Ministar Zoran Đorđević na svečanom potpisivanju Projekta: „Nastavak podrške za povećanje i unapređenje kapaciteta za upravljanje migrantskom krizom u R. Srbiji – MADAD 2“ u Vladi Republike Srbije

Sreda, 07 Februar 2018 |

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i direktorka Direktorata za Zapadni Balkan Generalnog direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Henoveva Ruiz Kalavera, potpisali su projekat pod nazivom „Nastavak podrške za povećanje i unapređenje kapaciteta za upravljanje migrantskom krizom u R. Srbiji – MADAD 2“, u Vladi Republike Srbije.

 

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je da su pred Srbijom značajni zadaci i veliki izazovi i istakla da postoji potpuna predanost Vlade Srbije da uradi ono što treba kako bi Srbija što pre pristupila EU.

 

''EU je naš strateški cilj, osnovni prioritet i nacionalni interes'', poručila je premijerka.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han rekao je da potpisani sporazum dodatno ojačava put Republike Srbije ka EU.

 

"Imali smo veliki migrantski talas, on je sada završen, ali mi moramo da pomažemo zemljama koje su bile pogođene do sada neviđenim brojem migranata", naveo je Han i dodao da je EU od 2007. godine dala Srbiji više od dve milijarde evra bespovratne pomoći i kazao da to EU čini najvećim donatorom u Srbiji.

 

Zahvaljujući sredstvima dodeljenim od strane Evropske unije za implementaciju Projekta „MADAD 2“, u iznosu od 16 miliona evra, finansiraće se pokrivanje operativnih troškova prihvatnih centara za smeštaj migranata, kao i pokrivanje troškova smeštaja maloletnih migranata bez pratnje u institucijama socijalne zaštite. Biće angažovani i terenski socijalni radnici koji će pružati podršku sistemu socijalne zaštite sa ciljem zbrinjavanja maloletnih migranata bez pratnje, a obezbediće se i podrška sistemu obrazovanja u Srbiji za uključivanje dece migranata u školski sistem.

 

Takođe, biće pružena podrška zdravstvenom sistemu, na osnovu koje će biti pokrivena i refundacija troškova zdravstvenih institucija na lokalu za usluge koje su pružene migrantim i angažovaće se lica za rad sa migrantima na terenu, kao i ljudstvo koje će aktivno raditi na sprovođenju i kontroli Projekta.

 

Ministar Đorđević, kako je i ranije najavio, rekao je da će Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kao koordinator Projekta „MADAD 2“, u saradnji sa nadležnim institucijama Vlade Srbije - Komesarijatom za izbeglice i migracije, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, postupati odgovorno i u skladu sa svim važećim međunarodnim standardima i evropskim vrednostima humanosti i solidarnosti.  

 

Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, delegacija Evropske komisije koja trenutno boravi u dvodnevnoj poseti Republici Srbiji, predvođena komesarom Evropske unije zaduženim za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom i šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Nj. E. Sem Fabrici.