Архива - новембар 2013.

29. новембар 2013.

72. годишњице битке на Кaдињачи

Изасланик председника Владе Републике Србије министар саобраћаја Александар Антић предводио је централну државну церемонију посвећену обележавању 72. годишњице битке на Кaдињачи, одржану 29. новембра 2013. године у 11.00 часова у Спомен-комплексу „Кадињача” код Ужица, у организацији Одбора Владе за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 72. годишњице битке на Кaдињачи

Код спомен-костурнице херојима Кадињаче положени су венци и одате високе државне и војне почасти. Венце су положили министар саобраћаја Александар Антића, у име Министарства одбране и Војске Србије начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, градоначелник Ужица, представници СУБНОР-а Србије, бројних удружења, ветерани Другог светског рата и велики број грађана.

Током државне церемоније присутним ратним ветеранима и грађанима обратио се министар саобраћаја Алексанадар Антић, председник Републичког одбора СУБНОР-а, као и градоначелник Ужица, након чега је уследио пригодан уметнички програм.

 72. годишњице битке на Кaдињачи

Спомен-комплекс „Кадињача” код Ужица обновљен је током 2011. године средствима Министарства рада, запошљавања и социјалне политике.

*
*        *

Меморијални комплекс на Кадињачи код Ужица сведочи о херојским новембарским данима 1941. године када су припадници Радничког батаљона којим је командовао Андрија Ђуровић, као и борци 1. батаљона Посавског одреда и Орашке чете 2. Шумадијског одреда пружили жесток отпор далеко надмоћнијем непријатељу који је у том периоду спроводио офанзиву на ослобођену територију у историји познату као Ужичка Република.

Борци Радничког батаљона храбро су страдали у борбама на Кадињачи 29. новембра 1941. године.

Непријатељске снаге су пробиле последњу одбрану слободног Ужица, али хероизам тих јунака остао је упамћен у временима која су уследила.

 72. годишњице битке на Кaдињачи

Сам комплекс представља сложену архитектонско-музеолошку целину који чини низ сегмената грађених у периоду између 1952. и 1979. године. У првој фази, године 1952. на Кадињачи је подигнут споменик пирамидалног облика под којим се налази костурница у којој почивају посмртни остаци припадника Радничког батаљона страдалих током битке.

Знатно проширење и обогађење комплекс је доживео 1979. године када је, по прејекту чији су аутори вајар Миодраг Живковић и архитекта Александар Ђокић, окончано његово уређење чиме је он добио данашњи изглед.

На самој Спомен-костурници исписан је део поеме „Кадињача” песника Славка Вукосављевића:


„Рођена земљо јеси ли знала?

Ту је погино батаљон цео...
Црвена крв је процветала
кроз снежни покров хладан и бео.

Ноћу је и то завејо ветар.

Ипак на југу... војска корача...
Пао је четрнаести километар,
ал` никад неће
Кадињача.”

29. новембар 2013.

Сви у борбу против насиља над женама!

Жене Новог Сада, поводом 16 дана активизма борбе против насиља над женама,позвале су државну секретарку у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике мр Стану Божовић да говори на трибини симболичног назива ''Погледај се и прогледај.'' Оне веома цене и поштују рад државне секретарке мр Стане Божовић која се одазвала њиховом позиву да гостује на овој веома корисној трибини. Жене Новог Сада државну секретарку Божовић најавиле су као ''великог борца за спречавање насиља над женама и унапређење родне равноправности у Србији .''

 Сви у борбу против насиља над женама!

Државна секретарка мр Стана Божовић истакла је да су овакве трибине веома важне због подизања свести о томе колико је важно радити на спречавању свих видова насиља над женама. Како је рекла, само 10% насилника у Србији је процесуирано и санкционисано и зато је потребно да се сви релевантни фактори у борби против насиља над женама што пре укључе јер не смемо да ћутимо и окрећемо главу од овог проблема, рекла је државна секретарка Божовић.

''Ви знате да је недавно у Народној Скупштини Републике Србије усвојена Истанбулска конвенција која је међународни механизам у борби против насиља над женама, Србија се, подсетићу вас 4. априла обавезала да ће усвојити ову конвенцију захваљујући којој ће се насиље над женама знатно смањити'', рекла је државна секретарка Стана Божовић.

Она је посебно нагласила да ниједна земља не може имати висок степен демократије ако нема уређену област родне равноправности и додала да је један од приоритета ове Владе и да се увелико ради на пет важних сегмената а то је економско, политичко и медијско оснаживање жена као и брига о њиховом здрављу и образовању.

 Сви у борбу против насиља над женама!

''Жена може бити потпуно слободна и сигурна само ако је економски независна '', нагласила је државна секретарка мр Стана Божовић и додала да се увелико ради на стварању амбијента да се жене економски оснаже. Она је поменула тим поводом и Пројекат Изградње Гасовода Јужни ток који је од изузетног значаја и који ћеомогућити да се велики број људи запосли.

Политичко оснаживање је такође од огромне важности , истакла је државна секретарка Божовић и позвала жене да се укључе у политичке токове, да не буду пасивне и да слободно разговарају о свим проблемима који их муче као и да се ангажују и сутра нађу на позицијама одлучивања.

 Сви у борбу против насиља над женама!

Говорећи о Новом Саду , државна екретарка мр Стана Божовић је рекла да је тај град некада био чиста авангарда и узор другим градовима у Србији а данас имамо ситуацију да су у свим градовима жене готово ''невидљиве'' , дискриминисане су у свим сегментима живота и тај амбијент се мора мењати што пре , рекла је државна секретарка Божовић. Према речима директорке Центра за социјални рад у Новом Саду, Наде Падејски, број пријава за насиље Центру за социјални рад је порастао за 56% када се пореде период од 01.01.-31.10.2012. и исти период ове године.

29. новембар 2013.

Жене на Западном Балкану, конференција у Подгорици

Државна секретарка мр Стана Божовић од 27. до 28. новембра боравила је у Подгорици где је учествовала на конференцији ''Имплементација критеријума ЕУ у области родне равноправности'' у организацији Европске комисије и Мнистараства за људска и мањинска права Црне Горе. Државна секретарка Стана Божовић говорила је у оквиру панела ''Стање женских права у земљама Западног Балкана'' и том приликом изнела реакције на извештај Европског парламента о стању женских права на Балкану.

 Жене на Западном Балкану, конференција у Подгорици

Конференцији су присуствовали представници Влада и Парламената и експерата из области родне равноправности из Босне и Херцеговине, Албаније, Косова, Хрватске, Србије, Црне Горе, Македоније, Естоније, Словеније, Холандије, Аустрије. Говор државне секретарке Божовић наишао је на позитивне реакције учесника који су похвалили њен рад и њену преданост позиву за који јој је нова Влада Републике Србије дала мандат.

 Жене на Западном Балкану, конференција у Подгорици

Државна секретарка Стана Божовић разменила је искуства са колегама из региона и договорила се о будућој сарадњи када је реч о унапређивању области родне равноправности у Србији.

 Жене на Западном Балкану, конференција у Подгорици

Током боравка у Подгорици државна секретарка се састала и са амбасадором Републике Србије у Црној Гори, проф. др Зораном Бингулцем и том приликом га информисала о Извештају Европског парламента о стању женских права на Западном Балкану.

 Жене на Западном Балкану, конференција у Подгорици

Медији у Црној Гори су били изузетно заинтересовани за посету државне секретарке и њен рад у области унапрђивања родне равноправности у Србији. Државна секретарка мр Стана Божовић гостовала је у Јутарњем програму РТЦГ а снимак са ТВ АТЛАС можете овде погледати.

 

http://www.rtvatlas.tv/vijesti/ekonomija/2071-%C5%BEenama-dati-garancijski-fond.html

 

 Преузмите документ Заједничка изјава

29. новембар 2013.

Припрема реформе у области запошљавања и социјалне политике

Министарство рада, запошљавања и социјалне политике, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва при Кабинету министра без портфеља задуженог за европске интеграције, и Европска комисија, одржали су 29. новембра у Београду семинар о почетку припреме Програма реформе у области запошљавања и социјалне политике у Републици Србији (ESRP – Employment and Social Reform Programme).

 Припрема реформе у области запошљавања и социјалне политике

Семинар, у којем су учестовали представници релевантних министарстава, организација цивилног друштва и социјалних партнера, отворила је Бранкица Јанковић, државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике, и директор Генералног директората за запошљавање, социјална питања и инклузију Европске комисије, Георг Фишер. У уводном обраћању, и госпођа Јанковић и господин Фишер су истакли значај јединственог, усклађеног деловања свих социјалних актера у правцу достиазња жељеног нивоа развоја Србије, усклађеног са стратешким циљевима Еропске уније до 2020. године.

 Припрема реформе у области запошљавања и социјалне политике

У првом и другом делу семинара дат је преглед стања у области запошљавања и социјалне политике у Републици Србији, у трећем – тематске области Програма реформи политике запошљавања и социјалне политике и, у четвртом – стратешки приоритети и наредни кораци.

 Припрема реформе у области запошљавања и социјалне политике

Програм реформе у области запошљавања и социјалне политике у Републици Србији је стратешки процес, који ће пратити процес европских интеграција као главни механизам за дијалог о приоритетима Републике Србије у области социјалне политике и запошљавања.

27. новембар 2013.

Европскa платформa против сиромаштва

Делегација Републике Србије, на челу са државном секретарком Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Бранкицом Јанковић, присуствовала је Трећој годишњој конвенцији Европске платформе против сиромаштва и искључености из друштва, која је одржана у Бриселу 26. и 27. новембра 2013. године.

 Европскa платформa против сиромаштва

Конвенцију су отворили Жозе Мануел Барозо, председник Европске комисије, и Херман ван Ромпеј, председник Европског савета.

Одмах по отварању, започела је пленарна седница под називом „Спровођење социјалних политика с циљем смањења сиромаштва и неједнакости“, у којој су учествовали: председавајући – Ласло Андор, комесар за запошљавање, социјална питања и инклузију, Џорџ Сорош, председник Фондације за отворено друштво, Хедер Рој, председница Социјалне платформе, Мишел Барније, комесар за унутрашње тржиште и услуге, и Алгиманта Пабединскиене, министарка рада и социјалних питања Литваније.

На маргинама скупа првога дана одржане су трибине: Како избећи замку мигрантског сиромаштва (Социјална платформа); Како спречити презадуженост (Еуродиакониа, ФЕАНТСА); Допринос Препоруци о улагању у децу (Еурочајлд и десет других НВО); Сиромаштво на раду – Допринос запошљавања смањењу сиромаштва (ЕАСПД – Европска асоцијација пружалаца услуга за особе са инвалидитетом, ЕАПН – Европска мрежа за борбу против сиромаштва, ЕНСИЕ – Европска мрежа предузећа за социјалну интеграцију); Улога градова у реализацији Социјално инвестиционг пакета (Еурситис).

 Европскa платформa против сиромаштва

ЕЛИСАН, Европска мрежа за локалну инклузију и социјалну акцију, приказала је филм „Анђео у паклу“.

Другога дана Конвенције, 27. новембра, у пленарној седници „Социјалне политике с циљем смањења сиромаштва“ учествовала је, као председавајућа, Лив Франсен, директорка за социјалне политике и Европу 2020. (Генерални директорат за запошљавање, социјална питања и инклузију, Европска комисија), Мартин Шулц, председник Европског парламента, и Серђо Аирес, председник Европске мреже за борбу против сиромаштва.

 Европскa платформa против сиромаштва

Приређене су радионице „Перманентно улагање у људе“ и „Инструменти и показатељи за спровођење и праћење смањења сиромаштва“. Било је речи и о примени пакета за социјално инвестирање путем Европског социјалног фонда (ЕСФ), а потом је уследила пленарна дебата о успостављању социјалне Европе, у којој су учествовали: Кос Ришеље, генерални директор за запошљавање, социјална питања и инклузију – Европска комисија, Ахмед Абуталеб, градоначелник Ротердама, Симон Бисел, потпредседник Комитета региона, проф. Енрико Ђовани, министар запошљавања и соцјалне политике Италије, и Илзе Винкеле, министарка за социјална питања Летоније.

Конвенција је окончана тематским говором Ласла Андора, комесара за запошљавање, социјална питања и инклузију – „Како напред“.

26. новембар 2013.

Стана Божовић: Жене, перспективни лидери

Државна секретрка мр Стана Божовић, учествовала је на Првом српском женском пословном форуму у хотелу ''Metropol Palace'' и говорила је у оквиру панела ''Женско лидерство''. Националном стратегијом за побољшање положаја жена и унапређивање родне равноправности повећање броја жена на местима одлучивања је одређено као један од приоритетних циљева. Овако постављен циљ указује да се женско лидерство посматра као значајно питање и од стране државе.Министарство рада, запошљавања и социјалне политике спроводи низ активности како би се ситуација променила: припремљене су смернице и контролне листе за доносиоце одлука у вези са спровођењем и поштовањем родне равноправности, истраживање и препоруке о заступљености жена на локалном нивоу, едукације за полтичке странке како за доносиоце одлука тако и за младе политичарке у циљу изградње капацитета, рекла је на почетку свог излагања државна секретарка Стана Божовић.

 Стана Божовић: Жене, перспективни лидери

На позицијама одлучивања у држави имамо 33% жена у парламенту, након реконструкције Владе 11%, жену на челу преговарачког тима за придруживање ЕУ, жену на челу Народне банке. У Србији жене се налазе у већини у судској власти. На листи интерпарламентарне уније Србија се налази на 22 месту од 140 земаља, рекла је државна секретарка Божовић.

 Стана Божовић: Жене, перспективни лидери

Резултате истраживања о женама на позицијама одлучивања у бизнису очекујемо крајем јануара као и резултате истраживања које спроводимо о женама у инфо комуникационим технологијама. Пратећи трендове пре свега Европске уније постајемо свесни да је механизам обавезних квота добар начин да број жена на водећим позицијама повећа.

Поред задатка да стварамо равноправно, праведно друштво задатак нам је и да препознамо предности учествовања мушкараца и жена, те разноликости у процесима управљања, нагласила је државна секретарка Стана Божовић.

 Стана Божовић: Жене, перспективни лидери

Различита истраживања се слажу да се организације у чијем вођству учествују жене имају:

 • унапређено ангажовање и задржавање кадрова,
 • пораст продуктивности,
 • бољи процес доношења одлука,
 • побољшана усклађеност са прописима,
 • боље сагледавање потреба интересних група, друштва и потрошача

 Стана Божовић: Жене, перспективни лидери

Данас више не говоримо о феномену стакленог плафона када разматрамо женско лидерство односно могућности и препреке за укључивање у вођење компанија, политичкихпартија и државне управе уопште. Теоретичари сада користе термин ЛАВИРИНТ. Мере које бих предложила у циљу лакшег проласка кроз лавиринт су следеће:

МЕРЕ НА НИВОУ ДРУШТВА

 • Промена друштвено психолошких модела

Покренути бројне, координиране активности и мере које се спроводе на терену, а које имају за циљ промену уврежених традиционалних идеја о улози и месту жене у друштву.

 • Промовисање женских узора
 • Добри женски узори треба да се промовишу систематски и на свим нивоима друштва

МЕРЕ НА НИВОУ ДРЖАВЕ

 • Развијање сервиса који олакшавају успостављање баланса између приватног и пословног живота
 • Измена законске регулативе по угледу на европске регулативе

МЕРЕ КОЈЕ ЖЕНЕ ТРЕБА САМЕ ДА ПРЕДУЗМУ

 • Улагање у своје образовање и развој различитих вештина
 • Ефикасно умрежавање
 • Мудра самопромоција

26. новембар 2013.

Шеснаест дана активизма против насиља над женама

Сваке године, 25. новембра, обележава се Међународни дан борбе против насиља над женама, успостављен 1999. године од стране Уједињених нација. Такође, почев од данас, па до 10. децембра, Међународног дана људских права УН, спроводи се Кампања „16 дана активизма против насиља над женама“, која се истовремено обележава у преко 100 држава света.

Подаци центара за социјални рад у Републици Србији за 2012. годину показују да је 9.325 жртава добило неки вид помоћи, од којих – 4.133 жртве физичког насиља, 156 сексуалног насиља, 2.595 психичког и 2.443 осталих облика насиља, укључујући економско. Насиље се углавном дешавало у породици – у 8.925 случајева (96 процената). Центри за социјални рад евидентирали су 6.121 починиоца насиља према деци и одраслим жртвама; 70 процената су лица мушког пола.

Народна Скупштина је, 31. октобра ове године, донела Закон о потврђивању Конвенције Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици (Истанбулска конвенција) – свеобухватан међународни споразум у области заштите женских људских права. Конвенција има за циљ достизање нулте толеранције на насиље у породици и представља значајан корак напред у стварању Европе која ће бити сигурније место за живот. У суштини, Конвенција представља поновни позив на већу равноправност жена и мушкараца, јер је насиље над женама дубоко укорењено у неједнакости између жена и мушкараца у друштву и усађене културе нетолеранције и порицања.

Министарство рада, запошљавања и социјалне политике истиче да је насиље над женама у породици растући феномен који не познаје географске границе. Како насиље над женама спада у најраспрострањенија кршења људских права широм света, неопходан је одлучан одговор државе и целокупног друштва с циљем његовог спречавања и заустављања.

Систем социјалне заштите улаже значајне напоре да донесе нове и унапреди постојеће прописе из своје надлежности, да развија и спроводи све прописане процедуре у заштити жртава насиља и да континуирано подиже компетенције свих професионалаца у центрима за социјални рад. Унапређење квалитета услуга један је од кључних праваца који спроводимо, као и подршка успостављању одрживих услуга у заједници за жртве насиља у породици.

25. новембар 2013.

Одржана конференција „Дужна пажња у борби против насиља над женама“

Министарство рада, запошљавања и социјалне политике, уз стручну и техничку сарадњу и подршку Програма Уједињених нација за развој (UNDP), организовало је 25. новембра у Београду конференцију посвећену „Дужној пажњи у борби против насиља над женама у Србији“. Национална конференција део је заједничких активности у оквиру пројекта „Интегрисани одговор на насиље над женама у Србији“, који се реализује у сарадњи три агенције Уједињених нација у Србији: UNDP, UN Women и UNICEF. Тако је прикладно обележен Међународни дан борбе против насиља над женама, којим почиње међународна кампања „16 дана активизма борбе против насиља над женама“, која је ове године посвећена теми „Од мира у дому до мира у свету“.

Модераторка конференције била је државна секретарка у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике Бранкица Јанковић, а поздравне говоре одржали су: министар правде Никола Селаковић, стална координаторка УН у Србији Ирена Војачкова-Солорано, председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине РС, Мехо Омеровић, директор Полиције Милорад Вељовић, директор УНИЦЕФ-а у Србији Мишел Сен-Ло, државна секретарка у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике, мр Стана Божовић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Мухедин Фијуљанин, и државна секретарка Бранкица Јанковић, која је подробно обавестила учеснике и госте о најважнијим активностима на сузбијању насиља над женама у Србији, посебно о ономе што је предузело Министарство рада, запошљавања и социјалне политике:

 Одржана конференција „Дужна пажња у борби против насиља над женама“

Током протеклих десет година, Република Србија поставила је механизме родне равноправности на свим нивоима власти – законодавне, извршне, као и независне надзорне механизме на државном, покрајинском и локалном нивоу. Успоставила је институције, донела законе и стратешкe документe с циљем спречавања и сузбијања родно заснованог насиља, и дефинисала приоритете у овој области у Националној стратегији за спречавање и сузбијање насиља над женама у породици и у партнерским односима (2011–2015). Додатни замах у борби против насиља над женама дају и међународни механизми за заштиту људских права жена и заштиту од насиља. Још једна важна област заједничког рада је и поступање по Закључним запажањима о Другом и трећем извештају Републике Србије поднетом Комитету УН за елиминацију дискриминације жена (CEDAW) од 25. јула 2013. године.

Надлежна министарства су активно ангажована у процесу спровођења Општег протокола о поступању и сарадњи установа, органа и организација у ситуацијама насиља над женама у породици и у партнерским односима, као и посебних протокола у појединачним ресорима. Не постоје формалне препреке за доследно испуњавање обавеза Републике Србије као државе чланице међународне заједнице посвећене заштити женских људских права, да се предано и активно ангажује у области превенције и заштите жена од насиља.

У самој области социјалне заштите корените промене су се десиле у институтуционалном поимању ове проблематике. Наиме, 2011. године донет је Закон о социјалној заштити, који јасно препознаје одрасле и децу жртве насиља као кориснике услуга, што раније није био случај. Исте године ступила је на снагу и Национална стратегија о спречавању и сузбијању насиља над женама у породици и у партнерским односима, на чијој имплементацији се ради посебно уз подршку Програма Уједињених нација за развој, са којим је у периоду од 2009. до 2012. спровођен пројекат „Борба против сексуалног и родно заснованог насиља“, а од 2012. спроводи се пројекат „Интегрисани одговор на насиље над женама у Србији“.

 Одржана конференција „Дужна пажња у борби против насиља над женама“

У сарадњи са Уједињеним нацијама, до сада је организована обука за унапређивање система заштите намењена многобројним професионалним пружаоцима услуга на локалном нивоу. Ево неколико примера:

 • У партнерству са Правосудном академијом обучено је преко 600 судија и тужилаца, и обуке се настављају;
 • Кроз Кримиластичко-полицијску академију обучено је више од 700 полицијских службеника;
 • У срадњи са Аутономни женским центром спроведене су обуке о примени протокола, успостављању координисане акције и примени методе конференције случаја у 16 градова до сада, од којих 5 у 2013. години. Кроз те тренинге до сада је обучено више од 600 пружалаца услуга на локалном нивоу.

С циљем успостављања што ефикаснијег, међусекторског одговора на насиље у породици, у оквиру наведеног пројекта, априла месеца 2013. године, у сарадњи четири кључна министарства (Министарство рада, запошљавања и социјалне политике, Министарство унутрашњих послова, Министарство здравља и Министарство просвете, науке и технолошког развоја) организована је велика национална конференција „Мултисекторска сарадња – институционални одговор на насиље на женама“, на којој су представљени општи и посебни протоколи за заштиту од насиља и усвојени закључци о даљим заједничким активностима.

Сви говорници су се сложили да је, уз хитну и доследну примену закона и споразума, неопходна промена свести према насиљу над женама и насиљу у породици, јер је насиље – злочин.

Министар правде Никола Селаковић истакао je да насиље над женама погађа не само жртве, него целу породицу. Кроз мултисекторску сарадњу систем може дати доличан одговор на насиље, али се насиље не може значајно сузбити без помоћи грађана. Неопходно је дизати свест о томе да је пријављивање насиља добро дело. „Лично сам уверен“, нагласио је министар Селаковић, „да је у сузбијању насиља најважнији фактор породица, где треба да се ради на превенцији насиља“.


Београд, Никола Селаковић министар правде и државне управе, о адекватном поступању у слуцајевима насиља над женама

Стална координаторка УН у Србији Ирена Војачкова-Солорано навела je резултате истраживања ОУН из 2010. године, који говоре да је 53 одсто жена и девојака у Србији доживело неку врсту насиља. „То је застрашујуће“, казала је Војчакова-Соларно. „Младе девојке су плен и навикли смо на то да су жене жртве. А да су мушкарци жртве, шта би било? Не само да морамо штитити жене, него морамо радити и са починиоцима ових злодела, који су, у већини случајева, и сами искусили насиље у својој породици.“


Београд, Бранкица Јанковић државна секретарка Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, о СОС грантовима и успостављању СОС телефона за жртве насиља

На крају уводног дела конференције, уз приказивање спота Фонда Б92, државна секретарка Бранкица Јанковић прочитала је списак организација којима су додељени грантови за СОС телефоне за жене жртве насиља:

 1. „Астра“, Београд
 2. Удружење Ромкиња „Освит“, Ниш
 3. „Феномена“, Краљево
 4. „Гејтен“, Београд
 5. Центар за подршку женама, Кикинда
 6. СОС женски центар, Нови Сад
 7. Ромски центар за жене и децу „Даје“, Београд
 8. „Дамад“, Нови Пазар
 9. Удружење Рома Нови Бечеј
 10. Виктимолошко друштво Србије, Београд
 11. „Из круга“, Београд

 Одржана конференција „Дужна пажња у борби против насиља над женама“

У наставку конференције, у поподневним часовима, представљени су резултати рада на превенцији и заштити жена од насиља под окриљем заједничког пројекта „Интегрисани одговор на насиље над женама у Србији“ у различитим секторима рада (социјална политика, унутрашњи послови, здравство и цивилно друштво), у различитим гранама власти (извршна и законодавна), на различиитим нивоима власти (од националног преко покрајинског до локалног) – чиме је указано на комплексност овог озбиљног друштвеног проблема, као и на важност заједничког, координисаног деловања.

23. новембар 2013.

Државна секретарка мр Стана Божовић посетила Ниш

Државна секретарка у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике мр Стана Божовић посетила је данас град Ниш где је на позив Регионалне привредне коморе Ниш учествовала на Петој конференцији женског предузетништва Србије под називом ''Femina Constantia.'' Циљ ове конференције је да допринесе стварању уравнотеженог друштвено-економског развоја у Србији, промовисањем и подршком пуног укључивања жена у привредне активности, као и елиминисању дискриминације кроз равноправно учешће жена у економији, на тржишту рада и у друштвеном животу Србије.

 Државна секретарка мр Стана Божовић посетила Ниш

Економско оснаживање жена је питање људских права и социјалне правде, али такође умањује сиромаштво и јача економски раст и развој. Што је већа неједнакост у дистрибуцији основних средстава као што су образовање, земља или капитал, то је мања шанса смањења сиромаштво, рекла је државна секретарка мр Стана Божовић.

Повећано учешће жена у радној снази стимулише економски раст, кроз повећану потрошњу и штедњу.

Општа ситуација у Србији која се односи на тржишта рада је :

 • Заступљене традиционалне родне улоге у избору занимања
 • слаба примена закона и законских норми које дају подршку предузетништву
 • дискриминација на тржишту рада
 • жене су обесхрабрене да развијјау каријеру
 • висока незапосленост
 • разлике у укупној плаћености
 • неактивност жена у доношењу одлука

Државна секретарка мр Стана Божовић подсетила је да истраживања из 2012. године ‘Родни барометар’ (Марина Благојевић), показују да у Србији постоје значајне разлике у могућностима достизања економске самосталности између жена и мушкараца. Мушкарци су чешће запослени у приватној фирми, чешће власници или сувласници приватне фирме, чешће пољопривредници (који плаћају здравствено и пензионо осигурање), чешће самостални и чешће обављају слободне професије. Жене су, с друге стране, чешће незапослене (чак 1,7 пута), чешће „обесхрабрени радници“, тј. оне које се и не пријављују јер не верују да ће добити посао; чешће издржавана лица (скоро три пута чешће од мушкараца); чешће су домаћице (чак 20 пута чешће од мушкараца) и чешће су пензионерке. Ови подаци су у складу са основним демографским показатељима везаним за активност становништва , нагласила је државна секретарка Божовић.

 Државна секретарка мр Стана Божовић посетила Ниш

Она је истакла да постоји огроман неискоришћен креативни и пословни потенцијал жена у Србији и како је рекла, мушкарци чешће од жена имају уштеђевину на своје име, као могућност подизања кредита (46%, у односу на 30% жена на положајима), и они чешће и подижу кредит на своје име. Међутим, чак и када је реч о женама и мушкарцима истог образовног нивоа, жене имају знатно мању економску моћ.

Посматрано по образовању, жене с високим образовањем показују и највећу заинтересованост за отварање приватног бизниса, па је њих 40% изјавило да би биле заинтересоване. Међу мушкарцима постоји слична ситуација. Посматрано по старости, чак 47% најмлађих жена би покушало да отвори приватни бизнис ако би имале могућности, као и 65% најмлађих мушкараца. Очигледно је да предузетничка оријентација расте у млађим генерацијама, рекла је државна секретарка мр Стана Божовић.

 Државна секретарка мр Стана Божовић посетила Ниш

У Србији се појачава, у складу са постојећом Националном стратегијом за побољшање положаја жена и унапређивање родне равноправности, подршка женама у оснивању или унапређивању сопственог посла, где се подршка женама у економској сфери сматра једном од најважнијих циљева.

Тако је Управа за родну равноправност, Министарства рада. запошљавања и социјалне политике, кроз Програм спровођења Стратегије, у 2011.и 2012. години спровела:

 • Студију о приступачности социјалних сервиса који омогућавају усклађивање радних услова и породичног живота (Јелена Секулић);
 • Основано је пет женских е-клубова у Бешкој, Ковачима, Параћину, Кушићима и Љубовији; је и обучено 50 жена у сеоским и приградским срединама за коришћење инфо комуникационих технологија и за управљањем модерним бизнисом.
 • Додељено је десет грантова локалним организацијама цивилног друштва које су економски оснаживале жене кроз реализацију активности локалних акционих планова;
 1. “Савез за унапређење економског положаја Кикинђанки”, Удружење жена Артеса, Кикинда;
 2. “Израда акционог плана за побољшање положаја жена и унапређење родне равноправности у општини Пантелеј”, УГ Плант, Ниш;
 3. “Мобилна учионица Интернет вештина”, Опште удружење предузетника Лесковац;
 4. “Економски независна – родно равноправна”, Асоцијација за развој општине Неготин;
 5. “Жене на селу – једнаке шансе и једнаке могућности”, УГ Пољопривредници Хомоља, Жагубица;
 6. “Унапређење економског положаја жена кроз промоцију и подстицање женског предузетништва”, Омладински клуб Стара Пазова;
 7. “Женски креативни центар”, Форум младих са инвалидитетом, Трстеник;
 8. “Први корак”, УГ Тернипе Пирот;
 9. “Време је за жене”, УГ Заједно, заједно;
 10. “Економско оснаживање жена са руралног подручја града Новог Пазара”, ДамаД, Нови Пазар.
 • Додељено, је путем конкурса, четири гранта власницама привредних субјеката у Србији које се баве сеоским туризмом за развој капацитета и бољу туристичку понуду:
 1. Књажевац
 2. Инђија
 3. Етно села Латковац“, Александровац
 4. Афирмација жена у општини Беочин
 • Промовисано је женско предузетништво у оквиру ТВ серије ‘…О родној равноправности’ где је једна од шет епизода посвећена женама предузетницама у Србији. Серија је емитована 3 пута на РТСу.
 • Подршка изради акционих планова на локалном нивоу, чиме се обезбеђују и средства за спровођење

ПРАВЦИ РАЗВОЈА (Шта је потребно развијати у овом смеру)

1. Изградња људског капитала и способности жена
Образовни сектор игра водећу улогу у имплементацији интегралног приступа економском оснаживању младих.

 • Важност приступа жена вишем образовању (техничке области и ИТ)
 • Повећати пријаву деце за ове предмете у ранијим нивоима образовања
 • Увести предузетништво у наставни програм за с