoviću u Velikom Borku kod Barajeva. Vence su položiti predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, predsednik opštine Barajevo, brojna udruženja i građani, a u organizaciji Odbora Vlade za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

 208. godišnjica osnivanja Praviteljstvujuščeg sovjeta srpskog

Praviteljstvujušči sovjet srpski, prvi organ izvršne vlasti u ustaničkoj Srbiji i preteča savremene Vlade Republike Srbije, osnovan je 27. avgusta 1805. godine u kući kneza Sime Markovića u selu Veliki Borak kod Barajeva. Osnivanje Sovjeta bio je jedan od najznačajnijih poteza ustaničkih prvaka predvođenih Karađorđem, a sve sa ciljem postepene uspostave organa izvršne vlasti u jednoj državi u nastajanju.

Iako je delovao svega nekoliko godina Praviteljstvujušči sovjet srpski predstavljao je, pored skupštine ustaničkih prvaka, prvi stalni organ vlasti čime je ustanička Srbija krenula putem obnove državnosti nakon viševekovne otomanske vladavine.

 208. godišnjica osnivanja Praviteljstvujuščeg sovjeta srpskog

21. avgust 2013.

99. godišnjica Cerske bitke

Predsednik Vlade Republike Srbije, gospodin Ivica Dačić predvodio je centralnu državnu ceremoniju povodom obeležavanja 99. godišnjice Cerske bitke koja je obeležena 19. avgusta 2013. godine u 11.00 časova u okviru spomen-kompleksa „Cerska bitka” u Tekerišu kod Loznice. Tom prilikom predsednik Vlade obratio se prisutnima.

 99. godišnjica Cerske bitke

Organizator svečanosti je Vlada Republike Srbije - Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Kraj Spomen-kosturnice u Tekerišu vence su položili ambasador Slovačke u Srbiji, vojni izaslanik Republike Češke kao i brojna udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

 99. godišnjica Cerske bitke

Cerska bitka, koji se odigrala tokom avgusta 1914. godine, predstavlja jednu od najznačajnijih i najvećih pobeda Srpske vojske u čitavom toku Prvog svetskog rata. To je, istovremeno, i blistav primer taktički dobro osmišljene i ostvarene vojne operacije.

Ostvarivši pobedu u znamenitoj Cerskoj bici pripadnici Srpske vojske predvođeni generalom Stepom Stepanovićem pružili su primer bezmerne hrabrosti i patriotizma koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije sve do naših dana.

 99. godišnjica Cerske bitke

Fotografije Foto TANJUG

 

21. avgust 2013.

Sutra isplata boračkih invalidnina

Isplata osnovnih invalidskih primanja vojnih invalida i korisnika porodične invalidnine za jul 2013. godine počeće u četvrtak 22. avgusta 2013. za korisnike putem tekućih računa i putem uputnica.

19. avgust 2013.

Obeležena 208. godišnjica boja na Ivankovcu

Državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Negovan Stanković predvodio je Državnu ceremoniju kojom je u Republici Srbiji obeležena 208. godišnjica boja na Ivankovcu. Ceremonija je održana 18. avgusta 2013. godine sa početkom u 11.00 časova na lokalitetu „Šančevi na Ivankovcu” kod Ćuprije.

 Obeležena 208. godišnjica boja na Ivankovcu

Organizator državne ceremonije  je Vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Kraj spomenika Milenku Stojkoviću na Ivankovcu  položeni su lovorovi venci i odate državne i vojne počasti počasti. Vence su položili predstavnici  Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, opštine Ćuprija, kao i nevladinih organizacija opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

 Obeležena 208. godišnjica boja na Ivankovcu

Boj na Ivankovcu, koji se odigrao 18. avgusta 1805. godine, predstavlja jednu od najznačajnijih i najvećih pobeda Karađorđevih ustanika, predvođenih Milenkom Stojkovićem, u čitavom razdoblju Prvog srpskog ustanka. To je, istovremeno, i blistav primer taktički dobro osmišljene i ostvarene vojne operacije.

Ostvarivši pobedu u znamenitom boju na Ivankovcu srpski ustanici pružili su primer bezmerne hrabrosti i patriotizma koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije tokom čitava dva naredna stoleća.

 Obeležena 208. godišnjica boja na Ivankovcu

 

19. avgust 2013.

U sredu isplata za negu i pomoć drugog lica

Danas je uplaćen dodatak za negu i pomoć drugog lica i naknade za izdržavanje lica na porodičnom smeštaju. Isplata korisnicima tog dodatka, za jul mesec 2013. godine, počeće u sredu, 21. avgusta.

17. avgust 2013.

Obeležena 72. godišnjica zločina na Terazijama

Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije je komemorativnim okupljanjem i polaganjem venaca i cveća kod Spomenika obešenim rodoljubima na beogradskom Trgu Terazije 17. avgusta obeležena 72. godišnjica zločina počinjenog nad civilima od strane okupacionih snaga. Vence su položili državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Negovan Stanković, predstavnici Grada Beograda, udruženja i građani. Ceremoniji su prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

 Obeležena 72. godišnjica zločina na Terazijama

Period Drugog svetskog rata obeležen je ne retko masovnim zločinima nad civilnim stanovništvom. U nizu tragičnih događaja koji su se odigrali u tada okupiranoj Srbiji, po svojim efektima posebno se izdvaja zločin počinjen na beogradskom trgu Terazije 17. avgusta 1941. godine. Toga dana, nemačke okupacione vlasti obesile su na stubove javne rasvete petoricu Beograđana optuženih za pružanje otpora.

U spomen na petoricu sugrađana tragično stradalih 17. avgusta 1941. godine, Grad Beograd je na trgu Terazije, u neposrednoj blizini Igumanovljeve palate, 1983. godine postavio Spomenik obešenim rodoljubima. Ovaj reprezentativni memorijal delo je akademskog vajara Nikole Jankovića.

 Obeležena 72. godišnjica zločina na Terazijama

Spomenik, postavljen na mermernom postamentu, je visine 400 cm, a prečnika 80 cm. Reljef prikazuje prizor vešanja petorice Beograđana od strane okupacionih vlasti. U neposrednoj blizini spomenika bila je postavljena spomen-ploča sa epitafom koji glasi:

„Borcima za slobodu koje su fašistički okupatori obesili na Terazijama 17. avgusta 1941. godine: Jovanu Jankoviću, radniku, Ratku Jeviću, zemljoradniku, Velimiru Jovanoviću, zemljoradniku, Svetislavu Milinu, radniku, Miloradu Pokrajcu, učeniku.“

1983. Građani Beograda

16. avgust 2013.

Obeležena 92. godišnjica smrti kralja Petra Prvog Oslobodioca

Komemorativnu ceremoniju povodom obeležavanja 92. godišnjice smrti kralja Petra Prvog Oslobodioca koja je danas održana u crkvi svetog Đorđa na Oplencu kod Topole predvodio je Državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Negovan Stanković 16. avgusta 2013. godine u 11.30 časova u crkvi svetog Đorđa na Oplencu kod Topole. Uz najviše državne i vojne počasti, kraj vladarevog sarkofaga vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Opštine Topola kao i udruženja građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

 Obeležena 92. godišnjica smrti kralja Petra Prvog Oslobodioca

Organizator državne komemorativne svečanosti je Vlada Republike Srbije, odnosno njen Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Kralj Petar Prvi Oslobodilac, umro 16. avgusta 1921. godine u Beogradu. Bio je jedan od najznačajnijih novovekovnih srpskih vladara. Na presto je došao nakon Majskog prevrata i ubistva kralja Aleksandra Prvog i kraljice Drage 1903. godine. Vladavinu Petra Prvog obeležili su Aneksiona kriza, tzv. Carinski rat sa Austrougarskom, kao i Balkanski i Prvi svetski rat. Iz njih je Srbija, nakon velikih pobeda na Kumanovu, Bregalnici, Ceru, Kolubari i Solunskom frontu i velikih ljudskih žrtava, svoju državnost unela u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.

 Obeležena 92. godišnjica smrti kralja Petra Prvog Oslobodioca

 

16. avgust 2013.

U utorak isplata dečjeg i roditeljskog dodatka

Isplata dečjeg i roditeljskog dodatka za mesec jul počeće u utorak 20. avgusta 2013. godine.

 

16. avgust 2013.

Sutra isplata socijalne pomoći

Danas je uplaćena novčana socijalna pomoć, naknada za izdržavanje lica na porodičnom smeštaju i posebna novčana naknada iz prava po Zakonu o socijalnoj zaštiti. Neposredna isplata korisnicima počeće sutra, u subotu 17. avgusta 2013. godine.

15. avgust 2013.

Efikasna intervencija inspekcije

Povodom nehumanog ponašanja protiv trudnice Marije Milošević, “Alo!” se obratio i Inspekciji Ministarstva rada, koja je momentalno izašla na teren i podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Dragana Tasića, vlasnika picerije “Akt”!

- Na osnovu informacije, koju je Inspektorat za rad dobio od lista “Alo!”, inspektor rada Odseka u Jagodini je po službenoj dužnosti izvršio inspekcijski nadzor i poslodavcu je naložio da shodno odredbama Zakona o radu, sa Marijom Milošević, zaključi ugovor o radu. Istovremeno, inspektor rada je protiv poslodavca podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog nezakonitog otkaza – rekao je za “Alo!” Dragoljub Peurača, direktor inspektorata za rad Republike Srbije.

Tek nakon posete inspekcije, redakciji “Alo!”, zanimljivo je, javio se i vlasnik picerije Dragan Tasić, koji je pokušao da nam objasni da problem nije do njega, već do pošte koja nije isporučila nijedan od dva ugovora koji je poslao?!?

- Zašto nije primila nijedan od ugovora, stvarno ne znam. Mora da je do pošte. Eto, sad sam naučio lekciju, sledeći put ću slati preporučeno - dodaje vlasnik picerije. Iako nam je Tasić objasnio da je ugovor slao poštom jer zna da je Marija vezana za krevet, Marija nam je juče javila da su je, nakon posete inspekcije, hitno zvali da dođe i potpiše ugovor.

13. avgust 2013.

Obeležena 207. godišnjica Boja na Mišaru

Državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Negovan Stanković predvodio je državnu ceremoniju povodom 207. godišnjice Boja na Mišaru koja je danas održana kraj spomenika mišarskim junacima u Mišaru kod Šapca. Tom prilikom Stanković se obratio prisutnima. Vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Šapca i udruženja građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

 Obeležena 207. godišnjica Boja na Mišaru

Boj na Mišaru, koji se odigrao 13. avgusta 1806. godine, predstavljao je jednu od najznačajnijih pobeda ustanika nad jedinicama regularnih oružanih snaga Otomanskog Carstva. Predvođeni voždom Karađorđem i istaknutim ustaničkim prvacima šabačkog i valjevskog kraja, Srbi su tom prilikom odneli briljantnu pobedu koja je učvrstila položaj ustanika i dramatično ugrozila status Turaka u okviru Beogradskog pašaluka.

U samom centru sela Mišar kod Šapca 1906. godine, povodom obeležavanja jubilarne stote godišnjice boja na Mišaru, podignut je spomenik a u narednom periodu i zdanje muzeja sa postavkom koja prikazuje sam boj, događaje koji su mu prethodili, znamenite učesnike ove velike bitke, kao i njegove posledice. Vitki spomenik, ukupne visine 6,33 m, koji se završava skulptoralnom kompozicijom dvoglavog orla, podignut je sredstvima Drinosavskog kola jahača "Knez Mihailo".

Povodom obeležavanja jubilarne 200. godišnjice boja na Mišaru, 2006. godine Ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji sa Šapcem, a po projektu stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture (Valjevo) omogućilo je sveobuhvatnu obnovu samog spomenika, zdanja muzeja, kao i seoske škole u Mišaru.

 Obeležena 207. godišnjica Boja na Mišaru

12. avgust 2013.

Najduži odmori u prosveti

Inspekcija rada podnela je prošle godine 42 rešenja vezana za sprečavanje radnika da koriste zakonom zagarantovani godišnji odmor, a do juna ove godine 25. Na osnovu inspekcijskih nadzora utvrdili smo da u većini slučajeva poslodavci omogućavaju zaposlenima pravo na korišćenje godišnjeg odmora, ali se on utvrđuje u zakonskom minimumu, bez uvećanja po obaveznim dodatnim kriterijumima. Ne donose se pisana rešenja, a ako se i donesu, ona se zaposlenom dostavljaju u roku kraćem od utvrđenog zakonom, najčešće na dan početka korišćenja odmora - izjavio je za današanje "Novosti" Dragoljub Peurača, direktor Inspekcije rada.

Poseban problem je sa onima koji rade na određeno i koji pravo na srazmeran godišnji ostvaruju za svaki period rada. Oni se najčešće plaše da podnesu zahtev za korišćenje odmora, jer gazda onda neće ponovo sa njima da zasnuje radni odnos.

U 2012. inspektori su izvršili 31.374 nadzora u oblasti radnih odnosa, kojima je obuhvaćeno 492.598 zaposlenih. Doneto je 4.213 rešenja o otklanjanju utvrđenih povreda Zakona o radu (zbog nepravilnosti oko zasnivanja radnog odnosa, oko isplate zarada i oko izmena i dopuna ugovora o radu). Od januara do juna ove godine izvršen je ukupno 15.671 nadzor, kojim je obuhvaćeno 236.528 zaposlenih. Doneto je 2.076 rešenja o otklanjanju povreda zakona.

U firmama se neretko krši zakon, mada u papirima sve izgleda "čisto". Najčešće se u rešenju vodi da je radnik dobio veći broj dana nego što ih je stvarno koristio. Ako niko ovo ne prijavi inspekciji, ona nema načina da utvrdi kršenje zakona.

- I kada poslodavac izda rešenje o korišćenju godišnjeg odmora, teško je utvrditi da li ga je zaposleni koristio i u kom obimu - objašnjava Peurača. U slučajevima kada poslodavac nije zaposlenom doneo rešenje najkasnije 15 dana pre datuma određenog za početak odmora, smatra se da mu je to pravo uskratio. Tada inspektor rada protiv njega podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Inače, po zakonu, zaposleni ima pravo na godišnji odmor posle šest meseci neprekidnog rada. On može da traje najmanje 20 radnih dana i radnik ne može da ga se odrekne, kao što mu se ne može uskratiti. Broj slobodnih dana utvrđuje se tako što se zakonski minimum uvećava po osnovu doprinosa na radu, uslova rada, radnog iskustva, stručne spreme zaposlenog i drugih kriterijuma utvrđenih opštim aktom ili ugovorom o radu.

U slučaju prestanka radnog odnosa, poslodavac je dužan da zaposlenom izda potvrdu o iskorišćenom broju slobodnih dana.

- Kada neko radi kod dva poslodavca sa nepunim radnim vremenom, u slučaju obraćanja za savet, inspektor rada će ga uputiti da sa poslodavcima postigne dogovor o vremenu korišćenja godišnjeg odmora - naglašava direktor Inspekcije. Ako postoje problemi, inspektor će rešenjem naložiti firmi da nedostatke ispravi, u suprotnom sledi prekršajna prijava.

Zakonom određen minimum od 20 radnih dana godišnje, uz Srbiju, u Evropi ima i Velika Britanija. Najduži odmor imaju Danci i Nemci - najmanje 30 radnih dana. Inače, godišnji odmori u skladu sa zakonom najčešće se koriste u srednjim i velikim preduzećima, jer su u njima i češće inspekcijske kontrole. Svaka četvrta velika firma osim godišnjeg daje dva do pet dodatnih slobodnih dana kao nagradu za dobre rezultate. U malim firmama sa najviše 10 zaposlenih poslodavci češće "zakidaju" slobodne dane.

Prosečni odmori u privredi traju 24 radna dana, a u javnom sektoru 32. U prosveti, kad se spoje svi raspusti i slobodni dani, mogu da potraju i po mesec i po.Novčanom kaznom od 400.000 do 600.000 dinara kazniće se za prekršaj kompanija koja zaposlenom uskrati pravo na godišnji odmor, a za isti prekršaj preduzetnik će biti kažnjen sa 100.000 do 300.000 dinara. Kaznu od 20.000 do 40.000 dinara platiće i odgovorno lice u pravnom licu.

9. avgust 2013.

Korak do pravde

Prilazi najvećem broju sudova, ne zbog paragrafa i slova zakona, već zbog visokih i brojnih stepenica invalidima ostaju nepremostiva prepreka. U Šapcu tih problema više nemaju. Na stepeništu zgrade Osnovnog suda od danas radi lift platforma za ulazak invalida. Ugradnja je koštala 1,33 miliona dinara od čega je resorno Ministarstvo obezbedilo 850.000 dinara, dok je grada Šabac učestvovao sa 480.000 dinara – rekao je Dragi Vidojević, državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Tokom proteklih sedam meseci za 11 različitih projekata u oblasti zaštite invalida u Šapcu, Ministarstvo je obezbedilo 2,12 miliona dinara, rekao je Vidojević.

Ugradnja lifta ispred Optšinskog suda u Šapcu omogućena je realizacijom projekta „Korak do pravde" Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga.

9. avgust 2013.

Do zakona kao prave mere brojnih interesa

Zakoni o radu i o štrajku su pripremljeni ali još nisu u potpunosti usaglašeni. Da bi ušli u proceduru moraju da se izbalansiraju brojni interesi – poslodavaca, sindikata, države ali i zahtevi EU da se ispoštuju standardi u ovoj oblasti, rekao je u intervjuu današnjim „Novostima“ Jovan Krkobabić, potpredsednik Vlade Srbije i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Nerealno je očekivati da se postigne apsolutni konsenzus. Zato je neophodno da nađemo zajednički imenitelj za sve ove činioce i da se koliko je to moguće uvaže i usklade sva gledišta. Do kraja godine pokušaćemo sve to da usaglasimo, najavio je ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Krkobabić je naglasio da je spreman da u svakom trenutku predoči rezultate rada Ministarstva, bez obzira što su oni vidljivi i prepoznatljivi. Uprkos teškoj ekonomskoj situaciji nijedno socijalno davanje nije kasnilo. Penzije se isplaćuju redovno kao dečji, materinski i svi ostali dodaci. Pola miliona najsiromašnijih penzionera Srbije dobilo je četiri rate jednokratne pomoći. Sve je do u dinar i u sat ispoštovano. Napominjem da je nadležni skušptinski odbor pozitivno ocenio sva tri izveštaja o radu Ministarstva.

Od svih službi Ministarstva zahtevam strogu štednju. Evo i najsvežijeg podatka: od 15. maja do 5. avgusta Nacionalna služba za zapošljavanje, zahvaljujući pre svega novom menadžmentu, koji je postavio precizne standarde rada, ostvarila je uštedu od 150 miliona dinara. To je model rada u mom resoru. Uštede se postižu na svakom koraku, na ukidanju besmislenih nabavki i službenih putovanja koja ne donose korist za državu, na zabrani korišćenja automobila u privatne svrhe i mnogim drugim pozicijama. Uveli smo red, disciplinu i domaćinsko poslovanje i to nam treba u celom državnom aparatu, rekao je za „Novosti“ ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike.

8. avgust 2013.

Svaka druga povreda na radu u građevinarstvu

Povodom obeležavanja Dana građevinara državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Dragi Vidojević, direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Vera Božić Trefalt i direktor Inspektorata za rad Dragoljub Peurača, zajedno sa socijalnim partnerima obišli su gradilište na izgradnji mosta Borča-Zemun.

 Svaka druga povreda na radu u građevinarstvu

Državni sekretar Dragi Vidojević istakao je da stanje u delatnosti građevinarstva nije zadovoljavajuće. Nažalost, najveći broj povreda na radu je upravo u ovoj delatnosti i on čini 50 odsto od ukupnog broja povreda na radu u Republici Srbiji, što nameće obavezu da svako u svom delu posla učini sve što je potrebno da se dosledno primenjuju mere bezbednosti i zdravlja na radu i poboljšaju uslovi rada u građevinarstvu.

U proseku na izvođenju radova na izgradnji mosta Borča-Zemun dnevno učestvuje oko 250-280 zaposlenih iz Kine i između 180-220 zaposlenih iz Srbije. Kako bi se ispoštovali planirani rokovi na izgradnji mosta, radi se sedam dana u nedelji. Pri izvođenju radova, na visokim letnjim temperaturama, radi se dvokratno u periodu od 06:00-11:00 časova pre podne i u periodu od 16:00-20:00 časova popodne.

Most Borča-Zemun biće deo obilaznice oko Beograda i treba da poveže zrenjaninski i pančevački put, čime će se ostvariti bolja saobraćajna veza za više od pola miliona stanovnika opština Zemun, Palilula i Novi Beograd. Dužina mosta je 1500 metara ali će biti izgrađeno i 21 kilometar prilaznih puteva koje grade Kineska kompanija putevi i mostovi (China road and bridge corporation) u saradnji sa domaćim firmama.

 Svaka druga povreda na radu u građevinarstvu

Cilj obeležavanja ovog Dana, između ostalog, je da se ukaže na važnost primene mera bezbednosti i zdravlja na radu radi sprečavanja povreda na radu i profesionalnih bolesti i da ukaže na neophodnost saradnje poslodavaca i zaposlenih u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

U Srbiji je 8. avgust - Dan građevinara obeležen nizom manifestacija u znak sećanja na tragične događaje tokom trodnevnog štrajka građevinskih radnika koji je okončan 8.avgusta 1940.godine. Štrajk je usledio nakon neuspešnih pregovora sindikata i poslodavaca u vezi izmena kolektivnog ugovora za delatnost građevinarstva, a posebno u delu prilagođavanja iznosa dnevnica zbog porasta troškova života i uslova rada. Prihvatanje zahteva građevinskih radnika i promene kolektivnog ugovora ostali su u senci represije na građevinskim radnicima u Valjevu, Beogradu, Zemunu i drugim gradovima Srbije.

Fotografije Foto TANJUG - Foto galerija

7. avgust 2013.

Pomoć Ivaniševićima

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, kao i njene nadležene službe, reagovalo je istog trenutka po primljenom zahtevu Siniše Ivaniševića, čija su dvojica sinova stradala u jezeru kod Varvarina, i uputilo nephodna sredstva za troškove sahrane u visini od 50.000 dinara.

Istovremeno je i Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije po izveštaju i dostavljenoj dokumentaciji poverenika za izbeglice opštine Paraćin, Ivaniševićima, inače izbegličkoj porodici iz Hrvatske, dao nalog za isplatu novčanih sredstava pomoći.

6. avgust 2013.

Obilazak mosta Borča - Zemun povodom Dana građevinara

Povodom obeležavanja Dana građevinara u četvrtak 8. avgusta u 10 časova, državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Dragi Vidojević, direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Vera Božić Trefalt i direktor Inspektorata za rad Dragoljub Peurača, obići će gradilište na izgradnji mosta Borča-Zemun. Cilj obeležavanja ovog Dana, između ostalog, je da se ukaže na važnost primene mera bezbednosti i zdravlja na radu radi sprečavanja povreda na radu i profesionalnih bolesti i da ukaže na neophodnost saradnje poslodavaca i zaposlenih u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

U Srbiji će 8. avgust - Dana građevinara biti obeležen nizom manifestacija u znak sećanja na tragične događaje tokom trodnevnog štrajka građevinskih radnika koji je okončan 8.avgusta 1940.godine. Štrajk je usledio nakon neuspešnih pregovora sindikata i poslodavaca u vezi izmena kolektivnog ugovora za delatnost građevinarstva, a posebno u delu prilagođavanja iznosa dnevnica zbog porasta troškova života i uslova rada. Prihvatanje zahteva građevinskih radnika i promene kolektivnog ugovora ostali su u senci represije na građevinskim radnicima u Valjevu, Beogradu, Zemunu i drugim gradovima Srbije.

6. avgust 2013.

Javni poziv za „Otvoreni zagrljaj“

Na prvoj informativnoj sesiji održanoj u Medija centru u Beogradu predstavljen je javni poziv za podnošenje predloga projekata za dodelu bespovratnih sredstava u okviru projekta "Otvoreni zagrljaj", koji finansira EU  – „Podrška deinstitucionalizaciji i socijalnoj inkluziji osoba sa intelektualnim i mentalnim poteškoćama“. Reč je o konkursu za projekte ustanova, lokalnih zajednica i nevladinih organizacija, a iznos od 2,55 miliona evra namenjen je unapređenju socijalne inkluzije osoba sa intelektualnim i mentalnim poteškoćama. Biće odobravani projekti u trajanju od 10 do 18 meseci, u iznosu od 50.000 do 200.000 evra, uz kofinansiranje od 15 odsto. Rok za prijavljivanje je 31. oktobar 2013. godine.

Uvodna izlaganja na prvoj sesiji održali su prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka zdravlja Republike Srbije, Adriano Martins, zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Brankica Janković, državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike.

 Javni poziv za „Otvoreni zagrljaj“

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović izjavila je da Ministarstvo zdravlja podržava deinstitucionalizaciju osoba sa mentalnim smetnjama. Ona je istakla da su osobe sa mentalnim smetnjama često diskriminisane u društvu, da ih čak i porodica napušta, pa u psihijatrijskim bolnicama ostaju mesecima i godinama, te je stoga veoma važno obezbediti dobru podršku ovakvim osobama kada napuste bolnicu, u čemu značajnu ulogu imaju domovi zdravlja.

Adriano Martins, zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, pozdravio je napore Vlade Srbije kada je reč o deinstitucionalizaciji osoba sa mentalnim smetnjama i naglasio da projekti moraju da pruže konkretnu pomoć ljudima sa mentalnim i intelektualnim smetnjama. Najavljujući nastavak podrške, Adriano Martins podsetio je da je od 2000. godine EU donirala 144 miliona evra za podršku socijalnom sektoru, dok je 147 miliona uloženo u zdravstvo.

Državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Brankica Janković istakla je da je jedan od glavnih ciljeva Ministarstva da broj osoba sa mentalnim smetnjama u ustanovama bude što manji."Svesni smo da uslovi u pojedinim ustanovama nekada nisu onakvi kakvi bi trebalo da budu", naglasila je Brankica Janković i izrazila nadu „da će nam iskustvo stečeno na ovom projektu biti od velike pomoći u daljem radu“. Ona je dodala da su osobe sa mentalnim smetnjama najviše diskriminisane i da se mora raditi na sprečavanju njihove dalje institucionalizacije.

Procena je da u svetu ima oko pola milijarde ljudi sa mentalnim smetnjama, a u Srbiji ih je između trista i četiristo hiljada.

Predstavljanju javnog poziva prisustvovalo je više od sto predstavnika zdravstvenih i socijalnih ustanova, lokalnih samouprava i nevladinih organizacija.

Informativne sesije biće održane od 5. do 9. avgusta – u Novom Sadu, Subotici, Kraljevu, Vranju i Nišu.

5. avgust 2013.

Zdravlje preče od zarade

Vlada Republike Srbije i Ministartvo rada, zapošljavanja i socijalne politike apeluju na poslodovce čiji se proces rada odvija na otvorenom da izbegnu izlaganje zaposlenih teškim fizičkim poslovima i direktnom sunčevom zračenju za vreme visokih spoljnih temperatura, a naročito u periodu od 11 do 16 časova, ukoliko to dozvoljava proces rada. (Vlada Srbije je 2007. godine donela preporuku za rad na spoljnim temperaturama iznad 36 stepeni celzijusa)

Kako bi se smanjio rizik po zdravlje zaposlenog, poslodavac je dužan da dosledno primenjuje propise iz Bezbednosti i zdravlja na radu.  To podrazumeva čestu izmenu radnika za obavljanje poslova na otvorenom, češće pauze uz obezbeđivanje velikih količina vode, obezbeđivanje prostora gde zaposleni mogu da se sklone od sunca, obavezno davanje informacija o opasnostima po zdravlje zbog izlaganja visokim temperaturama, upoznavanje sa simptomima bolesti prouzrokovanih visokim temperaturama, obezbeđivanje i pružanje prve pomoći ukoliko dođe do zdravstvenih problema zaposlenih ...

Ako poslodavci ne primenjuju preventivne mere pri radu pri visokim temperaturama inspekcija rada može da naloži preduzimanje odgovarajućih mera, kao i da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka prema nesavesnim poslodavcima, sa zaprećenom kaznom od 800.000 - 1.000.000 dinara za pravno lice i 400.000 - 500.000 dinara za privatnog preduzetnika, a za odgovorno lice kod poslodavca 40.000 - 50.000 dinara.  

Napominjemo da zaposleni koji rade na otvorenom i izloženi su visokim temperaturama, a dužni su da nose sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu, u obavezi su da se toga pridržavaju.

Štetno dejstvo visoke temperature na zdravlje zaposlenih ima sledeće simptome: dehidracija organizma, brže zamaranje, umanjenje sposobnosti za rad, povećanje grešaka pri obavljanju posla, što može da dovede do pojave zamora, toplotnih grčeva, iscrpljenosti, nesvestice, toplotnog udara i dr..

2. avgust 2013.

Tadžikistan - Srbija primer pozitivne prakse u zaštiti dece

Republika Srbija pozvana je od strane UNICEF-a za Centralnu i Jugoistočnu Evropu i Centralnu Aziju da na Četvrom Centralno-azijskom forumu o dečijoj zaštiti, kao primer dobre prakse, predstavi svoja iskustva u razvoju sistema dečije zaštite, sa posebnim akcentom na zaštiti dece sa smetnjama u razvoju.

Četvrti Centralno-azijski forum o dečijoj zaštiti održava se od 01. do 03. avgusta 2013. godine u Dušanbeu, Tadžikistan i ovogodišnja tema Foruma je "Stvaranje inkluzivne politike, sistema zaštite i usluga za decu sa smetnjama u razvoju, u skladu sa Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom".

Republika Srbija, prepoznata kao zemlja koja je napredovala u reformi sistema dečije i socijalne zaštite i osigurala poštovanje članova 19. i 23. Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom, predstaviće dva aspekta zaštite dece sa smetnjama u razvoju – zdravstveni i socijalni.

O procesu zdravstvene zaštite dece sa smetnjama u razvoju govoriće dr Svetlana Mladenović Janković, šef Jedinice za zdravstveno obrazovanje u Centru za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje u Beogradu. O iskustvima stečenim u procesu reforme sistema socijalne zaštite i unapređivanju usluga namenjenih deci sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama, govoriće mr Božidar Dakić, direktor Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu.