Nastavak saradnje Srbije i Slovenije u oblasti zapošljavanja

Sreda, 07 Novembar 2018 |

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i ministarka za rad, porodicu, socijalna pitanja i jednake mogućnosti Republike Slovenije Ksenija Klampfer potpisali su Protokol o sprovođenju Sporazuma između Vlade Republike Slovenije i Vlade Republike Srbije o zapošljavanju državljana Republike Srbije u Republici Sloveniji. 

 

„Ovaj Protokol predstavlja nastavak saradnje koja je započeta u julu, kada je naša Skupština ratifikovala Sporazum o zapošljavanju državljana Republike Srbije u Republici Sloveniji koji su potpisale naše dve zemlje. Tim Sporazumom smo stvorili osnovu da naše Nacionalne službe za zapošljavanje potpišu još jedan tehnički sporazum i omogućili razmenu podatka kada je u pitanju zapošljavanje i migracija zaposlenih“, istakao je ministar Đorđević.

 

Prema rečima ministra, veliki broj državljana Srbije radi u Sloveniji, a ovim Sporazumom, Srbija želi da zaštiti njihova prava i da im omogući da rade u skladu sa slovenačkim zakonima.

 

„Sporazumom o zapošljavanju državljana Srbije u Sloveniji želeli smo potpuno da zaštitimo naše radnike u toj zemlji. Sa druge trane, dosta slovenačkih državljana i investitora dolazi u Srbiju i Slovenija isto tako želi da zaštiti njihova prava“, rekao je Đorđević.

 

Ministar Đorđević naglasio je da bilateralnu saradnju dve zemlje odlikuju dobri i prijateljski odnosi uz dinamičan politički dijalog i dobru ekonomsko-trgovinsku saradnju i dodao da se nada da će ovim Sporazumom dodatno unaprediti saradnju.

 

Ministarka Klampfer zahvalila je ministru Zoranu Đorđeviću na prijemu i istakla da se nada da će njena poseta Srbiji doprineti da saradnja dve zemlje nastavi da se kreće uzlaznom putanjom.

 

„Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovde, jer je cilj sastanka bio potpisivanje Protokola kao i razgovor o otklanjanju bilo kakvih nelagodnosti sa kojim bi srpski radnici mogli da se susretnu u Sloveniji, a sve sa željom da dodatno unapredimo saradnju naše dve zemlje“, rekla je ministarka Klampfer i dodala da je od 1. januara do kraja septembra ove godine bilo 3500 srpskih radnika u Sloveniji i da očekuje da će ih do kraja godine biti 4000.