Архива - мај 2013.

31. мај 2013.

204. ГОДИШЊИЦА БОЈА НА ЧЕГРУ

Државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Негован Станковић предводиo je 31. маја 2013. године државну церемонију поводом обележавања 204. годишњице боја на Чегру која jе била одржана у оквиру спомен-комплекса Чегар код Ниша.

 204. ГОДИШЊИЦА БОЈА НА ЧЕГРУ

Државној церемонији обележавања годишњице боја на Чегру присуствовали су представници Министарства одбране и Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, Града Ниша, Општине Пантелеј као и велики број удружења грађана опредељених за очување достојанственог сећања на учеснике и жртве оружаних сукоба.

Организатор државне церемоније је Влада Републике Србије – Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Крај споменика на Чегру положени су венци и одате државне и војне почасти.

 204. ГОДИШЊИЦА БОЈА НА ЧЕГРУ

Бој на Чегру, који се одиграо 31. маја 1809. године, представља један од најтрагичнијих оружаних сукоба у читавом раздобљу Првог српског устанка. Српски устаници, предвођени Стеваном Синђелићем, упркос херојског отпора нису успели да остваре победу у овом боју који је означио почетак слома устанка у Београдском пашалуку.

Борећи се против надмоћнијег противника српски устаници пружили су пример безмерне храбрости и патриотизма који је остао уткан у колективну свест нације током читава два наредна столећа.

31. мај 2013.

СУСРЕТ КЛУБОВА ЗА СТАРЕ У ГУДУРИЦИ

Сусрете клубова за старе у Гудурици крај Вршца, одржане 30. маја, отворио је, у јутарњим сатима, директор Центра за социјални рад Општине Вршац, Миодраг Талпеш, а после подне их је, пригодним говором о значају оваквих окупљања, затворила Бранкица Јанковић, државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике.

 СУСРЕТ КЛУБОВА ЗА СТАРЕ У ГУДУРИЦИ

Округли сто „Клуб за старе као облик ванинституционалне заштите старијих људи у локалној заједници“ одржан је у гудуричком Клубу за старе „Чокот“, а истовремено је приређено и XVII Републичко такмичење клубова за старе „Српска лига трећег доба у шаху“.

Бројни гости из тринаест клубова за старе из целе Србије, те учесници округлог стола из републичких, покрајинских и општинских институција, скупа су обишли гудуричку школу, цркву, приватне винарије, али и подрум „Вршачких винограда“.

Вишечасовно корисно и креативно дружење око четири стотине учесника Сусрета клубова за старе оплеменили су Хор и Фолоклорна секција Основне школе „Моша Пијаде“, као и вршачки КУД „Пензионер“.

29. мај 2013.

КРКОБАБИЋ: НИ ГОВОРА О ЗАМРЗАВАЊУ ПЕНЗИЈА

Потпредседник Владе Србије, др Јован Кркобабић рекао је да "не може бити ни разговора о замрзавању, а камоли смањивању пензија" и предложио да се уштеде остваре смањењем плата руководилаца, између осталих и челних људи владе.

"Треба смањити плате руководиоцима, нама, мени, господину Динкићу, господину Дачићу, свој тој господи на положају", рекао је Кркобабић новинарима у Батајници. Потпредседник владе је казао да то смањење плате не би оштетило државу, нити би неко од функционера "умро од глади". Према његовим речима, уштеде би могле бити остварене и укидањем дискреционих права појединим министарствима.

Мисија ММФ оценила је да Србија мора да смањи дефицит у државном буџету, а простор за уштеде види се у замрзавању или смањивању пензија и плата у јавном сектору. Званичници владе до сада су изнели различите оцене да ли треба посегнути за том мером. Кркобабић је рекао да је и премијер Ивица Дачић јуче истакао да неће бити замрзавања плата и пензија, па је то "завршена ствар". Према његовим речима, то питање неће утицати на владу. "То неће срушити владу, рекао је Кркобабић.

29. мај 2013.

ОДРЖАНА ПРВА СЕДНИЦА САВЕТА ВЛАДЕ ЗА РОДНУ РАВНОПРАВНОСТ

Данас је Савет Владе за родну равноправност одржао прву седницу у мандату ове Владе која је формирана 27. јула 2012. године. Нова Влада Републике Србије посебно поклања пажњу родној равноправности и спречавању насиља над женама.

 ОДРЖАНА ПРВА СЕДНИЦА САВЕТА ВЛАДЕ ЗА РОДНУ РАВНОПРАВНОСТ

У том смислу је Влада Републике Србије први пут одредила државног секретара за питање родне равноправности мр Стану Божовић. Влада Србије је 28.2.2103. године потписала и Комит кампању УН где се обавезала да ће посебно бити посвећена борби против сваког вида насиља и дискриминације жена. Министарство рада, запошљавања и социјалне политике усвојило је посебан Протокол о поступању центара за социјални рад - органа старатељства у случајевима насиља у породици и над женама у партнерским односима.

Државна секретарка у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике мр Стана Божовић нагласила је да истраживања и резултати показују да још нисмо постигли пуну родну једнакост жена и мушкараца и да се стандарди родне равноправности поштују. Она је изразила задовољство што је на дневном реду Владе, три месеца пре предвиђеног рока (по плану рада Владе био је предвиђен 31.август) Конвенција Савета Европе о борби против насиља над женама и насиља у породици. Државна секретарка Божовић је подсетила да је Републике Србија 4.априла 2012. Године потписала Конвенцију Савета Европе. Ова Конвенција ће обезбедити ефикасне мере заштите и пружање помоћи жртвама насиља као и функционисање националних механизама за спречавање и кажњавање починилаца насиља над женама.

Шефица Кабинета министарке за енергетику и заштиту животне средине, Марија Блечић истакла је да се и Српска напредна странка од свог оснивања бави питањем родне равноправности, спречавањем насиља над женама и афирмацијом жена у друштвеном и политичком животу.

На седници је усвојен План рада Савета за родну равноправност у периоду од 2013. до 2016. године и одређен је заменица председнице Савета за родну равноправност, Славка Лакићевић, помоћница министарке здравља.

Савет Владе за родну равноправност чини деветнаест чланова (државних секретара, помоћника министара, представника цивилног друштва, научних радника ) који ће у мандату овог Савета обавити евалуацију до сада оствареног и сходно томе предложити мере за унапређење политика родне равноправности и упутити мишљење Влади Републике Србије.

Чланови Савета су мр Стана Божовић, државна секретарка у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике, Марија Блечић, шефица Кабинета министра енергетике, развоја и животне средине, Драган Стевановић, државни секретар у Министарству регионалног развоја и локалне самоуправе, Предраг Перуничић, државни секретар у Министарству омладине и спорта, мр Владимир Божовић , државни секретар у Министарству унутрашњих послова, Гордана Предић, државна секретарка у Министарству културе и информисања, Мухедин Фијуљанин, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Славка Лакићевић , помоћница министарке здравља, Роксанда Нинчић, помоћница министра спољних послова, Јасмина Бенмансур, помоћница министра правде и државне управе, Драгана Радојичић, шефица одсека у Канцеларији за европске интеграције, Љиљана Недељковић, секретарка Националне службе за запошљавање, Драгана Ђоковић Папић, шефица одсека у Републичком заводу за статистику, др Станислава Оташевић, директорка центра за промоцију здравља жена, проф.др Гордана Гасми, Универзитет Сингидунум, проф.др Зорица Мршевић, Институт друштвених наука, Милан Пантелић Геј Стрејт Алијанса, проф.др Гордана Духачек, Центар за студије рода и политике, проф.др Наташа Госпић, Саобраћајни факултет Универзитета у Београду, др Љиљана Богавац, заменица директора Инцест траума центра.

 ОДРЖАНА ПРВА СЕДНИЦА САВЕТА ВЛАДЕ ЗА РОДНУ РАВНОПРАВНОСТ

У односу на план рада Савета за родну равноправност до 2016. године Савет ће посебну пажњу посветити следећим областима:

1. Република Србија је 2009. године усвојила Националну стратегију за побољшање положаја жена и унапређење родне равноправности.

- 2010. године усвојен је Акциони план уз ову стратегију

- 2010. године усвојен је и Национални акциони план за примену Резолуције 1325 Савета безбедности УН-жене, мир и безбедност у Републици Србији (2010-2015.)

- 2011. Године усвојена је Национална стратегија за спречавање и сузбијање насиља над женама у породици и партнерским односима.

- Све три стратегије, односно акциони планови истичу 2015. године и пред Републиком Србијом ће се врло брзо јавити потреба да се донесу одлуке о њиховом продужењу или престанку примене.

2. Влада Републике Србије приводи крају поступак предвиђен за примену и достављање Народној скупштини, Нацрт закона о потврђивању Конвенције Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици.

Насиље над женама и насиље у породици , представљаће једну од основних области којима ће се бавити Савет за родну равноправност, услед алармантног стања по овом питању.

- Према подацима центра за социјални рад у Републици Србији је у 2012. години пружена помоћ за 9.325 жртава насиља у породици од којих су 4.838 биле деца и млади.

- Центри за социјални рад су изрекли на основу својих овлашћења 491 меру заштите (издавање налога за исељење из породичног стана или куће без обзира на право својине, забрана приближавања члану породице на одређеној удаљености)

- Eвидентиран је 6.121 насилник (родитељ, партнер једног од родитеља, браћа, сестре и други чланови породице)

- Велики број жена је и смртно страдао од насилника. У 2012. њих 28 а у 2013. до 8.марта, 10.

- Резултати показују да у Србији свака друга жена трпи неки вид насиља, физичко, психичко, сексуално, економско...

- Оно што забрињава је да од укупног броја пријављених случајева, МУП прекршајно процесуира свега око 10%, такође, имамо случајева где изостаје и асистенција полиције по позиву.

27. мај 2013.

ПОЧЕЛА ИСПЛАТА ПРВИХ СУБВЕНЦИЈА ЗАРАДА ЗА ОСОБЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ ЗАПОСЛЕНИХ У ПРЕДУЗЕЋИМА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНУ РЕХАБИЛИТАЦИЈУ

Исплата првих субвенција зарада за особе са инвалидитетом запослене у предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом у складу са Законом о изменама и допунама Закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом који је ступио на снагу 16. априла 2013. године почеће у току недеље.

Изменама закона предузеће за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом има право на месечну субвенцију зараде за сваку запослену особу са инвалидитетом у висини до 75% укупних трошкова зараде са припадајућим доприносима за обавезно социјално осигурање, али не више од 50% просечне зараде по запосленом у Републици Србији.

Измене овог закона представљају додатну подршку предузећима и олакшавају њихово пословање с обзиром на то да им се унапред обезбеђује део средстава за исплату зарада (до сада је исплата средстава на име зараде за особе са инвалидитетом вршена по принципу рефундације а сада се врши по принципу субвенције).

Наглашавамо да је усвојеним изменама закона употпуњен правни оквир запошљавања особа са инвалидитетом што ће довести до позитивних ефеката у погледу радно-социјалне интеграције особа са инвалидитетом и унапређењу њиховог равноправног положаја како на тржишту рада тако и у целом друштву.

27. мај 2013.

СЕДНИЦА САВЕТА ЗА РОДНУ РАВНОПРАВНОСТ

Савет за родну равноправност Владе Републике Србије одржаће седницу у среду 29. маја 2013.године. На седници, којом ће председавати Стана Божовић, председница Савета и државна секретарка у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике, предвиђено је да се усвоји Пословник о раду и План рада Савета за период од 2013. до 2016.године.

Савет за родну равноправност представља стручно саветодавно тело Владе, које је, 12. априла 2013.године, именовано на период од четири године. Задаци Савета су, између осталог, да разматра и предлаже мере и иницијативе за унапређење политике родне равноправности, иницирање програма и предлагање мера за подстицање учешћа жена у јавном и политичком животу, предлагање и унапређење политике спречавања родно заснованог насиља и насиља у породици, итд.

Поред Стане Божовић, председнице Савета, чланови и чланице Савета су: Предраг Перуничић, државни секретар у Министарству омладине и спорта, Владимир Божовић, државни секретар у Министарству унутрашњих послова, Гордана Предић, државна секретарка у Министарству културе, Драган Стевановић, државни секретар у Министарству регионалног развоја и локалне самоуправе, Мухедин Фијуљанин, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Славка Лакићевић, помоћница министра здравља, Роксанда Нинчић, помоћница министра спољних послова, Јасмина Бенмансур, помоћница министра правде и државне управе, Марија Блечић, шефица кабинета министра енергетике, развоја и заштите животне средине, Драгана Радојичић, шефица одсека у Канцларији за европске интеграције, Љиљана Недељковић, секретарка Националне службе за запошљавање, Драгана Ђоковић Папић, шефица одсека у Републичком заводу за статистику, Станислава Оташевић из Центра за промоцију здравља жена, Гордана Гасми са Универзитета Сингидунум, Зорица Мршевић са Института друштвених наука, Гордана Духачек из Центра за студије рода и политике, Наташа Госпић са Саобраћајног факултета, Љиљана Богавац из Инцест траума центра и Милан Пантелић из Геј стрејт алијансе.

Администаративну и техничку подршку Савету пружа Управа за родну равноправност Министарства рада, запошљавања и социјалне политике.

23. мај 2013.

Кркобабић са јапанским амбасадором

Потпредседник Владе Србије и министар рада, запошљавања и социјалне политике, др Јован Кркобабић, примио је данас амбасадора Јапана у Србији Масафуми Кирокија. Током отвореног и пријатељског разговора обострано је констатовано да Србију и Јапан везује искрено пријатељство и традиционална блискост два народа која је изнад сваке политике.

 Кркобабић са јапанским амбасадором

- Јапан је, посебно у последњих 20-так година, био и остао пријатељ Србије, помажући нас толико да је заиста тешко одужити му се. Притом, не можемо очекивати да нас Јапан стално помаже већ кроз та, широко отворена врата сарадње, имамо довољно простора за интезивирање сарадње од културних до економских веза и размена искустава. Србија је заинтересована да нашу привредну сарадњу подигнемо на још виши ниво, наравно ако за тим постоји интерес јапанских компанија - истакао је у разговору Јован Кркобабић. 

Амабасадор Јапана пренео је запажање да у Србији, посебно у производном сектору, постоји добра инвестициона клима, што у непосредним контактима преноси јапанским привредницима и њиховим представницима али да је, као и увек, коначна одлука у рукама тих компанија. Кироки је нагласио да ће Јапан и даље подржавати хуманитарне, социјалне и развојне пројекте у мери властитих могућности.

 Кркобабић са јапанским амбасадором

21. мај 2013.

Сарадња са Самсунг Електрониксом

Потпредседник Владе Србије и министар рада, запошљавања и социјалне политике, др Јован Кркобабић, примио је данас делегацију Самсунг Електроникса, једне од највећих светских компанија.

С.П. Ким, директор Самсунг Електроникса за Европу као и Сехо Ким, директор исте компаније за регион југосточне Европе, изразили су спремност да у Србији отворе простор за специфичне видове сарадње како у домену образовања тако и у пројектима који би подстакли додатно запошљавање кроз доквалификацију и преквалификацију незапослених.

 Сарадња са Самсунг Електрониксом

- Министарство рада, запошљавања и социјалне политике спремно је да у пуном капацитету помогне и учествује у свим пројектима који отварају перспективу трајног запошљавања – рекао је Кркобабић, нагласивши да је предложени пројекат изазов и за саму Србију, јер нам се пружа шанса да још једном докажемо да смо земља у којој може и уме да се ради по највишим европским и светским стандардима.  

Предложени пројект предвиђа отварање Самсунг центара у више градова у Србији у којима би незапослени стицали знања и обучавали се за сервисирање најширег спектра производа  ове престижне светске компаније.

 Сарадња са Самсунг Електрониксом

21. мај 2013.

Укључити жене у процес одлучивања

Koнференцију ''Грађани, грађанке и локалне политике'' коју је организовала Стална конференција градова и општина у сарадњи са Шведском асоцијацијом локалних и регионалних власти (SALAR), отворила је државна секретарка у министарству рада, запошљавања и социјалне политике мр. Стана Божовић. Она је поздравила учеснике конференције у оквиру програма ''Подршка локалним самоуправама у Србији у процесу европских интеграција'' чији је донатор Краљевина Шведске и том приликом захвалила се Краљевини Шведске за све што чини за Србију у циљу постизања високог степена демократије и људских права.

Државна секретарка Стана Божовић је истакла и да Србија данас има добре законе који гарантују равноправност и забрањују дискриминацију, такође има и Националну стратегију и акционе планове као и институције које се баве питањем родне равноправности.

 Укључити жене у процес одлучивања

Влада Републике Србије биће посебно посвећена овој области и то је наш трајни циљ, а како ћемо то постићи? Пре свега, већим укључивањем жена у процес одлучивања. Парламентарни избори спроведени у мају 2012. године, организовани по измењеном закону о избору народних посланика, допринели су да се значајно увећа учешће жена у парламенту.

Од 250 народних посланика у Народној скупштини Републике Србије тренутно је 81 жена, што износи 32,4% од укупног броја посланика. Тиме је Србија достигла трећину и сврстала се у земље са релативно високим процентом жена у парламенту. На листи интерпарламентарне уније од 190 земаља Србија је на 24. месту по броју жена у парламенту.

Подаци показују и пораст броја одборница на локалном нивоу (после локалних избора 2012. године) број жена у локалним скупштинама је порастао са 24 на 30%, али се позиција жена на нивоу извршне власти није битније променила. У Србији тренутно има само 8 председница општина и исто толико председница скупштина општина, 19% чланица општинских већа, 35%  директорки јавних предузећа и 35% председница управних одбора.

Потребно је што више афирмисати и укључити жене у одлучивање у локалним самоуправама. Један од значајнијих инструмената на том путу је унапређивање родне равноправности и на локалу.

Оно што је јако добро то су локална тела за родну равноправност, њих данас има у две трећине општина (у стотинак општина од укупно 169), двадесетак општина се определило за одређивање запосленог лица за родну равноправност. Општине су се самостално водиле својим потребама и околностима и сваки облик има своју предност и ману.

Зато високо ценимо напоре Сталне конференције градова и општина на промоцији и унапређивању родне равноправности на локалу, чему ће допринети и ова конференција.

Посебно је важно што је на конференцији било речи управо о практичним питањима и практичним примерима. Како деловати и допринети да локалне заједнице буду подједнако добра места за живот жена и мушкараца, закључила је државна секретарка Стана Божовић.

 Укључити жене у процес одлучивања

Конференција је организована у оквиру трогодишњег пројекта Подршка локалним самоуправама у Србији у процесу европских интеграција, који  СКГО реализује у сарадњи са Шведском асоцијацијом локалних и регионалних власти (SALAR), а финансиран је од стране Краљевине Шведске.

Овај пројекат има пет компоненти од којих је једна – родна равноправност што указује на велики значаја који се данас у Европи, а посебно у Шведкој, придаје овом питању.

Пројекат се  реалзује у периоду  од 2011. године до 2014. године.

 Управа за родну равноправност (Јасна Вујачић) је чланица радне групе у оквиру овог пројекта и учествовала је у свим досадашњим активностима (радионице, семинари, конференције, израда материјала...)

Циљ конференције је  да прикаже досадашње резултате пројекта – и промовише документ о практичним политикама на локалу.

Једна од значајних активности Управе за родну равноправност, Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, у циљу унапређивања положаја жена и родне равноправности у Србији је   је давање подршке оснивању  и раду  локалних тела за родну равноправност у општинама. Наиме по Закону о равноправности полова  ( члан 39) свака локална самоуправа има обавезу да обезбеђује равноправност полова  и остваривање једнаких могућности, подстиче и унапређује равноправност полова, у процесу усвајања развојних планова и других аката разматра мере и активности које су у функцији равноправности полова, организује стално радно тело или одређују запослену особу за питања родне равноправности, води родно разврстану статистику.

Од 2008., од кад постоји Управа  за рр,  у скоро сто општина  у Србији су се формирала локална тела за родну равноправност  (савети, комисије , лица за рр) . Управа на различите начине подстиче  и помаже њихов рад: урађен је сајт са бројним информацијама, урађена је  база података, организовано низ семинара, скупова, подржани пројекти,  формиран  тим тренера за локал, произведени  материјали, давана  подршка локалним акцијама, подршка раду локалних  организација...

Између осталог  Управа континуирано сарађује  и са СКГО, као једним од  најзначајних партнера у давању подршке локалним телима за родну равноправност. Једна од активности је и овај пројекат СКГО у коме учествује и Управа.

 Укључити жене у процес одлучивања
Стана Божовић са саветником у амбасади Шведске у Србији, Торгнијем Свенунгсоном

На овој конференцији ће бити речи о документу који је урадила радна група у оквиру овог пројекта а тиче се практичних политика и мера на локалу  које треба да се реализују ради унапређивања положаја жена и родне равноправности, уопште.

Чињенице и даље говоре да, упркос  релативно добром законском и стартешком оквиру, жене у Србији још увек нису у равноправном положају и суочавају се са бројним проблемима и дискриминацијама:

·         нису равноправно укључене у процесе одлучивања, мада има значајних помака,
·         мање су запослене и теже се запошљавају,
·         имају ниже плате од мушкараца,
·         трпе разне облике дискриминације на радном месту,
·         упркос вишој квалификационој структури, мање их је на руководећим местима,
·         има велики  број образованих жена, али и скори пола милиона полу - писмених или неписмених жена
·         посебно у  тешком положају су жене које живе на селу.
·         висок је проценат насиља над женама  у породици  и сл...

Дакле  бројни су проблеми који данас оптерећују положј жена у Србији, а локал  је један од најзначајнијих нивоа власти где се ти проблеми треба  да решавају.

Зато је важан и овај пројакат и ова конференција!

17. мај 2013.

Обележена 96. годишњица смрти војводе Радомира Путника

 Обележена 96. годишњица смрти војводе Радомира Путника

Државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Негован Станковић, предводиo je државну церемонију поводом обележавања 96. годишњице смрти војводе Радомира Путника. Церемонија jе одржана крај гроба војводе Путника, у централној алеји београдског Новог гробља, одавањем војних и државних почасти и полагањем ловорових венаца.

Организатор комеморативног окупљања је Влада Републике Србије – Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. 

Венце су такође положили представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Београда као и невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 Обележена 96. годишњица смрти војводе Радомира Путника

Радомир Путник, рођен 24. јануара 1847. године у Крагујевцу, српски војсковођа, војвода, начелник Главног Ђенералштаба Војске Краљевине Србије у Балканским и Првом светском рату.

Tворац је модерне Српске војске. У оквиру школовања и обуке официра увео је решавање тактичких задатака. Српску војску је осавременио новим наоружањем, на кључна места је поставио талентоване официре и није дозволио да се политика умеша у редове војника. Заједно са Живојином Мишићем припремио је све ратне планове за Балканске и Први светски рат.

У периоду од 1912. до 1916. године налазио се на положају начелника Врховне команде. После Кумановске битке 1912. године постао је први српски високи официр са почасним чином војводе. Са грчког острва Крф 1916. године отишао је на лечење у Ницу у Француској где је годину дана након тога, 17. маја 1917. године, умро.

Радомир Путник, први високи официр Српске војске са чином војводе био је један од назначајнијих војних заповедника и стратега у националној нововековној историји. Желећи да му се на сваку начин одуже на служење земљи његови потомци пренели су посмртне остатке војводе Радомира Путника из Нице и положили их у посебној гробници која се налази у оквиру комплекса београдског Новог гробља.

 Обележена 96. годишњица смрти војводе Радомира Путника

 

16. мај 2013.

У петак исплата дечјег и родитељског додатка

Исплата дечјег и родитељског додатка за месец април, за кориснике из Србије и са Косова и Метохије, почеће у петак 17. маја 2013. године. Дечји додатак је, у односу на април, увећан за 3,5 одсто па је редован износ 2.535,11 динара, а увећани дечји додатак је 3.295,62 динара.

15. мај 2013.

Обележен Светски дан породице

Поводом 15. маја, Светског дана породице, Министарство рада, запошљавања и социјалне политике, у сарадњи са Републичким заводом за социјалну заштиту, организовало је Округли сто са фокусом на активностима система социјалне заштите у пружању подршке породицама у кризи.

Генерална скупштина Уједињених нација је 15. мај прогласила  Светским даном породице, како би се подизала свест о проблемима и питањима породице. Сваке године УН одређују теме које ће обележити овај дан. Тема Светског дана породице 2013. године је Унапређење социјалне интеграције и међугенерацијске солидарности.

 Обележен Светски дан породице

Округли сто отворила је Бранкица Јанковић, државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике, која је нагласила како је неопходно да о породици бринемо свакодневно, а не само приликом обележавања значајних датума.  Госпођа Јанковић је такође подсетила све присутне да систем социјалне заштите није једини и довољан ресурс који је потребно ангажовати у интересу унапређивања положаја породице, те да у том смислу треба континуирано радити на унапређивању међуресорске сарадње и развијању колективне свести о значају породице за укупан развој друштва.

У раду Округлог стола учествовали су представници организација и институција из јавног сектора – центара за социјални рад, завода и установа за смештај корисника и представника организација цивилног друштва, уз активно учешће представника медија.

 Обележен Светски дан породице

Практична искуства и програмске циљеве усмерене на подршку породицама у ризику, представили су Кетлин Брашић, представница УНИЦЕФ-а, Горана Џуџа Јаковљевић, представница «Новак Ђоковић Фондације» и Зоран Милачић, директор Центра за заштиту одојчади, деце и омладине Београд. О активностима Републичког завода, усмереним на успостављање и развој нове социјалне услуге подршке породици у кризи, које Министарство и Завод реализују уз подршку УНИЦЕФ-а, говорила је Сњежана Јовић, саветница у Одељењу за супервизијску подршку.

У дискусији која је уследила након уводних излагања, учесници Округлог стола дали су допринос обележавању међународног дана посвећеног породици и сагласили се да је пред стручном јавношћу стално присутан професионални изазов да се подстичу и реализују међуресорне активности које враћају у први план значај породице у друштву, као и да подстиче одговорност друштва према породици.

 Обележен Светски дан породице

15. мај 2013.

Покренута иницијатива за сарадњу са земљама у региону

У склопу пројекта ''Унапређење безбедности и здравља на раду у Србији'' у Београду је 14. и 15. маја одржана завршна Међународна конференција и семинар на тему ''Статистички подаци у области безбедности и здравља на раду'' - регистар повреда на раду и професионалних болести. На Међународној конференцији учествовали су представници земаља из региона и то Словеније, Хрватске, Бугарске, Црне Горе, Македоније као и представници донатора пројекта Краљевине Норвешке и представници Републике Чешке, Међународне организације рада и Европске агенције за безбедност и здравље на раду.

Конференцију су отворили државна секретарка у министарству рада, запошљавања и социјалне политике мр Стана Божовић и његова екселенција амбасадор Краљевине Норвешке Нилс Рагнар Камсваг. Државна секретарка Стана Божовић подсетила је да су Министарство рада, запошљавања и социјалне политике - Управа за безбедност и здравље на раду и Министарство здравља покренули иницијативу за увођење јединственог регистра повреда на раду и професионалних болести, како би се овим подацима ефикасније управљало, односно како би се ефикасније радило на смањењу броја повреда на раду и професионалних болести у Србији. Државна секретарка се том приликом захвалила донатору Краљевини Норвешкој на додељеном пројекту и нагласила важност регионалне сарадње. Додељена средства су у укупном износу од 737.533,48 евра.  Државна секретарка Стана Божовић информисала је учеснике о најважнијим активностима у оквиру пројекта.

 Покренута иницијатива за сарадњу са земљама у региону

Прва фаза пројекта се односила на имплементацију ЕУ и националних стандарда у области безбедности и здравља на раду. Најважнији остварени резултати у првој фази пројекта тичу се израђене студије за увођење систематичног приступа едукције у овој области. У другој фази пројекта по први пут у Републици Србији додељена су бесповратна новчана средства у укупном износу од 250.000 еура за десет регистрованих привредних субјеката из делатности текстила, коже, обуће и предива. Услов за добијање ових средстава било је минимално учешће у износу од 25 % сопствених средстава од стране послодавца.

Његова екселенција амбасадор Краљевине Норвешке истакао је важност области безбедности и здравља на раду као и значај регионалне сарадње.

У оквиру конференције представљен је нови концепт регистрације повреда на раду и професионалних болести у Србији. Одржан је и округли сто на тему ''Могућности сарадње у земљама  региона'' и донети су закључци о подношењу иницијативе за доношење заједничке Платформе у области безбедности и здравља на раду земаља у региону:

-          Република Србија
-          Република Словенија
-          Република Хрватска
-          Федерација БИХ
-          Република Српска
-          Република Македонија
-          Република Црна Гора
-          Република Бугарска

Наведена иницијатива биће поднета ради усвајања и реализације Платформе о сарадњи у области безбедности и здравља на раду земаља у региону за период од 2014. до 2017. године.

Иницијални текст Платформе припремиће Република Србија у својству домаћина завршне конференције са циљем усвајања до краја 2013. године.

14. мај 2013.

Састанак са делегацијом ММФ

Потпредседник Владе Србије и министар рада, запошљавања и социјалне политике Јован Кркобабић примио је данас, са сарадницима, представнике делегације Међународног монетарног фонда која је прошле недеље почела разговоре с представницима Србије о текућој финансијској и економској ситуацији као и мерама економске и фискалне политике.

Током дужег, свеобухватног и садржајног разговора, обострано је констатовано да се и Србија суочава с изазовима других економија света: од незапослености до растућих обавеза у решавању социјалних проблема и давања. Закључено је такође да је неопходно да се све обавезе према држави, од пореза до доприноса на време и без изузетка измирују.

 Састанак са делегацијом ММФ

- Тражити уштеде преко сектора за социјалну политику апсолутно је немогуће остварити јер  се све категорије грађана из те области, налазе на доњој граници издржљивости - истакао је  Јован Кркобабић, нагласивши истовремено да многи математички модели уштеде, махом креирају стварност која је далеко од реалног живота.

Кркобабић је шефу делегације ММФ-а, Зузани Мургасовој пренео уверење да ће до краја године бити усвојене измене Закона о раду а пре тога и Закона о штрајку, чиме ће бити остварен процес унутрашњег усаглашавања социјалних партнера.

Разговори са представцима ММФ-а биће настављени на нивоу експертских тимова.

 Састанак са делегацијом ММФ

14. мај 2013.

Кркобабић са делегацијом Завода за пензијско осигурање Аустрије

Потпредседник Владе Србије и министар рада, запошљавања и социјалне политике, Јован Кркобабић, примио је данас чланове делегације Завода за пензијско осигурање Аустрије, која се налази у Београду поводом одржавања Програма евалуације међународних саветодавних дана Србије и Аустрије.

- Сарадња Србије и Аустрије у области пензијско-инвалидског осигурања је посебно корисна за Србију, јер је аустријски систем, то и лично сматрам, један од најбољих у свету, јер је најближи кориснику, човеку, па и у нашем систему има елемената тог искуства – нагласио је Кркобабић изразивши задовољство што се међусобне обавезе извршавају редовно и без закашњења.

Манфред Феликс, председник Завода за пензијско осигурање Аустрије истакао је добру сарадњу са Србијом, као и веома корисну размену искустава у решавању свих пратећих изазова у раду с корисницима.

 Кркобабић са делегацијом Завода за пензијско осигурање Аустрије

Циљ увођења саветовања је да се у односима између две државе у области пензијског и инвалидског осигурања уведе редовна пракса непосредног разговора с осигураницима и корисницима  права двеју држава на којима се заинтересованим лицима пружа стручна помоћ и савети у вези остваривања права из области социјалног осигурања.

Фонд ПИО Србије током прошле године корисницима који имају пребивалиште у Аустрији, а њих је нешто више од 1.300, исплатио је, на име пензија и осталих права, 1,3 милиона евра, док је аустријским корисницима којих је неупоредиво више чак 25.563, а имају пребивалиште у Србији, исплаћено 91.5 милиона евра. 

Разговору су  присуствовали и Винфред Пингера, генерални директор Завода за пензијско осигурање  Аустрије као и амбасадор Републике Аустрије у Србији др Јоханес Ајгнер.

 Кркобабић са делегацијом Завода за пензијско осигурање Аустрије

14. мај 2013.

Комеморативна свечаност у Матхаузену

Захваљујући истрајном ангажовању Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Сектору за борачко инвалидску заштиту, дипломатских и војно-дипломатских представника Републике Србије у Републици Аустрији, редовној годишњој комеморативној свечаности одржаној 12. маја 2013. године у оквиру комплекса некадашњег логора смрти у Матхаузену поводом обележавања 68. годишњице ослобођења тог нацистичког стратишта, присуствовала је бројна делегација Републике Србије.

 Комеморативна свечаност у Матхаузену

Делегацију Републике Србије предводио је државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Негован Станковић заједно са представницима дипломатских и војно-дипломатских представника Републике Србије у Републици Аустрији, преживелим заточеницима логора смрти у Матхаузену из наше земље као и представницима Српске православне цркве и више стотина припадника српске дијаспоре који живе у Аустрији.

Крај Југословенског националног меморијала, уз присуство државне заставе Републике Србије коју је носио студент Полицијске академије у Београду, присутнима се обратио државни секретар Негован Станковић и преживели заточеник логора Маутхаузена, Владимир Кривокапић.

Логор смрти у Матхаузену представља једно од највећих места страдања у окупираној Европи током Другог светског рата. Дана 8. августа 1938, само неколико недеља након нацистичке окупације Аустрије, затвореници из логора у Дахауу,  концентрационог логора у близини Минхена, пребачени су у аустријски град Маутхаузен, у близини Линца.

 Комеморативна свечаност у Матхаузену

Концентрациони логор у Матхаузену био је познат као средишњи логор за укупно 49 других логора који су се налазили на територији окупиране Аустрије. Између 8. августа 1938. и 5. маја 1945. године, око 195. 000 особа, мушкараца и жена, били су заточени у тим логорима који су представљали места ужасног страдања људи, њиховог мучења и ликвидације.

Концентрациони логор у Матхаузену ослобођен је 5. маја 1945. године од стране јединица совјетске Црвене Армије. Суђења за почињене злочине у Матхаузену одиграла су се почетком 1946. године. 1947. године, совјетске војне власти званично су предале локалитет некадашњег концентрационог логора у Матхаузену Републици Аустрији. 1949. године установљен је Државни музеј у Матхаузену и исте године отпочето је са подизањем националних меморијала.

Поред логора смрти који се налазио у самом месту Матхаузен, логори су постојали и у бројним другим насељеним местима попут Гусена, Ебензеа, Мелка и других. Након окончања Другог светског рата, сва стратишта у оквиру система концентрационог логора у Матхаузену проглашена су званичним меморијалима. Тако је 3. маја 1970. године аустријски савезни канцелар Бруно Крајски свечано отворио средишњу музејску поставку посвећену трагичним догађајима и жртвама концентрационог логора у Матхаузену.

 Комеморативна свечаност у Матхаузену

14. мај 2013.

Светски дан породице

Генерална скупштина Уједињених нација је 15. мај прогласила  Светским даном породице, како би се подигла свест о проблемима и питањима породице и како би помогла да ова питања добију значајније место у политикама држава чланица.

На тај дан широм света организују се активности на локалном, националном и међународном нивоу чији је циљ указивање на различита подручја значајна за породицу и социјалне, економске и демографске процесе који се тичу породице. Циљ обележавања Светског дана породице је афирмација породице и породичних вредности, подстицање једнакости између жена и мушкараца у оквиру породице, заштита породице као основне јединице друштва и помоћ како би породице могле да испуне своју одговорност према заједници.

Сваке године УН одређују теме које ће обележити овај дан. Ове године тема је Унапређење социјалне интеграције и међугенерацијске солидарности.

Министасртво рада, запошљавања и социјалне политике Светски дан породице, 15. мај, обележава радно, организовањем трибина, различитих догађаја, медијских наступа. Тог дана, поред осталих догађаја, у 10:00 часова, у Републичком заводу за социјалну заштиту, одржава се Округли сто, посвећен теми социјалне интеграције и међугенерацијске солидарности, а у 16:00 часова, организује се традиционално окупљање корисника Геронтолошког центра у Београду и породица. Том приликом наступиће дечји хор «Чаролија» заједно са хором корисника те установе.

Министарство, као један од својих приоритетних задатака, наставља да спроводи активности које су усмерене на подршку породици, посебно оној са децом најнижег календарског узраста, са децом са сметњама у развоју, старијим и са инвалидитетом, као и другим члановима породице који су у ризику од социјалне искључености и дискриминације.

9. мај 2013.

Десет европских компанија је добило признање за иновативне доприносе превенцији ризика на радним местима

Европска агенција за безбедност и здравље на раду (EU-OSHA) организовала је 11. такмичење за Награду за добру праксу на коме су учествовале 52 компанијe различите величине из 29 земаља Европске уније и ван ње. Ове године је EU-OSHA наградила најбоље примере сарадње између руководилаца и запослених у превенцији ризика.

EU-OSHA је објавила имена десет добитника награде за време европске конференције „Мала предузећа и безбедност и здравље на радном месту: изазов; прилика”, коју је ирско Председништво Европске уније у Даблину организовало само дан после Светског дана безбедности и здравља на раду (28. априла). Ово је први пут да је EU-OSHA заједно наградила и руководиоце и запослене, што је у складу са кампањом Здрава радна места на тему „Радимо заједно на превенцији ризика”.

 „Користим прилику да честитам награђеним компанијама у оквиру кампање Европске агенције за безбедност и здравље на раду. По први пут две компаније из Републике Србије су учествовале на овом такмичењу, нажалост ниједна од њих није међу награђенима. Стечена искуства на овом такмичењу искористићемо како би се што боље припремили за следећу Кампању “Психосоцијални ризици”,  – изјавила је Вера Божић-Трефалт, директор Управе за безбедност и здравље на раду. 

Још увек се не препознају користи добре политике безбедности и здравља на раду на нивоу појединачних компанија у Европи, а посебно у микро, малим и средњим предузећима,” рекла је Др Криста Седлачек, Директор ЕУ-ОСХА.Ово такмичење је показало да је могуће да чак и компанија са само седам запослених може да има иновативна решења о превенцији, као што је то случај са једним од шпанских добитника награде,” додала је.

„Желели бисмо да покажемо да идеје и концепти добитника Награде за добру праксу могу да се прилагоде у различитим делатностима и Државама чланицама и у организацијама разних врста и величина“ нагласио је Др Ласло Андор, Повереник за запошљавање, социјална питања и укључивање. „Разматрање иновативних решења и најбоље праксе у Европи би требало такође да нам помогне у напорима да убудуће још више развијемо политику безбедности и здравља“.

Од добитника награде се очекивало да покажу снажно вођство руководилаца и активно учешће запослених на пољу безбедности и здравља. Организације представљају широк спектар сектора, на пример сектор здравства, малопродаје и пољопривреде. Церемонија доделе награда је била прилика за добитнике награде да размене своја искуства добре праксе, као што су смањење незгода у производњи аутомобила у Турској, како је побољшана добробит особља у једној технолошкој компанији у Финској или како су ирски запослени у млекарама  препознали ризике у свом сектору и како су их решили.

Током овог догађаја EU-OSHA је такође похвалила још десет компанија. Данас је објављен један нови приручник у коме су дати примери иницијативе добре праксе коју су примењивали.

Линкови:

EU-OSHA Good Practice Awards 2012-13:
https://osha.europa.eu/en/competitions/good-practice-award_2012-2013

Booklet with awarded and commended examples:
http://osha.europa.eu/en/publications/reports/european-good-practice-awards-2012-2013/view

Healthy Workplaces Campaign:
www.healthy-workplaces.eu

Presidency website:
http://eu2013.ie/

Награђене компаније и организације:

Voestalpine Rotec Group (Аустрија) за успостављање стандардa безбедности и здравља у различитим земљама; Atlantica Leisure Group Ltd (Кипар) за свођење незгода на минимум у хотелијерству; Rigshospitalet (Данска) за унапређење радне средине у једној великој болници; Oy SKF Ab, Muurame factory (Финска) за побољшање добробити особља у једној технолошкој компанији; rbeitsschutzPartnerschaft Hamburg (Немачка) за изналажење решења на пољу безбедности и здравља у компанијама у Хамбургу; West Offaly Dairy Discussion Group (Ирска) за смањење опасности на млекарским фармама;  Wehkamp.nl/Gezond Transport/EVO (Холандија) за подизање свести о безбедности међу  возачима виљушкара; SONAE (Португалија) за укључивање запослених и руководилаца у превенцију ризика у једној групи малопродаје; PROTÓN ELECTRÓNICA SLU (Шпанија) за осмишљавање модела превенције ризика у малим компанијама; Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş (Turska) за смањење незгода у производњи аутомобила.

Похваљене компаније и организације:

MAHLE Filtersysteme Austria GmbH (Аустрија) за подстицање запослених да пријављују проблеме у вези безбедности; Lujatalo Oy (Финска) за смањење физичког стреса у грађевинарству;  Armor SA (Француска) за уграђивање безбедности и здравља у корпоративну стратегију; Hellenic Petroleum SA (Грчка) за стварање културе безбедности у рафинирању уља;  Construction Safety Partnership (Ирска) за унапређење стандарда безбедности на градилиштима; GE Healthcare Norway AS (Норвешка) за стављање здравља и безбедности запослених и руководилаца у приоритет; CEMEX Polska (Пољска) за снажно вођство руководилаца у спречавању незгода на раду; U.S. Steel Košice, s.r.o. (Словачка) за делотворно извештавање о питањима безбедности код великог произвођача челика; Ascom d.o.o. (Словенија) за смањење мишићно-коштаних проблема у производњи;  Step Change in Safety (Velika Britanija) за унапређење ангажовања радне снаге у нафтној и индустрији гаса на платформама.
Напомене уредницима

1. Европска агенција за безбедност и здравље на раду (EU-OSHA) доприноси томе да Европа постане безбедније, здравије и продуктивније место за рад. Агенција истражује, развија и шири поуздане, уравнотежене и непристрасне информације о безбедности и здрављу и организује пан-Европске кампање о подизању свести. Установљена од стране Европске уније 1996. године са седиштем у Билбау, Шпанија, Агенција окупља представнике Европске Комисије, владе Држава чланица, организације послодаваца и запослених, као и водеће стручњаке из свих 27 Држава чланица ЕУ и шире.

Сада можете да нас пратите на Twitter-u, да посетите Агенцијски блог или да се претплатите на наш monthly newsletter OSHmail. Такође се можете пријавити да бисте добили редовне новости и информације из EU-OSHA путем извора. http://osha.europa.eu

2. Kampanja Zdrava radna mesta 2012-13 „Radimo zajedno na prevenciji rizika“ је децентрализована и осмишљена је да помогне националним органима власти, компанијама, организацијама, руководиоцима, запосленима и њиховим представицима и осталим кључним чиниоцима у заједничком раду на побољшању здравља и безбедности на радним местима. Кампања подржава широку област активности на националном и европском нивоу, укључујући састанке и семинаре за националне партнере. Посебно је добродошло учешће мањих предузећа. www.healthy-workplaces.eu

Циљ Европске награде за добру пракси је да покаже које су користи добре праксе на пољу безбедности и здравља. Њу је организовала EU-OSHA у сарадњи са Државама чланицама и почасним Председавајућим Савета Европске уније.

Новинари могу да се обрате:

9. мај 2013.

Дан победе над фашизмом у Другом светском рату

Полагањем венаца у оквиру Гробља ослободилаца Београда, уз војне и државне почасти, у присуству званичника Србије, представника амбасада земаља савезница, бораца, грађана, ученика, данас је у Србији обележен 9. мај - Дан победе над фашизмом у Другом светском рату. Централну државну церемонију предводио је министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић.

У церемонији су учествовали представници Министарства одбране и Војске Србије, Републичког одбора СУБНОР-а, Града Београда, као и амбасаде Руске Федерације, Украјине, Републике Белорусије, Републике Азербејџан, Француске, Сједињених Америчких Држава и Уједињеног Краљевства у Републици Србији.

 Дан победе над фашизмом у Другом светском рату

На овом гробљу је сахрањено 1395 бораца Народоослободилачке војске Југославије и 818 бораца Црвене армије, а министар Обрадовић је након што је положио венац и уписао се у књигу сећања, навео да је Дан победе прилика да се сетимо да је Србија тада као део Југославије учествовала у борби против највећег зла 20. века - фашизма.

"Тада је, иако малобројна, стала у ред оних земаља које се боре за слободу, демократију, будућност и бољи живот свих генерација", рекао је Обрадовић, подсетивши да је Србија дала велике људске жртве. Заједно са другим земљама била је, како је рекао, део демократске слободарске традиције која је поставила темеље света у коме данас живимо. 

"Ово је прилика да се са поносом сећамо тих година, да поштујемо жртве и да схватимо да Србија заједно са другима може градити будућност као што је то чинила пре више од 60 година", рекао је Обрадовић. 

 Дан победе над фашизмом у Другом светском рату

9. маја 2013. године дипломатски представници Републике Србије положили су венце на српске војне меморијале и места страдања из периода Другог светског рата на тлу Албаније, Аустрије, Босне и Херцеговине, Велике Британије, Грчке, Египта, Израела, Италије, Мађарске, Македоније, Немачке, Норвешке, Пољске, Румуније, Словачке, Словеније, Француске, Хрватске, Црне Горе, Чешке, Шпаније и других држава.

Државни празник Дан победе над фашизмом у Другом светском рату традиционално је обележен образовним активностима у великом броју основних и средњих школа, као и свечаностима и окупљањима крај војних меморијала и места страдања у бројним општинама и градовима широм Републике Србије. 

8. маја 2013. године у 17.00 часова, уз највише војне почасти, са Савске терасе Београдске тврђаве извршена је свечана празнична почасна артиљеријска паљба.

Фотографије Фото ТАНЈУГ - Фото галерија

8. мај 2013.

61 милион динара удружењима особа са инвалидитетом

„Потпредседник Владе Србије и министар рада, запошљавања и социјалне политике, др Јован Кркобабић, потписао је данас уговоре са представницима удружења особа са инвалидитетом, којима се предвиђа финансирање 95 пројеката тих организација у вредности 61.056.527,96 динара.

„Издвојено је нешто више средстава него прошле године. Ситуација је тешка и добра воља није довољна, али немамо више могућности. Надам се да ћемо идуће године имати више услова и средстава за бољи живот ове популације“, рекао је министар Кркобабић.

Државна секретарка, Бранкица Јанковић, рекла је да је ове године на Конкурс за унапређење положаја особа са инвалидитетом пријављено 286 пројеката, од чега је 95 одабрано. Министарство је издвојило 10 милиона динара више него претходне године. Приликом одабира пројеката водило се рачуна о територијалној распоређности како би се пружила једнака подршка развоју услуга за особе са инвалидитетом на територији целе земље, истакла је Јанковић.

Приоритети овогодишњег Конкурса за унапређење положаја особа са инвалидитетом били су: превенција институционализације и деинституционализација (становање уз подршку, дневни боравци, стимулативни и инклузивни програми), побољшање приступачности физичког окружења и услуге подршке за самосталан живот особа са инвалидитетом.

Према проценама Светске здравствене организације у Републици Србији живи преко 700.000 особа са различитим врстама инвалидитета, од чега је око 70% особа са инвалидитетом сиромашно, док чак половина њихових прихода потиче од примања по основу различитих мера социјалне политике. Министарство рада, запошљавања и социјалне политике, кроз континуирану финансијску и стручну подршку коју пружа удружењима особа са инвалидитетом развило је, између осталих, услугу дневног боравка која је допринела смањењу броја деце и младих са сметњама у развоју која су смештена у неку од установа социјалне заштите за 25%, затим услугу персоналне асистенције чиме смо омогућили непосредну подршку особама са телесним инвалидитетом у обављању свакодневних животних активности, услугу описмењавања касније ослепелих на Брајевом писму, обуци за самостално кретање, као и услуге канцеларија за знаковне преводиоце у преко 40 градова у Србији, док ће резултат партнерства са представницима Савеза глувих и наглувих бити усвајање Закона о употреби знаковног језика. Усвајањем Закона о социјалном предузетништву и запошљавању у социјалним предузећима омогућићемо особама са инвалидитетом још један начин да под повлашћенијим условима дођу до запослења.

Видео галерија

Не насиљу над старијима, не насиљу у породици!  - ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО ГАЛЕРИЈУ

Фото галерија

Komemoracija Grdelica 3

Заборави ако можеш...Путнички воз 393...НАТО агресија

ЛИНКОВИ И ОБАВЕШТЕЊА

 

Пријави корупцију