Архива - новембар 2013.

29. новембар 2013.

72. годишњице битке на Кaдињачи

Изасланик председника Владе Републике Србије министар саобраћаја Александар Антић предводио је централну државну церемонију посвећену обележавању 72. годишњице битке на Кaдињачи, одржану 29. новембра 2013. године у 11.00 часова у Спомен-комплексу „Кадињача” код Ужица, у организацији Одбора Владе за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 72. годишњице битке на Кaдињачи

Код спомен-костурнице херојима Кадињаче положени су венци и одате високе државне и војне почасти. Венце су положили министар саобраћаја Александар Антића, у име Министарства одбране и Војске Србије начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, градоначелник Ужица, представници СУБНОР-а Србије, бројних удружења, ветерани Другог светског рата и велики број грађана.

Током државне церемоније присутним ратним ветеранима и грађанима обратио се министар саобраћаја Алексанадар Антић, председник Републичког одбора СУБНОР-а, као и градоначелник Ужица, након чега је уследио пригодан уметнички програм.

 72. годишњице битке на Кaдињачи

Спомен-комплекс „Кадињача” код Ужица обновљен је током 2011. године средствима Министарства рада, запошљавања и социјалне политике.

*
*        *

Меморијални комплекс на Кадињачи код Ужица сведочи о херојским новембарским данима 1941. године када су припадници Радничког батаљона којим је командовао Андрија Ђуровић, као и борци 1. батаљона Посавског одреда и Орашке чете 2. Шумадијског одреда пружили жесток отпор далеко надмоћнијем непријатељу који је у том периоду спроводио офанзиву на ослобођену територију у историји познату као Ужичка Република.

Борци Радничког батаљона храбро су страдали у борбама на Кадињачи 29. новембра 1941. године.

Непријатељске снаге су пробиле последњу одбрану слободног Ужица, али хероизам тих јунака остао је упамћен у временима која су уследила.

 72. годишњице битке на Кaдињачи

Сам комплекс представља сложену архитектонско-музеолошку целину који чини низ сегмената грађених у периоду између 1952. и 1979. године. У првој фази, године 1952. на Кадињачи је подигнут споменик пирамидалног облика под којим се налази костурница у којој почивају посмртни остаци припадника Радничког батаљона страдалих током битке.

Знатно проширење и обогађење комплекс је доживео 1979. године када је, по прејекту чији су аутори вајар Миодраг Живковић и архитекта Александар Ђокић, окончано његово уређење чиме је он добио данашњи изглед.

На самој Спомен-костурници исписан је део поеме „Кадињача” песника Славка Вукосављевића:


„Рођена земљо јеси ли знала?

Ту је погино батаљон цео...
Црвена крв је процветала
кроз снежни покров хладан и бео.

Ноћу је и то завејо ветар.

Ипак на југу... војска корача...
Пао је четрнаести километар,
ал` никад неће
Кадињача.”

29. новембар 2013.

Сви у борбу против насиља над женама!

Жене Новог Сада, поводом 16 дана активизма борбе против насиља над женама,позвале су државну секретарку у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике мр Стану Божовић да говори на трибини симболичног назива ''Погледај се и прогледај.'' Оне веома цене и поштују рад државне секретарке мр Стане Божовић која се одазвала њиховом позиву да гостује на овој веома корисној трибини. Жене Новог Сада државну секретарку Божовић најавиле су као ''великог борца за спречавање насиља над женама и унапређење родне равноправности у Србији .''

 Сви у борбу против насиља над женама!

Државна секретарка мр Стана Божовић истакла је да су овакве трибине веома важне због подизања свести о томе колико је важно радити на спречавању свих видова насиља над женама. Како је рекла, само 10% насилника у Србији је процесуирано и санкционисано и зато је потребно да се сви релевантни фактори у борби против насиља над женама што пре укључе јер не смемо да ћутимо и окрећемо главу од овог проблема, рекла је државна секретарка Божовић.

''Ви знате да је недавно у Народној Скупштини Републике Србије усвојена Истанбулска конвенција која је међународни механизам у борби против насиља над женама, Србија се, подсетићу вас 4. априла обавезала да ће усвојити ову конвенцију захваљујући којој ће се насиље над женама знатно смањити'', рекла је државна секретарка Стана Божовић.

Она је посебно нагласила да ниједна земља не може имати висок степен демократије ако нема уређену област родне равноправности и додала да је један од приоритета ове Владе и да се увелико ради на пет важних сегмената а то је економско, политичко и медијско оснаживање жена као и брига о њиховом здрављу и образовању.

 Сви у борбу против насиља над женама!

''Жена може бити потпуно слободна и сигурна само ако је економски независна '', нагласила је државна секретарка мр Стана Божовић и додала да се увелико ради на стварању амбијента да се жене економски оснаже. Она је поменула тим поводом и Пројекат Изградње Гасовода Јужни ток који је од изузетног значаја и који ћеомогућити да се велики број људи запосли.

Политичко оснаживање је такође од огромне важности , истакла је државна секретарка Божовић и позвала жене да се укључе у политичке токове, да не буду пасивне и да слободно разговарају о свим проблемима који их муче као и да се ангажују и сутра нађу на позицијама одлучивања.

 Сви у борбу против насиља над женама!

Говорећи о Новом Саду , државна екретарка мр Стана Божовић је рекла да је тај град некада био чиста авангарда и узор другим градовима у Србији а данас имамо ситуацију да су у свим градовима жене готово ''невидљиве'' , дискриминисане су у свим сегментима живота и тај амбијент се мора мењати што пре , рекла је државна секретарка Божовић. Према речима директорке Центра за социјални рад у Новом Саду, Наде Падејски, број пријава за насиље Центру за социјални рад је порастао за 56% када се пореде период од 01.01.-31.10.2012. и исти период ове године.

29. новембар 2013.

Жене на Западном Балкану, конференција у Подгорици

Државна секретарка мр Стана Божовић од 27. до 28. новембра боравила је у Подгорици где је учествовала на конференцији ''Имплементација критеријума ЕУ у области родне равноправности'' у организацији Европске комисије и Мнистараства за људска и мањинска права Црне Горе. Државна секретарка Стана Божовић говорила је у оквиру панела ''Стање женских права у земљама Западног Балкана'' и том приликом изнела реакције на извештај Европског парламента о стању женских права на Балкану.

 Жене на Западном Балкану, конференција у Подгорици

Конференцији су присуствовали представници Влада и Парламената и експерата из области родне равноправности из Босне и Херцеговине, Албаније, Косова, Хрватске, Србије, Црне Горе, Македоније, Естоније, Словеније, Холандије, Аустрије. Говор државне секретарке Божовић наишао је на позитивне реакције учесника који су похвалили њен рад и њену преданост позиву за који јој је нова Влада Републике Србије дала мандат.

 Жене на Западном Балкану, конференција у Подгорици

Државна секретарка Стана Божовић разменила је искуства са колегама из региона и договорила се о будућој сарадњи када је реч о унапређивању области родне равноправности у Србији.

 Жене на Западном Балкану, конференција у Подгорици

Током боравка у Подгорици државна секретарка се састала и са амбасадором Републике Србије у Црној Гори, проф. др Зораном Бингулцем и том приликом га информисала о Извештају Европског парламента о стању женских права на Западном Балкану.

 Жене на Западном Балкану, конференција у Подгорици

Медији у Црној Гори су били изузетно заинтересовани за посету државне секретарке и њен рад у области унапрђивања родне равноправности у Србији. Државна секретарка мр Стана Божовић гостовала је у Јутарњем програму РТЦГ а снимак са ТВ АТЛАС можете овде погледати.

 

http://www.rtvatlas.tv/vijesti/ekonomija/2071-%C5%BEenama-dati-garancijski-fond.html

 

 Преузмите документ Заједничка изјава

29. новембар 2013.

Припрема реформе у области запошљавања и социјалне политике

Министарство рада, запошљавања и социјалне политике, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва при Кабинету министра без портфеља задуженог за европске интеграције, и Европска комисија, одржали су 29. новембра у Београду семинар о почетку припреме Програма реформе у области запошљавања и социјалне политике у Републици Србији (ESRP – Employment and Social Reform Programme).

 Припрема реформе у области запошљавања и социјалне политике

Семинар, у којем су учестовали представници релевантних министарстава, организација цивилног друштва и социјалних партнера, отворила је Бранкица Јанковић, државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике, и директор Генералног директората за запошљавање, социјална питања и инклузију Европске комисије, Георг Фишер. У уводном обраћању, и госпођа Јанковић и господин Фишер су истакли значај јединственог, усклађеног деловања свих социјалних актера у правцу достиазња жељеног нивоа развоја Србије, усклађеног са стратешким циљевима Еропске уније до 2020. године.

 Припрема реформе у области запошљавања и социјалне политике

У првом и другом делу семинара дат је преглед стања у области запошљавања и социјалне политике у Републици Србији, у трећем – тематске области Програма реформи политике запошљавања и социјалне политике и, у четвртом – стратешки приоритети и наредни кораци.

 Припрема реформе у области запошљавања и социјалне политике

Програм реформе у области запошљавања и социјалне политике у Републици Србији је стратешки процес, који ће пратити процес европских интеграција као главни механизам за дијалог о приоритетима Републике Србије у области социјалне политике и запошљавања.

27. новембар 2013.

Европскa платформa против сиромаштва

Делегација Републике Србије, на челу са државном секретарком Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Бранкицом Јанковић, присуствовала је Трећој годишњој конвенцији Европске платформе против сиромаштва и искључености из друштва, која је одржана у Бриселу 26. и 27. новембра 2013. године.

 Европскa платформa против сиромаштва

Конвенцију су отворили Жозе Мануел Барозо, председник Европске комисије, и Херман ван Ромпеј, председник Европског савета.

Одмах по отварању, започела је пленарна седница под називом „Спровођење социјалних политика с циљем смањења сиромаштва и неједнакости“, у којој су учествовали: председавајући – Ласло Андор, комесар за запошљавање, социјална питања и инклузију, Џорџ Сорош, председник Фондације за отворено друштво, Хедер Рој, председница Социјалне платформе, Мишел Барније, комесар за унутрашње тржиште и услуге, и Алгиманта Пабединскиене, министарка рада и социјалних питања Литваније.

На маргинама скупа првога дана одржане су трибине: Како избећи замку мигрантског сиромаштва (Социјална платформа); Како спречити презадуженост (Еуродиакониа, ФЕАНТСА); Допринос Препоруци о улагању у децу (Еурочајлд и десет других НВО); Сиромаштво на раду – Допринос запошљавања смањењу сиромаштва (ЕАСПД – Европска асоцијација пружалаца услуга за особе са инвалидитетом, ЕАПН – Европска мрежа за борбу против сиромаштва, ЕНСИЕ – Европска мрежа предузећа за социјалну интеграцију); Улога градова у реализацији Социјално инвестиционг пакета (Еурситис).

 Европскa платформa против сиромаштва

ЕЛИСАН, Европска мрежа за локалну инклузију и социјалну акцију, приказала је филм „Анђео у паклу“.

Другога дана Конвенције, 27. новембра, у пленарној седници „Социјалне политике с циљем смањења сиромаштва“ учествовала је, као председавајућа, Лив Франсен, директорка за социјалне политике и Европу 2020. (Генерални директорат за запошљавање, социјална питања и инклузију, Европска комисија), Мартин Шулц, председник Европског парламента, и Серђо Аирес, председник Европске мреже за борбу против сиромаштва.

 Европскa платформa против сиромаштва

Приређене су радионице „Перманентно улагање у људе“ и „Инструменти и показатељи за спровођење и праћење смањења сиромаштва“. Било је речи и о примени пакета за социјално инвестирање путем Европског социјалног фонда (ЕСФ), а потом је уследила пленарна дебата о успостављању социјалне Европе, у којој су учествовали: Кос Ришеље, генерални директор за запошљавање, социјална питања и инклузију – Европска комисија, Ахмед Абуталеб, градоначелник Ротердама, Симон Бисел, потпредседник Комитета региона, проф. Енрико Ђовани, министар запошљавања и соцјалне политике Италије, и Илзе Винкеле, министарка за социјална питања Летоније.

Конвенција је окончана тематским говором Ласла Андора, комесара за запошљавање, социјална питања и инклузију – „Како напред“.

26. новембар 2013.

Стана Божовић: Жене, перспективни лидери

Државна секретрка мр Стана Божовић, учествовала је на Првом српском женском пословном форуму у хотелу ''Metropol Palace'' и говорила је у оквиру панела ''Женско лидерство''. Националном стратегијом за побољшање положаја жена и унапређивање родне равноправности повећање броја жена на местима одлучивања је одређено као један од приоритетних циљева. Овако постављен циљ указује да се женско лидерство посматра као значајно питање и од стране државе.Министарство рада, запошљавања и социјалне политике спроводи низ активности како би се ситуација променила: припремљене су смернице и контролне листе за доносиоце одлука у вези са спровођењем и поштовањем родне равноправности, истраживање и препоруке о заступљености жена на локалном нивоу, едукације за полтичке странке како за доносиоце одлука тако и за младе политичарке у циљу изградње капацитета, рекла је на почетку свог излагања државна секретарка Стана Божовић.

 Стана Божовић: Жене, перспективни лидери

На позицијама одлучивања у држави имамо 33% жена у парламенту, након реконструкције Владе 11%, жену на челу преговарачког тима за придруживање ЕУ, жену на челу Народне банке. У Србији жене се налазе у већини у судској власти. На листи интерпарламентарне уније Србија се налази на 22 месту од 140 земаља, рекла је државна секретарка Божовић.

 Стана Божовић: Жене, перспективни лидери

Резултате истраживања о женама на позицијама одлучивања у бизнису очекујемо крајем јануара као и резултате истраживања које спроводимо о женама у инфо комуникационим технологијама. Пратећи трендове пре свега Европске уније постајемо свесни да је механизам обавезних квота добар начин да број жена на водећим позицијама повећа.

Поред задатка да стварамо равноправно, праведно друштво задатак нам је и да препознамо предности учествовања мушкараца и жена, те разноликости у процесима управљања, нагласила је државна секретарка Стана Божовић.

 Стана Божовић: Жене, перспективни лидери

Различита истраживања се слажу да се организације у чијем вођству учествују жене имају:

 • унапређено ангажовање и задржавање кадрова,
 • пораст продуктивности,
 • бољи процес доношења одлука,
 • побољшана усклађеност са прописима,
 • боље сагледавање потреба интересних група, друштва и потрошача

 Стана Божовић: Жене, перспективни лидери

Данас више не говоримо о феномену стакленог плафона када разматрамо женско лидерство односно могућности и препреке за укључивање у вођење компанија, политичкихпартија и државне управе уопште. Теоретичари сада користе термин ЛАВИРИНТ. Мере које бих предложила у циљу лакшег проласка кроз лавиринт су следеће:

МЕРЕ НА НИВОУ ДРУШТВА

 • Промена друштвено психолошких модела

Покренути бројне, координиране активности и мере које се спроводе на терену, а које имају за циљ промену уврежених традиционалних идеја о улози и месту жене у друштву.

 • Промовисање женских узора
 • Добри женски узори треба да се промовишу систематски и на свим нивоима друштва

МЕРЕ НА НИВОУ ДРЖАВЕ

 • Развијање сервиса који олакшавају успостављање баланса између приватног и пословног живота
 • Измена законске регулативе по угледу на европске регулативе

МЕРЕ КОЈЕ ЖЕНЕ ТРЕБА САМЕ ДА ПРЕДУЗМУ

 • Улагање у своје образовање и развој различитих вештина
 • Ефикасно умрежавање
 • Мудра самопромоција

26. новембар 2013.

Шеснаест дана активизма против насиља над женама

Сваке године, 25. новембра, обележава се Међународни дан борбе против насиља над женама, успостављен 1999. године од стране Уједињених нација. Такође, почев од данас, па до 10. децембра, Међународног дана људских права УН, спроводи се Кампања „16 дана активизма против насиља над женама“, која се истовремено обележава у преко 100 држава света.

Подаци центара за социјални рад у Републици Србији за 2012. годину показују да је 9.325 жртава добило неки вид помоћи, од којих – 4.133 жртве физичког насиља, 156 сексуалног насиља, 2.595 психичког и 2.443 осталих облика насиља, укључујући економско. Насиље се углавном дешавало у породици – у 8.925 случајева (96 процената). Центри за социјални рад евидентирали су 6.121 починиоца насиља према деци и одраслим жртвама; 70 процената су лица мушког пола.

Народна Скупштина је, 31. октобра ове године, донела Закон о потврђивању Конвенције Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици (Истанбулска конвенција) – свеобухватан међународни споразум у области заштите женских људских права. Конвенција има за циљ достизање нулте толеранције на насиље у породици и представља значајан корак напред у стварању Европе која ће бити сигурније место за живот. У суштини, Конвенција представља поновни позив на већу равноправност жена и мушкараца, јер је насиље над женама дубоко укорењено у неједнакости између жена и мушкараца у друштву и усађене културе нетолеранције и порицања.

Министарство рада, запошљавања и социјалне политике истиче да је насиље над женама у породици растући феномен који не познаје географске границе. Како насиље над женама спада у најраспрострањенија кршења људских права широм света, неопходан је одлучан одговор државе и целокупног друштва с циљем његовог спречавања и заустављања.

Систем социјалне заштите улаже значајне напоре да донесе нове и унапреди постојеће прописе из своје надлежности, да развија и спроводи све прописане процедуре у заштити жртава насиља и да континуирано подиже компетенције свих професионалаца у центрима за социјални рад. Унапређење квалитета услуга један је од кључних праваца који спроводимо, као и подршка успостављању одрживих услуга у заједници за жртве насиља у породици.

25. новембар 2013.

Одржана конференција „Дужна пажња у борби против насиља над женама“

Министарство рада, запошљавања и социјалне политике, уз стручну и техничку сарадњу и подршку Програма Уједињених нација за развој (UNDP), организовало је 25. новембра у Београду конференцију посвећену „Дужној пажњи у борби против насиља над женама у Србији“. Национална конференција део је заједничких активности у оквиру пројекта „Интегрисани одговор на насиље над женама у Србији“, који се реализује у сарадњи три агенције Уједињених нација у Србији: UNDP, UN Women и UNICEF. Тако је прикладно обележен Међународни дан борбе против насиља над женама, којим почиње међународна кампања „16 дана активизма борбе против насиља над женама“, која је ове године посвећена теми „Од мира у дому до мира у свету“.

Модераторка конференције била је државна секретарка у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике Бранкица Јанковић, а поздравне говоре одржали су: министар правде Никола Селаковић, стална координаторка УН у Србији Ирена Војачкова-Солорано, председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине РС, Мехо Омеровић, директор Полиције Милорад Вељовић, директор УНИЦЕФ-а у Србији Мишел Сен-Ло, државна секретарка у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике, мр Стана Божовић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Мухедин Фијуљанин, и државна секретарка Бранкица Јанковић, која је подробно обавестила учеснике и госте о најважнијим активностима на сузбијању насиља над женама у Србији, посебно о ономе што је предузело Министарство рада, запошљавања и социјалне политике:

 Одржана конференција „Дужна пажња у борби против насиља над женама“

Током протеклих десет година, Република Србија поставила је механизме родне равноправности на свим нивоима власти – законодавне, извршне, као и независне надзорне механизме на државном, покрајинском и локалном нивоу. Успоставила је институције, донела законе и стратешкe документe с циљем спречавања и сузбијања родно заснованог насиља, и дефинисала приоритете у овој области у Националној стратегији за спречавање и сузбијање насиља над женама у породици и у партнерским односима (2011–2015). Додатни замах у борби против насиља над женама дају и међународни механизми за заштиту људских права жена и заштиту од насиља. Још једна важна област заједничког рада је и поступање по Закључним запажањима о Другом и трећем извештају Републике Србије поднетом Комитету УН за елиминацију дискриминације жена (CEDAW) од 25. јула 2013. године.

Надлежна министарства су активно ангажована у процесу спровођења Општег протокола о поступању и сарадњи установа, органа и организација у ситуацијама насиља над женама у породици и у партнерским односима, као и посебних протокола у појединачним ресорима. Не постоје формалне препреке за доследно испуњавање обавеза Републике Србије као државе чланице међународне заједнице посвећене заштити женских људских права, да се предано и активно ангажује у области превенције и заштите жена од насиља.

У самој области социјалне заштите корените промене су се десиле у институтуционалном поимању ове проблематике. Наиме, 2011. године донет је Закон о социјалној заштити, који јасно препознаје одрасле и децу жртве насиља као кориснике услуга, што раније није био случај. Исте године ступила је на снагу и Национална стратегија о спречавању и сузбијању насиља над женама у породици и у партнерским односима, на чијој имплементацији се ради посебно уз подршку Програма Уједињених нација за развој, са којим је у периоду од 2009. до 2012. спровођен пројекат „Борба против сексуалног и родно заснованог насиља“, а од 2012. спроводи се пројекат „Интегрисани одговор на насиље над женама у Србији“.

 Одржана конференција „Дужна пажња у борби против насиља над женама“

У сарадњи са Уједињеним нацијама, до сада је организована обука за унапређивање система заштите намењена многобројним професионалним пружаоцима услуга на локалном нивоу. Ево неколико примера:

 • У партнерству са Правосудном академијом обучено је преко 600 судија и тужилаца, и обуке се настављају;
 • Кроз Кримиластичко-полицијску академију обучено је више од 700 полицијских службеника;
 • У срадњи са Аутономни женским центром спроведене су обуке о примени протокола, успостављању координисане акције и примени методе конференције случаја у 16 градова до сада, од којих 5 у 2013. години. Кроз те тренинге до сада је обучено више од 600 пружалаца услуга на локалном нивоу.

С циљем успостављања што ефикаснијег, међусекторског одговора на насиље у породици, у оквиру наведеног пројекта, априла месеца 2013. године, у сарадњи четири кључна министарства (Министарство рада, запошљавања и социјалне политике, Министарство унутрашњих послова, Министарство здравља и Министарство просвете, науке и технолошког развоја) организована је велика национална конференција „Мултисекторска сарадња – институционални одговор на насиље на женама“, на којој су представљени општи и посебни протоколи за заштиту од насиља и усвојени закључци о даљим заједничким активностима.

Сви говорници су се сложили да је, уз хитну и доследну примену закона и споразума, неопходна промена свести према насиљу над женама и насиљу у породици, јер је насиље – злочин.

Министар правде Никола Селаковић истакао je да насиље над женама погађа не само жртве, него целу породицу. Кроз мултисекторску сарадњу систем може дати доличан одговор на насиље, али се насиље не може значајно сузбити без помоћи грађана. Неопходно је дизати свест о томе да је пријављивање насиља добро дело. „Лично сам уверен“, нагласио је министар Селаковић, „да је у сузбијању насиља најважнији фактор породица, где треба да се ради на превенцији насиља“.


Београд, Никола Селаковић министар правде и државне управе, о адекватном поступању у слуцајевима насиља над женама

Стална координаторка УН у Србији Ирена Војачкова-Солорано навела je резултате истраживања ОУН из 2010. године, који говоре да је 53 одсто жена и девојака у Србији доживело неку врсту насиља. „То је застрашујуће“, казала је Војчакова-Соларно. „Младе девојке су плен и навикли смо на то да су жене жртве. А да су мушкарци жртве, шта би било? Не само да морамо штитити жене, него морамо радити и са починиоцима ових злодела, који су, у већини случајева, и сами искусили насиље у својој породици.“


Београд, Бранкица Јанковић државна секретарка Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, о СОС грантовима и успостављању СОС телефона за жртве насиља

На крају уводног дела конференције, уз приказивање спота Фонда Б92, државна секретарка Бранкица Јанковић прочитала је списак организација којима су додељени грантови за СОС телефоне за жене жртве насиља:

 1. „Астра“, Београд
 2. Удружење Ромкиња „Освит“, Ниш
 3. „Феномена“, Краљево
 4. „Гејтен“, Београд
 5. Центар за подршку женама, Кикинда
 6. СОС женски центар, Нови Сад
 7. Ромски центар за жене и децу „Даје“, Београд
 8. „Дамад“, Нови Пазар
 9. Удружење Рома Нови Бечеј
 10. Виктимолошко друштво Србије, Београд
 11. „Из круга“, Београд

 Одржана конференција „Дужна пажња у борби против насиља над женама“

У наставку конференције, у поподневним часовима, представљени су резултати рада на превенцији и заштити жена од насиља под окриљем заједничког пројекта „Интегрисани одговор на насиље над женама у Србији“ у различитим секторима рада (социјална политика, унутрашњи послови, здравство и цивилно друштво), у различитим гранама власти (извршна и законодавна), на различиитим нивоима власти (од националног преко покрајинског до локалног) – чиме је указано на комплексност овог озбиљног друштвеног проблема, као и на важност заједничког, координисаног деловања.

23. новембар 2013.

Државна секретарка мр Стана Божовић посетила Ниш

Државна секретарка у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике мр Стана Божовић посетила је данас град Ниш где је на позив Регионалне привредне коморе Ниш учествовала на Петој конференцији женског предузетништва Србије под називом ''Femina Constantia.'' Циљ ове конференције је да допринесе стварању уравнотеженог друштвено-економског развоја у Србији, промовисањем и подршком пуног укључивања жена у привредне активности, као и елиминисању дискриминације кроз равноправно учешће жена у економији, на тржишту рада и у друштвеном животу Србије.

 Државна секретарка мр Стана Божовић посетила Ниш

Економско оснаживање жена је питање људских права и социјалне правде, али такође умањује сиромаштво и јача економски раст и развој. Што је већа неједнакост у дистрибуцији основних средстава као што су образовање, земља или капитал, то је мања шанса смањења сиромаштво, рекла је државна секретарка мр Стана Божовић.

Повећано учешће жена у радној снази стимулише економски раст, кроз повећану потрошњу и штедњу.

Општа ситуација у Србији која се односи на тржишта рада је :

 • Заступљене традиционалне родне улоге у избору занимања
 • слаба примена закона и законских норми које дају подршку предузетништву
 • дискриминација на тржишту рада
 • жене су обесхрабрене да развијјау каријеру
 • висока незапосленост
 • разлике у укупној плаћености
 • неактивност жена у доношењу одлука

Државна секретарка мр Стана Божовић подсетила је да истраживања из 2012. године ‘Родни барометар’ (Марина Благојевић), показују да у Србији постоје значајне разлике у могућностима достизања економске самосталности између жена и мушкараца. Мушкарци су чешће запослени у приватној фирми, чешће власници или сувласници приватне фирме, чешће пољопривредници (који плаћају здравствено и пензионо осигурање), чешће самостални и чешће обављају слободне професије. Жене су, с друге стране, чешће незапослене (чак 1,7 пута), чешће „обесхрабрени радници“, тј. оне које се и не пријављују јер не верују да ће добити посао; чешће издржавана лица (скоро три пута чешће од мушкараца); чешће су домаћице (чак 20 пута чешће од мушкараца) и чешће су пензионерке. Ови подаци су у складу са основним демографским показатељима везаним за активност становништва , нагласила је државна секретарка Божовић.

 Државна секретарка мр Стана Божовић посетила Ниш

Она је истакла да постоји огроман неискоришћен креативни и пословни потенцијал жена у Србији и како је рекла, мушкарци чешће од жена имају уштеђевину на своје име, као могућност подизања кредита (46%, у односу на 30% жена на положајима), и они чешће и подижу кредит на своје име. Међутим, чак и када је реч о женама и мушкарцима истог образовног нивоа, жене имају знатно мању економску моћ.

Посматрано по образовању, жене с високим образовањем показују и највећу заинтересованост за отварање приватног бизниса, па је њих 40% изјавило да би биле заинтересоване. Међу мушкарцима постоји слична ситуација. Посматрано по старости, чак 47% најмлађих жена би покушало да отвори приватни бизнис ако би имале могућности, као и 65% најмлађих мушкараца. Очигледно је да предузетничка оријентација расте у млађим генерацијама, рекла је државна секретарка мр Стана Божовић.

 Државна секретарка мр Стана Божовић посетила Ниш

У Србији се појачава, у складу са постојећом Националном стратегијом за побољшање положаја жена и унапређивање родне равноправности, подршка женама у оснивању или унапређивању сопственог посла, где се подршка женама у економској сфери сматра једном од најважнијих циљева.

Тако је Управа за родну равноправност, Министарства рада. запошљавања и социјалне политике, кроз Програм спровођења Стратегије, у 2011.и 2012. години спровела:

 • Студију о приступачности социјалних сервиса који омогућавају усклађивање радних услова и породичног живота (Јелена Секулић);
 • Основано је пет женских е-клубова у Бешкој, Ковачима, Параћину, Кушићима и Љубовији; је и обучено 50 жена у сеоским и приградским срединама за коришћење инфо комуникационих технологија и за управљањем модерним бизнисом.
 • Додељено је десет грантова локалним организацијама цивилног друштва које су економски оснаживале жене кроз реализацију активности локалних акционих планова;
 1. “Савез за унапређење економског положаја Кикинђанки”, Удружење жена Артеса, Кикинда;
 2. “Израда акционог плана за побољшање положаја жена и унапређење родне равноправности у општини Пантелеј”, УГ Плант, Ниш;
 3. “Мобилна учионица Интернет вештина”, Опште удружење предузетника Лесковац;
 4. “Економски независна – родно равноправна”, Асоцијација за развој општине Неготин;
 5. “Жене на селу – једнаке шансе и једнаке могућности”, УГ Пољопривредници Хомоља, Жагубица;
 6. “Унапређење економског положаја жена кроз промоцију и подстицање женског предузетништва”, Омладински клуб Стара Пазова;
 7. “Женски креативни центар”, Форум младих са инвалидитетом, Трстеник;
 8. “Први корак”, УГ Тернипе Пирот;
 9. “Време је за жене”, УГ Заједно, заједно;
 10. “Економско оснаживање жена са руралног подручја града Новог Пазара”, ДамаД, Нови Пазар.
 • Додељено, је путем конкурса, четири гранта власницама привредних субјеката у Србији које се баве сеоским туризмом за развој капацитета и бољу туристичку понуду:
 1. Књажевац
 2. Инђија
 3. Етно села Латковац“, Александровац
 4. Афирмација жена у општини Беочин
 • Промовисано је женско предузетништво у оквиру ТВ серије ‘…О родној равноправности’ где је једна од шет епизода посвећена женама предузетницама у Србији. Серија је емитована 3 пута на РТСу.
 • Подршка изради акционих планова на локалном нивоу, чиме се обезбеђују и средства за спровођење

ПРАВЦИ РАЗВОЈА (Шта је потребно развијати у овом смеру)

1. Изградња људског капитала и способности жена
Образовни сектор игра водећу улогу у имплементацији интегралног приступа економском оснаживању младих.

 • Важност приступа жена вишем образовању (техничке области и ИТ)
 • Повећати пријаву деце за ове предмете у ранијим нивоима образовања
 • Увести предузетништво у наставни програм за све
 • Методе учења које не репродукују постојеће друштвене неједнакости, родне стереотипе, квалитет образовања
 • Доживотно учење, Стручно оспособљавање и програми за тржиште рада, који не репродукују родне стереотипе, развијају се користећи родно освешћен приступ
 • Програме менторске помоћи почетницама од стране искусних пословних жена

2. Јачати линије солидарности и сарадње уместо такмичарског односа око ограничених ресурса. Реално, потребно је указивати на обрасце размене, повезаности, солидарности, помоћи, који постоје у друштву и омогућују његов опстанак. Овде лежи потенцијал и неопходан услов за проналажење развојних алтернатива које ће проширивати еманципаторске потенцијале за велику већину људи.


3. Приступ власничким и имовинским правима – спремност и прихватање жена да траже своја права јер обезбеђује економску сигурност и приступ кредитима, путем:

 • законских мера, као први корак
 • повећање свести, спремности да се захтева и буде друштвено прихватљива
 • јача подршка успешној имплементацији закона
 • тренинг правног система

4. Сараднај са финансијским иснтитуцијама, као и побољшати приступ фондовима за развој предузетништва


5. Препознати и наградити жене за њихову кључну улогу у предузетништву

Пример је додела награде ‘Жена змај’ коју додељује Удружење пословних жена сваке године.


6.Промовисати медијски успешне пословне жене

Говорећи о значају институција, државна секретарка мр Стана Божовић, рекла је да је за одрживи развој важна изградња и развој националних институција институција и институционалних механизама за успостављање родне равноправности, као и укључивање родне перспективе у најзначајније државне стратегије. Најважније институције/организације које су последњих година успостављене, са циљем побољшања економског положаја жена су:

 • Управа за родну равноправност
 • Заштитник равноправности
 • Савет за равноправност полова Републике Србије
 • Одбор за равноправност полова Народне Скупштине Републике Србије
 • Заштитник грађана
 • Покрајински секретаријат за рад, запошљавање и равноправност полова Војводине
 • Одбор за равноправност полова Скупштине АП Војводине
 • Покрајински Завод за равноправност полова
 • Покрајински омбудсман
 • Локалне комисије за равноправност полова

 Државна секретарка мр Стана Божовић посетила Ниш

Државна секретарка мр Стана Божовић посетила је и Сигурну кућу у Нишу која је отворена крајем 2011. године и приликом обиласка није крила задовољство што су услови за боравак корисника веома добри. Занимљиво је да нишка Сигурна кућа има и Интернет собу где се жене могу информисати о конкурсима за посао јер економска независност је најважнија за жене жртве насиља, рекла је овом приликом државна секретарка мр Стана Божовић. Осморо људи је запослено у нишкој Сигурној кући а тренутно је у њој десет корисника , пет жена и петоро деце. Капацитет ове Сигурне куће је према речима директорке Соње Шћекић 25 особа.

Од почетка 2013. године па до сада, уточиште у Сигурној кући у Нишу је пронашло 46 жена и 76-оро деце. Од укупног броја жена које су боравиле у Сигурној кући њих 50% се потпуно осамосталило, а 50% се вратило код насилника.

21. новембар 2013.

Регионална конференција „Заштита права запослених“

Инспекторат за рад Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Републике Србије, у сарадњи са Савезним Министартсвом за рад, социјална питања и заштиту потрошача Републике Аустрије и Међународном организацијом рада, организује 21. и 22. новембра 2013. године, дводневну регионалну конференцију „Заштита права запослених“. Посебна пажња ће бити посвећена сузбијању рада „на црно“, односно борби против разних облика илегалног – непријављеног рада, и превенцији у области безбедности и здравља на раду.

 Регионална конференција „Заштита права запослених“

Конференцију, којој присуствују представници Аустрије, Словеније, Хрватске, Црне Горе, Републике Српске, Федерације БиХ, Брчко Дистрикта и Македоније, отворили су државна секретарка Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, мр Стана Божовић и амбасадор Републике Аустрије, његова екселенција Јоханес Ајгнер.

 Регионална конференција „Заштита права запослених“

У наредном периоду предстоји велики посао како у организацији, тако и у функционисању Инспектората за рад у Републици Србији. Основни циљ, да и поред обимног посла који у имплементацији прописа из области рада и безбедности и здравља на раду, као и сузбијању рада на црно, има ова инспекција, пређе, поред санкционисања и на саветодавни метод рада, истакла је Стана Божовић. Влада и Министарство рада, запошљавања и социјaлне политике неће дозволити дискриминацију радника рекла је државна секретарка Божовић и посебан акценат савила на превенцију и истакла да је намера Владе што доказује и недавно донета Стратегија за безбедност и здравље на раду од 2013. до 2017. године, да се број повреда и професионалних обољења сведе на што мању меру.


Београд, Стана Божовић државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, о акценту на превенцији заштите на раду

Директор Инспектората за рад, Драгољуб Пеурача рекао је да је захваљујући превентивном раду Инспектората, као и захтевима за покретање прекршајног поступка против несавесних послодаваца, у првих девет месеци ове године број повреда на раду опао за 25 одсто, док је упола мањи број тешких повреда и повреда са смртним исходом, у односу на исти период 2012. године.

Он је казао да у Србији ради 255 инспектора на 1.336 привредних субјеката и нагласио да је тај број недовољан и да је потребно упослити нове људе како би заштита права радника била ефикаснија.Београд, Драгољуб Пеураца Инспекторат за рад Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, о раду Инспектората

Амбасадор Републике Аустрије у Београду Јоханес Ајгнер је нагласио да је организовање оваквог скупа доказ добре сарадње две државе и ресорних министарстава. "Ово је изузетно важна тема и овакав скуп је и допринос јачању и продубљивању регионалне сарадње. То је прилика да се преузму примери добре праксе, што је изузетно значјано", оценио је Ајгнер.

Дводневном скупу присуствују представници Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине и Црне Горе, а осим смањења ризика и унапређивања безбености на раду, разговараће се и о сузбијању сиве економије као и примени директива Европске уније.

21. новембар 2013.

Са цивилним друштвом о насиљу над женама

Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије и Министарсво рада, запошљавања и социјалне политике одржали су, данас у Палати Србија, састанак организација КОЦД мреже и Министарства, под називом „Насиље над женама“.

 Са цивилним друштвом о насиљу над женама

У име Министарства рада, запошљавања и социјалне политике скупу су се обратили државни секретар Бранкица Јанковић и начелник Одељења за управно-надзорне послове у области породичне заштите Драган Вулевић, а у име Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом говорила је Милена Бановић, шеф Одсека за планирање и стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва.

На састанку је било речи о услугама за жене жртве насиља (СОС телефон, смештај жртава), о поступању ЦСР по службеној дужности у случајевима породичног насиља, о поступању према женама из маргинализованих група (мигранткиње, Ромкиње, жене са села, старице), као и о сарадњи центара за социјални рад и организација цивилног друштва на локалу.

20. новембар 2013.

Заједно смо јаче

Семинари попут данашњег увек су згодан моменат да се скрене пажња на неопходност укључивања жена у домен политике и одлучивања. Жене су у неповољнијем положају од мушкараца у много сфера живота, али се њихово одсуство највише види управо у сфери политике и јавног живота, јер је ова сфера грађанима/кама због карактера јавности посла и највидљивија. Ситуација је посебно алармантна када говоримо о младим женама у политичком животу, то су жене до 30 година старости, рекла је државна секретарка у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике мр Стана Божовић на отварању семинара ''Родна равноправност за младе политичарке.''

Желим да споменем ситуацију у Народној скупштини. Од 250 посланика у Скупштини Србије 84 је жене, односно 33,6%. Србија данас може да се похвали овим процентом, будући да неке од много развијенијих европских земаља имају мање жена у представничким телима. Ипак, остаје нам да радимо на повећању броја жена у скупштинским делегацијама, шефица посланичких група, као и скупштинских одбора, истакла је државна секретарка Божовић.

 Заједно смо јаче

Посебно је занимљив податак о старосној структури народних посланика и посланица у тренутном сазиву Народне скупштине. Наиме, у распону од 1980ог до 1989ог годишта, дакле између 24 и 33 године (то су најмлађи посланици/це) само је 24 особе, што је мање од 10 процената укупног броја чланова/ица Скупштине.

У Влади РС пре реконструкције било је чак пет жена на министарским позицијама, односно нешто више од 26%. Након реконструкције имамо неславан број од само 2 жене и на томе треба да се ради. Министарке се по броју још увек нису приближиле мушким колегама, ипак сматрам да смо кренули у добром смеру и очекујем да ће министарке својим примером подстаћи и друге успешне жене да крену њиховим путем, нагласила је државна секретарка Стана Божовић.

 Заједно смо јаче

Не постоје прецизни подаци колико се младих жена у оквиру политичких странака данас у Србији активно бави политиком и радићемо посебно на томе да направимо базу података о женама уопште, а посебно о младим женама које су у политици.

Данас у Србији постоји низ законских и институционалних механизама којима се штите женска права. Поставили смо одличан оквир и образац који треба да следимо. Србија има Закон о равноправности полова из 2009. године којим се регулише равноправност жена и мушкараца, али се и низ других закона на различите начине бави положајем жена у друштву, подсетила је државна секретарка Божовић.

 Заједно смо јаче

Такође, имамо комплетно установљен институционални оквир на републичком, али и покрајинском и локалном нивоу. Национална стратегију за побољшање положаја жена и унапређивање родне равноправности (2010-2015) кровна је стратегија у области родне равноправности, а Акциони план за имплементацију Националне стратегије спроводи се већ три године у оквиру Министарства рада, запошљавања и социјалне политике.

 Заједно смо јаче

Србија спроводи приоритетне области Националног акционог плана који у овој фази траје од 2013. – 2015. године.

Трогодишњи пројекат бави се побољшањем положаја жена у 3 области:

 1. политика и одлучивање,
 2. побољшање економског положаја жена ,
 3. подизање свести јавности о родној равноправности кроз рад са медијима.

Средства смо обезбедили захваљујући донаторима из Шведске (Шведска агенција за међународни развој и сарадњу) који су у својим друштвима одавно препознали важност увођења принципа родне равноправности. Битно је нагласити да је Краљевина Шведска финансирала и прву и другу фазу спровођења Националног акционог плана, које су за нама, а путем којих су остварени запажени резултати, рекла је државна секретарка Стана Божовић.

 Заједно смо јаче

Врло је важна чињеница да је један од приоритета овогодишњег Програма за имплементацију приоритета Националног акционог плана оснаживање жена у јавном и политичком животу чиме се шаље јасна порука да је нама, као друштву које претендује да буде уређено по ЕУ стандардима, важно да жене буду што видљивије, да равноправно учествују у свим аспектима одлучивања.

На крају, изузетно ми је драго што данас овде видим представнице различитих политичких партија, младе жене које желе активно да учествују у процесима одлучивања на различитим нивоима и које желе да напредују и спремне су да уче нове вештине како би постигле своје циљеве. Као што сте већ упознате, на тренингу ћете причати о родној равноправности, значају учешћа жена у процесима одлучивања, међународним добрим примерима праксе, изградњи лидерских способности и како да комуницирате са представницима медија.

 Заједно смо јаче

Али се надам да ћете током ова три дана схватити и значај дијалога, међусобне сарадње и подршке које жене активне у политичком животу могу да пруже једна другој, без обзира на то коју политичку партију представљају. Родна равноправност, остваривање једнаких могућности за оба пола и заштита женских људских права су питања око којих би све жене активне у политици требало да се уједине, јер уједињене ми смо гласније, јаче и снажније, и у могућности да се изборимо за побољшање положаја свих жена у Републици Србији.

Волела бих и да знате да ћу сматрати својим личним професионалним успехом уколико вас за десетак година видим на значајним политичким функцијама као штоп су народна посланица, државна секретарка, министарка, премијерка и председница државе, закључила је државна секретарка Стана Божовић.

20. новембар 2013.

Међународни дан детета

Данас, 20. новембра, у целом свету се, по препоруци Уједињених Нација, обележава Међународни дан детета. Први пут, овај дан прокламован је 1925. године, на Светској конференцији о добробити деце, а проглашен је 1954. године на Генералној скупштини Уједињених Нација. Пет година касније, 1959. године, усвојена је Декларација о правима детета, да би се након 30 година усвојила Конвенција о правима детета. Конвенцију о правима детета УН Србија је ратификовала децембра 1990. године, а 2002. године и оба њена факултативна протокола (Факултативни протокол о продаји деце, дечијој проституцији и дечијој порнографији и Факултативни протокол о учешћу деце у оружаним сукобима).

 Међународни дан детета

Иначе, Конвенција о правима детета је отворена за потписе баш на данашњи дан, 20. новембра 1989. године. Она поставља темељ за бољи живот деце и представља најшире прихваћен документ о људским правима у свету. Конвенција идентификује, између осталог, право на живот, право на заштиту од искоришћавања и зулоупотребе и право на пуну партиципацију у одлучивању у породици, културном и друштвеном животу. Конвенција је постала универзално прихваћена мера глобалне одговорности према деци и ефикасно средство за унапређење услова и промоцију окружења повољног за живот и развој детета.

Обележавањем Међународног дана детета, Министарство рада, запошљавања и социјалне политике користи прилику да укаже на потребу заједничког деловања свих сегмената нашег друштва с циљем пуног остваривања права детета, која су прокламована међународним, као и домаћим документима. Такође, посебно указујемо на неопходност заједничких напора у унапређењу положаја деце, нарочито деце погођене сиромаштвом, злоупотребом, насиљем и експоатацијом, као и различитим видовима дискриминације.

Министарство рада, запошљавања и социјалне политике подсећа јавност на поруку Генералног Секретара УН, који је 2001. године, на Светском самиту за децу, изјавио: „Сви смо ми некада били деца. И сви заједно делимо жељу да остваримо добробит наше деце, која су увек била и наставиће да буду најуниверзалнија и најдрагоценија тежња човечанства“.

19. новембар 2013.

Заштита деце од дискриминације

Одбор за права детета Народне скупштине Републике Србије, уз подршку Уницефа, приредио је 19. новембра 2013. године Треће јавно слушање разговора о теми „Представљање посебног извештаја повереника за заштиту равноправности о дискриминацији деце у Србији“, којем је присуствовала и државни секретар Бранкица Јанковић.

 Заштита деце од дискриминације

Госпођа Јанковић је нагласила спремност Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, на челу са потпредседником Владе Србије др Јованом Кркобабићем, на даљи заједнички рад са надлежним државним и друштвеним органима и организацијама у борби против свих врста дискриминације, посебно дискриминације деце. Такође, истакла је да су овакви догађаји добра прилика да се чује глас деце и младих и да је то најбољи начин њиховог учешћа у креирању политика у овој области.

 Заштита деце од дискриминације

У уводном делу јавног слушања говорили су др Небојша Стефановић, председник Народне скупштине и председник Одбора за права детета, Мишел Сан-Лот, директор Уницефа у Србији, и др Невена Петрушић, повереница за заштиту равноправности.

 Заштита деце од дискриминације

Извештај, који је урађен уз подршку Уницефа и садржи податке о дискриминацији деце и о стереотипима, предрасудама и дискриминаторним ставовима међу децом, представили су чланови Панела младих повереника за заштиту равноправности из свих крајева Србије, узраста од 15 до 18 година, који себе називају „Истеривачи дискриминације“.

18. новембар 2013.

Мартиновић: Превазиђене норме морају се мењати

Интервју дневном листу Дневник, 18. новембар 2013.

Мада светлост дана још није угледао званични предлог новог Закона о раду, већ сада је јасно да с новим радничким правилима многи неће бити задовољни. Државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике и шеф Радне групе за израду предлога Закона о раду Зоран Мартиновић у интервју “Дневнику” објашњава да постоји много размимоилажења међу социјалним партнерима о предлогу “радничког устава”, али и изражава уверење да је договор близу и да ће предлог ускоро бити представљен јавности.

 Мартиновић: Превазиђене норме морају се мењати

– Програмом рада Владе Србије одређено је да се овај закон донесе до краја године. Међутим, морамо водити рачуна да се до краја обезбеди што већи степен сагласности свих актера у овом процесу и нађу одржива решења која у највећој мери задовољавају све стране. То би свакако овај рок продужило, али незнатно, најдаље за јануар следеће године – најављује Мартиновић. – Највећа мимоилажења међу социјалним партнерима су, иначе, код начина уређивања флексибилних облика рада. Конкретно, рад агенција за привремено запошљавање је најтеже питање, с обзиром на то да је у питању потпуна новина и непознаница. Доста је, такође, разлика и када је реч о погледу на одредбе о синдикалним правима, начину утврђивања репрезентативности синдикланих и послодавачких организација, проширеном дејству колективних уговора, начину утврђивања зарада, као и условима отпуштања у случају повреде радне дисплине.

Постоји страх синдиката, па и самих радника, да ће либералнији Закон о раду, какав иначе постоји у већини европских држава, овде бити искоришћен да би се радници лакше отпуштали а не запошљавали. Колико је тај страх оправдан и има ли држава капацитете којима може да заштити раднике?

– Чињеница је да тренутни степен остваривања, боље рећи неостваривања права запослених, оставља простор за такве резерве. Опет, не можемо заговарати начело апсолутне непромењивости појединих законских норми, које су се после осам година примене показале превазиђеним. Оно што ми сада предлажемо изазвано је обавезом даљег усклађивања радног законодавства са међународним стандардима и потребама праксе. Ми са овим реформама каснимо у односу на друге земље у окружењу, а да не говоримо о земљама ЕУ. Ипак, сигурно је да смо кроз дате предлоге имали у виду обезбеђење загарантованих права запослених.

Из изјава представника послодаваца, синдиката и државе стиче се утисак да нема великих неслагања око рада на одређено време. Да ли је то тако?

– Можда је ово питање предимензионирано у погледу значаја трајања рада на одређено време, јер се ради о разликама око којих се, сигуран сам, може постићи компромис који ће задовољити све стране. Министарство рада, запошљавања и социјалне политике дало је предлог да рад на одређено време, уместо досадашњих 12, траје максимално 24 месеца. Понудили смо и неке изузетке када може трајати и дуже, рецимо 36 месеци за запошљавање лица старијих од 52 године или лица која су дуже од годину дана на евиденцији службе за запошљавање, као и за новоосноване послодавце. Тиме желимо да дамо подстицај већем запошљавању теже запошљивих категорија, али и шансу новим послодавцима да нађу своје јасно место на тржишту. Врло смо близу договора о овом предлогу.

18. новембар 2013.

Фондација „Новак Ђоковић“, УНИЦЕФ и Министарсво реализују пројекат „Породични сарадник“

Породични сарадник је трогодишњи, потпуно нов и иновативан пројекат, чији су циљеви вишеструко значајни, а који Фондација „НовакЂоковић“ финансира са 750.000 америчких долара. Подржава га и УНИЦЕФ, а реализује се у сарадњи са Министарством рада, запошљавања и социјалне политике, за сада, у 50 породица у четири града у Србији – Београду, Крагујевцу, Нишу и Новом Саду.

Пилот услуга се тренутно спроводи у оквиру четири дечја дома – у Звечанској у Београду, „ДушкоРадовић“ у Нишу, Центру за развој "Кнегиња Љубица" у Крагујевцу и СОС Дечијем селу у Новом Саду. Ову услугу пружа укпуно 16 породичних сарадника којима је обезбеђена подршка стручних тимова, а породице-кориснике упућују центри за социјални рад.

 Фондација „Новак Ђоковић“, УНИЦЕФ и Министарсво реализују пројекат „Породични сарадник“

– Фондација „Новак Ђоковић“ – истиче директорка Јелена Ристић – јако верује у овај пројекат, који је за нас од стратешке важности. Увођење потпуно нове услуге у систем социјалне заштите тражи изузетне напоре, и наши партнери су обавили одличан посао. Све породице учествују у услузи максимум шест месеци и ја сам сигурна да ћемо имати значајне резултате. Јасно је да је тешка економска ситуација ослабила и најјаче породице, али оне су стуб нашег друштва и ми ћемо учинити све да омогућимо да нам породице остају на окупу, а деца уз родитеље. Циљ нам је да кроз овај пројекат допремо до преко хиљаду деце у периоду од две године.“ - рекла је Јелена Ристић, директорка Фондације "Новак Ђоковић".

Циљ услуге Породични сарадник јесте да стручно лице сваког дана посећује одређену породицу како би јој пружило практичну подршку у решавању свакодневних изазова, породичних несугласица и проблема. Такође, породични сарадник је својеврсни „мост” између породице и заједнице: помаже при упису детета у вртић или дневни боравак, али и у прикупљању докумената за обезбеђивање финансијске подршке породици, као и у организацији лечења чланова породице. Подстиче и помаже укључивање деце у креативне или спортске активности у заједници.

 Фондација „Новак Ђоковић“, УНИЦЕФ и Министарсво реализују пројекат „Породични сарадник“

Министарство рада, запошљавања и социјалне политике пажљиво прати пилотирање ове услуге и, уколико она буде имала значајан учинак, постаће интегрални део система социјалне заштите.

– За Владу Србије и наше Министарство ово је веома важан пројекат јер подржава нашу стратегију смањења броја деце у институцијама. Са друге стране, веома је важно да се са породицама што више данас ради јер су изазови многоструки и самим тим могућности криза, у којима деца на крају буду измештена из породица, много веће. Када будемо имали мир, разумевање и чланове на окупу у што већем броју породица, а план је да у току три године овим пројектом буде обухваћено више од 400 породица, знаћемо да смо урадили праву ствар, а сада смо сигурни да смо на добром путу”, рекла је Бранкица Јанковић, државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике.

 Фондација „Новак Ђоковић“, УНИЦЕФ и Министарсво реализују пројекат „Породични сарадник“

– Услуга Породични сарадник заснована je на уверењу да је измештање детета из породице и смештање у дом или хранитељску породицу стресно и болно искуство, јер доводи до кидања односа са људима који су са децом блиски и пуно им значе. Зато је толико важно јачање природне породице – кад год се сматра да породица може да се оснажи кроз подршку и кад год је процењено да је то у најбољем интересу детета – рекла је Катлин Брашић, руководилац Програма дечје заштите УНИЦЕФ-а.

Како би стекли све неопходне вештине, породични сарадници су добили додатну обуку од стране стручњака Републичког завода за социјалну заштиту.

– Завод је преузео водећу улогу у конципирању саме услуге Породичног сарадника, а сада прати примену услуге, јер желимо да тачно утврдимо које користи угрожене породице од ње могу да имају. Прве импресије су одличне, али праву процену доприноса ове услуге можемо имати тек после годину дана примене – тврди Божидар дакић, директор Републичког завода за социјалну заштиту.

15. новембар 2013.

Развој праведног друштва кроз унапређивање родне равноправности

Државна секретарка Стана Божовић дала је свој допринос Напредној школи омладинског лидерства у југозападној Србији која се одржала прошле недеље на Златару одржавши предавање „ Родна равноправност и развој праведног друштва – Како се борити против неравноправности и промовисати родну равноправност“.

Представивши основна стратешка документа Републике Србије у области родне равноправности Стана Божовић нагласила је да је једино равноправним учествовањем у развоју друштва могуће градити бољи систем и будућност Србије. Државна секретарка упознала је учеснике ове школе са статистичким подацима који несумњиво указују на неравноправно учешће жена у политици али је указала и на помаке који се чине изменама закона и јасним ставом Владе Републике Србије да је родна равноправност политика коју ће спроводити.

 Развој праведног друштва кроз унапређивање родне равноправности

„Развијајући вредности праведног друштва као што је родна равноправност политички систем наше земље јача и мултикултурну заједницу а само заједничким радом и залагањима свих грађана Србије можемо планирати богату и сигурну будућност“ истакла је Стана Божовић.

Националним акционим планом за спровођење стратегије за побољшање положаја жена и унапређивање родне равноправности планиране су активности оснаживања младих политичарки у циљу повећања броја жена на местима одлучивања, ове активности поред Министарства спроводе и организације цивилног друштва уз помоћ међународних организација.

Напредну школу омладинског лидерства у југозападној Србији организовао је културни центар ДамаД из Новог Пазара у оквиру пројекта Унапређење људске сигурности у југозападној Србији који подржава УНДП. Школа је окупила 50 младих представника политичких странака од 19 до 28 година из Новог Пазара, Сјенице, Тутина, Нове Вароши, Пријепоља и Прибоја.

15. новембар 2013, Бета

Мартиновић: "Спорне агенције за запошљавање"

Усаглашен је велики број одредби код измена Закона о раду, али је и даље спорно увођење агенција за запошљавање. На скупу о могућностима запошљавања младих, државни секретар Министарства за рад, запошљавање и социјалну политику, Зоран Мартиновић, изјавио је агенцији Бета да су те одредбе на Радној групи за измене Закона о раду прихваћене без икавих примедби, са одређеним интервенцијама.

 Мартиновић: Спорне агенције за запошљавање

"Мислим да смо се договрили око рада на одређено време, око начина исплате отпремина, са неким још отовреним детаљима. Договорили смо се и око начина коришћења годишњег одмора, око организације радног времена и око неких додатних права која се уређују и међународним директивама", рекао је Мартиновић. Као додатна права која би требало да буду део Закона о раду, Мартиновић је навео бољи положај трудница и породиља, запослених који раде у ноћним сменама, запослених који раде на пословима са увећаним ризиком. "У том делу свакако ћемо унапредити положај тих категорија", истака је државни секретар.

Према речима Мартиновића, у преговрима социјалних партнера око Закона о раду још је спорно питање увођења агенција за привремено запошљавање. "Постоје одређене дилеме у вези са тим да ли би у овом тренутку требало да се уведу агенције за привремено запошљавање. Видећемо да ли смо спремни да овај институт уведемо у овом тренутку или ће то остати за неки наредни период", рекао је државни сектретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике.

Како је напоменуо, "постоје резерве готово свих учесника у процесу како би се овај институт одразио на, ионако, тежак положај запослених на тржишту рада и да ли би ту било простора да се смањи степен права запослених".

Мартиновић је истакао да Радна група за измене и допуне Закона о раду интензивно ради и да ће ових дана покушати да да јасне ставове свих учесника у том процесу око питања која су понуђена. "И данас интензивно траје рад Радне групе за измене и допуне Закона о раду и трајаће и ових дана све док не пређемо све планиране измене које је Министартво кандидовало за преговоре са социјаним партнерима", рекао је он.

Мартиновић је нагласио да се очекују ставови синдикалних органзиација везани за положај синдикалних представника, за степен њихових права, за круг лица која би требало да уживају заштиту, као и око начина утврђивања репрезентативности и проширеног дејства колективних уговора.

14. новембар 2013.

Усвојена Стратегија безбедности и здравља на раду

Влада Републике Србије усвојила је данас Стратегију безбедности и здравља на раду у Републици Србији за период од 2013. до 2017. године.

Општи циљ Стратегије је унапређење и очување здравља радно активног становништва, односно унапређење услова рада ради спречавања повреда на раду и професионалних болести и болести у вези са радом и њиховог свођења на најмању могућу меру, односно отклањање професионалних ризика.

Стратегија тежи да се у овом периоду број повреда на раду смањи за 5%, у односу на евиденцију повреда на раду коју води Инспекторат за рад.

Стратегијом се предвиђа остваривање појединачних циљева, и то:

 1. доношење закона, подзаконских прописа и других општих аката о безбедности и здрављу на раду у циљу усаглашавања са прописима ЕУ и МОР-а, као и њихова имплементација и истовремено подстицање социјалних партнера да се питања безбедности и здравља на раду пре свега регулишу кроз систем колективног преговарања;
 2. даље развијање и усвајање механизама и процедура за спровођење прописа о безбедности и здрављу на раду (интегрисана инспекција рада);
 3. утврђивање опција за увођење посебног осигурања од повреда на раду и професионалних обољења, ради обезбеђивања накнаде штете;
 4. подизање свести о важности здравља и безбедности на раду код ученика у основном и средњем образовању и васпитању;
 5. континуирана едукација/обука стручних и одговорних лица за безбедност и здравље на раду и других лица у области безбедности и здравља на раду;
 6. увођење јединственог регистра повреда на раду;
 7. унапређење улоге службе медицине рада у систему безбедности и здравља на раду кроз праћење здравственог стања запослених;
 8. промоција културе превенције и примера добре праксе у области безбедности и здравља на раду на свим нивоима организовања послодаваца, запослених, образовних установа и државе (удружења послодаваца, синдикати, инспекција рада, школство, фондови за пензијско и инвалидско осигурање и здравствено осигурање, и др.).

Одржан је и први састанак поводом организације такмичења за доделу признања за 2014.годину у области безбедности и здравља на раду а у вези облежавања Дана безбедности и здравља на раду у Републици Србији.

12. новембар 2013.

Положени венци на војничком гробљу у Ковину

Државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Негован Станковић 12. новембра 2013. године присуствовао је церемонији полагања венаца и одавања почасти крај спомен обележја ратницима сахрањеним на Војничком гробљу у Ковину 1915. године. Споменик је подигнут на месту где су заједно сахрањени припадници српске, аустроугарске и немачке војске заједничким залагањем и средствима Општине Ковин, Извршног већа Војводине-Покрајинског секретаријата за културу и носи назив споменик „Мира и разумевања“.

 Положени венци на војничком гробљу у Ковину

Као и сваке године венце су положили представници Војске Србије, амбасаде Аустрије, Републике Мађарске, СР Немачке и други. После церемоније полагања венаца у Центру за културу у Ковину отворена је документарна изложба фотографија посвећена учешћу жена у Великом рату.

 Положени венци на војничком гробљу у Ковину

12. новембар 2013.

Једнакост за све

Данас су у Влади Републике Србије потписали Протокол о пословно-техничкој сарадњи државна секретарка мр Стана Божовић испред Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Управе за родну равноправност, државна секретарка Милана Ракић испред Министарства природних ресурса, рударства и просторног планирања и Зоран Крејовић испред Републичког геодетског завода.

 Једнакост за све

Потписивање протокола представља почетак сарадње на програму инклузивне реформе земљишне администрације под називом ''Једнакост за све.'' Основни циљ програма је унапређење нивоа информисаности и сензибилизација особа са инвалидитетом и сеоских жена о правима на поседовање мовине.

Потписавању Протокола присуствовали су и чланови тима који ће радити на програму а њега чине :

 • Мира Марјановић, води Тим, Управа за родну равноправност, Министарство рада, запошљавања и социјалне политике
 • Јелена Ивановић, Министарство природних ресурса, рударства и просторног планирања
 • Милица Чолаковић, Републички Геодетски завод
 • Василија Живановић, Републички геодетски завод
 • Срђан Дабић, Републички Геодетски Завод


Са великом задовољством сам данас овде да озваничимо, потписивањем Протокола, почетак веома значајне сарадње између Управе за родну равноправност, Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, са Републичким Геодетским заводом и Министарством природних ресурса, рударства и просторног планирања на заједничком програму инклузивне реформе земљишне администрације, ''Једнакост за све''.

Задовољство ми је, јер тиме почињемо рад на једној изузетно важној а запостављаној теми, а то је побољшање квалитета свакодневног живота сеоских жена и осетљивих група, рекла је државна секретарка мр Стана Божовић.

 Једнакост за све

Често се чује да нема времена за родну равноправност, да има важнијих тема, као што су демократизација, процес приступања Европској унији или економски развој. Ми немамо времена да запостављамо родну компоненту. Искуства из развијених земаља, нарочито Шведске, Норвешке, Финске, упозоравају нас, да нема успешне демократизације, успешног економског развоја без родне равноправности, да само реформе које адекватно укључују родну равноправност воде жељеној трансформацији друштва. Не можемо себи дозволити луксуз да ову тему игноришемо, упозорила је државна секретарка Божовић.

Програм који започињемо заједно, тиче се управо једне од најосетљивијих и најзанемаренијих група жена, са врло мало програма подршке, сеоских жена.

 Једнакост за све

Жене, да би биле независне, морају бити економски независне, нагласила је државна секретарка Стана Божовић.

Сеоске жене су екстремно дискриминисане у односу власништва над земљиштем, оне припадају групи дискриминисаних жена и као чланице пољопривредних газдинстава без сопственог поседа и као жене које одржавају домаћинство без накнаде, радећи на пољопривредним газдинствима без права одлучивања нити уживања на основу оствареног рада, често у ропском положају, често без основних људских права, права на одлучивање о сопственом животу.

Тако, 13% свих жена и 24% жена старости од 55 до 64 године (а 4% и 2% мушкараца) има статус помажућег, односно неплаћеног члана домаћинства који ради у породичној радњи или на пољопривредном имању, без социјалног и пензијско-инвалидског осигурања. У оквиру броја уписаних лица на земљишним парцелама са регистрованим јединственим матичним бројем (33% од укупног броја парцела), само око 28% је власништво жена).

Једна петина сеоских жена у Србији нема решен социјални статус, нагласила је државна секретарка мр Стана Божовић.

Процес јачања патријархалних образаца је широко распрострањених у руралним срединама, образаца не много различитих од средњевековних. Жена се након удаје сели у домаћинство супруга, не задржавајући нити уносећи имовину као и патријархалан модел наслеђивања земљишта, по којем жена, од родитеља или рођака наслеђено земљиште поклања, по обичајном закону, брату или другом мушком рођаку. Овај образац живота се не разликује од средњевековног. Она се сели на имање супруга, без имовине, без прихода, што их ставља у положај зависности, у економском али и личном смислу.

Власништво над земљом представља кључну основу за промену формалног статуса сеоских жена и самим тим остваривање својих основних људских права, социјалних и економских права (пензијско-инвалидског и здравственог осигурања), , добијање статуса економски независног члана домаћинства (утичући на дигнитет жена, али и могућности сопственог пословања, добијање финансијске подршке кроз јавне конкурсе, субвенције или банкарске кредите за развој пољопривредне производње или неке друге делатности).

Пилот пројекти које је извела Немачка међународна агенција за развој (GIZ), подржавајући жене да постану власнице пољопривредног земљишта, довели су до јасне промене у ставовима са становишта родне равноправности, чак и потпуно супротних уобичајеним. Највише су томе допринело континуирано подизање свести.

Зато је потребно, започети свеобухватно побољшање њиховог положаја, истакла је државна секретарка Божовић.

За почетак, потребно је увести да се приликом уписа власништва над земљом, у катастарским регистрима, води јасна статистика власништва по полу.

Потребно је модернизовати живот на селу, континуираним повећањем свести о одговорности и жена и мушкараца у друштвеном и економском животу на селу и практичним последицама, потребно је увођење већих могућности приступа сервисима и информацијама, нагласила је државна секретарка Божовић.


Ово је изводљиво само уз сарадњу институција, националних али и локалних, укључивањем свих потенцијала на локалу, кроз адекватне политике руралног развоја које укључују родни аспекат.

Зато сматрам од великог значаја данашње потписивање Протокола о сарадњи, којим означавамо и почетак програма свеобухватне инклузивне реформе, кроз Пилот пројекат у општини Ниш, који ће бити финансиран из државног буџета или донација. Овај програм има за крајњи циљ повећање броја жена у Србији власница земљишта као и повећан број жена које користе услуге канцеларије за катастар земљишта. Ниш је одабран на основу стручне анализе потреба Тима за инклузивну земљишну реформу, рекла је државна секретарка Стана Божовић.

Пилот програмом ће се, у Нишу:

Подићи свест и омогућити већи приступ власништву земљишта осетљивим групама, нарочито сеоским женама Изградити физички рампу-приступ канцеларији Републичког Геодетског Завода у за особе са инвалидитетом и формирати мобилни тим који ће омогућити овим особама, као и старијим сеоским женама да се региструју код своје куће.

Информисати сеоске жене и подржати их у остваривању њихових права на имовину кроз организовање тренинга за жене и њихове породице у сеоским и приградским срединама на тему права наслеђивања и практичним аспектима; одржати тренинг за службенике канцеларије Републичког Геодетског Завода – за пружање услуга осетљивим групама становништва; Водити медијска кампању на тему реформе земљишне администрације и осетљивих група права - утичући на ставове у Србији на тему власништва над земљом

Програм је почео у септембру 2013, а води га Тим, овде присутан, од пет представника из ове три институција које потписују сарадњу, а завршава се јуна 2014. године.

Он означава почетак, почетак дугорочних и свеобухватних мера везаних за реформу земљишне администрације које се баве осетљивим групама у Србији, а у складу са Националном стратегијом за побољшање положаја жена и унапређивање родне равноправности у Србији и Националном стратегијом за побољшање положаја особа са инвалидитетом.

Крајњи циљ је повећање броја жена у Србији власница земљишта као и повећан број жена које користе услуге канцеларије за катастар земљишта, закључила је државна секретарка Стана Божовић.Погледајте Видео галерију

11. новембар 2013.

Дан примирја у Првом светском рату


10. новембра 2013. године у 16.00 часова са Савске терасе Београдске тврђаве у част Дана примирја у Првом светском рату, државног празника у Републици Србији извршена је почасна артиљеријска паљба са десет плотуна из шест артиљеријских оруђа. Почасна артиљеријска паљба извршена је уз највише војне почасти од стране почасне јединице Гарде Војске Србије, уз интонирање државне химне Републике Србије.

Председник Владе Републике Србије, господин Ивица Дачић уз пуне војне и државне почасти положио је венац и одао почаст 11. новембра 2013. године у 11.00 часова крај спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату (комплекс Новог Гробља у Београду).

 Дан примирја у Првом светском рату

Централној државној церемонији присуствовали су високи представници министарстава Владе Републике Србије, Војске Србије, Града Београда, амбасадори и изасланици одбране Аустрије, Аустралије, Белгије, Бугарске, Грчке, Италије, Канаде, Мађарске, Немачке, Румуније, Руске Федерације, Сједињених Америчких Држава, Словачке Републике, Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске, Француске, Холандије и Чешке Републике у Републици Србији.

Централна државна церемонија код Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату представља чин одавања почасти свим припадницима оружаних снага и цивилима невино пострадалим током Првог светског рата. Она се сврстава у ред најзначајнијих церемонија које ће тога дана у исто време, у свим главним градовима држава-победница у Првом светском рату, бити одржане у част годишњице великог историјског догађаја.

 Дан примирја у Првом светском рату

Присуство највиших дипломатских и војно-дипломатских представника држава-савезница и држава-противница Србије у Првом светском рату симболично указује на потребу очувања достојанственог сећања, али и афирмације помирења и сарадње као основа за даље унапређење билатералних односа Србије и држава-учесница у том оружаном сукобу.

 Дан примирја у Првом светском рату

Представници органа државне власти на свим нивоима, удружења грађана и поједници окупили су се 11. новембра 2013. године у 11.00 часова крај војних меморијала и места страдања из раздобља Првог светског рата, у својим срединама, и полагањем ловорових венаца одати почаст невиним цивилним жртвама и браниоцима домовине.

У основним и средњим школама у Републици Србији 8. новембра 2013. године одржани су традиционални образовни програми посвећени проучавању догађаја и личности из раздобља Првог светског рата.

 Дан примирја у Првом светском рату

Амбасадори, генерални конзули, конзули и изасланици одбране Републике Србије у Албанији, Алжиру, Аустрији, Белгији, Босни и Херцеговини, Бугарској, Грчкој, Египту, Италији, Канади, Мађарској, Македонији, Немачкој, Пољској, Румунији, Словачкој Републици, Словенији, Тунису, Уједињеном Краљевству Велике Британије и Северне Ирске, Француској, Холандији, Хрватској, Црној Гори и Чешкој Републици обишли су 11. новембра 2013. године у 11.00 часова српске војне меморијале и места страдања из раздобља Првог светског рата у државама у којима су акредитовани и полагањем ловорових венаца одати почаст невино пострадалим цивилима и ратницима. Амбасадори, генерални конзули, конзули и изасланици одбране Републике Србије у државама на чијим територијама не постоје војни меморијали и места страдања од значаја за Републику Србију, у своству представника Србије – државе савезнице и победнице у Првом свестком рату, присуствовали су централним државним манифестацијама које су тим поводом биле одржане 11. новембра 2013. године у 11.00 часова у главним градовима тих земаља.

 Дан примирја у Првом светском рату

Дан примирја у Првом светском рату обележава се у читавом свету државним манифестацијама које се одржавају 11. новембра у 11.00 часова у знак сећања на 11. новембар 1918. године у 11.00 часова када је на снагу ступило примирје у Првом светском рату.

Република Србија се са поносом и пијететом сећа стотина хиљада цивила и ратника, трагично пострадалих у борбама за одбрану и ослобођење домовине током четири ратне године (1914-1918.)Погледајте Видео галерију

10. новембар 2013.

Основана Медитеранска мрежа асоцијација жена, Стана Божовић у УОа

Државна секретарка Министарства рада, запошљавања и социјалне политике надлежна за родну равноправност и председница Савета за равноправност полова Владе Републике Србије учествовала је на међународној конференцији коју је организовала Агенција за равноправност сполова (БиХ) у сарадњи са Америчко-босанском фондацијом (АБФ) и Центром за трансатлантске односе (САИС) од 8 - 10. новембра, у Сарајеву. Стана Божовић водила је панел Жене на водећим позицијама у бизнису.

 Основана Медитеранска мрежа асоцијација жена, Стана Божовић у УО

Циљ конференције био је оснаживање жена и младих људи у јавној сфери, као један од начина за промовисање одрживе стабилности у транзицијским земљама. Конференција је окупила представнице/ке институција и организација цивилног друштва из Југоисточне Европе и Северне Африке које раде на представљању улоге жена у решавању, до сада нерешених, правних питања, изградње процеса мира и давања одговора на транзицијске изазове.

 Основана Медитеранска мрежа асоцијација жена, Стана Божовић у УО

На конференцији су присуствовали представници/це следећих земаља: Црне Горе,Америке, Албаније, Алжира, Босне и Херцеговине, Бугарске, Египта, Грчке, Хрватске, Кипра, Косова, Либије, Македоније, Малте, Монака, Румуније, Србије, Туниса.

 Основана Медитеранска мрежа асоцијација жена, Стана Божовић у УО

На Конференцији је и инаугурисана Медитеранска мрежа асоцијације жена и цивилног друштва, као нове платформе за промовисање женских удружења у земљама Западног Балкана и Северне Африке. У борд ове мреже укључена је и Стана Божовић чиме је достигнућима Србије у овој области одато признање.

Учествовањем на овој конференцији Стана Божовић је допринела да се за посвећеност унапређивању права жена и људских права уопште Владе Републике Србије чује у 16 земаља света.

10. новембар 2013.

Милунка Савић у Алеји великана

Уз мелодију песме „Тамо далеко“ и паљбу почасних плотуна посмртни остаци Милунке Савић, хероине Првог светског рата, сахрањени су 10. новембра 2013. године у Алеји великана на Новом гробљу.

Милунка Савић у Алеји великана

Церемонији одржаној уз највише државне и војне почасти, четири деценије након њене смрти, присуствовали су председник Србије Томислав Николић, њени потомци, министри Небојша Родић, Иван Мркић, Велимир Илић, Томислав Јовановић, Александар Антић, Милан Бачевић, потпредседник Народне скупштине Константин Арсеновић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, државни секретар Негован Станковић и помоћник министра Миро Чаваљуга Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, помоћник министра Министарства одбране и представници Војске Србије, града Београда, дипломатског кора, јавног и културног живота, као и представници удружења ослободилачких ратова. Парастос су служили патријарх српски Иринеј и владика шабачки Лаврентије.

Милунка Савић у Алеји великана

Милунка Савић умрла је 5. октобра 1973. године, а сахрањена је у породичном гробу на Новом гробљу. Посмртни остаци пренети су у Алеју Великана на иницијативу Историјског музеја Србије, а уз помоћ њених потомака и града Београда.

Милунка Савић у Алеји великана

09. новембар 2013.

Отворена изложба „Стари нису ствари“

У суботу, 9. новембра 2013, у галерији Културног центра Београда, свечано је отворена изложба „Стари нису ствари“, којом је отпочела велика хуманитарна кампања Фонда Б92 „65+ Покрет за бригу о старијима“. Циљ Покрета 65+ је збрињавање најстаријих грађана Србијe.

На свечаном отварању, изразивши подршку овом Покрету, говорила је Бранкица Јанковић, државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике.

 Отворена изложба „Стари нису ствари“

Уместо класичних уметничких дела, експонати на изложби били су људи смештени у рамове за слике, који причају своје животне приче. Имали су и шта да испричају. Рецимо, Ангелина Анђелић је са посетиоцима поделила доживљај трчања маратона у 77. години живота, а добровољни давалац крви Момчило Новаковић (65), који је крв дао 140 пута, причао је о значају узајамног помагања. Божидар Николић (71), сниматељ и редитељ култног филма „Балкански шпијун“, исприповедао је посетиоцима неколико анегдота о познатим светским звездама, а чувени џез музичар Миша Блам свирао је контрабас и причао о музици, док је Пеца Петровић, аутор култне дечје емисије „Пеца и деца“ читао и поклањао своје песме.

 Отворена изложба „Стари нису ствари“

Изложба ће бити отворена до 13. новембра, а све време, од 10 до 20 часова, трајаће радионице за децу и одрасле, попут старих заната и практичних лекција из домаћинства.

Предвиђено је да се у првом делу иницијативе "Покрет 65+" прикупљају средства за финансирање помоћи у кући, за набавку хране и огрева, као и најпотребнијег медицинског материјала. Грађани Србије могу се укључити у акцију слањем СМС поруке на број 1651, чиме ће аутоматски донирати 100 динара.

09. новембар 2013.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ФАШИЗМА И АНТИСЕМИТИЗМА

Председник Владе Републике Србије господин Ивица Дачић званично се обратиo присутнима поводом обележавања Међународног дана борбе против фашизма и антисемитизма, којим je био обележен 9. новембра 2013. године у 20.00 часова у Задужбини Илије М. Коларца у Београду. Организатор централне државне свечаности била је Влада Републике Србије.

 Mеђународни дан борбе против фашизма 
и антисемитизма

Церемонији су поред осталих присуствовали министар одбране Небојша Родић, министар без портфеља Александар Вулин, представници Народне скупштине, Владе Србије, ветерани Другог светског рата, преживели заточеници логора смрти и преживели холокауста, носиоци Ордена народног хероја, највиших ратних одликовања и медаља за храброст, представници дипломатског кора, јеврејске и ромске заједнице, верских заједница, великог броја научних института, музеја, архива, угледне личности из области културе, науке и образовања.

 Mеђународни дан борбе против фашизма 
и антисемитизма

Централну државну манифестацију чинио је свечани концерт „Посланица љубави” у продукцији Културно-просветне заједнице Србије, у коме су учествовали: Ансамбл „Metamorphosis”, под управом уметничког руководиоца Саше Мирковића, солиста Милан Савић (алт саксофон), наратор је био глумац Срђан Карановић. Аутори програма су: Мирољуб Аранђеловић Расински и Марија Бишоф.

***********************

Насиље које се догодило на немачким улицама и трговима 9. новембра 1938. године означило је почетак државно организованог, правно легитимисаног и јавно подржаног прогона Јевреја који је завршен убиством шест милиона недужних мушкараца, жена и деце.

Тај догађај – познат као Кристална ноћ – сматра се симболичним почетком холокауста и обележава се као Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма.

08. новембар 2013.

ОТПРЕМНИНЕ ПО СТАРОМ ЗА РАДНИКЕ ФИРМИ У РЕСТРУКТУРИРАЊУ

интервју Зорана Мартиновића листу Данас, 8. новембар 2013.

Представници репрезентативних синдиката су радној групи за припрему нацрта измена и допуна Закона о раду предложили да се старо решење о исплати отпремнина за све године радног стажа, без обзира код ког је послодавца стечен, изузетно и даље примењује на раднике фирми у реструктурирању, а до окончања тог процеса, каже у разговору за Данас државни секретар у Министарству за рад, запошљавање и социјалну политику Зоран Мартиновић, после прве дводневне рунде усаглашавања законских измена међу социјалним партнерима.

- Део радне групе који представља државу није оспорио ово решење, видећемо шта ће бити током даљих консултација. Министарство привреде се о њему није изјаснило, али ја мислим да ту можемо да направимо изузетак, јер у тим предузећима је делимично већ реализован социјални програм на бази садашњег решења, у неким предузећима је започет и већ су направљени спискови, већ су програми у процедури. Ако бисмо сада направили радикалан пресек, довели бисмо део радника у неповољан положај у односу на једну групацију која је имала другачије услове - каже Мартиновић. Према његовим речима, аргументи синдиката су да, с једне стране, те отпремнине исплаћује држава и да су, с друге стране, ти радници протеклих година били у неповољнијем положају имајући у виду нередовност зарада, неповезивање радног стажа, неадекватну здравствену заштиту.

 ОТПРЕМНИНЕ ПО СТАРОМ ЗА РАДНИКЕ ФИРМИ У РЕСТРУКТУРИРАЊУ

Иначе, тврди Мартиновић, међу социјалним партнерима - послодавци, синдикати, држава - нема великих неслагања око решења да се отпремнине убудуће исплаћују само за године радног стажа код послодавца који раднику уручује отказ, док око њихове висине и начина исплате има различитих предлога.

- Отпремнине нису нарочито спорне, али социјални партнери имају још неке амандмане. Рецимо, предложено је да се покуша успоставити нека евиденција исплаћених отпремнина, имајући у виду да сада никаква евиденција не постоји о томе ко је примио отпремнину и колико пута током свог радног века. Једино се може наћи податак колико је влада исплаћивала за социјалне програме, али то су само предузећа у реструктурирању и нека предузећа у којима је држава имала свој капитал - каже Мартиновић.

На питање да ли су радници државне управе или радници предузећа у којима је држава имала свој капитал могли поново да се запосле у државном предузећу пошто су једном узели отпремнину, он договара да је била једна одредба у законодавству савезне државе која је то омогућавала.

- Међутим, то је Уставни суд прогласио неуставним, односно закључио је да то утиче на доступност свих радних места под једнаким условима. То би, дакле, могло бити преведено само на морално или политичко питање, али формално правног разлога да се поново не запосле није могло бити - каже наш саговорник.

 ОТПРЕМНИНЕ ПО СТАРОМ ЗА РАДНИКЕ ФИРМИ У РЕСТРУКТУРИРАЊУ

Он подсећа и да је решавање питање отпремнина у Белој књизи Савета страних инвеститора годинама једна од препорука. Али истог становишта су и Привредна комора и Унија послодаваца. Министарство рада је становишта да је то неправично решење какво не постоји у другим земљама. На опаску да ако нема евиденције и поузданих података, на основу чега се зна да људи за исте године рада користе више пута отпремнину, Мартиновић каже да „чим постоји теоретска, формално-правна могућност, свакако је тај облик присутан, а спорадично су се и у јавности појављивали случајеви, по имену и презиму“.

- Синдикати се слажу да се укине право на вишеструко коришћење права на отпремнину за исте године рада, с тим што смо увели да послодавац може да предвиди и повољније услове за исплату отпремнина од онога што је законски минимум. Дакле, закон каже: не може више пута за исте године стажа да се добије отпремнина, али уколико послодавац има податке да неко никад током свог радног века није остварио право на отпремнину, он општим актом, колективним уговором, правилником о раду може да предвиди да раднику исплати отпремнину и за оне године које је провео код другог послодавца - објашњава Мартиновић.

Како се питање отпремнина налази и у уговорима о приватизацији фирми, отворило се и питање да ли тим уговором може да буде предвиђено и повољније решење за запослене?

- Може, ако се о томе постигне сагласност између послодавца и запослених у складу са законом. Дакле, послодавац је обавезан да раднику исплати отпремнину за године стажа које је провео код њега, Министарство рада је предложило да та отпремнина износи једну трећину бруто зараде за сваку годину стажа без обзира колико их запослени има код послодавца, а послодавац општим актом може предвидети и повољније услове. Министарство привреде је доставило своје амандмане на овај закон и у њима предлаже да износ отпремнине буде једна трећина збира основне зараде и минулог рада за сваку годину рада код послодавца и да рок за исплату отпремнина буде 60 дана од дана уручивања отказа, с тим да се једна половина отпремнине исплати у року од 15 дана. О тим предлозима Министарства привреде још нисмо расправљали, али одлагање исплате отпремнине на време после уручивања отказа не чини се прихватљивим решењем - закључује наш саговорник.

Радна књижица нема замене

Министарство привреде је предложило да се укине и радна књижица као велико оптерећење за послодавце, али Министарство рада није засад склоно да се са таквим предлогом сагласи, каже Зоран Мартиновић. Сем што не постоје комплетни регистри који би радну књижицу могли да замене, она за послодавце не представља ни трошак, јер је плаћа запослени, додаје он.

08. новембар 2013.

РАДНИЦИ НА ЦРНО НАЈЧЕШЋИ У ГРАЂЕВИНИ, ИНДУСТРИЈИ И УГОСТИТЕЉСТВУ

текст објављен у Политици 8. новембра 2013.

Више од половине наших суграђана ради на црно – показују резултати најновијег истраживања агенције „Фактор плус“. Истраживање које је спроведено на узорку од 1.000 пунолетних особа широм Србије показало је да петина радника тако допуњује своје редовне приходе, а сваки десети радник принуђен је да ради у сивој зони да би прехранио породицу.

Анализирајући социо-образовни профил запослених у сивој економији, директор агенције „Фактор плус“ Владимир Пејић истиче да без радне књижице најчешће раде младе особе нижег образовног статуса – углавном у бутицима и кафићима. Међутим, нису само домаћи послодавци ти који запосленима не плаћају доприносе са социјално, здравствено и пензионо осигурање – стране компаније често проналазе рупе у законима, па преко омладинске задруге ангажују младе особе које годинама раде на црно и немају никакву сигурност у погледу (будућности) посла.

 РАДНИЦИ НА ЦРНО НАЈЧЕШЋИ У ГРАЂЕВИНИ, ИНДУСТРИЈИ И УГОСТИТЕЉСТВУ

„Решавање овог проблема није у надлежности само једног сектора, али сматрам да мора постојати рестриктивнија казнена политика. У Великој Британији, примера ради, сваки (инострани) радник који пријави свог послодавца јер ради на црно добија новчану стимулацију од стране државе. Наши радници који пријаве свог послодавца најчешће остају без посла“, закључује Владимир Пејић.

Бојана Ружић, координаторка камање „Црно на бело – заједно смо гласнији“ коју спроводи пет организација цивилног друштва окупљених у пројекту „Достојанствен рад за свакога“ истиче да између 300.000 и милион грађана у Србији данас ради на црно и додаје да овој црној статистици у великој мери кумује висока стопа незапослености у нашој земљи и чињеница да око 790.000 особа нема посао. Она додаје да више од 60.000 радника у прошлој години месецима није добило плату за свој рад и наглашава да се пробни рад често злоупотребљава као средство бесплатног рада.

„Радни спор у коме радник може остварити своје право у просеку траје четири године и кошта неколико хиљада евра. Према подацима Управе за безбедност и здравље на раду у Србији сваке године у просеку смртно страда око 40 запослених, око 1.000 њих доживи тешку повреду на раду, преко 20.000 добије лакшу повреду на раду, а радници на црно чешће „завршавају“ у овој статистици. Ове особе неупоредиво чешће раде прековремено, викендом и празницима и њима се често ускраћује право на годишњи одмор и боловање. Пошто немају доприносе за здравствено и пензионо осигурање, ови људи ће у једном моменту пасти на терет државе и то је разлог због којег она мора да решава овај проблем“, каже наша саговорница. Она додаје да су најчешће „жртве“ рада на црно неквалификовани радици, особе са средњом стручном спремом, старији од 65 година али и млади до 35 године живота.

Директор Инспектората за рад у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике Драгољуб Пеурача каже да су инспектори рада од јануара до августа извршили 20.300 инспекцијских надзора у области рада и радних односа, којима је обухваћено око 350.000 запослених и том приликом установили да преко 4.000 особа ради на црно.

„Након инспекцијског надзора, чак 3.500 послодаваца засновало је радни однос са радницима који су радили на црно и тако им омогућили да остваре своја права у области пензионог, здравственог и социјалног осигурања и области безбедности на раду. Осим тога, донето је 3.050 решења због уочених недостатака као што су прековремени рад, неисплаћивање зарада и накнада и путних трошкова. Такође је поднето близу 1.400 захтева за покретање прекршајног поступка према послодавцима који су ангажовали раднике на црно, а поднето је и 12 кривичних пријава против послодаваца. Међутим, иако инспекција рада ажурно врши подношење прекршајних захтева – преко половине тих захтева застари или су изречене казне испод законског минимума“, истиче Драгољуб Пеурача и додаје да је захваљујући овим прекршајним пријавама буџет Србије богатији за 350 милиона динара. Пеурача закључује да је највише радника на црно ангажовано у грађевини, индустрији, угоститељству и пољопривреди – најчешће је реч о неквалификованим радницима млађим од 40 година.

Директор Уније послодаваца Србије Драгољуб Рајић истиче да је легално пословање једноставно неисплативо за бројне послодавце јер су порези на рад и плате радника – превисоки. „На 100 динара зараде држава узме 64,5 динара и многи предузетници немају рачуницу да пријаве раднике, јер морају да плаћају гомилу такси и накнада. Преко 700. 000 особа ради у јавном сектору и тај огромни административни апарат добрим делом се финансира и преко пореза на зараде запослених у приватном сектору. Порези на рад морају да се смање, јер постоје десетине градова у Србији у којима се 90 одсто промета обавља у сивој зони“, закључује Драгољуб Рајић.

Смањење намета на рад – борба против сиве економије

У Министарству привреде истичу да је сузбијање сивог тржишта рада и нелегалног пословања један од њихових главних задатака у циљу побољшања привредног амбијента у Србији и смањења дефицита. „Кључна системска мера за то је смањење намета на рад и увођење прогресивног опорезивања дохотка. Оваквом променом пореског система на зараде, велики број фирми које данас запошљавају раднике „на црно“ изгубило би економски интерес да нелегално послује. Сматрамо да је растерећење трошкова на зараде најбоља „субвенција“ за привреду, највећа подршка за привредни раст, нова радна места и нове пореске приходе“, закључују у Министарству привреде.

07. новембар 2013.

КОНФЕРЕНЦИЈА О ЗАШТИТИ ДЕЦЕ ОД НАСИЉА

Републички завод за социјалну заштиту, Канцеларија Уницефа у Србији и Центар за права детета приредили су у Крагујевцу завршну конференцију у оквиру регионалног пројекта „Заштита деце од насиља у Југоисточној Европи“, у којој је, у име Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, учествовала државна секретарка Бранкица Јанковић.

 КОНФЕРЕНЦИЈА О ЗАШТИТИ ДЕЦЕ ОД НАСИЉА“

У четвртак, 7. новембра 2013, на отварању конференције посвећене пројекту који реализује Уницеф, а финансира Европска унија, говорили су представници Владе Републике Србије и заменица директорке Уницефа за Србију Лесли Милер. Предвиђено је да током два дана конференције, 7. и 8. новембра, буду представљане реализоване активности и резултати пројекта и размењена искуства професионалаца из различитих сектора, који раде у области заштите деце од насиља. Биће представљена и искуства и резултати рада интерсекторских тимова за унапређење примене Општег протокола за заштиту деце од злостављања и занемаривања – из Београда, Новог Сада, Ниша и Крагујевца, као и резултати рада сектора социјалне заштите, здравља и образовања.

 КОНФЕРЕНЦИЈА О ЗАШТИТИ ДЕЦЕ ОД НАСИЉА“

Првог дана конфернције Уницеф је дао приказ регионалног истраживања „Како побољшати реаговање пружалаца услуга у области утврђивања, пријављивања и упућивања случајева насиља над децом – студија за Србију“. Интерсекторски тим Крагујевац обрадио је тему „Улога правосуђа, полиције и адвоката у интерсекторској сарадњи за заштиту деце од злостављања и занемаривања – искуства из праксе“. Мрежа организација за децу Србије (МОДС) дала је приказ истраживања „Унапређење постојећих механизама за заштиту деце у локалним самоуправама“, а Интерсекторски тим Ниш – „Улога цивилног сектора и локалне самоуправе у интерсекторској сарадњи за заштиту деце од злостављања и занемаривања – искуства из праксе“. Мрежа „Жене против насиља“ представила је истраживање „Последице које има насиље према женама у партнерском односу на децу и одговор јавних служби на овај проблем“.

 КОНФЕРЕНЦИЈА О ЗАШТИТИ ДЕЦЕ ОД НАСИЉА“

Предвиђено је да другог дана конференције интерсекторски тим Београд прикаже „Улогу центра за социјални рад у интерсекторској сарадњи за заштиту деце од злостављања и занемаривања – искуства из праксе“, а Савез МНРО Србије истраживање „Превенција и заштита деце са сметњама у развоју од насиља“. Интерсекторски тим Нови Сад представиће „Улогу сектора здравствене заштите и образовања у интерсекторској сарадњи за заштиту деце од злостављања и занемаривања – исклуства из праксе“.

Заштитник грађана говориће о теми „Промоција позитивног родитељства и забрана телесног кажњавања деце: резултати и предстојећи изазови“.

„Изазови у раду у области интерсекторске заштите деце од злостављања и занемаривања – прикупљање података и размена информација од јавног значаја“ тема је о којој ће говорити представници Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и јединице за превенцију насиља Министарства просвете. На основу дискусија учесника, конференција ће бити окончана закључцима, који ће послужити као даљи подстицај заштити деце од насиља.

06. новембар 2013.

ДАН ЗАВОДА „МАЛЕ ПЧЕЛИЦЕ“

Крагујевачки Завод за смештај одраслих „Мале Пчелице“, прва, а уз то највећа установа овог типа у Србији и једна од највећих у Европи, обележио је 6. новембра четрдесет прву годину постојања. Свечаности је присуствовала и госпођа Бранкица Јанковић, државна секретарка у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике.

 ДАН ЗАВОДА „МАЛЕ ПЧЕЛИЦЕ“

За четири деценије постојања, Завод „Мале Пчелице“ збринуо је више од четири хиљаде корисника. Свим тим људима побољшао је квалитет живота – великим трудом и залагањем више стотина стручних и помоћних радника, који су прошли кроз ову установу. Данас 275 радника, на челу са директором др Владицом Станојевићем, брине о безмало деветсто корисника, упућених у Завод из око 140 центара за социјални рад.

 ДАН ЗАВОДА „МАЛЕ ПЧЕЛИЦЕ“

– Међу бројним активностима које сте развили – рекла је на свечаности државна секретарка Јанковић – све су веома важне: од активности подршке оспособљавању и осамостаљивању корисника, преко културно-забавних, уметничко-стваралачких, едукативно-рекреативних и спортско-рекреативних садржаја, до рада у разним радионицама... Неуморним развојем потенцијала за креативно испољавање корисника, „Мале Пчелице“ подсећају на мали град сродних душа, којем ће Министарство рада, запошљавања и социјалне политике, на челу са доктором Јованом Кркобабићем, и убудуће помагати.

 ДАН ЗАВОДА „МАЛЕ ПЧЕЛИЦЕ“

05. новембар 2013.

УНАПРЕЂЕНА ВЕБ ПЛАТФОРМА „СИГУРНА КУЋА“

Министарство рада, запошљавања и социјалне политике и УНДП партнери су на спровођењу пројекта „Интегрисани одговор на насиље над женама у Србији“, на којем је државна секретарка Бранкица Јанковић национална пројектна директорка.

 УНАПРЕЂЕНА ВЕБ ПЛАТФОРМА СИГУРНА КУЋА

У оквиру овог пројекта постављена је унапређена верзија веб платформе www.sigurnakuca.net Фонда Б92. Реч је о новој верзији сајта креираног с циљем повећања доступности података о насиљу над женама у Србији. Насиље над женама је распрострањен облик грубог кршења људских права, нарушавање психичког и физичког интегритета жена и озбиљан друштвени проблем, којем се може сати на пут само сложним деловањем, активним супротстављањем и јавном осудом од стране свих ненасилних грађанки и грађана.

Веб сајт www.sigurnakuca.net промовише идеју о заједничком деловању против насиља над женама, где институције система, организације цивилног друштва и међународне организације јединствено наступају у ставу да је насиље над женама недопустиво, да је насиље над женама друштвени проблем који се тиче свакога и сваке од нас и нико није изузет од одговорности за заустављање насиља, да свака жена и дете имају право да живе слободно и без страха од насиља, да је насиље над женама злочин и да се мора правовремено и примерено кажњавати.

Веб сајт је намењен :

 • женама и девојкама које су изложене насиљу и којима су потребне информације коме да се обрате, како да покрену поступак, које осећају да имају проблем у интимној партнерској вези, али још увек нису успеле да га именују,
 • мушкарцима који желе да науче више о техникама контроле беса, о равноправним партнерским односима, који желе активно да допринесу спречавању и сузбијању насиља над женама и буду агенти промене друштвених норми које формирају наше поимање родних улога,
 • свим особама које су заинтересоване да сазнају више о распрострањености, карактеристикама и облицима насиља, које још увек имају дилему да ли је насиље над женама озбиљан друштвени проблем,
 • професионалном кадру који је задужен за пружање услуга жртвама насиља у породици, који је заинтересован да сазна више о програмима обуке и нових услуга у које може да се укључи,
 • свим грађанкама и грађанима који желе да живе у друштву слободном од насиља и који желе да дају свој допринос изградњи друштвеног амбијента који јавно и недвосмислено осуђује сваки насилни акт.

Насиље над женама је сваки акт који доводи до физичке, сексуалне, психичке и економске повреде односно патње за жене, укључујући претње таквим понашањем. Насиље је често научен модел понашања. Деца чији су родитељи жртве и/или починиоци насиља чешће заснивају своје односе на насиљу. Деца изложена насиљу у пориодици су увек жртве насиља. Заустављање и супротстављање насиљу је улог у будуће генерације и у безбедну будућност нашег друштва. Друштво које негује висок степен толеранције на насиље, не допушта својим грађанкама и грађанима да у пуном капацитету искористе своје личне ресурсе, знања, вештине, умећа. Спречавање и заустављање родно заснованог насиља тражи укључивање и жена и мушкараца, целокупне друштвене заједнице. Нулта толеранција према насиљу над женама захтева ангажман свих нас.

Веб платформа је заједнички подухват УНДП-а и Фонда Б92, који се реализује у оквиру заједничког пројекта Уједињених нација „Интегрисани одговор на насиље над женама у Србији“ који спроводе три УН агенцијe (УНДП, УНИЦЕФ и UN Women).

Више информација на www.undp.org.rs и www.sigurnakuca.net

04. новембар 2013.

ОБЕЛЕЖЕНА ДЕСЕТОГОДИШЊИЦА ДОМА „ДОЉЕВАЦ“

У петак, 1. новембра 2013, обележена је десетогодишњица Дома за одрасла инвалидна лица Дољевац. Представници Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, на челу са државном секретарком Бранкицом Јанковић, представници установа социјалне заштите, локалне самоуправе Дољевац и Града Ниша, најпре су обишли установу, а потом, у ресторану „Мирна долина“, присуствовали свечаној додели признања – плакете и захвалница Дома најзаслужнијим професионалцима.

 ОБЕЛЕЖЕНА ДЕСЕТОГОДИШЊИЦА ДОМА - ДОЉЕВАЦ

- Није било лако, од једне одлуке на папиру, створити Дом; није било лако органзовати рад служби према важећим прописима, успоставити услуге и приближити их стандардима, нити је било лако стећи поверење људи који су помало заборављени, изневерени, изопштени због својих личних особина и другачијег начина задовољавања потреба – рекла је директорка Дома Лидија Љутица Мичић, и додала: – Мислим да смо успели, сви заједно. Ако нешто није како треба, ту смо да то поправимо.

 ОБЕЛЕЖЕНА ДЕСЕТОГОДИШЊИЦА ДОМА - ДОЉЕВАЦ

Након доделе признања, државна секретарка Бранкица Јанковић честитала је свим корисницима и запосленима прву округлу годишњицу установе, нагласивши да је десет година бриге о онима који углавном нису у стању да сами о себи ваљано брину – велики и важан јубилеј.

 ОБЕЛЕЖЕНА ДЕСЕТОГОДИШЊИЦА ДОМА - ДОЉЕВАЦ

– Настојећи да станарима Дома на обали Топлице омогућите што бољи живот – казала је госпођа Јанковић – приуштили сте им библиотеку, интернет кафе, ТВ салу... Марљиви сте кад је реч о физикалној и социјалној рехабилитацији. Сваке године, у сарадњи са центрима за социјални рад, по неколико корисника успевате да вратите у природну средину. За оне који остају, развили сте бројне активности, које нису ограничене само на Дом, већ изводите штићенике и у природу, паркове, туристичка насеља... Нарочито је важно што организујете дружења са пријатељима Дома – иако сте му највећи пријатељи управо ви, запослени професионалци, јер сви знамо да овај ваш посао није обичан и не ради се само главом, него срцем и душом. Признања која сте данас поделили најзаслужнијима, премда значајна, мање су важна од осмеха, радости у очима и захвалности људи који су вам поверени, и ви то добро знате. Зато честитам не само награђенима – него свима.

04. новембар 2013.

ДАНИ СЕЋАЊA НА ЖРТВЕ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА

На позив њ.е. амбасадора Републике Италије и изасланика одбране Републике Италије у Републици Србији државни секретар Министарства рада запошљавања и социјалне политике господин Негован Станковић присуствовао је 4. новембра 2013. године традиционалној свечаности полагања венаца и одавања почасти поводом обележавања Дана оружаних снага Републике Италије на Италијанском војном гробљу у Београду.

 ДАНИ СЕЋАЊA НА ЖРТВЕ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА

Церемонији су такође присуствовали представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Београда, дипломатски представници и војни изасланици страних земаља у Републици Србији као и удружења и грађани опредељени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 ДАНИ СЕЋАЊA НА ЖРТВЕ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА

По окончању церемоније на Италијанском војном гробљу све званице положиле су венце и одале почаст крај Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату у знак пијетета према свим невиним жртвама Првог светског рата.

 ДАНИ СЕЋАЊA НА ЖРТВЕ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА

Видео галерија

Министар Вулин о паду незапослености  - ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО ГАЛЕРИЈУ

Фото галерија

Komemoracija Grdelica 3

Заборави ако можеш...Путнички воз 393...НАТО агресија

ЛИНКОВИ И ОБАВЕШТЕЊА

ПРОЈЕКАТ СВЕТСКЕ БАНКЕ И РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ КОНКУРЕНТНОСТ И ЗАПОШЉАВАЊЕ (COMPETITIVENESS AND JOBS)

Пријави корупцију