Poruka građanima iz osetljivih kategorija našeg društva - NISTE SAMI

Četvrtak, 11 Oktobar 2018 |

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević govorio je na konferenciji povodom projekta „Niste sami“, koji je pokrenut u cilju podizanja svesti u društvu o važnosti  prevazilaženja predrasuda prema mladim osobama sa problemima mentalnog zdravlja i invaliditetom.

 

Ministar Đorđević istakao je da je dužnost i obaveza Ministarstva, ali i celog društva da odgovorno pristupi rešavanju problema sa kojima se suočavaju građani iz osetljivih grupa, koji se često zbog svog stanja, osećaju usamljeno i napušteno.

 

„Moramo se svakodnevno osvrnuti oko sebe i prepoznati naše sugrađane koje pripadaju nekoj od osetljivih kategorija našeg društva i pokažemo im da su sastavni deo naše zajednice, uključimo ih u sve aktivnosti i pružimo im jednake mogućnosti da se shodno svojim sposobnostima uključe u zajednicu kojoj pripadaju. Takođe, veoma je bitno i da se kod građana, roditelja i dece, razvije svest da prihvatanjem osoba sa posebnim potrebama prepoznaju prvenstveno sebe kao odgovorne građane zajednice i da iskazivanjem ljubavi i pažnje doprinesu razvoju empatije neophodne za napredak civilizovanog društva“, poručio je ministar.

 

Đorđević je istakao da će Ministarstvo uvek pružati podršku projektima koji se odnose na poboljšanje uslova života osoba sa invaliditetom i pozvao sve da posete sajam Ministarstva, koji se održava od 21. do 28. oktobra pod sloganom „Jednaki“, gde će moći da vide rukotvorine naših najstarijih građana, dece i osoba sa invaliditetom, kao i da se upoznaju sa radom Ministarstva.

 

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je da je za izgradnju tolerantnijeg društva neophodno da se razvija svest da oni koji se razlikuju nisu manje vredni.

 

“Ukoliko kao društvo želimo suštinski da se bavimo unapređenjem mentalnog zdravlja mladih, neophodno je da im pošaljemo poruku, kroz sistem obrazovanja, medije i sve one kanale komunikacije koji su im bliski, da su problemi mentalnog zdravlja sastavni deo ljudskog funkcionisanja i da nema ničega sramotnog u teškoćama koje su u vezi sa mentalnim zdravljem”, navela je Gojković i dodala da je izuzetno važno da se mladi ohrabre da potraže stručnu pomoć kada se suoče sa osećajem da u sebi imaju problem koji ih tišti.

 

Poručila je da razgovor sa stručnim licem ne treba da predstavlja nikakav bauk i da u 21. veku ne bi smelo da se razlikuje od odlaska kod bilo kog drugog lekara.

 

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je da nije sramota tražiti pomoć stručnih lica ukoliko bilo ko primeti da ima mentalnih problema, već da to treba učiniti što pre.

 

„Osobe sa mentalnim problemima često su divne osobe, naša deca i deca naših prijatelja, bazično dobri ljudi, kojima ne samo medicina nego i čitavo društvo može pomoći“,  rekla je Dejanović dodajući da je u praksi suprotno i da se događa da se takvih osoba često odriču i oni najbliži srodnici, što moramo svi zajedno da iskorenimo.

 

Projekat “Niste sami” se sprovodi pod pokroviteljstvom predsednice Narodne Skupštine, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Unicefa-a.

 

Konferenciji su prisustvovali i ambasadorka Izraela Alona Fišer Kam, zamenik direktora UNICEF-a Severine Leonardi i predsednik „Color Press Group“ Robert Čoban, kao i predstavnici kompanija koje su podržale ovaj projekat.