Novi sajt Vlade Srbije za bolju komunikaciju sa građanima

Petak, 09 Novembar 2018 |

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas u Savezu slepih Srbije prezentaciji novog sajta Vlade, gde je predstavljen jednostavan pristup za korišćenje slepim i slabovidim osobama i mogućnost čitanja sadržaja na srpskom jeziku pomoću softvera text-to-speech („čitaj mi“).

 

Prezentaciji sajta, koji je pokrenut ove nedelje, prisustvovali su i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović i predsednik Saveza slepih Srbije Milan Stošić.

 

Brnabić je istakla da novi sajt, redizajniran nakon 14 godina, odlikuje transparentnost, otvorenost i dvosmerna komunikacija sa građanima.

 

Sajt je važan mehanizam u procesu transformacije državne uprave u servis svih građana, naglasila je Brnabić.

 

Vladin portal, kako je istakla, pruža mogućnost da građani, na pitanja postavljena putem sajta, dobiju odgovore nadležnih, zbog čega su u fokusu sajta upravo servisi za građane i privredu, a slogan je „U službi građana“.

 

Novi portal je istovremeno hab za promociju ne samo Vlade i ministarstava, već i mesto gde se predstavljaju potencijali Srbije, poslovna klima, turističke destinacije, kulturne znamenitosti. Na sajtu se takođe nalazi i arhiva audio i video zapisa i elektronskih dokumenata sa sednica Vlade od 2004. godine, kao i arhiv svih Vladinih sajtova od 1998. godine, čime je postignut kontinuitet državne uprave.

 

Govoreći o opciji „čitaj mi“, Brnabić je istakla da je upravo to važan korak u izgradnji inkluzivnog društva.

 

Današnje tehnologije omogućavaju nam da dosta jednostavno napravimo servise koji su lako dostupni svima, istakla je predsednica Vlade i dodala da je to način da se, kroz dijalog sa osobama sa invaliditetom, unapredi kvalitet njihovog života.

 

Moramo da radimo na jačanju solidarnosti i empatije u zajednici i jačanju svesti o jednakim pravima svih građana, poručila je premijerka.

 

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović, rekao je da sajt predstavlja korak dalje u pravcu digitalne transformacije države.

 

U izradi sajta, korišćeni su domaća pamet i talenat, jer su softver za opciju text-to-speech („čitaj mi“) izradili stručnjaci iz firme AlfaNum iz Novog Sada i Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, naglasio je Jovanović i dodao da je Vlada Srbije jedina vlada u regionu koja ima sajt sa opcijom „čitaj mi“.

 

Direktor firme AlfaNum Darko Pekar predstavio je tehničke karakteristike softvera i istakao da je reč o jedinstvenom i modernom rešenju.

 

Na predstavljanju novog portala Vlade, jedan od članova Saveza slepih Srbije Boris Dončić, demonstrirao je kako slepe i slabovide osobe mogu koristiti novi sajt.

 

Mislim da je ovo odličan projekat Vlade koji nama mnogo znači. Jako nam je važno to što nas je neko prvi put pitao za mišljenje i što se čuju naše potrebe i predlozi, rekao je Dončić.

 

Predsednik Saveza slepih Srbije Milan Stošić izrazio je zahvalnost predsedniku Republike, predsednici Vlade i svim članovima Vlade Srbije, na kontinuiranoj podršci u unapređenju kvaliteta života slepih i slabovidih osoba.

 

Savez slepih Srbije, gde je održana promocija novog sajta, osnovan je još 1946. godine. Savez broji oko 12.000 slepih i slabovidih lica svih uzrasta, a u njegovom sistemu deluju 33 lokalna udruženja u Srbiji čije programske aktivnosti podržava Vlada Srbije.

 

Samo u 2018. godini Vlada je podržala rad Saveza slepih Srbije sa 36,9 miliona dinara za realizaciju programskih aktivnosti i pomoć u radu.