Dom za odrasla invalidna lica u Zemunu proslavio 20 godina od osnivanja

Četvrtak, 07 Jun 2018 |

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević prisustvovao je proslavi obeležavanja 20 godina od osnivanja Doma za odrasla invalidna lica u Zemunu i poželeo uspešan nastavak rada zaposlenima, a korisnicima prijatan boravak u domu uz obećanje da će prioritet Ministarstva i u narednom periodu biti briga o osobama sa invaliditetom.

 

„Vlada Srbije omogućava punu integraciju u društvo osobama sa invaliditetom smatrajući ih ravnopravnim građanima naše zemlje, što dokazuje i odnos prema paraolimpijcima koji su za svoje rezultate vredno nagrađeni. Ponosni smo što našu zemlju predstavljaju u najlepšem svetlu i što se zbog njih naša himna čuje u svetu. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja preduzima niz konkretnih mera kako bi promenila svest građana Srbije i uklonila stereotipe koje postoje kada su u pitanju osobe sa invaliditetom “, rekao je Đorđević i dodao da će izrada socijalnih karti i umrežavanje institucija doprineti pravilnu raspodelu dodeljenih sredstava i sprečavanje eventualne zloupotrebe.

 

Đorđević je podsetio da je ove godine Republika Srbija obezbedila veća sredstva za unapređenje uslova života osoba sa invaliditetom u odnosu na prošlu godinu, odnosno oko 1,7 milijardi dinara dodavši da se nada da će svake naredne godine za to biti sve više izdvojenih sredstava iz državnog budžeta.

 

„Lično ću nastojati da sredstva koja se iz budžeta Republike Srbije izdvajaju za poboljšanje osoba sa invaliditetom naredne godine budu još veća. Želimo da predstavnici Saveza udruženja kroz projekte kažu šta im je to potrebno kako bi se unapredili njihovi uslovi života, a mi ćemo zajedno naći najbolji način da im pomognemo.“, poručio je ministar.

 

V.D. direktora Mikica Budumirović zahvalio je ministru Đorđeviću na prisustvu obeležavanja ovog jubileja kao i na podršci koju pruža Domu kada su u pitanju nega i briga o korisnicima. Istakao je da je dosadašnja saradnja sa Ministarstvom bila na izuzetnom nivou i dodao da veruje da će se ona nastaviti i u narednom periodu, kao i da će se truditi da svoju ulogu direktora i poverenje koje je dobio opravda na najbolji način.

 

„O osobama sa invaliditetom ne treba pričati negativno, već samo pozitivno, treba da ih socijalizujemo i uključimo u svakodnevne aktivnosti, da se kreću, posećuju kulturne manifestacije i učestvuju u sportskim dešavanjima“, poručio je Budimirović i istakao da su upravo iz ove ustanove krenula dešavanja na polju paraolimpijskog sporta i da su korisnici ustanove Željko Dimitrijević i Miloš Mitić, koji su dok su živeli u ovoj ustanovi krenuli da se bave sportom, a zatim otišli korak dalje, postigli značajne rezultate i osamostalili se.

 

Srpski atletičar i paraolimpijac Miloš Mitić, koji je nastupao na mnogim međunarodnim takmičenjima i osvojio srebrnu medalju na EP u Velsu i bronzanu medalju na SP u Dohi 2015, a najveći rezultat postiže na paraolimpijskim igrama 2016. godine kada osvaja srebrnu medalju sa ličnim rekordom 26,84, zahvalio je Domu za odrasla invalidna lica u Zemunu koja im je pružila mogućnost da predstavljaju Srbiju onako kako zaslužuje.

 

Obeležavanju 20 godina od osnivanja Doma za odrasla invalidna lica u Zemunu prisustvovali su državni sekretar Nenad Nerić i i v.d. pomoćnika ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević.

 

Ministarstvo za rad , zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja osnivač je Doma za odrasla invalidna lica u Zemunu, koji je osnovan 1998. godine, prvo kao Poslovna jedinica Gerontološkog centra Beograd, a 2002.god. se odvojio  kao samostalna Ustanova za smeštaj lica sa telesnim invaliditetom u osnovi čega je cerebralna paraliza, paraplegija, kvadriplegija, mišićna distrofija, multiipleks skleroza, fokomelija. Ova ustanova pruža visok nivo usluga socijalne i zdravstvene zaštite, ima profesionalan i stručan kadar, dobre uslove stanovanja i korektnu saradnju sa korisnicima ulaže i dodatni napor kako bi omogućila i svaki vid socio-kulturnih kontakata i aktivnosti korisnika.