Архива - децембар 2013.

27. децембар 2013.

Пола века Геронтолошког центра Београд

Поводом прославе педесетогодишњице Геронтолошког центра Београд, у Дому пензионера Бежанијска коса одржана је свечана академија која је окупила многобројне званичнике из Министарства здравља, Министарства рада, запошљавања и социјалне политике као и велики број оних који су претходних година на било који начин помагали Геронтолошком Центру.

Директорка Геронтолошког центра Београд, Сузана Мишић у свом уводном обраћању захвалила се свим присутнима на подршци а додељена су и специјална признања свима онима који су претходних година својим трудом и залагањем допринели развоју ове установе.

Једно од специјалних признања додељено је и државном секретару Бранкици Јанковић, која је у свом обраћању истакла да је управо дух заједништва, толеранције и љубави, кога еманирају сви запослени у Геронтолошком центру Београд, највећи разлог због кога се једна установа система социјалне заштите може назвати правим личним домом сваког његовог корисника.

 Пола века Геронтолошког центра Београд

Бранкица Јанковић, такође је истакла своје задовољство због чињенице да је Геронтолошки центар Београд сада једна од најстабилнијих и најквалитетнијих установа у својој области у региону, нагласивши да је дужност Министарства рада да стандард који је достигнут у Геронтолошком Центру Београд одржи и додатно унапреди и на тај начин мотивише и све остале сличне установе.

На дан свог јубилеја, установи Геронтолошки центар Београд су уручене и прве лиценце за пружање услуга социјалне заштите, једна за услугу смештаја одраслих и старијих лица као и лиценца за пружање услуге помоћи у кући истој корисничкој групи.

Геронтолошки центар Београд је прва установа која је своје пословање и делатност ускладила са новим стандардима и условима за пружање услуга социјалне заштите, што је свакако обавеза свих осталих пружалаца услуга.

Овим је и званично отпочео процес лиценцирања организација социјалне заштите, а Установа Геронтолошки Центар Београд је прва ускладила делатност и пословање са прописаним стандардима, показавши да су исти достижни, и на тај начин је дала добар пример свим осталим пружаоцима услуга у систему социјалне заштите.

26. децембар 2013.

Кркобабић: Имамо важнија посла од ванредних парламентарних избора

интервју Вечерњим новостима

СРБИЈА има много важнијих послова од расписивања ванредних парламентарних избора. Они који одлучују о изласку на биралишта, требало би и то да имају на уму. Што се мене лично тиче, избори могу да се распишу и данас.

То је за "Новости" изјавио Јован Кркобабић, потпредседник Владе, министар за рад,запошљавање и социјалну политику и лидер ПУПС, који сматра да процеси које је покренула Влада, на челу са Ивицом Дачићем и Александром Вучићем, морају снажно да се наставе током 2014.

 Кркобабић: Имамо важнија посла од ванредних парламентарних избора

- Ова Влада започела је крупне промене у земљи - од борбе против криминала и корупције, до привлачења страних инвестиција и отпочињања преговора са ЕУ. Учврстили смо везе са Бриселом,Русијом, Кином, Емиратима и многима на истоку и западу. Наш наредни кључни циљ је запошљавање Србије.

Када ће бити коначно усвојен нови Закон о раду, који би, како тврдите, требало то да омогући?

- На прилично усклађеној радној верзији, која је сада пред јавности, радила је експертска група из различитих области, из свих релевантних министарстава. Нацрт Закона је на јавној расправи и конкретна решења биће позната када се она оконча.

Могу ли закочити усвајање закона синдикати који су иступили из расправе тврдећи да је закон против радника?

- Верујем у одговоран однос свих актера према овом важном законском пројекту. Очекујем да коначна верзија текста буде пред Владом и парламентом у првим месецима 2014. Уверен сам да ће и људи из синдиката дати томе пун допринос.

Јесте ли били изложени притисцима министра Радуловића да прихватите неке одредбе "на штету запослених" како тврди функционер ПУПС Момо Чолаковић?

- Не бих желео да коментаришем ко је био за, а ко против предложених решења. Министарство које водим формални је носилац пројекта и нећу да замећем кавгу са било ким ко учествује у овом послу. Циљ ми је да сучелимо све аргументе и да дођемо до најбољих решења.

Али, будући пропис је већ прозван "закон за отупуштање"?

- То неће и не сме бити закон за отпуштање, већ закон за унапређење система за запошљавање радника. Тежиште је на запошљавању, јер је то најдубљи интерес целокупног друштва и један је од најважних националних циљева.

Једно је циљ. У пракси ће послодавци добити олакшану процедуру за отпуштање?

- Имаћемо такав пропис да ничија самовоља неће моћи да дође до изражаја. Циљ који има држава, а то је отварање нових радним места, биће преточен у праксу.

Хоће ли пензије бити угрожене током 2014. због недостатка пара у буџету?

- Социјална политика према пензионерима, коју смо установили још 2008. године, неће бити промењена ни у 2014. Исплата ће бити редовна. То је закон и то мора да се поштује док сам ја овде. Пред нову годину, биће уплаћена и једнократна помоћ на адресе пола милиона најугроженијих пензионера у земљи. Испунићемо дакле и то обећање

 Кркобабић: Имамо важнија посла од ванредних парламентарних избора

Колико су основане спекулације да планирате пред наредне изборе да напустите СПС и да се приближите напредњацима?

- ПУПС је у ужој коалицији са СПС и ЈС, а у широј са СНС и осталим партнерима у Влади. Подједнако ценимо све наше партнере. ДОк смо у овој Влади, међу њима разлике не правимо.

А да ли бисте размишљали о предизборном савезу са СНС уколико би пала Влада?

- Не бих се бавио пророчанством: шта би било када би било. Не видим ниједан разлог да ова Влада не продужи даље у интересу грађана Србије.

Хоће ли ПУПС имати кандидата за градоначелника Београда?

- О томе још нисмо расправљали. Тек нам предстоје разговори с партнерима о детаљима везаним за тзв Београдске изборе. Наравно да ће јавност бити благовремено информисана о резутатима тих разговора.

П.Васиљевић

 


ПО САВЕТ О СВОМ ТРОШКУ

Јесу ли тачна таблоидна сазнања да сте се недавно оперисали у Женеви?

- Од свега је једино тачно да сам у Женеви био два дана. Наравно да никакве операције није било. По препоруци пријатеља ишао сам на консултације са доктором Филипом Морелом . На путу сам био о свом трошку и у друштву сина.

 


БОЉЕ КРАЈЕМ ГОДИНЕ

Очекујете ли да идућа година буде бар мало лакша за грађане?

- Идућа година ће бити тешка, али сматрам да ће грађани осетити позитивне ефекте реформи у последњим месецима 2014. Економска криза кроз коју пролазимо врло је тешка и право је мало чудо како смо ми, као министарство, успели да обезбедимо не само пензије већ и сва друга редовна социјална давања најугроженијим слојевима друштва, а реч је о преко три милиона грађана. ПУПС се у својој борби за социјалну правду можда налази на најистуренијој позицији од свих партнера јер се ми дневно суочавамо с најтежим, најосетљивијим и маргинализованим групама у друштву. А то нису само пензионери већ и незапослени ,избегла и прогнана лица, инвалиди као и сви други који на себи носе највећи терет ове кризе.

26. децембар 2013.

Помоћ најугроженијима у општини Бела Црква

Државна секретарка Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, др Невенка Михајловић, посетила је са директорком Центра за социјални рад „8. мај“ Бела Црква, Виолетом Симић, два села у тој општини – Јасеново и Црвену Цркву и уручила помоћ најугроженијима.

Општина Бела Црква има највећи број незапослених у Војводини и прва је на листи корисника новчане социјалне помоћи по глави становника. Та општина има и највећи број малишана на хранитељству, укупно 96.

 Помоћ најугроженијима у општини Бела Црква

Државна секретарка, др Невенка Михајловић, прво је посетила породицу Силване Мунћан из Јасенова, мајку са четворо деце, који су до скоро живели у просторији без крова, врата и прозора, и без грејања. Центар за социјални рад, уз помоћ донатора и средстава једнократне помоћи из буџета општине, током лета је реновирао кућу. Несебичним ангажовањем мештана на кући су извршени неопходни радови, обезбеђена су два лежаја и шпорет на дрва, а у току неколико наредних дана породица Мунћан добиће и сто и ормаре. Центар за социјални рад обезбедио им је и огрев. Државна секретарка је разговарала са мајком и децом, поделила им новогодишње пакетиће и подржала рад и идеју директорке Симић и настојање да се овој деци обезбеди адекватан смештај како би расли уз своју мајку, а не у дому или хранитељској породици.

 Помоћ најугроженијима у општини Бела Црква

Државна секретарка поделила је новогодишње пакетиће које је за 151 дете, која су у породицама које су корисници социјалне помоћи, обезбедио Центар за социјални рад „8. мај“ Бела Црква, као и бонове за огрев и хигијенске пакете самачким старачким домаћинствима.

 Помоћ најугроженијима у општини Бела Црква

На крају посете обишли су становнике зграде некадашњег "Стандард бетона". У том простору у самом центру града, потпуно несуловном за становање, који је општинска служба за урбанизам прогласила опасним по живот, настањено је десетак породица. Сада је ова зграда у приватном власништву, па породице које ту живе са децом морају се иселити. Директорка Центра за социјални рад, Виолета Симић је објаснила који су могући модалитети смештаја и збрињавања ових особа.

Државна секретарка др Невенка Михајловић, током ове посете је свој деци и одраслима које је обишла, пожелела срећне Новогодишње и Божићне празнике.

23. децембар 2013.

Одржана расправа о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о безбедности и здрављу на раду

Данас је у Нишу, у просторијама Регионалне привредне коморе, одржана јавна расправа о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о безбедности и здравља на раду.

 Одржана расправа о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о безбедности и здрављу на раду

Др Невенка Михајловић, државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике отворила је јавну расправу и том приликом информисала присутне о разлозима за доношење Закона. На јавној расправи, поред представника Управе за безбедност и здравље на раду и Инспектората за рад учествовало је и око 100 представника привредних субјеката.

18. децембар 2013.

Мартиновић: Јавном расправом до бољег закона о раду

Онима који нису учествовали у ранијим фазама израде новог закона о раду, током јавне расправе биће омогућено да дају своје мишљење и да помогну да се текст унапреди, изјавио је, гостујући у Дневнику РТС, државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике Зоран Мартиновић. Мали је круг измена око којих су се три стране потпуно сагласиле, а најспорније ће, осим отпремнина и рада на одређено време, бити одредбе које се односе на обрачуне зарада, очекује Мартиновић.

Као важан предуслов за реформе, привредници истичу измене Закона о раду. Јавна расправа о предложеним изменама почиње данас, а полемика синдиката и послодаваца траје од самог почетка израде предлога. Очекује се да током јавне расправе највише примедби, осим на одредбе које се тичу отпремнина и рада на одређено време, буде на начин обрачуна зарада.

Државни секретар Министарства рада Зоран Мартиновић конастатује да се тешко дошло до фазе јавне расправе, с обзиром на антагонизме између учесника у процесу - синдиката и послодавца, а затим и синдиката и државе.

Јавна расправа треба да омогући свима који нису учествовали у ранијим фазама израде да дају своје мишљење и да помогну да се текст унапреди, рекао је Мартиновић, гостујући у Дневнику РТС-а.

Каже да му је жао што је у ранијим фазама израде закона пропуштена прилика за пуни социјални дијалог због повлачења синдиката, али напомиње да су синдикати веома заинтересовани за јавну расправу.

Поред учешћа на презентацијама радне верзије закона у Београду, Новом Саду и Крагујевцу, примедбе могу да доставе Министарству рада и у писаном облику.

Мартиновић признаје да је мали круг измена Закона око којих су се послодавци, држава и синдикати потпуно сагласили. То су одредбе о непуном радном времену, раду ван просторија послодавца, годишњем одмору, јачој улози инспекције рада.

Велики је број одредби за које синдикати нису изнели конкретне примедбе или предлоге, већ су, каже Мартиновић, само навели да су спорне.

 Мартиновић: Јавном расправом до бољег закона о раду

У јавности су се као најспорније помињале одредбе које се тичу рада на одређено време и отпремнина. Међутим, Мартиновић истиче да су се управо о тим одредбама готово у потпуности сагласили.

Радном верзијом закона предложено је да рад на одређено време уместо највише 12, може да траје 24 месеца, а у неким случајевима и 36 месеци.

Предложено је и да послодавац исплаћује отпремнину само за време које је радник провео у његовој фирми, али су синдикати затражили да се нађе формула и за раднике који никада нису остварили право на отпремнину. То ће, оцењује државни секретар, бити веома тешко.

Најспорнији је, напомиње Мартиновић, начин обрачуна накнаде зараде за време плаћеног одсуства.

"Ми смо предложили да основица не буде просек тромесечне плате него основна плата запосленог коју би остварио да ради без икаквог увећања", рекао је Мартиновић и оценио да ће бити полемике и око предлога да се сменски рад не уређује као плаћени вид рада кроз Закон о раду него да то буде препуштено општим актима.

Озбиљне приговоре очекује на одредбу која предвиђа да увећање зараде по основу минулог стажа, буде обрачунавано не на основу укупног стажа као до сада, већ на основу рада код актуелног послодавца.

Такође, одредбе о брисању и могућности за проширивање дејства колективних уговора су тачка спорења учесника измена закона.

Мартиновић признаје да ће измењени Закон о раду омогућити лакше отпуштање, али тврди и да ће радници који су проглашени вишком потом лакше налазити посао.

"У неким деловима ће омогућити лакше отпуштање, јер се смањује висина отпремнине и то ће послодавцу омогућити да се лакше опредељују за вишкове запослених, а са друге стране запослени који су вишак могу да нађу другу шансу код новог послодавца јер не предстоји опасност да мора да им плаћа отпремнину", рекао је Мартиновић.

Закон ће, како је навео, прецизније уредити начин отпуштања запослених у случају повреде радне дужности, па неће бити нејасноћа које ће допринети да судови те запослене после неколико година враћају на рад.

Јавна расправа завршава се 10. јануара, а потом ће Министарство рада прибавити мишљења других министарства.

18. децембар 2013.

Подршка локалним самоуправама

Стална конференција градова и општина – Савез градова и општина Србије организoвала је у Аранђеловцу, 18. децембра 2013. године, финални округли сто и састанак Међу-министарске радне групе, у оквиру пројекта “Подршка локалним самоуправама у децентрализацији друштвених делатности“. Овај пројекат реализовала је Стална конференција градова и општина (СКГО) у сарадњи са Норвешком асоцијацијом локалних и регионалних власти (КС) и Центром за либерално-демократске студије (ЦЛДС).

Пројекат је на интегрисани начин пружао подршку преузимању децентрализованих функција и јавних услуга у областима образовања, здравствене и социјалне заштите на локалном нивоу, а финансијер пројекта је Краљевина Норвешка преко Министарства иностраних послова Краљевине Норвешке.

 Подршка локалним самоуправама

У оквиру скупа, представници Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства здравља и Сталне конференција градова и општина потписали су Повељу о сарадњи. Повељу је, испред Министарства рада, запошљавања и социјалне политике потписала државни секретар Бранкица Јанковић.

Поменути округли сто имао је за циљ формулисањe препорука, размену искустава и праксе између локалних самоуправа и других релевантих партнера у оквиру надлежности локалних самоуправа у областима здравственo-социјалне заштите и образовања.

У оквиру свог обраћања, државна секретарка Бранкица Јанковић истакла је да ће Министарство рада, запошљавања и социјалне политике следећу, 2014. годину, поред осталих планова, посветити и активностима на припреми локалних самоуправа за коришћење наменских трансфера у циљу успостављања и обезбеђивања одрживости услуга на локалном нивоу.

18. децембар 2013.

Почела јавна расправа о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о раду

Министарство рада, запошљавања и социјалне политике започело је данас, 18. децембра 2013. године, јавну расправу o Нацрту закона о изменама и допунама Закона о раду која ће трајати до 10. јануара 2014. године.

Планиране су три презентације и расправе о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о раду - 20. децембра 2013. године у Новом Саду (Регионална привредна комора, од 11 до 14 часова), 23. децембра у Крагујевцу (Регионална привредна комора Крагујевца, од 11 до 14 часова) и 26. децембра у Београду (Палата Србија, од 11 до 14 часова).

Текст Нацрта закона са Образложењем и Прегледом одредаба Закона о раду које се мењају, као и Образац за достављање предлога, сугестија, иницијатива и коментара на Нацрт закона, постављени су на сајт Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, www.minrzs.gov.rs, Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом www.civilnodrustvo.gov.rs. и на порталу е-управе.

Нацрт закона припремила је Радна група коју су чинили представници Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Инспектората за рад, Министарства привреде, Министарства финансија и представници Уније послодаваца Србије, а на почетку рада активно учешће имали су и представници Савеза самосталних синдиката Србије и УГС „Независност”.

17. децембар 2013.

Међународни дан сећања на Роме страдале у II светском рату

Изасланица председника Владе Републике Србије министарка здравља проф. др Славица Ђукић Дејановић предводила је централну државну комеморативну свечаност поводом обележавања Међународног дана сећања на Роме страдале у Другом светском рату.

 Међународни дан сећања на Роме страдале у II светском рату

Комеморативна свечаност била је одржана 16. децембра 2013. године у 11.00 часова у оквиру локалитета масовне гробнице цивила страдалих у Другом светском рату, у оквиру Спомен-комплекса „Стратиште” у Јабуци код Панчева. Након церемоније полагања венаца и одавања почасти, присутнима су се обратили градоначелник Панчева Павле Раданов, председник Националног савета ромске националне мањине Витомир Михаиловић, министарка здравља проф. др Славица Ђукић Дејановић. Државној церемонији присуствовали су потомци жртава, представници ромске националне мањине, града Панчева, представници Дипломатског кора, удружења и грађани.

Централна државна церемонија окончана је уметничким програмом у реализацији Културно-просветне заједнице Србије. Организатор државне комеморативне церемоније био је Владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

16. децембар 2013.

99. годишњица Колубарске битке

Поводом обележавања 99. годишњице Колубарске битке код Лазаревца, централну државну церемонију предводио је председник Владе Републике Србије Ивица Дачић, који је том приликом уз државне и војне почасти положио венац и обратио се присутнима. Церемонија је одржана 15. децембра у 11 часова код цркве Светог Димитрија у Лазаревцу, у организацији Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 99. годишњица Колубарске битке

Венце су код цркве Светог Димитрија у Лазаревцу, где је покопано око четрдесет хиљада страдалих српских и аустроугарских војника, као и код Споменика српском ратнику положили представници Министарства одбране и Војске Србије и града Лазаревца, као и дипломатски представници Аустрије, Мађарске, Словачке и Чешке. Церемонија је завршена културно-иметничким програмом у реализацији „Арт и медије”.

 99. годишњица Колубарске битке

Истог дана у манастиру Ћелије венце су положили представници Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, председник општине Лајковац, представници општине Лазаревац, као и дипломатски представници Аустрије, Мађарске, Словачке и Чешке.

16. децембар 2013.

Одржана Свечана седница Савета за родну равноправност Владе Републике Србије

Како је у уводном излагању истакла Стана Божовић, председница Савета, ова седница је била прилика да се сумирају резултати Савета у 2013. години и најаве активности у следећем периоду на основу Плана рада Савета за родну равноправност (2013-2016). Наведено је да је Савет, од априла 2013. године, од када је формиран посебном Одлуком Владе Републике Србије – усвојио Пословник о раду, размотрио и предложио мере на основу Закључних запажања Комитета УН за елиминацију дискриминације жена из јула 2013. године, подржао потврђивање Конвенције Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици и иницирао евалуацију Акционог плана уз Националну стратегију за побољшање положаја жена и унапређивање родне равноправности у 2014. години. Осим тога, у сарадњи са ОЕБС, одржао је састанак о партнерству са организацијама цивилног друштва и састанак са међународним организацијама у вези са јачањем капацитета механизама за родну равноправност на локалном нивоу.

 Одржана Свечана седница Савета за родну равноправност Владе Републике Србије

Што се тиче планова за 2014. годину, истакнуто је да ће се они развијати у два правца. Први се тиче питања насиља над женама и насиља у породици, у оквиру кога је предвиђено праћење и сагледавање активности након потврђивања Конвенције Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици, који предвиђају хармонизација домаћих прописа, а нарочито кривичног законодавства, и одређивање националног координативног тела. Ту је и иницијатива за формирањем додатних сигурних кућа у Републици Србији. Други правац се односи на рад око измена и допуна Закона о равноправности полова, који треба да доведе до ефикасније примене међународних стандарда у вези са равноправним положајем жена и мушкараца.Београд, Стана Божовић председник Савета за родну равноправност, без родне равноправности Србија не може да буде модерна и развијена земља

Поред редовних чланова и чланица Савета, овој седници су присуствовале поједине народне посланице, које су и чланице женске парламентарне мреже, представници других ресора, заштитника грађана, цивилног друштва и међународних организација, као што су ОЕБС и Канцеларије УН за родну равноправност.

 Одржана Свечана седница Савета за родну равноправност Владе Републике Србије

16. децембар 2013.

Интернационална конференција о хранитељству

Министарство рада, запошљавања и социјалне политике и Центар за породични смештај и усвојење Београд, поводом петогодишњице рада овог центра, организовало је Интернационалну конференцију о хранитељству под називом: ИЗАЗОВИ ХРАНИТЕЉСТВА НА ПОЧЕТКУ 21. ВЕКА – ИСКУСТВА КОЈА КРЕИРАЈУ БУДУЋНОСТ. Конференцију је отворила државни секретар Бранкица Јанковић, која је говорила о реформским резултатима у домену заштите деце у Србији.

 Интернационална конференција о хранитељству

Бранкица Јанковић је истакла да је тренутно у Србији око 6.000 деце смештено у више од 4.300 хранитељких породица. Укупан број деце на хранитељству повећава се за око 10 одсто годишње, док се број деце без родитељског старања у установама за 5 година упола смањио. Више од 7.500 деце и младих одвојено је од својих родитеља: 80 одсто њих смештено је у хранитељским породицама, а преосталих 20 одсто у установама социјалне заштите. Бранкица Јанковић је нагласила да Србија спада у земље са најнижом стопом институционализације у Европи, а да се у периоду од 2000. до 2011. године, укупан број деце и младих смештених у установама социјалне заштите смањио за скоро половину, а највеће смањење остварено је у узрасној групи до три године – 81 одсто.Београд, Бранкица Јанковић државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, о подршци хранитељским породицама

„Министарство улаже велике напоре да унапреди квалитет живота деце која не могу да расту у својим биолошким породицама, а резултати који су постигнути огледају се кроз значајно смањен број деце и младих у институцијама, вишеструко повећан број деце на смештају у хранитељским породицама, повећан број усвојене деце, затварање једног броја домова за децу, оснивање центара за породични смештај и усвојење, интензивирано унапређење заштите особа са инвалидитетом на смештају у установама социјалне заштите, утврђивање стандарда организације рада центара за социјални рад, утврђивање стандарда услуга социјалне заштите, развој услуга на локалном нивоу, процес акредитације програма обуке за запослене, процес лиценцирања, оснивање Коморе социјалне заштите“, изјавила је државна секретарка, Бранкица Јанковић.Београд, Бранкица Јанковић државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, о тешком проналажењу хранитељских породица за децу са посебним потребама

Први део коференције закључила је мр Добрила Грујић, директор Центра за породични смештај Београд, излагањем о теми „Нова пракса у заштити деце на хранитељству – иновативни приступ у раду Центра за породични смештај и усвојење.Београд, Добрила Грујић директорка Центра за породични смештај и усвајање Београд, о резултатима петогодишњег рада Центра

Конференција је организована с циљем сагледавања резултата вишегодишњег рада на реформи у области заштите деце без родитељског старања и развоја стандарда квалитета њихове заштите. У овој области Република Србија је остварила значајан напредаки тренутно је земља са најнижом стопом институционализације у Европи.

Конференција је окупила 170 учесника, од чега 54 из иностранства. Предавања су одржали представници Велике Британије, Шпаније, Пољске, Швајцарске, Холандије, Чешке, Хрватске, Бугарске, Румуније, Републике Српске. Учешће у раду конференције имаће и Македонија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Албанија, Нигерија, а своје радове су доставили и представници Индије и Јужноафричке Републике и Босне и Херцеговине.Погледајте Видео галерију

16. децембар 2013.

Социјално угрожени – невидљиви у друштву

У складу са својим настојањима да помогне медијским професионалцима у обављању свог посла, Независно удружење новинара Србије је уз финансијску подршку Министарства рада, запошљавања и социјалне политике реализовало Пројекат „Социјално угрожени - невидљиви у друштву“ од 748,000.00 динара. Пројекат је усмерен на повећање видљивости социјално угрожене категорије становнштва у друштву.

У неколико фаза трајања пројекта пројектни тим сачинио је анализу медијског праћења ове категорије становништва у периоду од месец дана, затим у другој фази новинари су правили текстове и видео прилоге у којима су представљали конкретне примере социјално угрожених грађана и њихових породица и у трећој фази израђен је Водич о извештавању о социјално угроженим групама са речником који је представљен на семинарима одржаним у неколико градова у Србији.

 Социјално угрожени – невидљиви у друштву

Конференцију је отворила Бранкица Јанковић, државни секретар у области брига о породици и социјална заштита. У свом уводном излагању, државна секретарка је истакла да је изузетно важно указати на чињеницу да медији могу да буду драгоцен партнер у отклањању предрасуда према свим лицима у систему социјалне заштите, те да би, уместо повременог сензационалистичког приступа, требало да промовишу добре примере и да покажу виши ниво професионалне етике.

На самом крају излагања, државни секретар Бранкица Јанковић изразила је наду да ће реализација наведеног пројекта допринети да у будућности извештавање о људима који су у систему социјалне заштите као корисници помоћи или услуга буде коректно и објективно као и да очекује да степен знања новинара, а посебно они млађих који показују сензибилисаност за систематско праћење ових тема буде већи и да ће наведено резултирати и повећањем броја медијских прилога о овој теми.

15. децембар 2013.

Развој привредног друштва кроз унапређивање родне равноправности

Државна секретарка Стана Божовић дала је свој допринос Напредној школи омладинског лидерства у југозападној Србији која се одржала прошле недеље на Златару одржавши предавање „ Родна равноправност и развој праведног друштва – Како се борити против неравноправности и промовисати родну равноправност“.

 Развој привредног друштва кроз унапређивање родне равноправности

Представивши основна стратешка документа Републике Србије у области родне равноправности Стана Божовић нагласила је да је једино равноправним учествовањем у развоју друштва могуће градити бољи систем и будућност Србије. Државна секретарка упознала је учеснике ове школе са статистичким подацима који несумњиво указују на неравноправно учешће жена у политици али је указала и на помаке који се чине изменама закона и јасним ставом Владе Републике Србије да је родна равноправност политика коју ће спроводити.

„ Развијајући вредности праведног друштва као што је родна равноправност политички систем наше земље јача и мултикултурну заједницу а само заједничким радом и залагањима свих грађана Србије можемо планирати богату и сигурну будућност“ истакла је СТана Божовић.

 Развој привредног друштва кроз унапређивање родне равноправности

Националним акционим планом за спровођење стратегије за побољшање положаја жена и унапређивање родне равноправности планиране су активности оснаживања младих политичарки у циљу повећања броја жена на местима одлучивања, ове активности поред Министарства спроводе и организације цивилног друштва уз помоћ међународних организација.

Напредну школу омладинског лидерства у југозападној Србији организовао је културни центар ДамаД из Новог Пазара у оквиру пројекта Унапређење људске сигурности у југозападној Србији који подржава УНДП. Школа је окупила 50 младих представника политичких странака од 19 до 28 година из Новог Пазара, Сјенице, Тутина, Нове Вароши, Пријепоља и Прибоја.

12. децембар 2013.

Семинар - Кривично-правна заштита од насиља у породици

Министарство рада, запошљавања и социјалне политике и УН реализују пројекат „Интегрисани одговор на насиље над женама“, у оквиру којег је 12. децембра 2013. у Правосудној академији у Београду организован семинар „Кривично-правна заштита од насиља у породици“

У уводном делу семинара учесницима се обратила Бранкица Јанковић, државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Оливера Пурић-помоћница сталне представнице УНДП-а, као и Ненад Вујић, директор Правосудне академије.

Упознавши, у уводној речи, учеснике у семинару са статистичким показатељима и активностима Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, државни секретар Бранкица Јанковић је нагласила:

„Одмах по доношењу Посебног протокола о поступању и сарадњи установа, органа и организација у ситуацијама насиља над женама у породици и у партнерским односима, обезбедили смо континуирано праћење његове примене, као и пружање стручне помоћи кључној институцији система социјалне заштите, органу старатељства – центру за социјални рад. У свим фазама реаговања на ову појаву, од откривања па до организовања разних видова помоћи, подршке и заштите жртава насиља у породици и у партнерским односима, центар за социјални рад – орган старатељства, не само да има кључну улогу у систему социјалне и породичноправне заштите, него и у координисању рада институција и стручњака из других система – здравства, образовања, запошљавања, система унутрашњих послова, тужилаштва, невладиног сектора. Само благовремена, целовита, континуирана и системска сарадња различитих сектора може уродити плодом. Верујем“, казала је на крају Бранкица Јанковић, „да ће данашњи семинар Правосудне академије битно допринети успостављању делотворног система заштите од насиља над женама у породици и у партнерским односима.“

Предавачи на семинару –Јасмина Киурски,заменик Апелационог јавног тужиоца у Београду, Биљана Синановић, судија Врховног касационог суда у Београду, и проф.др. Слободан Савић, професор Судске медицине на Медицинском факултету у Београду и Правне медицине на Правном факултету,говорили су о низу тема из домена кривично-правне заштите од насиља у породици.

11. децембар 2013.

Стручни скуп запослених у социјалној заштити

Републички завод за социјалну заштиту и Комора социјалне заштите, организују стручни скуп за запослене у социјалној заштити, који се одржава од среде 11. до петка 13. децембра 2013. године у Суботици.

 Стручни скуп запослених у социјалној заштити

Садржај Стручног скупа је подељен у тематске области, од значаја професионалцима у систему социјалне заштите, а односе се на тешкоће у примени законских одредби, извештавање у систему социјалне заштите и рад са корисницима.

Скуп је отворила Бранкица Јанковић, државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Републике Србије,и у свом уводном обраћању истакла значај центра за социјални рад који он има у заједници, као и да се пред системом социјалне застите у целини и даље налазе бројни професионални изазови на које боље може да се одговори мотивацијом и спремношћу на промену свих запослених, односно јачањем њихових професионалних компетенција.

 Стручни скуп запослених у социјалној заштити

Државни секретар Бранкица Јанковић такодје је истакла и значај пружања подршке руководства свим запосленима у систему , неопходост неговања сарадње унутар система социјалне заштите, као и потребу за развијањем аналитичко-истраживачког односа према раду.

09. децембар 2013.

10. децембар, Дан људских права УН

Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је 10. децембар за Дан људских права давне 1950. године и од тада се, сваке године, овај дан обележава у целом свету. Тиме се скреће пажња на Универзалну декларацију о људским правима, проглашавајући њене принципе као „заједничке стандарде које треба да достигну сви народи и све нације света“.

Генерална скупштина Уједињених нација успоставила је мандат Високог комесара за промоцију и заштиту свих људских права у децембру 1993. године, као одговор на препоруке Светске конференције о људским правима, одржане у Бечу исте године. Бечка декларација и Програм акције, усвојени на поменутој конференцији, означили су почетак обновљених напора у заштити и унапређењу људских права и сматрају се једним од најзначајнијих докумената о људским правима у последњих четврт века.

Ове, 2013. године, Канцеларија високог комесара УН за људска права, на чијем челу је г-ђа Нави Пилај, обележава 20 година од свог оснивања, и зато се ове године Дан људских права обележава јубиларно.

 10. децембар, Дан људских права УН

Министарство рада, запошљавања и социјалне политике наставиће да даје свој допринос циљу који је означила и Висока комесарка за људска права УН у свом обраћању поводом Дана људских права: како би се „људска права, из апстрактних обећања, трансформисала у стварно побољшање свакодневног живота свих људи, нарочито оних који су тренутно маргинализовани или искључени“.

09. децембар 2013.

Cтана Божовић: Крушевац за пример свима

Државна секретарка мр Стана Божовић посетила је град Крушевац где је била гошћа градоначелника и потпредседника Српске напредне странке Братислава Гашића са којим је разговарала о тренутној ситуацији у Србији и резултатима када је реч о унапређењу родне равноправности и том приликом похвалила град Крушевац који је један од примера добре праксе. Град Крушевац је захваљујући градоначелнику Братиславу Гашићу по много чему био први у Србији па и када је реч о родном буџетирању. Наиме, Крушевац ће бити први град који ће у нови буџет увести родни аспект.

 Cтана Божовић: Крушевац за пример свима

Поводом ''16 дана активизма борбе против насиља над женама'' Савет за родну равноправност града Крушевца организовао је и трибину под називом ''Зауставимо насиље - мир у породици, мир у свету'', на којој су говориле државна секретарка и председница Савета за родну равноправност Владе Републике Србије мр Стана Божовић, посланица Српске напредне странке и координаторка Женске парламентарне мреже Марија Обрадовић и председница Савета за родну равноправност града Крушевца Драгана Баришић. Колико је интересовање за долазак државне секретарке Божовић говори и препуна сала градсе општине а интересантно је али и похвално да су трибини присуствовали и мушкарци.

''Сва истраживања показују да нема сегмента у друштву где жена није дискриминисана и велики број њих трпи насиље , у теже категорије спадају жене од 45-55 година'', упозорила је државна секретарка Божовић и додала да више од 60% жена трпе породично насиље. '' Влада Републике Србије се са тим мора изборити, у супротном не можемо имати висок степен демократије'', рекла је државна секретарка мр Стана Божовић. Она је подсетила да је претходних година рађено мапирање насиља и да су резултати били катастрофални , највише је било физичког насиља, потом психичког и економског.

 Cтана Божовић: Крушевац за пример свима

''Пуно путујем по Србији и контактирам са женама и могу вам рећи да се углавном жале на насиље и то је нешто са чиме се морамо изборити, морамо га искоренити, а вас молим да не игноришете већ пријавите сваки случај насиља за који знате'', нагласила је државна секретарка Божовић. ''Срећна сам што је пре месец дана усвојена CAHVIO конвенција, то нам даје веће овлашћења када је реч о борби против насиља над женама, штити жртву и покрива сва поља која до сада нису била покривена, навешћу вам један пример а то је ургентно исељавање насилника из куће уколико се утврди да је починио насиље'', рекла је државна секретарка мр Стана Божовић. ''Морамо се системски борити против свих видова насиља , очекујем од свих релевантних институција сарадњу у том смислу'', нагласила је. Државна секретарка мр Стана Божовић изнела је и шокантан податак да је од почетка ове године 40 жена смртно страдало у породичном насиљу.

 Cтана Божовић: Крушевац за пример свима

''Да би жена била срећна и слободна мора најпре бити економски независна и оснажена. Мора јој се омогућити да одлучује и узме живот у своје руке, с тим у вези Влада Републике Србије ради на пет важних сегмената када је реч о оснаживању жена а то су политичко, економско, медијско оснаживање, брига о здрављу жена и њихово образовање'', рекла је државна секретарка Божовић.

Радићемо на сервисима подршке за жене , оснажићемо их економски кроз женско предузетништво рекла је државна секретарка Божовић и упозорила да су посебно угрожене жене из руралних подручја које своје наследство поклањају под притиском а тамо где се удају немају право на власништво над домаћинством што их заправо чини робовима. Због тога се мора радити на њиховом оснаживању и зато смо потписали пројекат са Светском банком.

 Cтана Божовић: Крушевац за пример свима

''Веома је важно политичко оснаживање жена , ми имамо мало жена у извршној власти, тамо где су потребни труд и пожртвовање ту су жене а на местима где се одлучује готово да их нема, посебно је тешка ситуација на локалу'', рекла је државна секретарка мр Стана Божовић. Она је нагласила да су жене у Србији огроман интелектуални потенцијал и да се морају што пре политички ангажовати да би се нашле на местима на којима се одлучује јер су до сада жене углавном кувале кафе и лепиле плакате.

09. децембар 2013.

Брига о дементним Нишлијама

У петак, 6. децембра 2013, државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике, госпођа Бранкица Јанковић, и амерички амбасадор, његова екселенција Мајкл Кирби, обишли су локацију у склопу Геронтолошког центра Ниш, на којој је започета изградња дневног боравка за дементна лица од безмало две стотине квадратних метара. Овај пројекат, вредан 350 хиљада долара, финансира Команда америчке војске.

 Брига о дементним Нишлијама

Амбасадор Кирби је истакао да је посебна погодност што се дневни боравак гради као додатак већ постојећем објекту – Геронтолошком центру, и изразио задовољство што се овим пројектом помаже најосетљивији део популације.

Државни секретар Бранкица Јанковић је позвала локалне самоуправе да узму учешћа у реализацији оваквих пројеката. Изразила је захвалност како амбасадору, тако и градоначелнику Ниша, што су показали спремност да помогну старима. Бранкица Јанковић је нагласила да је Србија земља старих и да шест до осам одсто становништва старијег од 65 година има Алцхајмерову болест или неки вид деменције.

 Брига о дементним Нишлијама

Градоначелник Ниша, господин Зоран Перишић, захвалио је америчком амбасадору и државној секретарки, са жељом да се „врати достојанство старијим суграђанима“.

Директорка Геронтолошког центра у Нишу, Мирјана Стаменковић, која је била домаћин уваженим гостима, изразила је задовољство што су сви заједно увидели потребу да се кроз овакве пројекте помогне лицима оболелим од деменције и становницима Ниша.

05. децембар 2013.

Обележена прва деценија „ФИЦЕ Србија“

Jубиларни скуп Удружења стручњака за подршку деци и породици “ФИЦЕ Србија”, приређен 5. децембра у Палати Србија поводом обележавања десетогодишњеце рада, отворила је Бранкица Јанковић, државна секретарка у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике.

 Обележена прва деценија „ФИЦЕ Србија“

„Процес европских интеграција“, истакла је госпођа Јанковић, „ставља посебан нагласак на социјалну укљученост и отвара могућност за унапређивање политике која се односи на децу, посебно на децу из маргинализованих група. Пратећи европске циљеве развоја, систем социјалне заштите у Србији највећу бригу посвећује управо деци и њиховим породицама. Република Србија преузела је на себе обавезу да првенствено усмери своје напоре ка унапређењу облика заштите који осигуравају раст и развој детета у породичном окружењу.“

Наглашавајући да процес реформе система социјалне заштите у фокусу има децу и све облике заштите деце из посебно осетљивих група и наводећи шта је све до сада Министарство рада, запошљавања и социјалне политике, на челу са потпредседником Владе Србије доктором Јованом Кркобабићем постигло, Бранкица Јанковић је одала признање Удружењу ФИЦЕ Србија: „Заслуга за постигнуте резултате је на институцијама које су у партнерском односу са организацијама цивилног друштва, а међу њима је ФИЦЕ Србија једна од најактивнијих у спровођењу реформских циљева. ФИЦЕ је у сарадњи са Министарством, са Републичким заводом за социјалну заштиту, центрима за породични смештај и свим другим установама у систему социјалне заштите, најзначајнији траг оставила управо у ревитализацији хранитељства и у изналажењу алтернативних облика подршке биолошким породицама у подизању деце.“

 Обележена прва деценија „ФИЦЕ Србија“

На конференцији под називом „Допринос унапређењу заштите деце и младих у Србији“ представљени су досадашњи резултати „ФИЦЕ Србија“ и мреже њених чланица, нивои сарадње и повезаност „ФИЦЕ“ секција у региону, Европи и свету, а кроз интерактивни рад и размену искустава учесника, дате су смернице будућих активности са редоследом приоритета у развоју заштите деце и младих у Србији која одрастају ван породице.

Међу многобројним гостима и учесницима у овој конференцији, с посебном пажњом су примљена деца и млади, некадашњи и садашњи корисници резиденцијалне заштите, као и представници „ФИЦЕ Интернационал“ – потпредседник Антон Тобе и „ФИЦЕ Европа“ – председник Роланд Штуби.

 Обележена прва деценија „ФИЦЕ Србија“

У свечаној атмосфери проглашени су резултати конкурса организованог за све чланице „ФИЦЕ Србија“ на тему „Најбољи пројекат у процесу напуштања заштите“. Награду од 400.000 динара освојио је Завод за васпитање деце и омладине из Књажевца, а две утешне награде, у износу од по 60.000 динара, за „Пројекат који није могао бити награђен, а који највише обећава“ – Дом „Дринка Павловић“ из Београда и Центар за социјални рад града Новог Сада.

Донатор овог конкурса је партнер „ФИЦЕ Србија“, организација „Kinder Perspectief“ из Холандије (чланица „FICE Holland“), која је дала значајан допринос оснивању и развоју „ФИЦЕ Србија“.

За деценију постојања, „ФИЦЕ Србија“ постала је чланица мреже „ФИЦЕ Југоисточна Европа“ и „ФИЦЕ Интернационал“; учествовала је на многим националним и интернационалним конференцијама и семинарима и приредила девет стручних скупова за своје чланство. За све постигнуто, на свој десети рођендан, посебну захвалност је изразила уручивши три повеље за допринос и подршку њеном развоју – државној секретарки Бранкици Јанковић, потпредседнику „ФИЦЕ Интернационал“ Антону Тобеу и председници ФИЦЕ Србија Жељки Бургунд.

05. децембар 2013.

За бољи живот деце са сметњама у развоју

На дводневној конференцији, одржаној 4. и 5. децембра у Београду, обележен је завршетак успешног пројекта „Развој услуга у заједници за децу са сметњама у развоју и њихове породице” који је од априла 2010. до децембра 2013. године реализовало Министарство рада, запошљавања и социјалне политике уз финансијску подршку Европске уније у партнерству са Канцеларијом УНИЦЕФ-а у Србији. Конференцију су отворили Бранкица Јанковић, државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике, амбасадор Мајкл Девенпорт, шеф Делегација ЕУ у Републици Србији, и директор УНИЦЕФ-а у Србији Мишел Сен Ло.

 За бољи живот деце са сметњама у развоју

Државни секретар Бранкица Јанковић подсетила je да законодавство обезбеђује добар оквир за функционисање и даље унапређење квалитета система социјалне заштите, али да су и даље присутни изазови за стварање услова за доследну и потпуну примену закона. „Питање спровођења циљева које смо поставили у области успостављања услуга за децу и њихове породице мора да се сагледава шире, као део процеса социјалне инклузије. То значи паралелно и усаглашено деловање више система, са посебним акцентом на спровођењу образовне инклузије и даљем јачању улоге здравственог система у подршци најосетљивијим групама деце и њиховим породицама”, истакла је госпођа Јанковић.

 За бољи живот деце са сметњама у развоју

„Пружити једнаке шансе свим грађанима, поготово најугроженој деци у друштву, питање је основних принципа и вредности Европске уније“, рекао је амбасадор Мајкл Давенпорт. „Зато је наш приоритет да Србији, као будућој чланици Европске уније, помогнемо да унапреди систем друштвеног укључивања најрањивијих група. Кроз овај пројекат постигнути су веома важни резултати, који ово друштво чине толерантнијим и солидарнијим, а деци са сметњама у развоју пружају квалитетнији живот. Европска унија ће наставити да помаже Србији у напорима да створи једнаке шансе за сву децу у Србији.“

 За бољи живот деце са сметњама у развоју

„Најважнија постигнућа и допринос пројекта реформи система социјалне заштите у протекле три године односе се директно на децу са сметњама у развоју“, нагласио је директор УНИЦЕФ-а у Србији Мишел Сен-Ло. „Укупан број ове деце у институцијама смањен је за 30 одсто, а забрана институционализације деце млађе од три године донела је завидне резултате – у институцијама у Србији број деце се сваке године смањује. Истовремено, број услуга за децу са сметњама у развоју и њихове породице скоро је утростручен.“

 За бољи живот деце са сметњама у развоју

На конференцији поводом завршетка пројекта „Развој услуга у заједници за децу са сметњама у развоју и њихове породице” учествовало је 150 представника установа социјалне заштите, потом пружаоци услуга, стручњаци и експерти из области социјалне заштите, као и организације цивилног друштва (укључујући удружења родитеља деце са сметњама у развоју), представници независних регулаторних тела, као и представници других међународних организација које су активне у области социјалне и дечије заштите у Србији. Размењена су искуства, знања стечена кроз праксу унапређења дечје заштите у Србији, и формулисане препоруке за наредне кораке које је неопходно предузети да би се осигурао континуитет реформе дечје заштите у контексту социјалне инклузије и одговорности различитих сектора.

04. децембар 2013.

Обележена 70. годишњица Пријепољске битке

Изасланик председника Владе Републике Србије министар просвете, науке и технолошког развоја проф. др Томислав Јовановић предводио је централну државну церемонију посвећену обележавању 70. годишњице Пријепољске битке која је одржана 4. децембра 2013. године у 11.00 часова у оквиру Спомен-комплекса „Партизанска болница“ у Пријепољу у организацији Одбора Владе за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 Обележена 70. годишњица Пријепољске битке

У оквиру спомен-комплекса „Партизанска болница“ венце су положили у име Владе Србије министар просвете, науке и технолошког развоја, делегација Министарства одбране и Војске Србије, председник Општине и Скупштине општине Пријепоље, представници СУБНОР-а Србије, преживели учесници Пријепољске битке као и представници бројних удружења за неговање традиција и грађани.

 Обележена 70. годишњица Пријепољске битке

Присустнима су се обратили председник општине Пријепоље, председник СУБНОР-а Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја.

 Обележена 70. годишњица Пријепољске битке

04. децембар 2013.

Примена родне равноправности на локалу

Савет за родну равноправност у сарадњи са Европском организацијом за безбедност и сарадњу (OEBS) и Агенцијом Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN WOMAN) организовао је састанак за председнике/це општина и градова а сасатанак је водила државна секретарка у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике мр Стана Божовић.

Захваљујем вам се што сте се одазвали позиву Савета Владе Републике Србије да учествујете на овом радном састанку чији је циљ унапређивање родне равноправности на локалном нивоу. Како је родна равноправност, као принцип јавног деловања, израде и спровођења јавних политика релативна новина у домаћем институционалном оквиру и деловању, потребно је да сви актери, на свим нивоима, почну доследно да спроводе принцип равноправности мушкараца и жена, односно раде на успостављању равноправне расподеле моћи и ресурса између мушкараца и жена, рекла је државна секретарка мр Стана Божовић.

 Примена родне родне равноправности на локалу

Неравноправност жена и мушкараца видљива је у задовољавању свакодневних практичних потреба, чије је уређење у надлежности локалне самоуправе (економски развој, инфраструктура, социјална и здравствена заштита). Управо због тога се локалне политике сматрају кључним за унапређење родне равноправности с једне стране, али и побољшања положаја жена у различитим областима друштвеног и економског живота, с друге. Формални захтеви за поштовање принципа једнаких могућности, затим учешћем различитих група у креирању локалних политика, имају за циљ да обезбеде уважавање друштвене и политичке реалности како би се она унапредила, са циљем равноправног и одрживог социо-економског развоја. Кључно је да родне улоге (традиционалне или патријахалне очекиване улоге жена и мушкараца) често онемогућавају коришћење јавних ресурса од стране жена у једнакој мери са мушкарцима. Зато локалне политике и њихови креатори треба да препознају препреке са којима се жене суочавају и омогуће да им јавни ресурси буду у једнакој мери доступни, али и да се неутралишу фактори који смањују коришћење капацитета жена (мања запосленост, искљученост из одлучивања, предузетништво итд), истакла је државна секретарка Божовић.

 Примена родне родне равноправности на локалу

Досадашњи покушаји да се унапреди социо-економски полоћај људи, на глобалном нивоу, показао је да специфичне, једнократне мере нису довољне, односно да није довољно креирати појединачне програме и пројекте за оснаживање жена или других група у неповољном положају, због тога што ресурси изузети из ових специфичних мера и даље остају недоступни за већину становништва. Равноправна доступност ресурса и коришћење потенцијала мушкараца и жена кључна је претпоставка развоја на свим нивоима, али захтева да свака јавна политика буде прилагођена могућностима жена и мушкараца, које обликује друштвена стварност и свакодневница, нагласила је државна секретарка мр Стана Божовић.

 Примена родне родне равноправности на локалу

Упутства, која се односе на сегмент равноправности мушкараца и жена дефинисана су националним институционалним оквиром, првенствено кроз Закон о равноправности полова и Националну стратегију за побољшање положаја жена и унапређење родне равноправности и Акциони план за њено спровођење. Оба документа дефинишу обавезе локалних самоуправа и мере које је потребно применити како би се:

  • Омогућила равноправност жена и мушкараца
  • Отклонили или неутралисали фактори који доприносе неравноправном и неповољном положају жена
  • Креирали програми који ће допринети побољшању положаја жена односно краткорочне мере којима ће се побољшати положај жена

Како показују актуелни статистички подаци, положај жена и мушкараца није значајно побољшан, родне разлике су евидентне и одражавају се, а на локланом нивоу нису предузете мере за унапређење родне равноправности. У локалним политикама у Србији нема родне преспективе, не врши се родна процена, принцип родне равноправности се не поштује доследно, нема адекватне примене Закона нити спровођења Стратегиј. Ипак, неке активности се спроводе и континуирано се од стране различитих институција и организација ( Савет Владе за равноправност полова, цивилног сектора и међународних организација) посредно ради на унапређењу родне равноправности на локалном нивоу, првенствено кроз изградњу локалног институционалног оквира и локалних капацитета.

 Примена родне родне равноправности на локалу

Кључне препреке за увођење родне равноправности на локалном нивоу су:

  1. непрепознавање теме родне равноправности као значајне, односно недостатк политичке воље за имплементацију принципа једнаких могућности. Ово се посебно односи на доносиоце одлука а условљено је недостатком информација и знања о значају родне равноправности за локални развој али и обавезама локалних самоуправа.
  2. Ниски капацитети локалних механизамаЧ непознавање процедура, недостатк вештина за спровођење родне процене локалних политика, недостатк информација о могућим и очекиваним активностима, недовољна упознатост са могућностима за деловање.
  3. Начин избора чланова чланица локалних тела, њихова позиција у локалној самоуправи и начин функционисања локалних механизама, који остављају локална тела у позицијама са недовољно моћи да би могла утицати на локалне политике.

''Поводом 16 дана активизма борбе против насиља над женама хтели смо да видимо шта је и колико која општина урадила када је реч о родној равноправности, не можемо бити срећна земља ако немамо уређену област родне равноправности, нова Влада Републике Србије изузетно јој је посвећена и радиће на њеном унапређењу'' , рекла је државна секретарка мр Стана Божовић.

''Морамо заједно радити на томе да се област родне равноправности унапреди, првенствено оснажити жене у економском, политичком и медијском сегменту, дати им моћ одлучивања и спречити дискриминацију'', рекла је државна секретарка Божовић.

 Примена родне родне равноправности на локалу

''Не постоји рецепт за срећу, да бисте живели срећно морате створити такав амбијент у вашим градовима и општинама, ако су вам негде затворена врата, уђите кроз прозор, не одустајте, куцајте и отвориће вам се'', поручила је државна секретарка Божовић .

Она је изнела податак да 60 општина не раде добро свој посао када је реч о овој области и навела оне које су пример добре праксе а то су : Власотинце, Нова Варош, Зрењанин, Апатин, Владичин Хан, Аранђеловац, Београд ( општине Стари град и Вождовац) , Гаџин Хан, Сурдулица, Ниш (општине Пантелеј и Палилула) Панчево, Нови Пазар, Оџаци, Јагодина, Сврљиг, Ковачица, Љубовија и Медвеђа.

На крају државна секретарка мр Стана Божовић захвалила се и невладиним организацијама које су дале подршку Србији када је реч о родној равноправности.

На радном састанку са председницима општина и градова у Србији , говорили су и заменица Заштитника грађана за родну равноправност, Гордана Стевановић, Повереница за равноправност Невена Петрушић, самостална саветница Управе за родну равноправност Јасна Вујачић и буџетски инспектор Службе за буџетску инспекцију града Зрењанина Павле Карлечик.

04. децембар 2013.

Бајка за маргинализоване групе

Пројекат „Бајка“, који уз финансијску потпору Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Републике Србије, спроводи Актив жена Бачки Јарак у сарадњи са Дневним центром за децу и младе Центра за социјални рад општине Темерин, представљен је 4. децембра у београдском Медија центру, а поруку подршке и подстицаја руководиоцу пројекта Биљани Маричић и њеним сарадницима упутила је државна секретарка Бранкица Јанковић.

 Бајка за маргинализоване групе

Основи циљ овог пројекта је већа и ефикаснија употреба женских ресурса, ресурса младих особа са инвалидитетом, стријих лица са иницијативом развоја социјалног предузетништва, као и самозапошљавање и, уопште, побољшање перспективе маргинализованих и угрожених група у заједници.

 Бајка за маргинализоване групе

У Медија центру су представљени и специјално дизајнирани производи, дело руку жена и младих особа са инвалидитетом, чиме су на најбољи начин истакнуте способности угрожених група, међу којима и младих са сметњама у развоју.

03. децембар 2013.

У Сава Центру одржана свечаност поводом Међународног дана особа са инвалидитетом

Под слоганом „За живот без баријера“, 3. децембра увече, на Међународни дан особа са инвалидитетом, у препуном ресторану „Сава“ Сава центра, одржана је свечаност са богатим културно-уметничким програмом, а сви учесници наступили су бесплатно, желећи да допринесу већој укључености ове категорије становништва у све аспекте политичког, друштвеног, привредног и културног живота.

 У Сава Центру  одржана свечаност поводом Међународног дана особа са инвалидитетом

Испред покровитељаља ове манифестације – Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, скупу се обратила државнa секретарка Бранкица Јанковић, која је најпре изразила задовољство што су Међународни дан особа са инвалидитетом обележила три одбора Народне скупштине Републике Србије – Одбор за људска и мањинска права и равноправност полова, Одбор за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва, и Одбор за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације.

 У Сава Центру  одржана свечаност поводом Међународног дана особа са инвалидитетом

„Остаје да се цела Влада Србије, скупа са организацијама цивилног друштва, још више посвети уклањању баријера које стоје пред особама са инвалидитетом у нашем друштву. Министарство рада, запошљавања и социјалне политике, на челу са потпредседником Владе Републике Србије доктором Јованом Кркобабићем, уз све друге напоре које улаже у побољшање положаја наших суграђана са инвалидитетом, настоји да то учини и доношењем закона. Дозволите ми да поменем Закон о социјалном предузетништву и запошљавању у социјалним предузећима, Закон о употреби знаковног језика, Закон о кретању слепе особе уз помоћ пса водича, Закон о заштити појединих права и слобода особа са сметњама у менталном развоју – јер сматрамо да не треба да посоји потпуно лишавање пословне способности, него да се искључиво судском одлуком ограничавају нека права и слободе. Надам се да ћемо у времену пред нама сви заједно направити друштво без баријера“, закључила је госпођа Бранкица Јанковћ.

03. децембар 2013.

Међународни Дан особа са инвалидитетом

Поводом 3.децембра Дана особа са инвалидитетом, државна секретарка у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике мр Стана Божовић говорила је на конференцији за новинаре коју је организовало Удружење параплегичара Београда. ''Особе са инвалидитетом су део популације која у Србији највише пати '' рекла је државна секретарка Стана Божовић и нагласила да је потребно да се друштво ангажује и помогне им јер како је рекла Србија не може бити лидер у региону ако не реши тежак положај особа са инвалидитетом.

 Међународни Дан особа са инвалидитетом

''Не можемо ићи напред ако не поштујемо људска права и зато обећавам да ћу вам пружити стручну помоћ и сву подршку у циљу спречавања свих видова дискриминације којој сте годинама изложени и борићу се за то да се ваша права не крше'' , поручила је државна секретарка мр Стана Божовић.

''Један од главних задатака који ће нова Влада Републике Србије испунити је конкретна помоћ особама са инвалидитетом , при чему мислим на њихово запошљавање у складу са стручним референцама које поседују а тим око првог потпредседника Владе Александра Вучића увелико ради на системском решавању проблема да бисмо сви 2014. године живели у лепшој Србији, рекла је државна секретарка мр Стана Божовић. ''Особе са инвалидитетом имају и имаће сву моју подршку као државног секретара у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике '', рекла је на крају.

 Међународни Дан особа са инвалидитетом

На конференцији у Медија центру поред државне сектретарке мр Стане Божовић говорили су и генерални секретар Удружења параплегичара Београда Вукоман Бошковић и представник удружења ''Феникс'' проф. Бранко Јокић.

03. децембар 2013.

Одржана свечана седница Савета за особе са инвалидитетом

Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, 3. децембра, Министарство рада, запошљавања и социјалне политике одржaло је, у згради Владе Републике Србије, свечану седницу Савета за особе са инвалидитетом, којим председава државна секретарка Бранкица Јанковић.

 Одржана свечана седница Савета за особе са инвалидитетом

На седници Савета представљен је годишњи извештај Министараства рада, запошљавања и социјалне политике у области унапређења положаја особа са инвалидитетом, са посебним освртом на законодавне активности које су у овој области предузете у претходних годину дана, као и на програме које су, уз финансијску и стручну подршку Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, спровела удружења особа са инвалидитетом.

 Одржана свечана седница Савета за особе са инвалидитетом

У наставку седнице, и други чланови Савета за особе са инвалидитетом известили су учеснике у овом скупу о напретку који су, у оквиру својих надлежности, остварили у области унапређења положаја особа са инвалидитетом.

Државна секретарка Бранкица Јанковић је истог дана учествовала и на заједничкој свечаној седници Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва, и Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације, која је, под слоганом „Уклонимо препреке, отворимо врата – укљученост за све“, одржана у Дому Народне скупштине Републике Србије, такође поводом Међународног дана особа са инвалидитетом.

03. децембар 2013.

Јавно слушање о правима жена

Одбор за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине Републике Србије организовао је 3. децембра 2013. јавно слушање на тему: „Национална имплементација препорука CEDAW комитета Уједињених нација и CAHVIO Конвенције Савета Европе (Истанбулска конвенција)“. Поздравну реч бројним учесницима овог скупа упутио је Мехо Омеровић, председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова, а у уводном делу говорила је Антје Ротемунд, шефица мисије Савета Европе у Београду, и државне секретарке у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике мр Стана Божовић и Бранкица Јанковић.

 Јавно слушање о правима жена

„Народна скупштина Републике Србије донела је, 31. јула 2013. године, Закон о потврђивању Конвенције Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици. Тиме је Република Србија постала осма земља, чланица Савета Европе, која је ратификовала овај регионални међународни споразум. Потврђивање Конвенције представља једну од почетних карика у ланцу мера, политика и корака, које Република Србија предузима или планирала да реализује како би створила ефикасне и одрживе механизме у одговору на насиље над женама и насиље у породици“, рекла је, поред осталог, државна секретарка мр Стана Божовић, која је на овом скупу представила Истанбулску конвенцију.

 Јавно слушање о правима жена

Извештавајући учеснике у јавном слушању о примени Конвенције о елиминисању свих облика дискриминације жена, државна секретарка Бранкица Јанковић је истакла: „Република Србија је у протеклом периоду улагала напоре да утемељи успостављање равноправности полова као континуирани процес, и наставиће да подстиче и омогућује даље унапређење положаја и заштите права жена, како би достигла прописане највише стандарде у домену људских права и испунила преузете међународне обавезе. Донели смо адекватне прописе и предвидели поступке, а њихова имплементација у пуном капацитету остаје наш главни задатак у наредном периоду.“

 Јавно слушање о правима жена

О теми „Имплементација препорука CEDAW комитета Уједињених нација и CAHVIO Конвенције Савета Европе у Републици Србији“ говориле су: Стана Божовић, државна секретарка у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике, Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије, Биљана Бранковић, независна истраживачица-консултанткиња за женска права, Тамара Трипић, народна посланица, Одбор за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине, Ана Саћиповић, Удружење Ромкиња „Освит“, Лепојка Чаревић Митановска, „Из круга“, Тања Игњатовић, Аутономни женски центар.

03. децембар 2013.

Међународни дан особа са инвалидитетом

Скоро 15% светске популације живи са неком врстом инвалидитета. Свуда у свету се особе са инвалидитетом сусрећу са физичким, социјалним, економским и баријерама у схватањима људи које их искључују из пуног учешћа у друштву као равноправних чланова.

3. децембар, Међународни дан особа са инвалидитетом обележава се од 1992. године, када је Генерална скупштина Уједињених нација усвојила резолуцију којом се све земље позивају на обележавање тог дана са циљем да се промовише разумевање питања инвалидности и мобилише подршка за достојанство, права и добробит особа са инвалидитетом. Такође, да се повећа свест о добитку за читаво друштво, уколико су особе са инвалидитетом интегрисане у све аспекте политичког, друштвеног, привредног и културног живота. Сваке године тема се усмерава на одређену област, а ове, 2013, то је: „Уклонити баријере, отворити врата: за инклузивно друштво за све“.

 Међународни дан особа са инвалидитетом

У Србији живи око 700.000 особа са инвалидитетом, а њихови основни проблеми су сиромаштво, незапосленост и архитектонске баријере. Повећање укључености особа са инвалидитетом у друштво, пуно поштовање људских права и недискриминација по основу инвалидитета, доношење и примена закона и других докумената у складу са међународним стандардима, развој услуга у заједници, деинституционализација – само су део активности које Министарство рада, запошљавања и социјалне политике спроводи како би активно допринело унапређењу положаја особа са инвалидитетом.

 Међународни дан особа са инвалидитетом

Министасртво подржава поруку Бан Ки-Муна, генералног секретара Уједињених нација, поводом данашњег дана, који је нагласио да више од милијарду нас живи са инвалидитетом и да морамо да уклонимо све баријере које утичу на инклузију и партиципацију особа са инвалидитетом у друштву, укључујући промену ставова који доводе до стигматизације и институционализују дискриминацију. Он је позвао владе света, сектор привреде и цивилно друштво да пробију баријере и отворе врата могућностима за особе са инвалидитетом, како би се изградило инклузивно друштво за све.

02. децембар 2013.

Државна секретарка мр Стана Божовић посетила је Бачку Паланку

Државна секретарка у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике мр Стана Божовић посетила је Бачку Паланку на позив председника општине Александра Ђедовца и жена Бачке Паланке које су изразиле жељу да државна секретарка Божовић отвори трибину поводом ''Међународног дана борбе против насиља над женама.'' Са председником општине државна секретарка је разговарала о проблемима са којима се та локална самоуправа суочава али и о будућој сарадњи када је реч о социјалној заштити најугроженије категорије становништва, особа са инвалидитетом, деце са посебним потребама, старима. Државна секретарка мр Стана Божовић том приликом је рекла да се једна држава не може покренути и доживети просперитет ако се не укључе жене у све сегменте живота јер су оне како је рекла, огроман интелектуални потенцијал ове земље.

 Државна секретарка мр Стана Божовић посетила је Бачку Паланку

''Време је да укинемо стереотипе о женама, још увек се мушкарци налазе на местима где је већа моћ и где се одлучује, због тога је потребно што пре укључити жене у политичке токове јер само на тај начин, када их сутра политичка организација предложи, оне могу бити на местима на којима се одлучује'', рекла је државна секретарка мр Стана Божовић.

Она је подсетила да је приоритет ове Владе када је реч о родној равноправности, оснаживање жена у пет сегмената, економском, политичком медијском, здравственом и едукативном. ''Само економски независна жена јесте слободна жена и зато ће се у наредном периоду интензивно радити на економском оснаживању жена'' рекла је државна секретарка Божовић и додала да верује да ће се у Србији за десет месеци осетити бољитак и осврнула се на недавно потписан Пројекат о изградњи гасовода Јужни ток где ће бити упослен велики број људи.

 Државна секретарка мр Стана Божовић посетила је Бачку Паланку

Жене Бачке Паланке дугим аплаузом поздравиле су долазак државне секретарке мр Стане Божовић коју доживљавају као праву хероину јер се свакодневно бори да побољша положај жена у Србији, обилази градове и општине и разговара са грађанима о проблемима који их муче и даје им савете како да их превазиђу. Државна секретарка Божовић најпре је поменула проблем насиља над женама са којим се Србија суочава и упозорила да не смемо затварати очи ако видимо насиље већ га морамо пријавити, учинити га видљивим. Такође говорила је о недавно усвојеној ''Истанбулској конвенцији'' моћном механизму који ће допринети спречавању насиља над женама. Према подацима Центра за социјални рад у Бачкој Паланци , ове године је било око 15 случајева насиља над женама који су даље процесуирани.

 Државна секретарка мр Стана Божовић посетила је Бачку Паланку

''Данас је жена дискриминисана у готово свим сегментима живота, то је још један разлог више да се укључите у политичке токове и будете биране на места са којих се доносе одлуке'' , рекла је женама државна секретарка мр Стана Божовић. Она је подсетила да у Министарству унутрашљих послова и Министарству одбране има мање од 3% жена и да је време да буду више заступљене . ''Даћемо максималну подршку женама'' рекла је државна секретарка Божовић и нагласила да ће се радити и на измени медијске слике о жени, да она буде представљена са уважавањем и да се у први план ставе њене способности а не физички атрибути.

 Државна секретарка мр Стана Божовић посетила је Бачку Паланку

Државна секретарка мр Стана Божовић посетила је и Специјалну основну школу ''Херој Пинки'' у Бачкој Паланци где су је дочекали млади чланови колектива школе што је пријатно изненадило . Школа је почела са радом 1971. године и бави се васпитањем и образовањем деце са сметњама у развоју узраста од 3 до 19 година али и пружа подршку и деци из редовног образовног система, наставницима у редовним школама и породицама деце са сметњама. Директорка школе Дијана Вила захвалила се на посети и упознала државну секретарку са системом рада у школи али и са проблемима које има а они су углавном везани за недостатак простора. Државна секретарка обишла је све просторије и није крила задовољство када је видела да је школа снабдевена свим потребним средствима за рад са децом. Младом колективу школе ''Херој Пинки'' државна секретарка дала је савет да се што више усавршавају и раде на себи јер ће у нашој земљи бити све више фодова ЕУ а то је шанса да се ангажују и буду у свом послу најбољи.

02. децембар 2013.

Семинар о насиљу у породици

Министарство рада, запошљавања и социјалне политике и УН реализују пројекат „Интегрисани одговор на насиље над женама“, у оквиру којег је 2. децембра 2013. у Правосудној академији у Београду организован семинар „Грађанско-правна заштита од насиља у породици“ (напредни ниво обуке).

Упознавши, у уводној речи, учеснике у семинару са статистичким показатељима и активностима Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, државни секретар Бранкица Јанковић је нагласила:

 Семинар о насиљу у породици

„Одмах по доношењу Посебног протокола о поступању и сарадњи установа, органа и организација у ситуацијама насиља над женама у породици и у партнерским односима, обезбедили смо континуирано праћење његове примене, као и пружање стручне помоћи кључној институцији система социјалне заштите, органу старатељства – центру за социјални рад. У свим фазама реаговања на ову појаву, од откривања па до организовања разних видова помоћи, подршке и заштите жртава насиља у породици и у партнерским односима, центар за социјални рад – орган старатељства, не само да има кључну улогу у систему социјалне и породичноправне заштите, него и у координисању рада институција и стручњака из других система – здравства, образовања, запошљавања, система унутрашњих послова, тужилаштва, невладиног сектора. Само благовремена, целовита, континуирана и системска сарадња различитих сектора може уродити плодом. Верујем“, казала је на крају Бранкица Јанковић, „да ће данашњи семинар Правосудне академије битно допринети успостављању делотворног система заштите од насиља над женама у породици и у партнерским односима.“

Весна Јарић, координаторка заједничког пројекта УН, подвукла је да је у последњих шест година у Србији остварен изузетан напредак, јер се за то време број регистрованих жртава утростручио, што казује да жртве стичу све више поверења у институције. Но, нажалост, мере заштите се још увек недовољно користе.

Директор Правосудне академије Ненад Вујић у свом уводном излагању је подвукао да судски поступак мора бити брз и ефикасан. „У оваквим предметима“, казао је господин Вујић, „по истеку пет или шест година, жртва цео поступак доживљава као бесмислен.“

Предавачи на семинару – Весна Митровић и Зорана Делибашић, судије Апелационог суда у Београду, и Љубинка Марковић, психолог у Вишем суду у Београду, говориле су о низу тема из домена грађанско-правне заштите од насиља у породици.

01. децембар 2013.

Стана Божовић: Ово ми је најлепша недеља у години

Државна секретарка мр Стана Божовић посетила је данас Добротворни базар који се већ 13. пут одржава на Београдском сајму у организацији Међународног клуба жена у знак подршке хуманитарној мисији жена амбасадора.

 Стана Божовић: Ово ми је најлепша недеља у години

Домаћин овогодишњег Базара је Словенија а своју националну кухињу и културно наслеђе представило је 48 земаља света а посетилаца је било неколико хиљада као и сваке године.

 Стана Божовић: Ово ми је најлепша недеља у години

На овој традиционалној смотри могла се купити и ракија председника Републике Србије Томислава Николића као и остали препознатљиви српски специјалитети.

 Стана Божовић: Ово ми је најлепша недеља у години

Сав приход од продаје на Базару биће искоришћен за помоћ српским хуманитарним организацијама за помоћ расељеним лицима, особама са инвалидитетом, жртвама трговине људима, старима и образовању ромске деце.

 Стана Божовић: Ово ми је најлепша недеља у години

Државна секретарка мр Стана Божовић обишла је све штандове и дала свој допринос најугроженијима куповином сувенира и традиционалних кулинарских специјалитета, дружила се са децом из разних крајева света и разговарала са посетиоцима који су јој прилазили да изразе захвалност за све што чини да се положај најугроженије популације у Србији побољша.

 Стана Божовић: Ово ми је најлепша недеља у години

Видео галерија

Не насиљу над старијима, не насиљу у породици!  - ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО ГАЛЕРИЈУ

Фото галерија

Komemoracija Grdelica 3

Заборави ако можеш...Путнички воз 393...НАТО агресија

ЛИНКОВИ И ОБАВЕШТЕЊА

 

Пријави корупцију