Специјална пројекција документарног филма „Залазак столећа“

Четвртак, 20 Април 2017 |

Поводом Дана сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату, који се обележава у спомен на 22. април 1945. године кадa је дошло до пробоја групе заточеника усташког логора смрти у Јасеновцу − Доњој Градини у тзв. Независној Држави Хрватској, 21. априла 2017. године, у 18 часова, у Југословенској кинотеци (Узун Миркова, бр. 1) биће одржана специјална пројекција документарног филма „Залазак столећа“ (Тестамент Л. З.) Лордана Зафрановића.Пре пројекције филма присутнима ће се обратити министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, и режисер филма, Лордан Зафрановић.
Догађај ће директно преносити Радио-телевизија Србије, а филм „Залазак столећа“ ће бити емитован на Другом програму РТС-a 24. и 25. априла у 20 часова.

Чланом 5 Закона о државним и другим празницима у Републици Србији (Службени гласник РС, бр. 91/11) установљен је Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату. Овај дан посвећен је сећању на Србе, Јевреје и Роме страдале у масовним и нечовечним злочинима током Другог светског рата.
Дан сећања на жртве геноцида обележава се 22. априла у спомен на 22. април 1945. године када је дошло до пробоја групе заточеника усташког логора смрти у Јасеновцу − Доња Градина у тзв. Независној Држави Хрватској.
Систем концентрационих логора Јасеновац представља једно од највећих стратишта у Другом светском рату. Између 1941. и 1945. године у том логору убијено је стотине хиљада цивила, највећим делом Срба, као и Јевреја и Рома, укључујући и десетине хиљада деце (логор у Јастребарском). Осим логора смрти у Јасеновцу − Доња Градина, систем концентрационих логора обухватао је више локалитета на територији данашњих Републике Хрватске и Босне и Херцеговине.
Најзлогласнији нацистички логор на територији окупиране Србије био је концентрациони логор на Старом сајмишту у Београду, чији су заточеници, углавном Срби, Јевреји и Роми, масовно убијани од 1941. до 1944. године.