Специјална пројекција документарног филма „Залазак столећа“

Четвртак, 20 Април 2017 |

Поводом Дана сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату, који се обележава у спомен на 22. април 1945. године кадa је дошло до пробоја групе заточеника усташког логора смрти у Јасеновцу − Доњој Градини у тзв. Независној Држави Хрватској, 21. априла 2017. године, у 18 часова, у Југословенској кинотеци (Узун Миркова, бр. 1) биће одржана специјална пројекција документарног филма „Залазак столећа“ (Тестамент Л. З.) Лордана Зафрановића.



Пре пројекције филма присутнима ће се обратити министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, и режисер филма, Лордан Зафрановић.
Догађај ће директно преносити Радио-телевизија Србије, а филм „Залазак столећа“ ће бити емитован на Другом програму РТС-a 24. и 25. априла у 20 часова.

Чланом 5 Закона о државним и другим празницима у Републици Србији (Службени гласник РС, бр. 91/11) установљен је Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату. Овај дан посвећен је сећању на Србе, Јевреје и Роме страдале у масовним и нечовечним злочинима током Другог светског рата.
Дан сећања на жртве геноцида обележава се 22. априла у спомен на 22. април 1945. године када је дошло до пробоја групе заточеника усташког логора смрти у Јасеновцу − Доња Градина у тзв. Независној Држави Хрватској.
Систем концентрационих логора Јасеновац представља једно од највећих стратишта у Другом светском рату. Између 1941. и 1945. године у том логору убијено је стотине хиљада цивила, највећим делом Срба, као и Јевреја и Рома, укључујући и десетине хиљада деце (логор у Јастребарском). Осим логора смрти у Јасеновцу − Доња Градина, систем концентрационих логора обухватао је више локалитета на територији данашњих Републике Хрватске и Босне и Херцеговине.
Најзлогласнији нацистички логор на територији окупиране Србије био је концентрациони логор на Старом сајмишту у Београду, чији су заточеници, углавном Срби, Јевреји и Роми, масовно убијани од 1941. до 1944. године.