Први час - да се не заборави 17. март и погром Срба на КиМ

Петак, 17 Март 2017 |

БЕОГРАД - Први час у свим школама у Србији посвећен је данас погрому Срба на КиМ, који се догодио 17. марта 2004. године.


У основној школи "Петар Петровић Његош часу историје ученика осмог разреда присуствовали су министри за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и просвете Младен Шарчевић.

"Повод за погром Срба на КиМ пре 13 година била је страшна лаж, да се Срби натерали четири албанска дечака натерали да скоче у Ибар", рекао је Вулин ученицима.

Узрок је, како је рекао, била потреба да Срба на КиМ више нема, али када је испричана таква страшна лаж, протерано је више од 4.000 Срба, уништено њихових 800 домова и 35 верских објеката.

Вулин је рекао да је тешко вратити се негде где постоји толика мржња према Србима, где су ин срушилу куће и цркве, додајући да је у Пећи остало само 12 Срба.

Он је позвао сву децу да бар једном посете КиМ, да виде цркве и манастиоре које су градили њихови преци, али и упознају своје вршњаке, виде у каквим условима живе и уче.

"Децо немојте никада никога да мрзите и волите своју земљу", поручио је Вулин.

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да се Срби који живе на северу КиМ везани за Србију, али да су они који живе у енклавама, рецимо у Гори, живе и учце у веома тешким условима, да су школе адаптиране куће, контејнери...

"Нисмо могли да верујемо да пет година после доласка трупа УН и гаранција за безбедност, пред очима света се десило нешто што се није дешавало вековима пре тога, убијају се и протерују Срби, пале куће", нагласио је Шарчевић.

Око тогха нико у свету глас није подигао, рекао је он и додао да деца у Србији морају да знају шта се тада десило и да 17. март. не сме да се заборави.

Ученике из ОШ Петар Петровић Његош занимало је у каквим условима живе Срби са КиМ, колико их је остало у јужној покрајини, да ли су обновљене светиње, како се деца школују...