Министар Вулин: Србија мора да негује различитости и да за сваког свог грађанина буде подједнако добра

Субота, 17 Јун 2017 |
„Српски народ у себи треба да негује различитости, треба да негује различито порекло које нас чини таквим какви јесмо. Српски народ живи на различитим просторима и сходно томе је градио своју историју, градио своју различитост, очувао своју посебност, своју културу, али он јесте једно.

Крајишки Срби, Срби из Републике Српске, Срби који су некада дошли трбухом за крухом, а некада бежећи пред камом и јамом, донели су у Србију и Војводину оно најбоље што умеју да дају, донели су своју храброст, своју вредноћу, традицију, културу, донели су начин на који говоре српски језик. Дали су прилику и Војводини и Србији да буде поносна на честите и добре људе који су овде отхранили своје породице“, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин на отварању 17. Завичајног збора који је организовало Завичајно удружење „Мањача“ и Савез крајишких удружења на Селишту у Буковцу код Новог Сада.. 
„Држава Србија мора да буде за сваког свог грађанина подједнако добра, мора да буде ту да заштити, сачува, али и да помогне. Не да постанемо сви исти, не да постанемо део некакве велике глобалне заједнице у којој не знате ни ко је одакле дошао ни ко где иде, него да оно најбоље што имамо у себи сачувамо и негујемо, и да баш кроз ту различитост покажемо колико је Србија добра и вредна. Не само када је у питању неговање односа већинског народа прем мањинским народима већ и односа српског народа унутар себе самог“, истакао је министар Вулин. 
Поред традиционалног такмичења у кошењу и спортско-витешким дисциплинама, на Завичајном збору су се представила културно-уметничка друштва, крајишке групе и певачи, песници, гуслари, диплари.
 
Нова Влада ће наставити Вучићеву политику према Републици Српској
 
„Република Српска јесте и биће један од спољнополитичких приоритета и будуће Владе Србије и, када је у питању регион, наша политика ће се преламати према томе како се други односе према Републици Српској“, изјавио Вулин.
„И будућа Влада, као и свака Влада на коју пресудно буде утицао председник Републике Србије Александар Вучић наставиће са његовом политиком када је у питању однос према Републици Српској, наставиће са очувањем Републике Српске, наставиће са заштитом и у дипломатском и у политичком и у економском смислу Р. Српске и наставиће да ради на снажењу веза са Р. Српском“, додао је Вулин.