Srbija će i dalje predstavljati primer odgovornog upravljanja migrantskom krizom

Ponedeljak, 05 Februar 2018 |

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević sastao se sa šefom Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Nj.E. Semom Fabricijem, kako bi razgovarali o daljem nastavku uspešne saradnje Ministarstva i Evropske unije u zbrinjavanju migrantske populacije, koja trenutno boravi na teritoriji Republike Srbije, a posebno maloletnih migranata bez pratnje.

 

Ministar Đorđević naglasio je da će se Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kao koordinator Projekta “Nastavak podrške za povećanje i unapređenje kapaciteta za upravljanje migrantskom krizom u Republici Srbiji – MADAD 2“, u saradnji sa relevantnim partnerima, i dalje truditi da bude pravi primer drugim državama u načinu upravljanja migrantskom krizom.

 

„Republika Srbija će i u narednom periodu prema migrantima postupati odgovorno i u skladu sa evropskim vrednostima poštovanja dostojanstva svakog ljudskog bića koje je na bilo koji način ugroženo i nalazi se u stanju potrebe za smeštajem, ishranom, medicinskom negom, obrazovanjem, radnom aktivacijom i bezbednošću, sa akcentom na razvoj dece migranata, pre svega maloletnih migranata bez pratnje“, rekao je ministar.   

 

„U 2018. godini u planu je saradnja sa lokalnim samoupravama, izrada programa obuke za terenske socijalne radnike, a u toku je izrada konceptne note za dva projekta - „Inkluzijom kroz sport“ i „Obrazovanjem do integracija“, istakao je Đorđević i još jednom izrazio značajnu podršku sistemu socijalne i porodično - pravne zaštite  koju pre svega pružaju, UNHCR, UNICEF, Organizacija Crvenog krsta, Međunarodna organizacija za migracije, kao i brojne organizacije civilnog društva u Republici Srbiji.

 

Šef Delegacije Evropske unije u Beogradu, Nj.E. Sem Fabrici zahvalio je ministru Đorđeviću na uloženim naporima u dosadašnjem sprovođenju aktivnosti u sklopu uspešno okončanog Projekta MADAD 1 u nadi da će implementacija Projekta MADAD 2 biti podjednako uspešna. Takođe, istakao je da kao i do sada saradnja svih relevantnih institucija Vlade Republike Srbije, kada je zaštita migranata u pitanju, bude na najvišem nivou.   

 

Sastanku su prisustvovali pored predstavnika Ministarstva i delegacije Evropske unije i Komesar za izbeglice Vladimir Cucić, kao i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.