Potpisan Sporazum o socijalnoj sigurnosti između Republike Srbije i NR Kine

Četvrtak, 07 Jun 2018 |

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i zamenica ministra za ljudske resurse i socijalnu sigurnost Narodne Republike Kine, Jidžen Džang potpisali su Sporazum o socijalnoj sigurnosti nakon sastanka delegacija dveju zemalja.

 

Ministar Đorđević istakao je da odnose dve države odlikuje visok stepen uzajamnog poverenja i međusobna podrška po najvažnijim pitanjima. Đorđević je rekao da se bilateralni odnosi dodatno intenziviraju upravo i formalizacijom saradnje u oblasti socijalnog osiguranja.

 

„Potpisani Sporazum, pored unapređenja uzajamne saradnje u oblasti socijalne sigurnosti, za cilj ima da građanima pruži adekvatnu zaštitu prava i sigurnost. Njime se reguliše ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, i to pravo na starosnu, prevremenu starosnu penziju, invalidsku i porodičnu penziju, za sve naše državljanine koji odlaze na rad u Kinu, kao i građani Kine koji dolaze na rad u Srbiju.

 

Verujem da će se ovim Sporazumom svim građanima Srbije i Kine omogućiti ostvarenje svih prava bez obzira u kojoj zemlji rade“, rekao je Đorđević i dodao da je jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije stvaranje boljih uslova života i rada njenih građana.

 

Delegacije su na sastanku razgovarale i o mogućnostima zaključivanja Sporazuma o privremenom zapošljavanju državljana NR Kine u R. Srbiji i državljana R. Srbije u NR Kini, imajući u vidu činjenicu da najveći broj izdatih dozvola za rad čine upravo dozvole izdate kineskim državljanima, ali i da raste interesovanje građana R. Srbije da se radno angažuju u NR Kini. Tema sastanka bila je i razmatranje modaliteta za podizanje saradnje inspekcija rada na viši nivo.

 

Zamenica ministra Džang istakla je da je potpisivanje Sporazuma o socijalnoj sigurnosti od izuzetnog značaja za obe zemlje, kao i da na najbolji mogući način dopunjuje saradnju R. Srbije i NR Kine.

 

Džang je izrazila zadovoljstvo što ima priliku da boravi u našoj zemlji i da se upozna sa politikom zapošljavanja, sistemom socijalnih usluga i ostalim delatnostima značajnim za resorna ministarstva.  

                                         

Delegacija Ministarstva za ljudske resurse i socijalnu sigurnost Kine boraviće u trodnevnoj poseti Srbiji od 7. do 9. juna.