Želimo da roditeljima olakšamo put do ostvarivanja svih prava koja imaju

Četvrtak, 08 Novembar 2018 |

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević razgovarao je sa predstavnicima Centara za socijalni rad i Odeljenja za dečiju zaštitu o daljim planovima u vezi sa unapređenjem sistema za prijavu beba u okviru projekta "Bebo, dobrodošla na svet", ali i apliciranjem za roditeljski dodatak kao i lakšoj dostupnosti podataka o prijavi za porodiljsko odsustvo.

 

Kako je istakao ministar Đorđević cilj ove alpikacija je omogućavanje lakšeg puta do ostvarivanja roditeljskog prava. 

 

„Prioritet Vlade Srbije je poboljšanje demografske slike koja podrazumeva podsticaj rađanja. Kako bismo prve dane roditeljstva olakšali i učinili najlepšim u svakom pogledu, aktivno ćemo raditi na unapređivanju i skraćivanju puta do ostvarivanja svih onih prava koja roditeljima pripadaju kada dobiju bebu“, rekao je ministar.

 

Đorđević je apelovao na zaposlene da odgovorno obavljaju svoj posao i pomognu roditeljima tako što će im proces ostvarivanja prava maksimalno uprostiti.

 

„Uvek imajte na umu da sve što radite, radite zbog dece koja se rađaju u našoj zemlji. Potrudite se da sve radite kao što biste radili za sebe i svoje dete - tačno, brzo i efikasno“, poručio je Đorđević.

 

„Naš cilj je da uspostavljanjem pune digitalizacije tj. uvođenjem socijalnih karata, majke odmah po rođenju bebe i njene prijave, bez dodatne administracije, putem sistema „e-beba“ dobiju prvo čestitku od Vlade Srbije, a zatim i par sekundi posle toga informaciju putem sms - a da je sve što im sleduje u skladu sa Zakonom i ispunjeno. Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom dosta smo olakšali ukidanje obimne papirologije, ali svakako nećemo stati tu. Težimo tome da se celokupna procedura završava samo u nekoliko “klikova”“, zaključio je Đorđević.