Архива - јануар - март 2013.

29. март 2013.

11. седница савета за безбедност и здравље на раду

Министарство рада, запошљавања и социјалне политике Владе Републике Србије организовало је данас 11. седницу Савета за безбедност и здравље на раду, на којој су представљени извештаји о раду Инспектората за рад и Управе за безбедност и здравље на раду.

У Извештају Инспектората за рад наводи се да се у прошлој години у Србији највећи број поведа на раду са смртним исходом догодио у области грађевинарства и индустрије, при чему су страдали углавном мушкарци, средњих година, у несрећама које су се догодиле у првој смени, најчешће петком.

Приближно 84 осто повређених на раду у прошлој години завршило је трећи или четврти степен стручне спреме, а најчешћи узроци повреда су пад са висине (у 37 одсто случајева), струјни удари (23 одсто) и повреде задобијене покретним деловима машина (12 одсто).

Анализа је показала и да је 80 одсто смртно страдалих на послу у прошлој години имало радни однос на одређено или неодређено време, док је 20 одсто страдалих радило на "црно".

Упоредна анализа показала је да је прошле године, у односу на 2011, превентивним радом инспекције укупан број смртних повреда на раду смањен за приближно 7 одсто.

Инспекторат за рад обавио је у прошлој години 16.682 инспекцијска надзора, којима је било обухваћено 315.212 запослених. Донето је 4.995 решења о отклањању недостатака, 419 решења о забрани рада због угрожавања безбедности, поднето 1.034 захтева за покретање прекршајног поступка и 42 кривичне пријаве.

На седници Савета донети су следећи закључци:

1. Што хитније приступити изменама и допунама Закона о раду, а посебно у делу регистрације Уговора о раду (регистрацију уговора вршити код Инспекције рада или на нивоу локалне самоуправе), дати већу надлежност инспекцији рада, кроз иницирање доношења Закона о инспекцији рада или Закона о инспекцијама;

2. Разрађивати могућа решења и моделе за доношење Закона о осигурању од повреда на раду;

3. Појачати деловање у индустрији грађевинарства по питањима безбедности и здравља на раду, а нарочито у примени Гранског Колективног уговора за грађевинарство, који има проширено дејство;

4. Пронаћи начине и дати иницијативу да се дају одређене олакшице послодавцима по питањима примене мера безбедности и здравља на раду;

5. Установити, што пре, јединствени регистар-евиденцију повреда на раду у Републици Србији, ради бољег праћења стања у области безбедности и здравља на раду и на следећој седници Савета презентовати софтвер јединственог регистра повреда на раду;

6. Одржати радионицу у организацији факултета инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу са темом: Метод решавања проблема и ефикасност методе у области безбедности и здравља на раду;

7. Организовати кампање које се односе на подизање свести у примени мера безбедности и здравља на раду код малих и средњих послодаваца. 

29. март 2013.

1. априла исплата помоћи најугроженијим пензионерима

Исплата треће рате једнократне помоћи за пензионере чија су месечна примања мања од 15.000 динара почеће у понедељак 1. априла 2013. године.

Право на  једнократну помоћ од 4.000 динара остварило је 475.731 пензионера и они ће моћи да је подигну на шалтерима Пошта или ће им бити донета на кућне адресе. Исти износ добиће и корисници сразмерних пензија, оних који су право на пензију осим у Србији стекли и ван њених граница, али им збир месечних примања не прелази 15.000 динара.

За исплату треће рате једнократне помоћи за најсиромашније пензионере Србије издвојено је око 2 милијарде динара. „Тиме се још једном потврђује континуитет доследне политике ПУПС-а у борби за социјалну правду и помоћ најугроженијима у Србији, коју не водимо речима већ конкретним мерама рекао је Јован Кркобабић потпредседник Владе Србије и министар рада, запошљавања и социјалне политике.

 

22. март 2013.

Разрешешен дужности директор Геронтолошког центра у Књажевцу

Решењем Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Републике Србије, због пропуста у раду и непоступања по упутству Министарства после инцидента у стационару Геронтолошког центра у Књажевцу када је корисница ове установе О.Ц. стара 83 године задобила тешке телесне повреде, дужности је разрешен директор Геронтолошког центра Књажевац, Предраг Ранђеловић. За вршиоца дужности директора Геронтолошког центра у Књажевцу именован је Саша Игњатовић.

22. март 2013.

Градилиште моста Земун-Борча – пример високих безбедносних стандарда

Државна секретарка Министарства рада, запошљавања и социјалне политике мр Стана Божовић и директорка Управе за безбедност и здравље на раду, Вера Божић-Трефалт, обишле су градилиште моста Земун-Борча са пратећим припадајућим саобраћајницама.

Циљ обиласка овог градилишта било је сагледавање примене мера безбедности и здравља на раду имајући у виду обављање сложених и комплексних послова на овом пројекту, као једног од примера добре праксе у области безбедности и здравља на раду у Републици Србији. Радови на мосту се не заустављају ни по лошим временским приликама, па је Владина Управа за безбедност и здравље на раду данас по снегу и ветру обишла градилиште и уверила се да се поштују безбедносни стандарди.

 Градилиште моста Земун-Борча

"Радови трају већ 18 месеци и за то време догодиле су се једна тежа и три лакше повреде. Таква сатистика доказ је високих безбедносних стандарда", рекла је државна секретарка Стана Божовић. Она је подсетила да на изградњи моста Земун-Борча ради око 500 радника, а међу њима 280 из Кине.

Током обиласка градилишта, представници извођача радова ЦРБЦ – China road & Bridge Corporation Serbia - изнели су основне податке и техничко-технолошке карактеристике пројекта, као и план мера безбедности и здравља на раду, елаборат о уређењу градилишта и представили систем безбедности и здравља на раду у целини.

Менаџер пројекта, представник кинеске фирме ЦРБС Канг Ћи Феј је изјавио да се радови на мосту обављају према највишим безбедносним стандардима, а поштују се прописи и регулатива Кине и Србије. "Битни су нам заштита радника и заштита животне средине. Нама је ово први посао у Европи и стало нам је да се све лепо одвија и заврши", истакао је Феј.

Радови на изградњи моста Земун-Борча у Београду теку према плановима и предвиђеним роковима и да би посао требало да буде готов до октобра 2014. године.

21. март 2013.

Кркобабић: нови Закон о раду до краја године

„Измене и допуне Закона о раду неће бити скоро готове и биће велики успех да се крајем ове године дефинисан предлог нађе пред посланицима Скупштине“, истакао је министар рада запошљавања и социјалне политике Јован Кркобабић учествујући на округлом столу у организацији Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) под називом „Шта добијамо изменама Закона о раду“.

Кркобабић је објаснио да није циљ усвајање било каквих правних импровизација, већ јасног документа који се ускоро неће мењати, већ да буде примењив и одржив. Истовремено, треба водити рачуна да се усагласе сложени интереси четири интересне сфере: државе, синдиката, послодаваца, ЕУ и међународне заједнице. Евидентно је да постоји и политичка воља да се проблем реши.

Реч је о изузетно сложеној материји јер сваки закон носи субјективитет онога ко га прави и чије интересе треба да брани, али уз нешто уступака могуће је постићи резултат прихватљив за све четири поменуте групе.

„Морамо у првом реду да водимо рачуна да се закон доноси у интересу радничке класе и њихових права, јер она мора да ради“, нагласио је Кркобабић, „али без гледања преко рамена и хаоса који траје у привреди већ 20 година, јер у супротном неће бити резултата“. Такође треба дати шансу за око 750.000 незапослених колико их има званично, реално чак двоструко више.

„Нисам сигуран да ћемо добити идеалан закон, али заложићу се да у постојећу радну групу буду укључени независни стручњаци и експерти без обзира на страначку припадност“, рекао је Кркобабић најавивши да ће од сарадника и радне групе тражити да пажљиво размотре све предлоге са скупа.

Председник СССС, Љубисав Орбовић, упозорио је да су непожељне радикалне измене које преферишу интересе домаћих и иностраних послодаваца и инвеститора посебно у делу захтева за смањивањем права радника. „Међутим, ни након бројних расправа полемика и столова још увек „у рукама“ немамо никакав званичан предлог измена. Кључна питања су још отворена, а међу њима је отпремнина која би се требала исплатити само за период код последњег послодавца, иако је у ранијем периоду било злоупотреба узимања две исплате и то углавном у државном сектору“, рекао је Орбовић. По његовом мишљењу продужавање рада на одређено време чак до три године биће погибељно посебно за младе људе, који неће имати никакве сигурности. Треба разјаснити и предлог рада у пару, две особе по четири сата, казао је Орбовић.

- Сасвим је рационално размишљање да послодавац треба да исплати отпремнину раднику сходно томе колико је дуго запослени радио у његовом предузећу. Међутим, сасвим друга ствар је колике отпремнине треба да буду када радник одлази у пензију. Када је реч о раду на одређено сасвим је јасно да су ту на штети млади људи који раде у таквим условима. Они у потпуности зависе од воље послодавца и не уживају никакву заштиту - истакао је Орбовић.

Државни секретар у Министарству рада Зоран Мартиновић изјавио је да је дошло време за реформу законодавства и да је набоље да се то уради сада, када постоји „позитивна енергија“ социјалних партнера. Он је казао да је потребно изменити делове који су непрецизни и усагласити закон за европским законодавством. „Сматрамо да измене и допуне могу утицати на стварање боље инвестиционе климе и повећање запошљавања“ - рекао је он. Како је додао Мартиновић, одредба да се отпремнине исплаћују само за године стажа код последњег послодавца, отклонила би бојазан послодаваца који би тада више запошљавали.

Професор Правног факултета у Београду, Зоран Ивошевић, предлаже да се дефиниција радника прошири и на оне који раде, а нису у радном односу. „Ако неко ради на даљину, у кући или повремено мора да добије могућност социјалног договарања и синдикалног учлањивања“, предлаже Ивошевић.

Председник Удружења послодаваца Србије Небојша Атанацковић залаже се за строже санкције према „послонедавцима“ који отпуштају, не исплаћују редовно плате ни доприносе, али купују скупе јахте, док је професор Божа Драшковић оштро осудио концепт по којем се смањивањем радничких права смањује криза и повећавају нове инвестиције.

Михаел Ерке, директор Фондације Фридрих Еберт у Србији, истакао је да је флексибилност радних односа предуслов за побољшање конкурентности.

- Пракса је показала да је конкурентност у привреди много већа у земљама Скандинавије па и у Немачкој, где је заштита радних права већа него у Сједињеним Америчким Државама и Великој Британији. Такође, када је у Немачкој опао извоз, показало се да је увођење флексибилнијег радног времена далеко исплативије и јефтиније него отпуштање запослених - истакао је Ерке.

Његош Потежица, потпредседник СССС-а, истакао је да је циљ новог закона да се обезбеде бољи услови рада, уз већи профит послодаваца и средства за државу. Посебно, истакао је Потежица, треба заштитити труднице, породиље и мајке са децом са посебним потребама.

18. март 2013.

Кркобабић са амбасадором Норвешке

Потпредседник Владе Србије и министар рада, запошљавања и социјалне политике, др Јован Кркобабић разговарао је данас с амбасадором Норвешке у Србији, његовом екселенцијом Нилсом Рагнаром Камсвагом. У разговору је посебна пажња посвећена искуствима досадашње сарадње и могућим пројектима будуће сарадње.

Потпредседник Владе Србије нагласио је да је Министарство које води, на свеобухватан начин почело да решава читав низ практичних питања као и неопходних законских мера које су у фази доношења: од Закона о социјалном предузетништву до Закона о запошљавању инвалида, којима се отвара додатни простор за запошљавање оних категорија грађана којима је то право на разне начине било ускраћивано. Тим и уопште питањима социјалне правде и  сигурности ово Министарство и ја лично придајемо изузетну важност и сматрамо их једним од приоритета – рекао је Кркобабић.

 Кркобабић са амбасадором Норвешке

- Норвешка је посебно помогла и помаже Србију у њеној деликатној економској ситуацији. Чини то не само искуством, добронамерним саветима и сугестијама већ и непосредном материјалном подршком у реализацији бројних пројеката. Њихови резултати су видљиви. И то је најмање што можемо да учинимо, не само из обавезе према нашим норвешким пријатељима, већ и према онима којима је та помоћ најпотребнија - грађанима Србије. Искрено се надам да ћемо ту сарадњу наставити и у наредном периду на обострано задовољство - закључио је Кркобабић.

- У решавању бројних проблема социјалне политике, од изузетне важности је  наша међусобна размена непосредних искустава. На тај начин доћи ћемо и до оптималних решења – рекао је Нилс Рагнар Камсваг. Норвешки амбасадор изразио је спемност за наставком сарадње у секторима социјалног рада и запошљавања као и другим пројектима који ће допринети снажењу Србије.

18. март 2013.

Стана Божовић учествује у раду округлог стола Женске парламентарне мреже

Женска парламентарна мрежа Народне скупштине Републике Србије организује округли сто на тему „Положај жена у Србији“, у уторак, 19. марта 2013. године. Скуп се одржава у Дому Народне скупштине, Трг Николе Пашића 13 (мала сала), са почетком у 9 часова.

На округлом столу ће о борби против насиља над женама и породичног насиља говорити државна секретарка Министарства рада, запошљавања и социјалне политике мр Стана Божовић. Борба против насиља над женама један је од стратешких циљева и приоритета рада Министарства у наредном периоду. Република Србија је усвојила Националну стратегију за спречавање и сузбијање насиља над женама у породици и у партнерским односима 2011. године, а у току је и припрема акционог плана за имплементацију ове стратегије.

Државна секретарка Стана Божовић истиче да је Министарство спремно да предузме све неопходне кораке у борби против насиља над женама и позива све државне актере да се укључе у активности које ће бити спроведене у будућности.

„Женска парламентарна мрежа представља значајан корак у удруживању жена у Народној скупштини и важног партнера Управе за родну равноправност и нашег Министарства. Важно је да је у највишем представничком телу Републике Србије препознато питање родне равноправности, као и да се активно ради на повезивању парламентарки и њиховој сарадњи са осталим гранама власти и међународним актерима.“, наглашава мр Стана Божовић.

На округлом столу ће говорити народне посланице, представнице парламентарних одбора, представнице извршне власти, као и међународних организација.

15. март 2013.

250.000 евра од Норвешке за безбеднији рад у Србији

Десет предузећа која се баве производњом текстила, предива, коже и обуће добило је укупно 250.000 евра као донацију Норвешке за побољшање безбедности и заштите здравља на раду. Донације су део пројекта побољшања безбедности и здравља на раду који је финансирала Норвешка са 740.000 евра.

 Oд Норвешке за безбеднији рад у Србији

Потпредседник Владе и министар рада, запошљавања и социјалне политике, др Јован Кркобабић, истакао је да је Србија некада биле једна од водећих земаља у Европи у свету по стандардима заштите на раду. Имала је два института, у Новом Саду и Нишу, и била је узор земљама у региону. „Данас имамо велике проблеме. Србија има огроман број инвалида рада и пензионера због инвалидитета", указао је Кркобабић. Према његовим речима разлози за то су застареле технологије и техника која се користи у процесу производње. "Спречавањем инвалидитета на раду и угрожавања човека у радном процесу успорава се процес пензионисања, а на тај начин доприноси се да се новац улаже у друге области, развој привреде и тиме развоју земље и новом запошљавању", рекао је Кркобабић.

Амбасадор Норвешке у Србији, његова екселенција Нилс Рагнар Камсваг, рекао је да норвешка искуства говоре да команије са високим стандардима безбедности и заштите на раду привлаче најбољу радну снагу и имају добре пословне резултате. Камсваг је рекао да ће Норвешка наставити да подржава и помаже Србији.

Државна секретарка, Стана Божовић, нагласила је да је сврха пројекта развој институционалних капацитета како би се у одабраним гранама индустрије побољшали безбедност и здравље и услови на раду, као и едукација у овој области у циљу унапређења знања и вештина.

 Oд Норвешке за безбеднији рад у Србији Oд Норвешке за безбеднији рад у Србији  Oд Норвешке за безбеднији рад у Србији

У првој фази пројекта израђена је Студија о изводљивости са смерницама за формирање Центра за едукацију у области безбедности и здравља на раду, одржано је шест дводневних радионица за 120 лица за безбедност и здравље на раду и три једнодневне радионице за 60 представника репрезентативних удружења запослених и послодаваца. Одржане су две радионице за 26 стручњака за безбедност и здравље на раду на тему процене ризика у складу са најчешће коришћеном методом за процену ризика. Израђена су Упутства за обуке из области безбедности и здравља на раду о примени европских и националних политика и стандарда безбедности и здравља на раду у за обуку тренера за процену ризика, као и компаративна анализа о процени ризика на подручју Западног Балкана.

У другој фази пројекта додељено је 10 грантова, у укупном износу од 250.000 евра, за побољшање конкретних услова на раду у складу са поступцима и критеријумима за одабир предузећа и јавним конкурсом.

 Oд Норвешке за безбеднији рад у Србији

Донације у оквиру побољшања безбедности и заштите здравља на раду добила су предузећа:

 1. ППП „Богутово“ доо, Ариље
 2. Обућа „Павле“, Бела Паланка
 3. „Patex design“ doo, Бабушница
 4. „Maxx line fashion“ doo, Књажевац
 5. „Укус“ доо, Ковачица
 6. „Jasimpex“ doo, Суботица
 7. „MS“ doo, Бајина Башта
 8. „Ђорђо С“ доо, Владимирци
 9. „Митекс“ доо, Ариље
 10. „Денис“ доо, Нови Пазар

До краја пројекта биће одржано 10 дводневних радионица за запослене, представнике запослених и послодаваца, укључујући менаџмент и лица за безбедност и здравље на раду из привредних субјеката из делатности производње текстила, предива, коже и обуће, кроз теоретску и практичну примену прописа из области безбедности и здравља на раду и 10 једнодневних радионица на тему стандарда OHSAS 18001.

14. март 2013.

Саопштење о догађају у Геронтолошком центру Књажевац

У ноћи између 11. и 12. 03. 2013. године, око 02,00 сати у стационару Геронтолошког центра Књажевац дошло је до инцидентне ситуације, током које је корисница ове установе О.Ц. стара 83 године, затечена на поду тоалета са повредама главе и лица. Исту је, по позиву са болничке сигнализације, пронашла дежурна медицинска сестра. Од стране присутних здравствених радника одмах јој је указана медицинска помоћ у смислу заустављања крвављења, након чега је одвезена у хитну службу, па у Здравствени центар Књажевац. Након прегледа и потребне здравствене интервенције, именована је пребачена у Клинички центар у Нишу.

О инцидентном догађају инспектори социјалне заштите су сазнали када је вест објављена у медијима. Одмах по сазнању два инспектора су упућена у Геронтолошки центар у Књажевцу, како би се извршио ванредни инспекцијски надзор.

Директор установе Предраг Ранђеловић, о овој информацији није обавестио Министарство рада, запошљавања и социјалне политике у складу са писаним упутством овог Министарства, које је поново послато свим установама 12.07.2011. године, а по коме је обавезан да одмах и без одлагања, а најкасније у року од 24 сата обавести Министарство о инцидентној ситуацији, и да испита околности у којима се инцидент десио, као и евентуалне одговорности запослених.

Директор је о догађају обавестио начелника Одељења за инспекцијски надзор 14.03.2013. године у 8,50h, а путем факса у 09,49h.

У добијеном обавештењу наводи да је 13.03.2013. године у поподневним сатима добио информацију да се код О.Ц. ради о тешким повредама насталим под сумњивим околностима.

Након реализације ванредног инспекцијског надзора инспектори социјалне заштите ће, у складу са утврђеним околностима, предузети мере из своје надлежности против свих оних за које се утврди да су учинили пропусте у свом раду или покушали да заташкају информацију о догађају.

8. март 2013.

Национална конференција „Жене на руководећим функцијама у државним структурама Републике Србије“

Поводом Међународног дана жена, 8. марта, Управа за родну равноправност, Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, организовала је конференцију Жене на руководећим функцијама у државним структурама Републике Србије.

 Национална конференција Жене на руководећим функцијама у државним структурама Републике Србије  Национална конференција Жене на руководећим функцијама у државним структурама Републике Србије

Конференцију су отворили др Зорана Михајловић, министарка енергетике, развоја и заштите животне средине, Торгнy Свенунгсон, шеф развојне сарадње Шведске у Србији и мр Стана Божовић, државна секретарка у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике.

На конференцији су такође учествовале министарке Владе Републике Србије, проф. др Славица Ђукић-Дејановић, министарка здравља и др Алиса Марић, министарка омладине и спорта, државна секретарка Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Бранкица Јанковић, освајачица златне медаље на Олимпијским играма Милица Мандић, као и друге потпредседнице политичких партија у Србији, представнице међународних организација, државних институција и невладиних организација које се баве заштитом и унапређивањем родне равноправности.

 Национална конференција Жене на руководећим функцијама у државним структурама Републике Србије

Након парламентарних избора спроведених у мају 2012. године, Србија се сврстала међу земље са релативно високим процентом жена у парламенту. Да се у Србији направио помак у родној равноправности говоре чињенице:

 • да од 250 народних посланика и посланица, 82 су жене (32,8%),
 • да у овом сазиву Владе РС, од 18 министарстава, четири воде министарке,
 • да од пет потпредседника и потпредседница Народне скупштине, две су жене,
 • да је генерална секретарка Народне скупштине такође жена,
 • да у Народној скупштини, постоји 20 одбора за различите области, а заступљеност жена у њима износи 37,3%,
 • да од 64 помоћника и помоћница министара и министарки, се налази 31 помоћница.

Подаци показују да је Закон о избору народних посланика направио значајан помак јер је дошло до повећања броја посланица.

Европска унија је такође усвојила низ докумената којима је дефинисана потреба да се начело родне равноправности интегрише у сва подручја и активности политике. Најважнији стратешки документ ЕУ јесте Стратегија Европске Уније за равноправност између жена и мушкараца од 2010. до 2015. године.

На конференцији је такође било речи о раду на унапређењу здравља жена, женама у спорту, усклађивању пословног и приватног живота и борби против насиља.

“Побољшање економског положаја жена, остваривање родне равноправности и уклањање родних стереотипа у медијима циљеви су које је поставила Управа за родну равноправност, у сарадњи са Амбасадом Краљевине Шведске и Амбасадом Норвешке. Постигнут је одређени степен напретка у овим областима, али Србија има још задатака, како би пропорцијално подржала мање заступљени пол на позицијама одлучивања у Влади. Како би се у Србији направио помак у извршним органима Владе Републике Србије, треба смањити вишеструку дискриминацију жена у политици на позицијама одлучивања у државној управи. Такође би требало да се измени законодавство у погледу заступљености жена у политичким партијама, НВО, синдикатима, удружењима послодаваца, као и да одређен проценат жена буде на руководећим положајима у судској власти.”, нагласила је Стана Божовић, државна секретарка у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике.

Погледајте Фото галерију

7. март 2013.

Стана Божовић: Укључити жене у политику одлучивања

У Медија центру је поводом 8 марта Амбасада Аустралије у сарадњи са UNWomen организовала конференцију под називом:  Подизање свести о насиљу над женама. На конференцији су говориле амбасадорка Аустралије њена екселенција др Хелена Студерт, државна секретарка Министарства рада, запошљавања и социјалне политике мр Стана Божовић,  директорка UN WOMEN програма  Асја Варбанова и директор Б92 Веран Матић.

Само у овој години 16 жена је страдало као жртве насилника, а подаци говоре и да нема сегмента у друштву где жене нису дискриминисане, упозорила је државна секретарка Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Стана Божовић наводећи да је неопходно да се што више дама укључи у политику одлучивања.

 Стана Божовић: Укључити жене у политику одлучивања  Стана Божовић: Укључити жене у политику одлучивања

На конференцији поводом међународног Дана жена „Подизање свести о насиљу над женама“, државна секретарка Стана Божовић је нагласила да жене најчешће трпе психолошко, физичко, економско и сексуално насиље и то у партнерским односима чиме се нарушавају њихов интегритет и здравље. "Влада Србије је жељна, вољна и све ради у том правцу да се побољша положај жена када је у питању насиље, партнерски однос и када је у питању учешће жена у друштву", рекла је Божовић. Она је истакла да сви резултати који су рађени у протекле три године указују да нема сегмента у друштву где жене нису дискриминисане и додала да је неопходно да се што више жена укључи у политичке организације како би се афирмисале и биле у систему одлучивања. 

Србија је приступањем COMMIT кампањи Уједињених нација још једном показала политичку вољу да се супротстави насиљу над женама. Државна секретарка је такође указала на значај заједничке борбе и државних институција, невладиних организација, академских организација и медија против насиља и подизања свести јавности о овом проблему.

7. март 2013.

Кркобабић са амбасадором Туниса

Потпредседник Владе Србије и министар рада, запошљавања и социјалне политике, др Јован Кркобабић, примио је данас амбасадора Републике Тунис, његову екселенцију Маџида Хамлауиа.

 Кркобабић са амбасадором Туниса

Подсетивши на традиционалне пријатељске везе два народа, потпредседник Кркобабић се захвалио на поштеном и принципијелном ставу Туниса да не призна једнострано проглашење независности Косова и Метохије, уз искрено уверење да ће тај став и у будуће зафржати.

Током отвореног разговора обострано је констатовано да добри политички односи пружају вишеструку могућност бољих економских односа, јер ниво трговинске размене Србије и Туниса даје довољно простора за њихово проширење. Амбасадор Хамлауи изразио је спремност Туниса да се та сарадња унапреди и достигне степен добрих политичких односа.

 Кркобабић са амбасадором Туниса

6. март 2013.

Регионални стамбени пројекат збрињавања избеглица

Потпредседник Владе Србије и министар рада, запошљавања и социјалне политике др Јован Кробабић разговарао је данас с представницима Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске и Србије уочи предстојеће информативне кампање Регионалног стамбеног пројекта у решавању стамбених питања најугроженијих избеглица. Програмом је предвиђено стамбено збрињавање 27.000 породица у региону, од чега 16.700 породица из Србије. Стамбени пројекат четири земље део је процеса регионалне сарадње на решавању преосталих отворених питања од значаја за популацију избеглица из периода 1991.-1995. године. Средства за ту намену обезбедиће се из међународних донација и учешћа самих земаља региона.

 Регионални стамбени пројекат збрињавања избеглица

- Прикупљена средства треба што ефикасније искористити, без непотребних бирократских процедура, како би се хиљаде породица, ма одакле оне долазиле, после толико година  вратиле нормалном животу - рекао је потпредседник Владе Србије др Јован Кробабић, нагласивши да тај будући кров над главом неће много значити ако се им не обезбеди живот који га чини потпуним: од  запослења до безбедности, обичаја, језика и свих других традиционалних вредности које једно друштво чине хуманим и социјалнпо праведним.

Марио Ненадић, помоћник министра за људска права и избеглице Босне и Херцеговине истакао је да овај Регионални програм пружа могућност решавања стамбених потреба и кроз повратак у земље порекла, тако да већ постоји 1.000 захтева из Србије за повратак на просторе БИХ, док је Станко Јанић, помоћник министра регионалног развоја и фондова Европске уније Републике Хрватске, уочио да су стварне потребе избеглих далеко изнад стредстава које ће се прикупити у Донаторском фонду, али да се они могу упоредо решавати националним програмима.

Будимирка Ђукановић, саветница министра рада и социјалног старања Републике Црне Горе апострофирала је добру регионалну сарадњу све четири државе што је један од начина да се што ефикаснмије помогне избеглицама. Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије такође је изразио задовољство сарадњом четири државе у оквиру овог Регионалног стамбеног пројекта.

 Регионални стамбени пројекат збрињавања избеглица

27. фебруар 2013.

РС подржала приступање кампањи COMMIT UN

Министар рада, запошљавања и социјалне политике, др Јован Кркобабић и државна секретарка Министарства рада, запошљавања и социјалне политике мр Стана Божовић, подржали су приступање Републике Србије кампањи  COMMIT Уједињених нација.

Кампања Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women) – COMMIT – позива Владе широм света да јавно изразе своју посвећеност заустављању насиља над женама. У оквиру ове кампање, државе се позивају да најаве иницијативе које се спроводе или које ће се спроводити у будућности.

 РС подржала приступање кампањи COMMIT UN РС подржала приступање кампањи COMMIT UN

Република Србија се, улажући напоре у борби против насиља над женама, обавезује да ће до краја 2013-те године, ратификовати Конвенцију Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици (CAHVIO). Министарство рада, запошљавања и социјалне политике се даље обавезује да ће у складу са већ усвојеном Стратегијом за спречавање и сузбијање насиља над женамa у породици и у партнерским односима (2011-2016), приступити спровођењу Посебног протокола против злостављања жена и насиља у породици, који за циљ има регулисање рада институција у овој области, а које су под надлежношћу Министарства рада, запошљавања и социјалне политике.“ - текст је изјаве Републике Србије.

Све изјаве које су потписане од стране државe биће објављене на специјалном догађају који ће се одржати 5. марта 2013. године у Њујорку, у оквиру  57. Заседања Комисије за статус жена на који ће бити позвани стални представници при Уједињеним нацијама у Њујорку оних држава које су потписале изјаве, а међу којима је сада и Република Србија.

Министарство рада, запошљавања и социјалне политике посебно ће бити посвећено сузбијању насиља над женама и насиља у породици.

20. фебруар 2013.

Светски Дан социјалне правде

Социјална правда и правда међу људима и народима појмовно означава један исконски процес у оквиру кога се води непрекидна борба за успостављање праведнијих односа међу народима и људима. Један дан у том процесу који непрекидно траје не значи скоро ништа или тренутно подсећа да та борба врло споро даје позитивне резултате.

Зато министар и Министарство којим он руководи, опредељено је за трајно побољшавање, правећи мале кораке али видљиве за појединца и одређене друштвене групе.

Колико је потребно водити рачуна о социјалној правди у Србији указују подаци да 2 милиона грађана живи тешко, око 30.000 се храни у Народним кухињама, готово 90.000 породица прима социјалну помоћ, чак 650.000 радника нередовно прима зараде, око 700.000 је незапослено , док je око 400.000 радника, од почетка економске кризе, остало без посла.

И поред тешке економске ситуације обезбедили смо, без остатка, редовну исплату социјалних принадлежности за стотине хиљада наших грађана. У циљу што боље помоћи угроженим групама становништва припремљени су Закон о социјалном предузетништву и запошљавању у социјалним предузећима, Закон о употреби знаковног језика, предлог Уредбе о наменским трансферима као и систем лиценцирања који ће увести ред и дати сигурност грађанима у систем социјалне заштите.

Будући да се социјална правда огледа и кроз дијалог морамо показати далеко више солидарности као појединци, док је дугорочни циљ у борби против сиромаштва јачање економије и економски опоравак земље.

20. фебруар 2013.

Састанак Кркобабића и амбасадора СР Немачке

 Састанак Кркобабића и амбасадора СР Немачке

Потпредседник Владе Србије и министар рада, запошљавања и социјалне политике, др Јован Кркобабић примио је амбасадора СР Немачке у Србији, његову екселенцију Хајнца Вилхелма.

Немачки амасадор истакао је историју добрих политичких и привредних односа две земље као и посебно присно присну сарадњу са Министарством рада, запошљавања и социјалне политике у реализацији бројних споразума. Томе у прилог говори и чињеница да је једина земља с којом је Немачка потписала споразум о посредовању и привременом запошљавању радника у Немачкој управо Србија.

Србија је врло посвећена развоју те сарадње јер дуги низ година, не само вољом да помогне, већ и непосредном, материјалном подршком Немачка то несебично чини. Србија, не само зато, остаје сигуран и поуздан партнер Немачке – рекао је потпредседник Владе Србије, изразивши уверење да је то од обостраног интереса.

Током отвореног разговора амбасадор Хајнц Вилхелм истакао је да Немачка жели да Србија буде што пре у Европској унији а потпредседник Кркобабић да Србија на том путу очекује помоћ стожера те заједнице – Немачке.

14. фебруар 2013.

Кркобабић са Кацином

 Кркобабић са Кацином

Потпредседник Владе Србије и министар рада, запошљавања и социјалне политике Јован Кркобабић разговарао је сa известиоцем Европског парламента за Србију господином Јелком Кацином.

Током разговора констатован је уочљив напредак Србије у процесу евроинтеграција, као и да резултати који су постигнути, доводе Србију на корак од датума за почетак преговора о чланству у ЕУ. Тиме би се завршила једна од етапа на путу Србије ка ЕУ.

Изражено је обострано задовољство напретком у остваривању бољег социјалног положаја и заштите деце у Србији. Такође уочљиво је и побољшање положаја Рома, пре свега захваљујући предузетим мерама у циљу повећања инклузије те популације и пружању додатног импулса за њихово запошљавање.

Ти и будући кораци у реализацији бројних пројеката социјалне политике грађани ће препознати као додатну вредност не само добијања датума за почетак преговора већ опредељања Србије за пут ка Европској Унији – закључили су Кркобабић и Кацин.

12. фебруар 2013.

Кркобабић са Дежером и Селеном

 Кркобабић са Дежером и Селеном

Потпредседник Владе Србије и министар рада, запошљавања и социјалне политике, др Јован Кркобабић, разговарао је са Венсаном Дежером, шефом делегације ЕУ у Србији и Стефаном Селеном, замеником директора Развојне банке Савета Европе, која је администратор Међународног Донаторског фонда. Из тих средстава, у наредних пет година, биће решавани стамбени проблеми 45.000 избеглица у Србији.

Разговор је био посвећен динамици реализације Регионалног програма за стамбено збрињавање најугроженијих избеглица на Западном Балкану као и непосредним припремама првог, пилот пројекта у Србији из тих, донаторских средстава.

Србија ће испоштовати све своје обавезе из овог пројекта, који мора да се заврши ефикасно, одговорно и уз апсолутну контролу трошења средстава – нагласио је Кркобабић.

7. фебруар 2013.

Отворена апотека у Дому за старе на Бежанијској коси

 Отворена апотека у Дому за старе на Бежанијској коси

У Дому Бежанијска коса, Геронтолошког центра Београд, данас је отворена апотека „Апотеке Београд“. Ово је прва и једина установа социјалне заштите у Србији која има апотеку у свом саставу. Радиће пет дана у недељи, од уторка до суботе, од 10:00 до 18:00 часова. Њено отварање је плод дугогодишње сарадње Геронтолошког центра Београд и „Апотеке Београд” и подршке корисника услуга.

Апотеку је свечано отворио Драгољуб Станојевић, представник корисника Дома Бежанијска коса. Свечаности су присуствовали и државна секретарка Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Бранкица Јанковић, директорка Апотеке „Београд“, Снежана Јовићевић, многобројни гости и корисници услуга Установе.

1. фебруар 2013.

ЈУРА – пример добре праксе

 ЈУРА – пример добре праксе

Директор Инспектората за рад, при Министарству рада, запошљавања и социјалне политике, Драгољуб Пеурача, заједно са амбасадором Републике Јужне Кореје, Ким Кван Кеуном и челницима Ниша и Нишавског округа, обишао је фабрике „Јура“ и „Шинвон“.

Циљ посете је указивање на важност аспекта здравља и безбедности на раду, јер како каже директор Инспектората рада, уколико радницима не могу да се пруже европске плате, треба макар да им се омогући да се поштују закони који владају у европским земљама. Према речима Пеураче, и за запослене и за послодавце је битно да се ради на унапређивању безбедности здравља на раду, јер ће се тако смањити број повреда и обољења, а са друге стране радник ће бити присутан на радном месту.

„Компанија треба да води рачуна о безбедности и здрављу запослених са два аспекта. Један аспект подразумева да компанија води рачуна да не дође до професионалних обољења, а с друге стране и компанији је у интересу да има раднике на радним местима који могу да дају свој пуни допринос како би остварила профит. Ја сам задивљен што су овде преко 70 одсто запослене жене, што су то млади људи у пуном репродуктивном добу, а чујем да има и трудница које, за разлику од неких средина, не добијају отказе када оду на трудничко боловање. Оно што могу да видим у компанији ЈУРА је да су производни процеси у сваком смислу испоштовали Закон о безбедности и здрављу на раду, изјавио је Драгољуб Пеурача приликом обиласка погона ЈУРЕ и Шинвона.

 ЈУРА – пример добре праксе

Директор „ЈУРА корпорације“, Јонгвуо Нам, задовољан је пословањем компаније коју води. „Извоз у 2012. години премашио је 100 милиона евра. Европска тржишта су у лошој ситуацији због светске економске кризе, али наши резултати су били прилично добри, а за то треба захвалити напорном раду наших запослених. Ове године планирамо запослење нових 200 радника у погону у Лесковцу“, каже Нам.

Амбасадор Републике Јужне Кореје, Ким Кван Кеун, најавио је долазак и других јужнокорејских компанија у Србију. „Дошао сам у Ниш како бисмо разговарали о томе како можемо проширити свој посао и инвестиције у том граду. Наша Влада је свесна доброг географског положаја и услова пословања у Србији, као и колико је добра ваша радна снага. Још је боље то што је власт у Нишу веома активна и што нуди заиста добре услове за инвеститоре.“

Погледајте Фото галерију

29. јануар 2013.

Унапређење система безбедности и здравља на раду

 Унапређење система безбедности и здравља на раду

Државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Владе Републике Србије мр Стана Божовић, директор Управе за безбедност и здравље на раду Вера Божић-Трефалт и висока делегација Међународне организације рада коју представљају Виши специјалиста за социјалну заштиту канцеларије МОР у Будимпешти Кеничи Хирозе, Хелмут Енес из Агенције за осигурање од повреда на раду Савезне републике Немачке и Јован Протић национални координатор МОР-а за Србију отпочели су преговоре на тему Остваривање права из повреда на раду у Србији – Отворена питања и опције.

Приоритет нове Владе и Министарства рада, запошљавања и социјалне политике је унапређење система безбедности и здравља на раду у Републици Србији ради смањења повреда на раду и професионалних болести, навела је државни секретар мр Стана Божовић.

 Унапређење система безбедности и здравља на раду

На преговорима је било речи о приоритетним активностима у наредном периоду за које МОР даје техничку помоћ, предлагањем најбољег решења за Србију с обзиром на њене специфичности, економску кризу и гледајући у будућност.

Отворена питања првенствено се односе на остваривање права запослених из повреда на раду, функционисање система осигурања у Србији и финансијске ефекте његовог спровођења. Решавање питања осигурања по основу повреда на раду и професионалних болести налази основ у Закону о безбедности и здрављу на раду и Стратегији безбедности и здравља на раду у Републици Србији. 

Посебно је било речи о наставку Програма достојанственог рада у Републици Србији за наредни четворогодишњи период у којем ће бити обухваћено и питање осигурања.

Учесници преговора постигли су сагласност за даљи наставак сарадње.

28. јануар 2013.

Корак ближе угроженима

 Корак ближе угроженима

Министарство рада, запошљавања и социјалне политике одржало је данас, 28. јануара 2013. године, у Геронтолошком центру Београд, на Бежанијској коси, први радни састанак са представницима 56 јединица локалне самоуправе.

Потпредседник Владе Србије и министар рада запошљавања и социјалне политике, др Јован Кркобабић и државна секретарка у области социјалне заштите, Бранкица Јанковић, обећали су значајнију подршку запосленима у социјалној заштити у даљем развоју сарадње, решавању проблема са којима се сусрећу на терену као и ефикаснију комуникацију и информисаност по питању редовног и финансирања пројеката у области заштите најугроженијих широм Србије. Кркобабић је нарочито инсистирао на финансијској дисциплини и развоју нових модела социјалне заштите као што је примена будућег Закон о социјалном предузетништву. Овакви скупови ће се убудуће одржавати на три месеца.

Потпредседник је обишао и Геронтолошки центар Београд и задржао се у разговору са корисницима.

 

28. јануар 2013.

Споразум о социјалној сигурности са Бугарском

Споразум између Републике Србије и Републике Бугарске о социјалној сигурности, који је потписан 19. септембра 2011. године у Београду, а објављен у ''Службеном гласнику РС – Међународни уговори'' бр. 11/11 од 27. децембра 2011. године, ступа на снагу 1. фебруара 2013. године.

27. јануар 2013.

Међународни дан сећања на жртве холокауста

Централна државна комеморативна церемонија поводом обележавања 27. јануара - Међународног дана сећања на жртве Холокауста одржана је на "Старом сајмишту" у Београду полагањем венаца и одавањем почасти жртвама холокауста.

 Међународни дан сећања на жртве холокауста

Председник Народне Скупштине Републике Србије, Небојша Стефановић, уз пуне војне и државне почасти положио је венац на спомен обележје и поручио је да овај дан мора да буде позив на памћење, јер су многи брутални злочини остали без казне, покајања и обележја.

Централној државној церемонији одавања почасти присуствовали су преживели Холокауста, потомци жртава, некадашњи заточеници логора смрти у Другом светском рату, представници Савеза јеврејских општина Србије, председник Националног савета Ромске Националне мањине, представници министарстава Владе Србије, града Београда и чланови дипломатског кора.

Међународни дан сећања на жртве холокауста установљен је 1. новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација. Опредељујући се за дан када је 1945. године ослобођен Аушвиц-Биркенау, најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи, Генерална скупштина УН руководила се потребом реафирмације људских права, превенције и кажњавања злочина геноцида, као и стално присутне опасности од расне, националне и верске мржње заснованих на предрасудама.

Други светски рат однео је, поред осталог, преко шест милиона недужних жртава – припадника јеврејског народа. Аушвиц, Треблинка, Маутхаузен, Дахау, Мајданек Јасеновац, Старо Сајмиште, Јајинци, логор ``Црвени Крст`` у Нишу само су нека од масовних стратишта невиних жртава.

 Међународни дан сећања на жртве холокауста

Потреба да се изнова подсећа на страхоте холокауста, као и да се као неистините одбаце тврдње које негирају његов карактер и обим страдања актуелна је у свим демократским државама. Антисемитизам је у одређеној мери присутан и у нашем времену о чему сведоче изоловани, али и даље присутни инциденти. Нужност сазнавања чињеница и промишљања страховитих последица холокауста допринеће да се у Србији, као и у другим демократским државама, масовно страдање Јевреја у Другом светском рату и у будућности сагледава као оно што по свом карактеру и обиму јесте - један од највећих злочина против човечности у историји.

Фотографије Фото ТАНЈУГ - Фото галерија

21. јануар 2013.

Обележена годишњица смрти војвода Мишића и Бојовића и генерала Штурма

Представници владе, Војске Србије, удружења грађана и потомци, на Новом гробљу у Београду одали су почаст и обележили годишњице смрти славних српских војсковођа - војвода Мишића и Бојовића, и армијског генерала Штурма.

 Обележена годишњица смрти војвода Мишића и Бојовића и генерала Штурма

Спомен на славне претке, Живојина Мишића и Петра Бојовића и Павла Јуришића Штурма, почело је код гроба војводе Мишића, на који су венац положили државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Негован Станковић, у име Владе Србије и начелник Генералштаба ВС генерал-потпуковник Љубиша Диковић.

У име Београда, венац је положио заменик председника Скупштине града Зоран Алимпић, а почаст војводи Мишићу и 92 године од његове смрти обележили су и преставници неколико удружења грађана.

Потом је комеморативна церемонија уследила и код гробова војводе Петра Бојовића и армијског генерала Штурма.

Живојин Мишић рођен је 20. јула 1855. године у Струганику код Мионице. У Првом светском рату командовао је операцијом у Колубарској бици, другој великој победи Срба над аустроугарском војском. Приликом пробоја Солунског фронта Мишић је био начелник Врховне команде.

Војвода Бојовић, рођен 16. јула 1858. у Мишевићима, у Првом светском рату јануара 1916. именован је за начелника штаба Врховне команде. Предузео је Нишку операцију и избацио непријатеља из Прокупља и Ниша 11. октобра 1918, а на челу Дунавске дивизије је 1. новембра те године ушао у ослобођени Београд.

Генерал српске војске у ослободилачким ратовима од 1912. до 1918. Павле Јуришић Штурм рођен је 22. августа 1848. у Згоржелцу (Лужица).

У балканским ратовима командовао је Дринском дивизијом која се истакла у Кумановској бици. У Првом светском рату био је на челу Треће армије чијим залагањем је спречен продор аустроугарских трупа у Србију чиме је генералу Степи Степановићу и његовој Другој армији омогућио победу у Церској бици. То је била прва победа Антанте над Централним силама. Учествовао је у операцијама 1914. чија је последица била победа у Колубарској бици.

Сва тројица преминула су у Београду, Мишић 20. јануара 1921, Јуришић 14. јануара 1922, а Бојовић 19. јануара 1945. године и сахрањени су на Новом гробљу.

 Обележена годишњица смрти војвода Мишића и Бојовића и генерала Штурма

Фотографије Фото ТАНЈУГ - Фото галерија

 

21. јануар 2013.

Споразум са Словачком ступа на снагу 1. марта 2013.

Споразум између Републике Србије и Словачке Републике о социјалној сигурности, који је потписан 2. марта 2012. године у Братислави, а објављен у ''Службеном гласнику РС – Међународни уговори'' бр. 2/2012 од 28. септембра 2012. године, ступиће на снагу 1. марта 2013. године, а не 1. јануара 2013. како је претходно најављено на нашем сајту.

 

17. јануар 2013.

Кркобабић са амбасадором Израела

Потпредседник Владе Србије и министар рада, запошљавања и социјалне политике др Јован Кркобабић разговарао је са амбасадором Израела у Србији, његовом екселенцијом Јосефом Левијем.

 Кркобабић са амбасадором Израела

Говорећи о економским изазовима Израела, Леви је предочио да се његова земља суочава и с мањком квалификоване радне снаге, посебно у грађевинарству и да у томе види додатни простор сарадње Израела и Србије.

Кркобабић је изразио личну спремност да подржи инцијативу амбасадора Левија да већи број грађевинских радника из Србије добије посао у Израелу, и најавио да ће Министарство рада, запошљавања и социјалне политике испитати и предложити све елементе могућег споразума две земље у том домену.

"На тај начин нашим радницима било би омогућено да, у зависности од њиховог интереса, поред многих других земаља у свету, своју шансу добију и у Израелу“, изјавио је Кркобабић.

Кркобабић и Леви, током отвореног и пријатељског разговора, констатовали су да Србију и Израел "везује искрено пријатељство и традиционална блискост два народа, која је изнад сваке политике".

Погледајте Фото галерију

 

9. јануар 2013.

IN MEMORIAM

Поводом смрти помоћнице министра у Сектору за рад, Радмиле Букумирић-Катић, министар рада, запошљавања и социјалне политике, др Јован Кркобабић, упутио је најдубље саучешће породици истакавши да ће Рада, у сећању свих који су је познавали и са њом сарађивали остати упамћена као уважени стручњак, омиљена и драга особа.

 Радмила Букумирић-Катић

БИОГРАФИЈА

Од 1985. године до 2002. године радила је у Републичком заводу за тржиште рада – Национална служба за запошљавање, на различитим позицијама, од саветника за планирање до директора сектора за програме запошљавања. Била је одговорна за имплементацију активних мера запошљавања на тржишту рада, програма самозапошљавања и запошљавања у малим и средњим предузећима, као и планирање и реализацију годишњих програма рада.

У периоду 2002. - 2003. била је први директор Регионалне агенције за мала и средња предузећа у Београду, са задатком да иницира и спроводи програме за развој малих и средњих предузећа и предузетништва, пре свега обуке, сaветовања и помоћ у припреми бизнис планова.

У периоду од 2003. до 2007. године обавља послове помоћника министра за рад, запошљавање и социјалну политику, у сектору за запошљавање. У овом периоду координирала је и учествовала у припреми и реализацији Закона о запошљавањау и осигурању за случај незапослености, Националне стратегије за запошљавање 2005-2010. године, Националног акционог плана за запошљавање 2006-2008. године, Програма за решавање вишка запослених, пројеката ЕУ, УН и Светске банке у области запошљавања, као и члан неколико Владиних радних група.

У 2007. години, наставила је да обавља послове помоћника министра за запошљавање у  министарству економије и регионалног развоја које преузима област политике запошљавања, a од октобра 2008. године обављала је послове помоћника министра рада и социјалне политике, у области рада.

Била је коаутор три стручне књиге и аутор једне студије, неколико приручника и многобројних чланака, као и предавач на семинарима и обукама на тему рада, запошљавања и развоја социјалног дијалога.

Имала је дугогодишње искуство у креирању, имлементацији, мониторингу и евалуацији пројеката усмерених на додатно образовање, социјалну и економску интеграцију ризичних категорија становништва.

Видео галерија

Не насиљу над старијима, не насиљу у породици!  - ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО ГАЛЕРИЈУ

Фото галерија

Komemoracija Grdelica 3

Заборави ако можеш...Путнички воз 393...НАТО агресија

ЛИНКОВИ И ОБАВЕШТЕЊА

 

Пријави корупцију