Архива - јун 2013.

30. јун 2013.

Oбележавање 100. годишњице битке на Брегалници

 Oбележавање 100. годишњице битке на Брегалници

Поводом великог јубилеја, 100 година од Брегалничке битке 30. јуна 2013. године у 20.00 часова у Дому Војске Србије у Београду, одржан је свечани концерт у извођењу уметничког ансамбла Министарства одбране Републике Србије „Станислав Бинички” и вокалног ансамбла „Ноктурно”.

 Oбележавање 100. годишњице битке на Брегалници

Текст песме „Војничко писмо” Војислава Илића млађег говорио је глумац Народног позоришта Небојша Кундачина.

Организатор концерта био је Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. Свечаном концерту присуствовали су званичници Владе, Војске Србије, Српске православне цркве, града Београда, као и друге високе званице.

 Oбележавање 100. годишњице битке на Брегалници

29. јун 2013.

Комеморација жртвама логора Госпић-Јадовно-Паг

 Комеморација жртвама логора Госпић-Јадовно-Паг

Захваљујући истрајном ангажовању дипломатских и војно-дипломатских представника Републике Србије у Републици Хрватској као и Српском народном вијећу (СНВ), 29. јуна 2013. године одржана је редовна годишња комеморативна свечаност у оквиру некадашњег логора Јадовно у Хрватској.

После церемоније полагања венаца и одавања почасти код Шаранове Јаме у Јадовну, комеморативно окупљање наставило се у околини Госпића у месту Слана на острву Паг, где је одржана церемонија откривања обновљене спомен плоче посвећене жртвама логора Слана и Метајна. У име Владе Републике Србије државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Негован Станковић положио је  венац Владе Србије и одао почаст жртвама.

 Комеморација жртвама логора Госпић-Јадовно-Паг

Комплекс логора Госпић-Јадовно-Паг у историји је познатији као «Јадовно». Отворен је 21. априла 1941. године, затворен је између 15. и 20. августа 1941. године на захтев италијанске војске. Јадовно је познато као место људске патње и бола. Јадовно се налази у пределима Велебита карактеристичним по многим крашким јамама. До сада је у том комплексу на основу архивских докумената установљено постојање 32 бездане јаме – «бездануше», стратишта Срба и Јевреја. Најистраженије су Шаранова јама, јама Јамина и јама Света Ана. Истовремено са логором Јадовно припремани су и логори Слана и Метајна на Пагу.

На Јадовну се обнављају комеморативна окупљања од 2009. године. На предлог удружења «Јадовно 1941.» 24. јун се одређује за Дан сећања на Јадовно 1941. Сећање на жртве једини је могући и прави пут и начин спречавања да се страшни злочини никада више не понове.

 Комеморација жртвама логора Госпић-Јадовно-Паг

28. јун 2013.

Обележeна 624. годишњица боја на Косову

Председник Републике Србије Tомислав Николић предводио је 28. јуна 2013. године комеморативну церемонију полагања венаца и одавања државних и војних почасти поводом обележавања 624. годишњице боја на Косову. Државна церемонија је била одржана код Споменика косовским јунацима, у Крушевцу. Организатор комеморативне свечаности је Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, у сарадњи са Градом Крушевцем.

Видовдан је државни празник који се радно обележава у спомен на Косовску битку, а на основу одредаба Закона о државним и другим празиницима у Републици Србији (``Службени гласник Републике Србије``, бр. 43/2001 и 101/2007).

 Обележeна 624. годишњица боја на Косову

Бој на Косову, који се одиграо 28. (15.) јуна 1389. године на Газиместану у колективном сећању српског народа симболизује слободу, отпор туђину, неговање патриотизма, националног бића, витештва и херојства.

Тај догађај био је прекретница у националној историји после периода успона под владарима из династије Немањић.

Споменик косовским јунацима представља симбол Крушевца. Споменик је дело српског вајара Ђорђа Јовановића. Откривен је 28. јуна 1904. године, у оквиру прославе стогодишњице Првог српског устанка, у присуству краља Петра Првог  Карађођевића.

На врху споменика налазе се Бошко Југовић и вила.

На источној и западној страни, у два рељефа, приказани су епско причешће српске војске пред Косовску битку и погибија султана Мурата. На северној страни споменика је грб државе Немањића и 1389. - година одигравања битке на Косову. На западној - грб цара Душана и година откривања споменика 1904. На источној - грб кнеза Лазара и посвета "Српство косовским јунацима" са ловоровим венцем и палмовом гранчицом у подножју, док је на јужној страни грб Краљевине Србије из 1888. и година проглашења Србије краљевином 1882. Мотиви на огради од ливеног гвожђа око споменика представљају стилизоване косовске божуре.

28. јун 2013.

Поклон Чешке манастиру светог Ђорђа код Лајковца

 Поклон Чешке манастиру светог Ђорђа код Лајковца

Државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Негован Станковић учествовао је, на позив Амбасаде Републике Чешке у Србији, у церемонији предаје поклона, звона за звоник манастира светог Ђорђа у Ћелијама код Лајковца, као и на церемонији полагања венаца и одавањa почасти страдалим српским и аустро - угарским војницима Колубарске битке.

 Поклон Чешке манастиру светог Ђорђа код Лајковца

Свечана церемонија је одржана 27. јуна 2013. године у оквиру  манастира светог Ђорђа у Ћелијама код Лајковца. После церемоније освештања звона, верског обреда и обраћања директора кабинета министра одбране Републике Чешке, положени су венци и одате почасти код спомен костурнице  српских и аустро угарских војника погинулих у новембру 1914. године у чувеној Колубарској битци. После церемоније полагања венаца и интонирања химни Србије и Чешке обратили су се државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, председник општине Лајковац као и представник Амбасаде Републике Чешке у Београду. Спомен-костурница у Ћелијама редак је пример хуманости једног народа који је са својим погинулим војницима сахранио и непријатељске војнике.

 Поклон Чешке манастиру светог Ђорђа код Лајковца

28. јун 2013.

Посета делегације Аустралије

Од 24. до 26. јуна 2013. године, у Београду је боравила делегације Аустралије, коју су чинили представници Министарства породице, становања, услуга у заједници и питања аутохтоних народа и Министарства за друштвене услуге, коју су том приликом примили представници Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Републике Србије.

Током три дана, представници Министарства рада, запошљавања и социјалне политике су члановима аустралијске делегације представили основе система пензијског и инвалидског осигурања у Републици Србији, док су чланови аустралијске делегације представили систем социјалне сигурности у Аустралији, у циљу припрема за отпочињање преговора о закључивању Споразума између Републике Србије и Аустралије о социјалној сигурности.

27. јун 2013.

Посета институцијама ЕУ

Делегација Министарства рада, запошљавања и социјалне политике и Националне службе за запошљавање, у оквиру посете европским институцијама која је организована од стране Твининг пројекта „Припрема институција тржишта рада у Републици Србији за европску стратегију запошљавања”, уз подршку француског Министарства рада, запошљавања стручног оспособљавања и социјалног дијалога у периоду од 17. до 21. јуна 2013 године боравила је у Бриселу и имала прилику да се упозна са начином рада свих важнијих институција ЕУ.

 Посета институцијама ЕУ

Током боравка у Бриселу српска делегација посетила је Европску комисију, Европски парламент, Генералну дирекцију за запошљавање, Генералну дирекцију за придруживање, Европску конфедерацију синдикалних организација, Сталне мисије Француске, Румуније и Републике Србије у ЕУ, Регионалну канцеларију Бретање, Савет ЕУ, Европски економски и социјални одбор.

Том приликом српска делегација се упознала са надлежностима наведених институција, смерницама у области политике запошљавања на нивоу ЕУ, основним стратешким документима за област запошљавања (Европска стратегија запошљавања, Нацинални програм реформе и др.) као и фондовима (Европски социјални фонд).

У оквиру посете Европском парламенту делегација је приуствовала седници Одбора за запошљавање и социјалну политику и након тога имала састанак са председницом овог одбора гђом Берес.

27. јун 2013.

Све ''повреде'' на једном месту

Данас је у Влади Републике Србије одржана дванаеста седница Савета за безбедност и здравље на раду. Седници су присуствовали државна секретарка у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике мр Стана Божовић која је и председница  Савета за безбедбост и здравље на раду при Влади Републике Србије, директорка Управе за безбедност и здравље на раду Вера Божић Трефалт, професор Медицинског факултета у Београду др Петар Булат и остали чланови Савета.

 Све ''повреде'' на једном месту

На седници је презентован софтвер који представља јединствен регистар повреда на раду. Државна секретарка Стана Божовић је тим поводом истакла да актуелни концепт регистрације повреда на раду и професионалних обољења у Републици Србији датира из шездесетих година прошлог века и да током претходних педесет година није било значаjних измена у концепту које би пратиле промене у друштву које су се у међувремену десиле, а ни промене које је донео нагли развој информатике.

 Све ''повреде'' на једном месту

Увођење јединственог регистра повреда на раду је, како је рекла,  предуслов за бољу заштиту запослених, квалитетнију анализу стања у овој области али и бољу примену превентивних мера за безбедан и здрав рад. Државна секретарка Божовић је подсетила да у Републици Србији постоји проблем у вођењу евиденција повреда на раду код надлежних органа ( Републички фонд за здравствено осигурање, Управа за безбедност и здравље на раду, Инспекторат за рад, Фонд ПИО ) који воде те евиденције. Подаци код поменутих институција се разликују па се не зна тачан број повреда на раду које се десе у току године.

Поред застарелог концепта у извештавању повреда на раду и професионалних болести постоји и проблем непријављивања повреда, закључила је државна секретарка Стана Божовић.

 Све ''повреде'' на једном месту

25. јун 2013.

2. јула исплата четврте рате једнократне помоћи пензионерима

Исплата четврте рате једнократне помоћи од 4.000 динара за пензионере чија су месечна примања мања од 15.000 динара почеће у уторак, 2. јула 2013. године.

Право на једнократну помоћ имају пензионери којима месечни износ пензије, односно накнаде остварене само по домаћим прописима, не прелази износ од 15.000 динара, као и они који су право на пензију осим у Србији стекли и ван њених граница, али им збир месечних примања не прелази 15.000 динара. 

25. јун 2013.

Седница Савета за безбедност и здравље на раду

Министарство рада, запошљавања и социјалне политике, у четвртак 27. јуна 2013. године, организоваће 12. седницу Савета за безбедност и здравље на раду, на којој ће се бити презентован софтвер: Регистрација повреда на раду, што представља реализацију закључка са претходне седнице Савета.

У Републици Србији постоји проблем у вођењу  евиденција повреда на раду код надлежних органа (Републички фонд за здравствено осигурање,  Управа за безбедност и здравље на раду, Инспекторат за рад, Фонд ПИО) који воде овe евиденцијe.

Увођење јединственог регистра повреда на раду је предуслов за бољу заштиту запослених, квалитетнију анализу стања у овој области, али и бољу примену превентивних мера за безбедан и здрав рад.

Успостављање јединственог рeгистра повреда на раду је значајан корак ка приближавању стандардима ЕУ.

21. јун 2013.

Oбележене Српско-словачке комеморативне свечаности у Крагујевцу

Традиционалне Српско-словачке комеморативне свечаности одржане су 21. јуна 2013. године у 11.00 часова у оквиру комлекса Чешко-Словачког војног гробља у Крагујевцу. Церемонију полагања венаца и одавања почасти предводио је државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Негован Станковић.

 Oбележене Српско-словачке комеморативне свечаности у Крагујевцу

Венце су такође положили представници Министарства одбране и Војске Србије, градоначелник Града Крагујевца као и дипломатски представници Словачке Републике у Републици Србији. По завршетку церемоније полагања венаца интониране су химне Србије и Словачке.

 Oбележене Српско-словачке комеморативне свечаности у Крагујевцу

*
*         *

У последњој години Првог светског рата избила је побуна војника  71. Аустро-угарског тренчинског пешадијског пука у коме је било највише Словака, а нешто и Чеха. Војници овог пука стигли су у Крагујевац из Русије након потписивања Брестлитовског мира 1918. године. Они су били под снажним утицајем Октобарске револуције тако да су устали против својих старешина, Немаца и Мађара. Због таквог чина суђено им  је преким судом, а затим су на Становљанским пољима и стрељани 21. јуна 1918. године.

Идеја о потреби изградње меморијалног комплекса објављена је у јуну 1922. године. Покренули су је Никола Стевановић, тадашњи начелник Службе војне музике, као и оновремени изасланик одбране Чехословачке Републике у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца потпуковник Милихер.

 Oбележене Српско-словачке комеморативне свечаности у Крагујевцу

Изградња је почела 1924. године када је у знак сећања на овај догађај подигнут споменик исклесан од белог мермера, на чијем се врху налази бронзана фигура орла раширених крила. На споменику је урезан у црно обојен крст испод кога се налази текст:


Споменик

милој браћи Чехо-Словацима
стрељаним у побуни
21. јуна 1918. год.
у Крагујевцу

 

Испод текста налази се 44 имена стрељаних Словака.

Иза споменика налазе се две гробнице, а простор око споменика и гробница ограђен је бетонским парапетом и металном оградом. На улазу у ограђен простор постављене су две фигуре лава.

Меморијални комплекс Чешко-словачког војног гробља на Становљанским пољима у Крагујевцу свечано је откривен 28. септембра 1924. године у присуству високих представника Влада Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и Чехословачке Републике, као и родитеља и породица страдалих. Поред осталих, историјско подсећање на сам догађај побуне припадника 71. аустро-угарског тренчинског пешадијског пука у Крагујевцу одржао је знаменити Миливоје Павловић, професор Гимназије у Крагујевцу, који је и сам трагично страдао 21. октобра 1941. године у Шумарицама као једна од многобројних жртава немачке одмазде. 

 Oбележене Српско-словачке комеморативне свечаности у Крагујевцу

Од 2005. године, средствима Министарства рада и социјалне политике, Завод за заштиту споменика културе - Крагујевац реализовао је више фаза рестаураторско-конзерваторских радова чији је циљ био свеобухватна заштита овог важног локалитета. Додатни радови мањег обима реализовани су 2007. године средствима словачке стране која је показала интересовање за обнову и редовно одржавање овог војног меморијала.

21. јун 2013.

Одржана друга јавна расправа о Нацрту Закона о употреби знаковног језика

Министарство рада, запошљавања и социјалне политике одржало је, у петак, 21. јуна, у Палати Србија, другу од четири предвиђене јавне расправе о Нацрту Закона о употреби знаковног језика, приређену превасходно за представнике медија, нарочито оних са националном фреквенцијом, којих се неке одредбe Закона посебно дотичу.

Скупу су поново присуствовали и представници удружења глувих и наглувих особа, којима је била посвећена прва јавна расправа, што је државни секретар Бранкица Јанковић посебно истакла:  „Овај Закон вама, као крајњим корисницима, треба да омогући лакше остваривање права и брже укључивање у друштво, све у свему – бољи живот, тако да је добро што сте поново са нама. Примедбе, критике, па и похвале, можете нам слати и елктронском поштом, јер ће нас већи број сугестија довести до бољег закона, у чијем креирању треба свакако да учествују и представници медија, нарочито оних са националном фреквенцијом, који ће имати обавезу да део програма емитују на знаковном језику.“

Да подсетимо: процесу израде Закона о употреби знаковног језика претходио је поступак стандардизације знаковног језика, а потом је објављен и први знаковни речник. Сам текст Нацрта Закона  дело је Радне групе, коју је формирало Министарство рада, запошљавања и социјалне политике у сарадњи са Министарством културе, Министарством регионалног развоја и локалне самоуправе, Министарством просвете, науке и технолошког развоја, Министарством здравља, као и са Учитељским, Филолошким, и Факултетом за специјалну едукацију и рехабилитацију.  Веома важан допринос изради текста дао је и покретач иницијативе за доношење Закона о употреби знаковног језика – Савез глувих и наглувих Србије.

20. јун 2013.

Светски дан избеглица

Поводом 20. јуна, Светског дана избеглица, потпредседник Владе Републике Србије и министар рада, запошљавања и социјалне политике, др Јован Кркобабић, разговарао је данас са председником и секретаром Асоцијације избегличких удружења, Милојком Будимиром и Јовом Кабларом.

 Светски дан избеглица

Потпредседник је истакао да Србија и даље према броју интерно расељених заузима водеће место у Европи, док је међу првих пет земаља у свету са продуженом избегличком кризом. Он је поручио да за остваривање права избеглих не сме бити препрека, без обзира на то да ли ће се определити за повратак у земљу порекла или за интеграцију у земљи расељења.

Током разговора са представницима Асоцијације избегличких удружења, потпредседник Владе Србије је нагласио и посвећеност регионалној сарадњи како би се на што ефикаснији начин решили проблеми избеглица. Унапређењем сарадње и обезбеђивањем средстава за финансирање Регионалног стамбеног пројекта остварен је напредак у решавању одређених питања од значаја за најугроженије из популације избеглих и расељених лица – успостављени су ефикасни механизми за конвалидацију радног стажа у Хрватској, поново су отворени рокови за стамбено збрињавање бивших носилаца станарског права ван подручја од посебне државне заштите, а број нерешених захтева за обнову порушене имовине је значајно смањен.

 Светски дан избеглица

20. јун 2013.

Корак ближе европским стандардима

Од 17.-19. јуна 2013. године у Бриселу је одржан Унапређени стални дијалог са Републиком Србијом (ЕУ-Србија), састанак Секторске групе о кретању радника, социјалној сарадњи, развоју људских ресурса, информационом друштву и истраживању.

У оквиру Унапређеног сталног дијалога са Републиком Србијом 17. јуна 2013. године, на састанку, између осталог, презентовано је стање у области безбедности и здравља на раду, односно даљи напредак и приближавање стандардима ЕУ у овој области. Као напредак је изнето доношење Стратегије безбедности и здравља на раду РС за период 2013-2017. године и Закона о изменама и допунама Закона о безбедности и здравља на раду, са посебним акцентом на даље усклађивање Закона са директивама ЕУ, на праћењу здравственог стања запослених (већа улога и значај медицине рада), значају едукације/обука лица за безбедност и здравља на раду ...

Такође, на састанку су презентовани рад и активности Инспектората за рад.

 

20. јун 2013.

Oбилазак радова у оквиру спомен-комплекса Зебрњак у Македонији

Државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Негован Станковић, у присуству представника Амбасаде Србије у Македонији, директорком Завода за заштиту споменика Србије, и представницима извођача радова «Делта пром», 19. јуна 2013. године обишао је трећу фазу радова у оквиру спомен комплекса Зебрњак у Македонији. Извршена је контрола радова треће фазе и договорена даља динамика радова.

20. јун 2013.

Јавно слушање предлога Закона о социјалном предузетништву

У Дому Народне скупштине Републике Србије, јуче, 19. јуна, Одбор за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва, на предлог народних посланика Ранке Савић и Миљенка Дерете – организовао је, уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) / Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ),  јавно слушање Предлога Закона о социјалном предузетништву и запошљавању у социјалним предузећима.

 Јавно слушање предлога Закона о социјалном предузетништву

На питања посланика и осталих заинтересованих који су узели учешћа у расправи – Милица Дроњак (председница Одбора), Миљенко Дерета, Јасмина Танасић (Стална конференција градова и општина), Аница Спасов (Удружење за подршку особама ометеним у развоју „Наша кућа“), Мирослав Велимировић (Удружење инвалидских предузећа Србије), Александар Владисављевић (консултантска фирма за развој предузетништва БИЗЗ), Жељко Илић (форум младих са инвалидитетом Србије), Гордана Рајков (Центар за самостални живот инвалидних лица) – одговарала је Бранкица Јанковић, државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике – које је, уједно, и предлагач овог Закона.

Поред изношења опште слике, поткрепљене званичним подацима у вези са стањем сиромаштва и социјалне проблематике у Србији, и додатних појашњења појединих предлога законских одредби и решења –  Јанковићева је истакла да је „свакако нужно и одговорно, пре отпочињања процедуре усвајања Закона, у ресорно надлежном одбору Народне Скупштине разговарати о свим аспектима предложеног текста, евентуално га допунити неким од предлога и решења и донети такав акт који ће бити брзо и лако у пракси применљив, а о чему је била вођена широка јавна расправа, у којој се чуло и много добрих предлога, који су углавном већ прихваћени и унети у текст Закона“.

19. јун 2013.

Потписан споразум о сарадњи „Програм достојанственог рада за Републику Србију 2013-2017.“

На 102. заседању Међународне конференције рада, које се одржава у Женеви, у Палати нација, државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике, Зоран Мартиновић, 19. јуна 2013. године, потписао је са директорком Међународне организације рада (МОР) за Европу и Азију, Сузаном Хофман, посебан споразум о сарадњи под називом „Програм достојанственог рада за Републику Србију 2013-2017. године“. Поред Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, потписници споразума су и Савез самосталних синдиката Србије, Уједињени грански синдикати „Независност” и Унија послодаваца Србије.

 Потписан споразум о сарадњи

Програм представља стратешко планирање сарадње МОР са Републиком Србијом за период 2013- 2017. године. Припремљен је у сарадњи МОР, Министарства рада, запошљавања и социјалне политике и  свих репрезентативним удружења радника и послодаваца у Србији, који су и потписници споразума.

Програм има за циљ промовисање достојанственог рада у Републици Србији, односно промовисање  највиших међународних стандарда у домену рада, запошљавања и социјалне политике и њихово уграђивање у законодавство и праксу у нашој земљи.

Означена су три главна приоритета који ће одредити правац и циљ деловања помоћи МОР  у  периоду до 2017. године:

 • Јачање капацитета државних институција и социјалних партнера ради унапређења управљања тржиштем рада
 • Повећање могућности запошљавања
 • Јачање система социјалне заштите

Потписујући документ, стране учеснице одобриле су Програм достојанственог рада и истакле су своја заједничка настојања ка остваривању његових циљева.  

 

 Преузмите документ Програм достојанственог рада за Републику Србију 2013-2017. године

18. јун 2013.

Подршка женском предузетништву

Унија послодаваца Србије је у намери да оснажи потенцијале за развој женског предузетништва, спровела истраживање о условима у којима послују жене предузетнице, објединила их у занимљивој публикацији и презентовала јавности данас у београдском хотелу ''Парк.'' Поред државне секретарке у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике Стане Божовић, презентацији су присуствовали и представници Министарства финансија и привреде и Међународне организације рада.

Државна секретарка, Стана Божовић, истакла је да женска предузећа чине 26 одсто свих активних регистрованих приватних радњи и привредних друштава у српској економији. Од тога, 22 одсто чине самосталне предузетнице, а привредна друштва чије су власнице истовремено и директорке, преосталих 4 одсто (привредних друштава са мушким власницима и директорима има четири пута више). Она је такође нагласила  да се о женском предузетништву може говорити из више углова:

 • Из угла женског активизма, када се женско предузетништво посматра као начин  којим се женски механизми активирају у корист самих жена
 • Из угла економског развоја, када се женско предузетништво третира као начин на који је могуће активирати женске ресурсе, нарочито у области малих и средњих предузећа
 • Из угла социјалне политике, када се јачањем женског предузетништва жели постићи смањење незапослености жена, нарочито жена средње генерације које су током процеса транзиције изложене великом ризику од губљења послова
 • Из угла обезбеђивања одрживог развоја, тиме што се женско предузетништво може видети као начин да се економски развој хармонизује са еколошким и друштвеним развојем, путем социјално одговорног бизниса.

Оно се најчешће, како је рекла, сагледавало са становишта друштвене добити иако је оно у својој суштини индивидуална стратегија еманципације жена. Наиме свака жена која одлучи да буде предузетница, или која то већ јесте, уједно је она која себе остварује, освешђује и ојачава. Државна секретарка Божовић је објаснила и како изгледа профил жене предузетнице у Србији; највећи број послује у сектору услуга, велики број у микро предузећима. Мотивација за предузетништво је најчешће економска нужда, 68 одсто (губитак посла, породични разлози), а мање жеља за самозапошљавањем, 32 одсто. Најчешће имају средње стручно образовање, живе у урбаним срединама и највише послују локално. Проблеми са којима се суочава женско предузетништво у Србији идентични су онима који генерално погађају цео сектор малих и средњих предузећа у Европи.

 Подршка женском предузетништву

Говорећи о положају жена на тржишту рада, према Анкети о радној снази за 2011. и 2012. годину, Стана Божовић је изнела податак да је стопа незапослености мушкараца пала са 23,1% на 22,1%, док је стопа незапослености жена порасла са 24,3% на 24,5%. Стопа неактивности за становништво старости од 15-64 године у Републици Србији је у новембру 2011. била 40,1%, априлу 2012. 40,3%, а у октобру 2012. 39,6%. Када је реч о мушкарцима подаци су следећи - у новембру 2011. 31, 3% је било неактивних, у априлу 2012. 31,3% док је у октобру 2012. 31,1%. Код жена је ситуација другачија, у новембру 2011. 49,1%, у априлу 2012. 49,3% и у октобру 2012. 48,2%.

Државна секретарка, Стана Божовић, посебно је истакла да је Националним акционим планом запошљавања за 2013. годину планиран наставак активности на спровођењу програма и мера за подстицање запошљавања жена и то:

 • промовисање флексибилних облика рада погодних за жене и подстицање послодаваца на стварање услова за флексибилне облике запошљавања (непуно радно време, рад од куће...)
 • организовање обука за предузетништво и укључивање жена у те обуке, посебно за оснивање сервиса за социјалне услуге
 • подстицање оснивања сервиса за социјалне услуге уз субвенције за самозапошљавање
 • подстицање запошљавања жена из теже запошљивих и посебно осетљивих категорија (Ромкиње, жене без квалификација, ОСИ, жртве породичног насиља и трговине људима...)
 • подстицање женског предузетништва, задругарства и самозапошљавања помоћу субвенција и кредита из посебног фода у оквиру Фонда за развој

Државна секретарка Божовић је на крају свог излагања говорила и о мерама за подстицање женског предузетништва које спроводи сектор за МСП - Министарства финансија и привреде. То су мере које су фокусиране на женско предузетништво:

 • Програм подршке женском предузетништву кроз додељивање награде
 • Ментори женског предузетништва у Србији WEM
 • Програм за подршку активностима организација цивилног друштва за подстицање развоја предузетништва у 2013. години

Јавни позив је расписан у мају 2013. године.

Тематска област: Промовисање позитивних ставова укључујући развој вештина, знања и активног односа младих људи (омладинско предузетништво), жена (женско предузетништво) и заинтересованих лица и група (социјално предузетништво), према свом окружењу као и реализација пословне идеје кроз конкретне активности.

 Подршка женском предузетништву

У Фонду за развој Републике Србије покренута је кредитна линија намењена за подстицај и развој женског предузетништва и кредити ће се одобравати искључиво привредним субјектима где су оснивачи жене које и управљају својим бизнисом. Код привредних друштава неопходно је да оснивач са минимумом од 25% удела и директор друштва буде жена. Максималан износ кредита за финансирање женског предузетништва износи 5.000.000,00 динара а минимални 500.000,00 динара. Гаранцијском фонду Војводине превиђене су две старт ап линије за женско предузетништво.

На крају, државна секретарка Стана Божовић, информисала је присутне о пројектима који доприносе развоју женског предузетништва, а то су:

 • Пројекат унапређења подршке женском предузетништву у Републици Србији
 • Програм за конкурентност и иновације (CIP - Competitiveness and Inovation Framework Programme), финансираног од стране Европске уније , кроз два пројекта:

  - Пројекат ''Европска мрежа амбасадора женског предузетништва“
  - Амбасадорке женског предузетништва у Србији

 • Пројекат Ментори женског предузетништва Европска банка за обнову и развој (EBRD) започела је у новембру 2011. године програм „БАС Србија - програм Жене у бизнису’’, награде за успешне компаније у Србији које воде жене
 • У марту 2012.године образован је Савет за женско предузетништво Привредне коморе Србије.

18. јун 2013.

Помоћ најрањивијој категорији становништва

Потпредседник Владе Србије и министар рада, запошљавања и социјалне политике, др Јован Кркобабић, разговарао је данас с високом комесарком УН за људска права Наванетом Пилај. У разговору с високом представницом УН, посвећеном читавом сету питања из области социјалне и здравстевне заштите најрањивијих категорија становништва, учествовала је и министарка здравља Републике Србије проф. др Славица Ђукић Дејановић.

 Помоћ најрањивијој категорији становништва  Помоћ најрањивијој категорији становништва

- У Србији не недостаје воља и свест да се овај проблем суксцесивно решава. Реч је о процесу остваривања и реализације, иначе неприкосновених права за шта су неопходне материјално-друштвене претпоставке,  рекао је Кркобабић, нагалсивши да је Србија у последњих 20 година пролазила кроз тежак период, због чега питање деинституционализације особа са менталним болестима није, на жалост, могло бити на листи апсолутних приоритета активности које је потребно предузети.

Кркобабић је напоменуо да у Србији постоји 15 установа за смештај особа са проблемима психичког здравља, као и интелектуалним инвалидитетом, и да један број установа има велики капацитет, и да чак имамо случај мешовите установе. Он је посебно нагласио да без помоћи међународне заједнице и њихових организација, с обзиром на економску кризу кроз коју Србија пролази, тај проблем је врло тешко савладати.

Висока представница  УН, Наванета Пилај рекла је да је Србија направила изузетан напредак али је изразила интерес за положај особа у институцијама за ментално здравље, као и како се одвија процес деинституционализације у Србији.

 Помоћ најрањивијој категорији становништва

Министарка здравља проф. др Славица Ђукић Дејановић, истакла је да је усвојен Закон о заштити особа са менталним сметњама, којим се, као и другим актима, стварају правни основи да се приступи процесу деинституционализације и оријентације ка принципу лечења у заједници. Подзаконским актима биће утврђени поступци који се реализују у примарној здравственој заштити. Акценат ће бити стављен и на пружање интегрисаних социјалних и здравствених услуга у погледу заштите менталног здравља.

Дејановићићева је навела да стационарне психијатријске установе и специјалне болнице располажу са 6.247 постеља намењених пацијентима са менталним сметњама, да се годишње збрине око 6.000 пацијената, као и да је деинституционализацијом предвиђено да се број пријема у наредној години смањи за око 1.000.  Министарка је нагласила да се ради и на дестигматизацији таквих пацијената, као и да је неопходно да се приближимо стандарду земаља у региону у погледу издвајања за лекове за заштиту менталног здравља.

Током  разговора, високој представници УН предочена је и реализација ИПА пројекта  о -  Побољшању положаја резидената у резиденцијалним установама за лица са менталним инвалидитетом и менталним болестима, и стварања услова за њихово социјално укључење у локалну заједницу, који заједно спроводе Министарство рада, запошљавања и социјалне политике и Министарство здравља.

 Помоћ најрањивијој категорији становништва

Циљ тог пројекта је управо адекватно спровођење деинституционализације установа за смештај особа са проблемима менталног здравља у области здравствене заштите и корисника са интелектуалним инвалидитетом у области социјалне заштите. У пројекту учествује 13 установа за смештај из система социјалне заштите и 5 клиника за лечење психијатријских пацијената из система здравствене заштите. Први резултати показују да је од око 4.000 корисника смештених у овакве установе, 800 спремно да их напусти.

Као добар пример наведена је деинституционализација деце, чији је број у институцијама смањен за 80 одсто, међу којима има и око 50 одсто деце са посебним потребама, као и забрана смештања у установе деце млађе од 3 године. 

14. јун 2013.

Сложно против насиља над старима

Поводом 15. јуна, који је Генерална скупштина Уједињених нација крајем 2011. године прогласила Међународним даном борбе против насиља над старијима, у београдском Сава центру је у петак, 14. јуна, одржана конференција „МОЈ СВЕТ ... ТВОЈ СВЕТ ... СВЕТ БЕЗ НАСИЉА НАД СТАРИЈИМА“. Конференцију су приредили Министарство рада, запошљавања и социјалне политике и Републички завод за социјалну заштиту, у сарадњи са Црвеним крстом Србије и уз подршку УНДП-а, програма УН за развој – Србија.

Отварајући конференцију, Бранкица Јанковић, државна секретарка у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике, нагласила је да „сва људска бића имају универзална природна права заснована на урођеном људском достојанству и управо на тој чињеници је утемељена Универзална декларација о људским правима Уједињених нација. Најкраћа дефиниција злостављања јесте да је то кршење универзалних природних права људи.“

Изневши низ података из Синтетизованог извештаја о раду центара за социјални рад, који је сачинио Републички завода за социјалну заштиту, госпођа Јанковић је закључила: „Борба против сваког насиља, па и насиља над старијима, који су због слабости, немоћи и свега другог што носи старост, лаке жртве злостављања, даће резултат само у благовременој, целовитој, континуираној, системској сарадњи различитих сектора, јер ниједан друштвено организован систем, ма колико „формално моћан“ с овим проблемом не може да се избори сам. Веома је значајна и улога медија у сузбијању насиља, али се, нажалост, овом феномену у медијима често приступа сензационалистички. Што се тиче Министараства рада, запошљавања и социјалне политике, оно континуирано прати и реагује на појаву насиља у породици, посебно над женама и децом. На предлог Министарства, Влада Републике Србије усвојила је, априла 2011. године, Националну стратегију за спречавање и сузбијање насиља над женама у породици и у партнерским односима – полазећи од препорука Комитета УН за елиминицију свих облика дискриминације жена (CEDAW) и резултата рада Припремног комитета Савета Европе за израду Конвенције о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици (CAHVIO).

 Сложно против насиља над старима

Наводећи низ других активности Министарства и Владе, државни секретар Бранкица Јанковић је нагласила: „Све што смо до сада предузели, веома је важно, али није довољно. Наша обавеза, као државе и Владе, јесте да константно радимо на сузбијању насиља – посебно над најрањивијим друштвеним категоријама, децом и старима. Министарство рада, запошљавања и социјалне политике чини све што може: управо је, уз низ других активности, у току обука професионалаца и стручног особља у установама социјалне заштите за превенцију насиља над старијима.“

На конференцији су представљени и резултати анализе о злостављању старијих коју је сачинио Републички завод за социјалну заштиту. Госпођа Бранка Бркић, саветник у Републичком заводу за социјалну заштиту, казала је да су старији као жртве насиља недовољно заштићени у систему социјалне заштите, и то стога што: из личних разлога старији не прибегавају пријављивању насиља; сензибилисаност, али ни едукација стручњака у центрима за социјални рад нису довољне за препознавање насиља над старијима; скроман је обим права, мера и услуга социјлане заштите; потребно је више превентивних активности...

О дискриминацији старијих жена, облицима насиља и могућим одговорима државе, говорила је Стана Божовић, државна секретарка у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике. Госпођа Божовић је, наводећи примере дискриминације жена, изнела чињеницу да многе банке не одобравају кредите старијим женама, као и да се особе женског пола након 35 године живота мање траже на тржишту рада... Нагласила је да насиље над старијим особама долази од стране партнера и деце, односно да је углавном реч о породичном насиљу.

О могућностима организовања превенције насиља над старијима у оквиру система здравствене заштите говорила је др Дубравка Шарановић Рацић, помоћник министра у Министарству здравља.

Државни секретар у Министарству унутрашњих послова Миодраг Миљковић, поред осталог је казао да је у протекле три године свака трећа особа у Србији претрпела неки облик насиља. Међутим, 45 одсто злостављаних старијих особа не обраћа се никоме за помоћ.

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић, представила је циљеве  и задатке који проистичу из Стратегија борбе против дискриминације, наглашавајући важност сузбијања дискриминације старијих као рањиве групе.

Гошћа из Словеније, госпођа Вахида Хузејровић, консултант међународних организација које се баве старењем –   „HELP AGE INTERNACIONAL“ и „AGE UK“, експерт за питања старења у земљама западног Балкана, на конференцији у Београду  представила је словеначка искуства у овој области и предочила учесницима резултате словеначких истраживања о злостављању старијих.

А како старији доживљавају однос потомака према њима, било је очигледно из представе „Рођачка љубав“, коју је извела глумачка група Геронтолошког центра Београд, дајући креативан допринос конференцији.

14. јун 2013.

Одржана седница Савета за унапређење положаја Рома

Новоформирани Савет Владе Србије за унапређење положаја Рома испитаће на који начин су трошена средства за унапређење положаја Рома у претходне четири године. Савет такође предлаже и да се формира Радна група која ће се бавити овим питањем. Седници су присуствовали државна секретарка у министарству рада, запошљавања и социјалне политике Стана Божовић, председник Савета за унапређење положаја Рома Срђан Шаин, представници министарстава у Влади Републике Србије као и Канцеларије за људска и мањинска права.

 Одржана седница Савета за унапређење положаја Рома

Члан Савета и државна секретарка у министарству рада, запошљавања и социјалне политике Стана Божовић истакла је да је веома важно установити где је одлазио новац који је из међународних организација стизао у Србију за унапређење положаја Рома. Она је подсетила да је то министарство у 2008. години реализовало пројекат под називом Подршка социјалној интеграцији Рома ангажовањем координатора за ромска питања у двадесет општина у Србији.

Министарство рада, запошљавања и социјалне политике је у току 2009. године финансирало више пројеката удружења Рома из дела буџета који се односи на дотације невладиним и социо-хуманитарним организацијама. Министарство је подржало реализацију пројеката ромских удружења у укупном износу од 6.669.532,00 динара.

У 2010. години многе активности Управе за родну равноправност односиле су се на унапређење положаја Ромкиња, као посебно осетљиве врсте жена које припадају категорији двоструко или вишеструко дискриминисане групе. Државна секретарка Стана Божовић истакла је да је у оквиру стратешког документа-Акциони план за спровођење ''Националне стратегије за побољшање положаја жена и унапређивање  родне равноправности'' за период 2009-2015. године (чији је нацрт припремила Управа за родну равноправност) а који је усвојен 26. августа 2010. године, предвиђен низ мера које треба да допринесу побољшању положаја Ромкиња и других жена из вишеструко дискриминисаних група у свих шест стратешких области.

Стана Божовић је нагласила и да је Влада Републике Србије усвојила Стратегију реинтеграције повратника по основу Споразума о реадмисији 13. фебруара 2009. године и Акциони план за спровођење Стратегије реинтеграције повратника по основу Споразума о реадмисији за 2009. и 2010. годину 16. априла 2009. године. Министарство рада, запошљавања и социјалне политике  објединило је, како је рекла, акционе планове свих надлежних министарстава и Комесеријата за избеглице и дефинисало Предлог акционог плана, који је Влада и усвојила.

14. јун 2013.

Министарство подржава захтеве родитеља

Поводом окупљања родитеља деце с озбиљним здравственим и развојним проблемима, одржаног 14. 6. 2013. године испред зграде Владе Републике Србије и Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, и захтева за системским решавањем најзначајнијих питања у вези са њиховим статусом, ово Министарство даје следеће саопштење за јавност:

Министарства рада, запошљавања и социјалне политике подржава захтеве родитеља и отворено је за све иницијативе грађана, органа и организација које су усмерене ка унапређењу система социјалне и породичне заштите.

Сектору за бригу о породици и социјалну заштиту Министарства поднете су три иницијативе за измене законских прописа, и то: Породичног закона, Закона о социјалној заштити и Закона о финансијској подршци породицама са децом. У оквиру тих предлога је и иницијатива Заштитника грађана, подржана потписима грађана, за увођење права на финансијску подршку «родитељ – неговатељ» у систем финансијске подршке породицама са децом са озбиљним здравственим и развојним проблемима.

Ово Министарство апсолутно подржава и подржаваће све иницијативе усмерене ка побољшању положаја посебно осетљивих друштвених група, тако да је одмах по добијању иницијативе, с обзиром на своју надлежност, приступило изналажењу конкретних решења и буџетском обезбеђивању неопходних средстава, паралелно радећи, у договору са другим чиниоцима у Влади, и на изради предлога законске регулативе која би ову област требало трајно и одрживо да реши.

Током израде коначних законских предлога, Министарство ће сарађивати са Заштитником грађана, као покретачем иницијативе, као и са представницима удружења родитеља, с циљем израде што обухватнијег и потпунијег документа.

14. јун 2013.

Стрпљиво и упорно до Закона о раду

Потпредседник Владе Србије и министар рада, запошљавања и социјалне политике Јован Кркобабић разговарао је данас са председником Савеза самосталних синдиката Србије Љубисавом Орбовићем и његовим сарадницима. Кркобабић је представницима синдиката предочио економске мере Владе Републике Србије које ће бити предузете у превазилажењу деликатне економске ситуације у земљи.

 Стрпљиво и упорно до Закона о раду

Највећи део разговора био је посвећен очекиваним изменама законских прописа у домену рада, како код  Закона о раду тако и  Закону о штрајку. Обострано је констатовано да се до тих решења  мора стићи стрпљивим и упорним радом уз обострану сагласност представника радника и послодаваца. Кркобабић је нагласио апсолутну спремност Министарства, на чијем је челу, да тај дијалог као и решења помогне у пуном свом капацитету.

Изражено је такође очеквање да ће током јесени бити усвојен Закон о штрајку а већ до краја године и измењени  Закон о раду.

13. јун 2013.

Jавнa расправa о Нацрту закона о употреби знаковног језика

Поводом текста објављеног у медијима под насловом „Држава: Глуви да се јаве телефоном“, саопштавамо да наведени допис, којим се позивају представници удружења особа с инвалидитетом да учествују на јавној расправи о Нацрту закона о употреби знаковног језика, упућен је Савезу глувих и наглувих Србије у којем је запослено пет особа неоштећеног слуха, Националној организацији особа са инвалидитетом Србије, чији директор такође нема оштећен слух, као и Асоцијацији тумача српског знаковног језика, чији су чланови, преводиоци на знаковни језик, здравог слуха – уз молбу да наведену информацију доставе свим заинтересованим особама које желе да узму учешћа у расправи.

Напомињемо да је Министарство рада, запошљавања и социјалне политике већ организовало више округлих столова о истој теми у различитим градовима на територији Републике Србије, те да смо том приликом имали проблема приликом регистрације учесника. Наиме, учесници који су своје учешће потврђивали електронским путем, често су изостајали са списка, јер наведени дописи нису стизали на назначену електронску адресу. Будући да је одржавање јавне расправе заказане за 17. јун 2013. године предвиђено у Палати Србија, у коју из разлога безбедности није могуће ући мимо списка достављеног служби обезбеђења, настојали смо да осигурамо учешће свих оних који желе да на овакав начин дају свој допринос изгледу текста Закона о употреби знаковног језика.

Такође, Министарство рада, запошљавања и социјалне политике је, препознајући значај пружања подршке глувим и наглувим особама с циљем њихове пуне инклузије у друштво, још 2009. године отпочело финансирање услуге тумача знаковног језика, која се данас пружа у преко 40 канцеларија отворених у више од 40 градова на територији Републике Србије. Основни циљ ове услуге је да се глувим особама пружи помоћ у решавању најзначајнијег проблема са којим се суочавају, а то су тешкоће у комуникацији и остваривање права на коришћење свог матерњег језика – знаковног језика. Ова услуга није постојала до 2009. године, и управо реализацијом активности чији је циљ увођење знаковног језика у свакодневни живот глувих и наглувих особа, створени су предуслови за лакшу и бржу имплементацију Закона о употреби знаковног језика, чије се усвајање очекује у другој половини године.

Такође, представници Савеза глувих и наглувих непосредно су учествовали у изради текста овог Закона, и учешће представника удружења особа са инвалидитетом у раду радних група је нешто што Министарство рада, запошљавања и социјалне политике подржава увек када доноси пропис којим се штите права и унапређује положај особа са инвалидитетом.

Захваљујемо медијима који су нам скренули пажњу да је наше обавештење недоречено, тако да смо одмах у току дана Савезу глувих и наглувих Србије, Националној организацији особа с инвалидитетом Србије и Асоцијацији тумача српског знаковног језика послали нови допис у којем је назначена и електронска адреса, на коју могу пријавити своје учешће у јавној расправи.

10. јун 2013.

Oбележена 145. годишњица смрти Кнеза Михаила

Државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Негован Станковић предводио је државну церемонију посвећену обележавању 145. годишњице смрти кнеза Михаила 10. јуна 2013. године са почетком у 11.00 часова у Саборној цркви у Београду крај владаревог саркофага. Пре почетка државне церемоније одржан је верски обред који је служио изасланик његове светости господин Атанасије. Организатор комеморативне свечаности је Влада Републике Србије – Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 Oбележена 145. годишњица смрти Кнеза Михаила

Крај саркофага прослављеног владара положени су ловорови венци и одате државне и војне почасти. Венце су такође положили и висока делегација Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије, као и представници невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 Oбележена 145. годишњица смрти Кнеза Михаила

Кнез Михаило Обреновић (владао Србијом од 1839. до 1842. и од 1860. до 1868. године) био је један од најзначајнијих нововековних српских владара.

Владавину кнеза Михаила обележило је даље јачање аутономије Београдског пашалука у оквиру Османског царства, као и успостављање читавог низа значајних институција културе, просвете и науке. Био је велики заговорник стварања савеза хришћанских држава Балкана а у циљу њиховог коначног и потпуног ослобођења од отоманске власти. Трагично је настрадао у атентату у Топчидеру 10. јуна (29. маја) 1868. године.

7. јун 2013.

НОВИ ТИМ ЗА СПАС ПРЕДУЗЕЋА ''ШУМАДИЈА''

Државни секретари Зоран Мартиновић и Стана Божовић обишли су предузеће за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом ''Шумадија'' у Крагујевцу и том приликом запослене упознали са представницима Скупштине тог предузећа које је именовала Влада Републике Србије. За представнике су изабрани: Велибор Стевановић, дипломирани хемичар из Крагујевца, Славица Радисавчевић, дипломирани економиста из Крагујевца и Бранимир Солдатовић, дипломирани машински инжењер из Крагујевца.

Предузеће ''Шумадија'' бави се услугама хладног цинковања и пластифицирања, производњом елемената за опремање паркова, металних конструкција, грађевинске лимарије. Предузеће испуњава законом прописане услове за обављање делатности професионалне рехабилитације и запошљавање особа са инвалидитетом и то : има 50% запослених особа са инвалидитетом на неодређено време у односу на укупан број запослених, има формирану стручну службу за радно оспособљавање и запошљавање особа са инвалидитетом и предузећу је издато одобрење за спровођење обуке за послове заваривач и галванизер. Вршилац дужности директора предузећа је Милан Миладиновић. Представници Синдиката су Милка Миловановић ( СИПОС ) и Зоран Михајловић. Тренутно у предузећу има осамдесетпет запослених од тога четрдесетдевет особа је са инвалидитетом.

Државни секретари, представници Скупштине, директор, запослени и предтавници Синдиката имали су састанак на коме су разговарали о начинима превазилажења проблема у предузећу ''Шумадија''. Државни секретар Зоран Мартиновић подсетио је запослене на њихове законске обавезе и пренео уверавање да ће држава Србија учунити све да помогне у превазилажењу проблема са којима се суочавају особе са инвалидитетом.

Видео галерија

Не насиљу над старијима, не насиљу у породици!  - ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО ГАЛЕРИЈУ

Фото галерија

Komemoracija Grdelica 3

Заборави ако можеш...Путнички воз 393...НАТО агресија

ЛИНКОВИ И ОБАВЕШТЕЊА

 

Пријави корупцију