Архива - децембар 2013.

27. децембар 2013.

Пола века Геронтолошког центра Београд

Поводом прославе педесетогодишњице Геронтолошког центра Београд, у Дому пензионера Бежанијска коса одржана је свечана академија која је окупила многобројне званичнике из Министарства здравља, Министарства рада, запошљавања и социјалне политике као и велики број оних који су претходних година на било који начин помагали Геронтолошком Центру.

Директорка Геронтолошког центра Београд, Сузана Мишић у свом уводном обраћању захвалила се свим присутнима на подршци а додељена су и специјална признања свима онима који су претходних година својим трудом и залагањем допринели развоју ове установе.

Једно од специјалних признања додељено је и државном секретару Бранкици Јанковић, која је у свом обраћању истакла да је управо дух заједништва, толеранције и љубави, кога еманирају сви запослени у Геронтолошком центру Београд, највећи разлог због кога се једна установа система социјалне заштите може назвати правим личним домом сваког његовог корисника.

 Пола века Геронтолошког центра Београд

Бранкица Јанковић, такође је истакла своје задовољство због чињенице да је Геронтолошки центар Београд сада једна од најстабилнијих и најквалитетнијих установа у својој области у региону, нагласивши да је дужност Министарства рада да стандард који је достигнут у Геронтолошком Центру Београд одржи и додатно унапреди и на тај начин мотивише и све остале сличне установе.

На дан свог јубилеја, установи Геронтолошки центар Београд су уручене и прве лиценце за пружање услуга социјалне заштите, једна за услугу смештаја одраслих и старијих лица као и лиценца за пружање услуге помоћи у кући истој корисничкој групи.

Геронтолошки центар Београд је прва установа која је своје пословање и делатност ускладила са новим стандардима и условима за пружање услуга социјалне заштите, што је свакако обавеза свих осталих пружалаца услуга.

Овим је и званично отпочео процес лиценцирања организација социјалне заштите, а Установа Геронтолошки Центар Београд је прва ускладила делатност и пословање са прописаним стандардима, показавши да су исти достижни, и на тај начин је дала добар пример свим осталим пружаоцима услуга у систему социјалне заштите.

26. децембар 2013.

Кркобабић: Имамо важнија посла од ванредних парламентарних избора

интервју Вечерњим новостима

СРБИЈА има много важнијих послова од расписивања ванредних парламентарних избора. Они који одлучују о изласку на биралишта, требало би и то да имају на уму. Што се мене лично тиче, избори могу да се распишу и данас.

То је за "Новости" изјавио Јован Кркобабић, потпредседник Владе, министар за рад,запошљавање и социјалну политику и лидер ПУПС, који сматра да процеси које је покренула Влада, на челу са Ивицом Дачићем и Александром Вучићем, морају снажно да се наставе током 2014.

 Кркобабић: Имамо важнија посла од ванредних парламентарних избора

- Ова Влада започела је крупне промене у земљи - од борбе против криминала и корупције, до привлачења страних инвестиција и отпочињања преговора са ЕУ. Учврстили смо везе са Бриселом,Русијом, Кином, Емиратима и многима на истоку и западу. Наш наредни кључни циљ је запошљавање Србије.

Када ће бити коначно усвојен нови Закон о раду, који би, како тврдите, требало то да омогући?

- На прилично усклађеној радној верзији, која је сада пред јавности, радила је експертска група из различитих области, из свих релевантних министарстава. Нацрт Закона је на јавној расправи и конкретна решења биће позната када се она оконча.

Могу ли закочити усвајање закона синдикати који су иступили из расправе тврдећи да је закон против радника?

- Верујем у одговоран однос свих актера према овом важном законском пројекту. Очекујем да коначна верзија текста буде пред Владом и парламентом у првим месецима 2014. Уверен сам да ће и људи из синдиката дати томе пун допринос.

Јесте ли били изложени притисцима министра Радуловића да прихватите неке одредбе "на штету запослених" како тврди функционер ПУПС Момо Чолаковић?

- Не бих желео да коментаришем ко је био за, а ко против предложених решења. Министарство које водим формални је носилац пројекта и нећу да замећем кавгу са било ким ко учествује у овом послу. Циљ ми је да сучелимо све аргументе и да дођемо до најбољих решења.

Али, будући пропис је већ прозван "закон за отупуштање"?

- То неће и не сме бити закон за отпуштање, већ закон за унапређење система за запошљавање радника. Тежиште је на запошљавању, јер је то најдубљи интерес целокупног друштва и један је од најважних националних циљева.

Једно је циљ. У пракси ће послодавци добити олакшану процедуру за отпуштање?

- Имаћемо такав пропис да ничија самовоља неће моћи да дође до изражаја. Циљ који има држава, а то је отварање нових радним места, биће преточен у праксу.

Хоће ли пензије бити угрожене током 2014. због недостатка пара у буџету?

- Социјална политика према пензионерима, коју смо установили још 2008. године, неће бити промењена ни у 2014. Исплата ће бити редовна. То је закон и то мора да се поштује док сам ја овде. Пред нову годину, биће уплаћена и једнократна помоћ на адресе пола милиона најугроженијих пензионера у земљи. Испунићемо дакле и то обећање

 Кркобабић: Имамо важнија посла од ванредних парламентарних избора

Колико су основане спекулације да планирате пред наредне изборе да напустите СПС и да се приближите напредњацима?

- ПУПС је у ужој коалицији са СПС и ЈС, а у широј са СНС и осталим партнерима у Влади. Подједнако ценимо све наше партнере. ДОк смо у овој Влади, међу њима разлике не правимо.

А да ли бисте размишљали о предизборном савезу са СНС уколико би пала Влада?

- Не бих се бавио пророчанством: шта би било када би било. Не видим ниједан разлог да ова Влада не продужи даље у интересу грађана Србије.

Хоће ли ПУПС имати кандидата за градоначелника Београда?

- О томе још нисмо расправљали. Тек нам предстоје разговори с партнерима о детаљима везаним за тзв Београдске изборе. Наравно да ће јавност бити благовремено информисана о резутатима тих разговора.

П.Васиљевић

 


ПО САВЕТ О СВОМ ТРОШКУ

Јесу ли тачна таблоидна сазнања да сте се недавно оперисали у Женеви?

- Од свега је једино тачно да сам у Женеви био два дана. Наравно да никакве операције није било. По препоруци пријатеља ишао сам на консултације са доктором Филипом Морелом . На путу сам био о свом трошку и у друштву сина.

 


БОЉЕ КРАЈЕМ ГОДИНЕ

Очекујете ли да идућа година буде бар мало лакша за грађане?

- Идућа година ће бити тешка, али сматрам да ће грађани осетити позитивне ефекте реформи у последњим месецима 2014. Економска криза кроз коју пролазимо врло је тешка и право је мало чудо како смо ми, као министарство, успели да обезбедимо не само пензије већ и сва друга редовна социјална давања најугроженијим слојевима друштва, а реч је о преко три милиона грађана. ПУПС се у својој борби за социјалну правду можда налази на најистуренијој позицији од свих партнера јер се ми дневно суочавамо с најтежим, најосетљивијим и маргинализованим групама у друштву. А то нису само пензионери већ и незапослени ,избегла и прогнана лица, инвалиди као и сви други који на себи носе највећи терет ове кризе.

26. децембар 2013.

Помоћ најугроженијима у општини Бела Црква

Државна секретарка Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, др Невенка Михајловић, посетила је са директорком Центра за социјални рад „8. мај“ Бела Црква, Виолетом Симић, два села у тој општини – Јасеново и Црвену Цркву и уручила помоћ најугроженијима.

Општина Бела Црква има највећи број незапослених у Војводини и прва је на листи корисника новчане социјалне помоћи по глави становника. Та општина има и највећи број малишана на хранитељству, укупно 96.

 Помоћ најугроженијима у општини Бела Црква

Државна секретарка, др Невенка Михајловић, прво је посетила породицу Силване Мунћан из Јасенова, мајку са четворо деце, који су до скоро живели у просторији без крова, врата и прозора, и без грејања. Центар за социјални рад, уз помоћ донатора и средстава једнократне помоћи из буџета општине, током лета је реновирао кућу. Несебичним ангажовањем мештана на кући су извршени неопходни радови, обезбеђена су два лежаја и шпорет на дрва, а у току неколико наредних дана породица Мунћан добиће и сто и ормаре. Центар за социјални рад обезбедио им је и огрев. Државна секретарка је разговарала са мајком и децом, поделила им новогодишње пакетиће и подржала рад и идеју директорке Симић и настојање да се овој деци обезбеди адекватан смештај како би расли уз своју мајку, а не у дому или хранитељској породици.

 Помоћ најугроженијима у општини Бела Црква

Државна секретарка поделила је новогодишње пакетиће које је за 151 дете, која су у породицама које су корисници социјалне помоћи, обезбедио Центар за социјални рад „8. мај“ Бела Црква, као и бонове за огрев и хигијенске пакете самачким старачким домаћинствима.

 Помоћ најугроженијима у општини Бела Црква

На крају посете обишли су становнике зграде некадашњег "Стандард бетона". У том простору у самом центру града, потпуно несуловном за становање, који је општинска служба за урбанизам прогласила опасним по живот, настањено је десетак породица. Сада је ова зграда у приватном власништву, па породице које ту живе са децом морају се иселити. Директорка Центра за социјални рад, Виолета Симић је објаснила који су могући модалитети смештаја и збрињавања ових особа.

Државна секретарка др Невенка Михајловић, током ове посете је свој деци и одраслима које је обишла, пожелела срећне Новогодишње и Божићне празнике.

23. децембар 2013.

Одржана расправа о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о безбедности и здрављу на раду

Данас је у Нишу, у просторијама Регионалне привредне коморе, одржана јавна расправа о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о безбедности и здравља на раду.

 Одржана расправа о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о безбедности и здрављу на раду

Др Невенка Михајловић, државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике отворила је јавну расправу и том приликом информисала присутне о разлозима за доношење Закона. На јавној расправи, поред представника Управе за безбедност и здравље на раду и Инспектората за рад учествовало је и око 100 представника привредних субјеката.

18. децембар 2013.

Мартиновић: Јавном расправом до бољег закона о раду

Онима који нису учествовали у ранијим фазама израде новог закона о раду, током јавне расправе биће омогућено да дају своје мишљење и да помогну да се текст унапреди, изјавио је, гостујући у Дневнику РТС, државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике Зоран Мартиновић. Мали је круг измена око којих су се три стране потпуно сагласиле, а најспорније ће, осим отпремнина и рада на одређено време, бити одредбе које се односе на обрачуне зарада, очекује Мартиновић.

Као важан предуслов за реформе, привредници истичу измене Закона о раду. Јавна расправа о предложеним изменама почиње данас, а полемика синдиката и послодаваца траје од самог почетка израде предлога. Очекује се да током јавне расправе највише примедби, осим на одредбе које се тичу отпремнина и рада на одређено време, буде на начин обрачуна зарада.

Државни секретар Министарства рада Зоран Мартиновић конастатује да се тешко дошло до фазе јавне расправе, с обзиром на антагонизме између учесника у процесу - синдиката и послодавца, а затим и синдиката и државе.

Јавна расправа треба да омогући свима који нису учествовали у ранијим фазама израде да дају своје мишљење и да помогну да се текст унапреди, рекао је Мартиновић, гостујући у Дневнику РТС-а.

Каже да му је жао што је у ранијим фазама израде закона пропуштена прилика за пуни социјални дијалог због повлачења синдиката, али напомиње да су синдикати веома заинтересовани за јавну расправу.

Поред учешћа на презентацијама радне верзије закона у Београду, Новом Саду и Крагујевцу, примедбе могу да доставе Министарству рада и у писаном облику.

Мартиновић признаје да је мали круг измена Закона око којих су се послодавци, држава и синдикати потпуно сагласили. То су одредбе о непуном радном времену, раду ван просторија послодавца, годишњем одмору, јачој улози инспекције рада.

Велики је број одредби за које синдикати нису изнели конкретне примедбе или предлоге, већ су, каже Мартиновић, само навели да су спорне.

 Мартиновић: Јавном расправом до бољег закона о раду

У јавности су се као најспорније помињале одредбе које се тичу рада на одређено време и отпремнина. Међутим, Мартиновић истиче да су се управо о тим одредбама готово у потпуности сагласили.

Радном верзијом закона предложено је да рад на одређено време уместо највише 12, може да траје 24 месеца, а у неким случајевима и 36 месеци.

Предложено је и да послодавац исплаћује отпремнину само за време које је радник провео у његовој фирми, али су синдикати затражили да се нађе формула и за раднике који никада нису остварили право на отпремнину. То ће, оцењује државни секретар, бити веома тешко.

Најспорнији је, напомиње Мартиновић, начин обрачуна накнаде зараде за време плаћеног одсуства.

"Ми смо предложили да основица не буде просек тромесечне плате него основна плата запосленог коју би остварио да ради без икаквог увећања", рекао је Мартиновић и оценио да ће бити полемике и око предлога да се сменски рад не уређује као плаћени вид рада кроз Закон о раду него да то буде препуштено општим актима.

Озбиљне приговоре очекује на одредбу која предвиђа да увећање зараде по основу минулог стажа, буде обрачунавано не на основу укупног стажа као до сада, већ на основу рада код актуелног послодавца.

Такође, одредбе о брисању и могућности за проширивање дејства колективних уговора су тачка спорења учесника измена закона.

Мартиновић признаје да ће измењени Закон о раду омогућити лакше отпуштање, али тврди и да ће радници који су проглашени вишком потом лакше налазити посао.

"У неким деловима ће омогућити лакше отпуштање, јер се смањује висина отпремнине и то ће послодавцу омогућити да се лакше опредељују за вишкове запослених, а са друге стране запослени који су вишак могу да нађу другу шансу код новог послодавца јер не предстоји опасност да мора да им плаћа отпремнину", рекао је Мартиновић.

Закон ће, како је навео, прецизније уредити начин отпуштања запослених у случају повреде радне дужности, па неће бити нејасноћа које ће допринети да судови те запослене после неколико година враћају на рад.

Јавна расправа завршава се 10. јануара, а потом ће Министарство рада прибавити мишљења других министарства.

18. децембар 2013.

Подршка локалним самоуправама

Стална конференција градова и општина – Савез градова и општина Србије организoвала је у Аранђеловцу, 18. децембра 2013. године, финални округли сто и састанак Међу-министарске радне групе, у оквиру пројекта “Подршка локалним самоуправама у децентрализацији друштвених делатности“. Овај пројекат реализовала је Стална конференција градова и општина (СКГО) у сарадњи са Норвешком асоцијацијом локалних и регионалних власти (КС) и Центром за либерално-демократске студије (ЦЛДС).

Пројекат је на интегрисани начин пружао подршку преузимању децентрализованих функција и јавних услуга у областима образовања, здравствене и социјалне заштите на локалном нивоу, а финансијер пројекта је Краљевина Норвешка преко Министарства иностраних послова Краљевине Норвешке.

 Подршка локалним самоуправама

У оквиру скупа, представници Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства здравља и Сталне конференција градова и општина потписали су Повељу о сарадњи. Повељу је, испред Министарства рада, запошљавања и социјалне политике потписала државни секретар Бранкица Јанковић.

Поменути округли сто имао је за циљ формулисањe препорука, размену искустава и праксе између локалних самоуправа и других релевантих партнера у оквиру надлежности локалних самоуправа у областима здравственo-социјалне заштите и образовања.

У оквиру свог обраћања, државна секретарка Бранкица Јанковић истакла је да ће Министарство рада, запошљавања и социјалне политике следећу, 2014. годину, поред осталих планова, посветити и активностима на припреми локалних самоуправа за коришћење наменских трансфера у циљу успостављања и обезбеђивања одрживости услуга на локалном нивоу.

18. децембар 2013.

Почела јавна расправа о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о раду

Министарство рада, запошљавања и социјалне политике започело је данас, 18. децембра 2013. године, јавну расправу o Нацрту закона о изменама и допунама Закона о раду која ће трајати до 10. јануара 2014. године.

Планиране су три презентације и расправе о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о раду - 20. децембра 2013. године у Новом Саду (Регионална привредна комора, од 11 до 14 часова), 23. децембра у Крагујевцу (Регионална привредна комора Крагујевца, од 11 до 14 часова) и 26. децембра у Београду (Палата Србија, од 11 до 14 часова).

Текст Нацрта закона са Образложењем и Прегледом одредаба Закона о раду које се мењају, као и Образац за достављање предлога, сугестија, иницијатива и коментара на Нацрт закона, постављени су на сајт Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, www.minrzs.gov.rs, Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом www.civilnodrustvo.gov.rs. и на порталу е-управе.

Нацрт закона припремила је Радна група коју су чинили представници Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Инспектората за рад, Министарства привреде, Министарства финансија и представници Уније послодаваца Србије, а на почетку рада активно учешће имали су и представници Савеза самосталних синдиката Србије и УГС „Независност”.

17. децембар 2013.

Међународни дан сећања на Роме страдале у II светском рату

Изасланица председника Владе Републике Србије министарка здравља проф. др Славица Ђукић Дејановић предводила је централну државну комеморативну свечаност поводом обележавања Међународног дана сећања на Роме страдале у Другом светском рату.

 Међународни дан сећања на Роме страдале у II светском рату

Комеморативна свечаност била је одржана 16. децембра 2013. године у 11.00 часова у оквиру локалитета масовне гробнице цивила страдалих у Другом светском рату, у оквиру Спомен-комплекса „Стратиште” у Јабуци код Панчева. Након церемоније полагања венаца и одавања почасти, присутнима су се обратили градоначелник Панчева Павле Раданов, председник Националног савета ромске националне мањине Витомир Михаиловић, министарка здравља проф. др Славица Ђукић Дејановић. Државној церемонији присуствовали су потомци жртава, представници ромске националне мањине, града Панчева, представници Дипломатског кора, удружења и грађани.

Централна државна церемонија окончана је уметничким програмом у реализацији Културно-просветне заједнице Србије. Организатор државне комеморативне церемоније био је Владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

16. децембар 2013.

99. годишњица Колубарске битке

Поводом обележавања 99. годишњице Колубарске битке код Лазаревца, централну државну церемонију предводио је председник Владе Републике Србије Ивица Дачић, који је том приликом уз државне и војне почасти положио венац и обратио се присутнима. Церемонија је одржана 15. децембра у 11 часова код цркве Светог Димитрија у Лазаревцу, у организацији Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 99. годишњица Колубарске битке

Венце су код цркве Светог Димитрија у Лазаревцу, где је покопано око четрдесет хиљада страдалих српских и аустроугарских војника, као и код Споменика српском ратнику положили представници Министарства одбране и Војске Србије и града Лазаревца, као и дипломатски представници Аустрије, Мађарске, Словачке и Чешке. Церемонија је завршена културно-иметничким програмом у реализацији „Арт и медије”.

 99. годишњица Колубарске битке

Истог дана у манастиру Ћелије венце су положили представници Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, председник општине Лајковац, представници општине Лазаревац, као и дипломатски представници Аустрије, Мађарске, Словачке и Чешке.

16. децембар 2013.

Одржана Свечана седница Савета за родну равноправност Владе Републике Србије

Како је у уводном излагању истакла Стана Божовић, председница Савета, ова седница је била прилика да се сумирају резултати Савета у 2013. години и најаве активности у следећем периоду на основу Плана рада Савета за родну равноправност (2013-2016). Наведено је да је Савет, од априла 2013. године, од када је формиран посебном Одлуком Владе Републике Србије – усвојио Пословник о раду, размотрио и предложио мере на основу Закључних запажања Комитета УН за елиминацију дискриминације жена из јула 2013. године, подржао потврђивање Конвенције Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици и иницирао евалуацију Акционог плана уз Националну стратегију за побољшање положаја жена и унапређивање родне равноправности у 2014. години. Осим тога, у сарадњи са ОЕБС, одржао је састанак о партнерству са организацијама цивилног друштва и састанак са међународним организацијама у вези са јачањем капацитета механизама за родну равноправност на локалном нивоу.

 Одржана Свечана седница Савета за родну равноправност Владе Републике Србије

Што се тиче планова за 2014. годину, истакнуто је да ће се они развијати у два правца. Први се тиче питања насиља над женама и насиља у породици, у оквиру кога је предвиђено праћење и сагледавање активности након потврђивања Конвенције Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици, који предвиђају хармонизација домаћих прописа, а нарочито кривичног законодавства, и одређивање националног координативног тела. Ту је и иницијатива за формирањем додатних сигурних кућа у Републици Србији. Други правац се односи на рад око измена и допуна Закона о равноправности полова, који треба да доведе до ефикасније примене међународних стандарда у вези са равноправним положајем жена и мушкараца.Београд, Стана Божовић председник Савета за родну равноправност, без родне равноправности Србија не може да буде модерна и развијена земља

Поред редовних чланова и чланица Савета, овој седници су присуствовале поједине народне посланице, које су и чланице женске парламентарне мреже, представници других ресора, заштитника грађана, цивилног друштва и међународних организација, као што су ОЕБС и Канцеларије УН за родну равноправност.

 Одржана Свечана седница Савета за родну равноправност Владе Републике Србије

16. децембар 2013.

Интернационална конференција о хранитељству

Министарство рада, запошљавања и социјалне политике и Центар за породични смештај и усвојење Београд, поводом петогодишњице рада овог центра, организовало је Интернационалну конференцију о хранитељству под називом: ИЗАЗОВИ ХРАНИТЕЉСТВА НА ПОЧЕТКУ 21. ВЕКА – ИСКУСТВА КОЈА КРЕИРАЈУ БУДУЋНОСТ. Конференцију је отворила државни секретар Бранкица Јанковић, која је говорила о реформским резултатима у домену заштите деце у Србији.

 Интернационална конференција о хранитељству

Бранкица Јанковић је истакла да је тренутно у Србији око 6.000 деце смештено у више од 4.300 хранитељких породица. Укупан број деце на хранитељству повећава се за око 10 одсто годишње, док се број деце без родитељског старања у установама за 5 година упола смањио. Више од 7.500 деце и младих одвојено је од својих родитеља: 80 одсто њих смештено је у хранитељским породицама, а преосталих 20 одсто у установама социјалне заштите. Бранкица Јанковић је нагласила да Србија спада у земље са најнижом стопом институционализације у Европи, а да се у периоду од 2000. до 2011. године, укупан број деце и младих смештених у установама социјалне заштите смањио за скоро половину, а највеће смањење остварено је у узрасној групи до три године – 81 одсто.Београд, Бранкица Јанковић државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, о подршци хранитељским породицама

„Министарство улаже велике напоре да унапреди квалитет живота деце која не могу да расту у својим биолошким породицама, а резултати који су постигнути огледају се кроз значајно смањен број деце и младих у институцијама, вишеструко повећан број деце на смештају у хранитељским породицама, повећан број усвојене деце, затварање једног броја домова за децу, оснивање центара за породични смештај и усвојење, интензивирано унапређење заштите особа са инвалидитетом на смештају у установама социјалне заштите, утврђивање стандарда организације рада центара за социјални рад, утврђивање стандарда услуга социјалне заштите, развој услуга на локалном нивоу, процес акредитације програма обуке за запослене, процес лиценцирања, оснивање Коморе социјалне заштите“, изјавила је државна секретарка, Бранкица Јанковић.Београд, Бранкица Јанковић државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, о тешком проналажењу хранитељских породица за децу са посебним потребама

Први део коференције закључила је мр Добрила Грујић, директор Центра за породични смештај Београд, излагањем о теми „Нова пракса у заштити деце на хранитељству – иновативни приступ у раду Центра за породични смештај и усвојење.Београд, Добрила Грујић директорка Центра за породични смештај и усвајање Београд, о резултатима петогодишњег рада Центра

Конференција је организована с циљем сагледавања резултата вишегодишњег рада на реформи у области заштите деце без родитељског старања и развоја стандарда квалитета њихове заштите. У овој области Република Србија је остварила значајан напредаки тренутно је земља са најнижом стопом институционализације у Европи.

Конференција је окупила 170 учесника, од чега 54 из иностранства. Предавања су одржали представници Велике Британије, Шпаније, Пољске, Швајцарске, Холандије, Чешке, Хрватске, Бугарске, Румуније, Републике Српске. Учешће у раду конференције имаће и Македонија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Албанија, Нигерија, а своје радове су доставили и представници Индије и Јужноафричке Републике и Босне и Херцеговине.Погледајте Видео галерију

16. децембар 2013.

Социјално угрожени – невидљиви у друштву

У складу са својим настојањима да помогне медијским професионалцима у обављању свог посла, Независно удружење новинара Србије је уз финансијску подршку Министарства рада, запошљавања и социјалне политике реализовало Пројекат „Социјално угрожени - невидљиви у друштву“ од 748,000.00 динара. Пројекат је усмерен на повећање видљивости социјално угрожене категорије становнштва у друштву.

У неколико фаза трајања пројекта пројектни тим сачинио је анализу медијског праћења ове категорије становништва у периоду од месец дана, затим у другој фази новинари су правили текстове и видео прилоге у којима су представљали конкретне примере социјално угрожених грађана и њихових породица и у трећој фази израђен је Водич о извештавању о социјално угроженим групама са речником који је представљен на семинарима одржаним у неколико градова у Србији.

 Социјално угрожени – невидљиви у друштву

Конференцију је отворила Бранкица Јанковић, државни секретар у области брига о породици и социјална заштита. У свом уводном излагању, државна секретарка је истакла да је изузетно важно указати на чињеницу да медији могу да буду драгоцен партнер у отклањању предрасуда према свим лицима у систему социјалне заштите, те да би, уместо повременог сензационалистичког приступа, требало да промовишу добре примере и да покажу виши ниво професионалне етике.

На самом крају излагања, државни секретар Бранкица Јанковић изразила је наду да ће реализација наведеног пројекта допринети да у будућности извештавање о људима који су у систему социјалне заштите као корисници помоћи или услуга буде коректно и објективно као и да очекује да степен знања новинара, а посебно они млађих који показују сензибилисаност за систематско праћење ових тема буде већи и да ће наведено резултирати и повећањем броја медијских прилога о овој теми.

15. децембар 2013.

Развој привредног друштва кроз унапређивање родне равноправности

Државна секретарка Стана Божовић дала је свој допринос Напредној школи омладинског лидерства у југозападној Србији која се одржала прошле недеље на Златару одржавши предавање „ Родна равноправност и развој праведног друштва – Како се борити против неравноправности и промовисати родну равноправност“.

 Развој привредног друштва кроз унапређивање родне равноправности

Представивши основна стратешка документа Републике Србије у области родне равноправности Стана Божовић нагласила је да је једино равноправним учествовањем у развоју друштва могуће градити бољи систем и будућност Србије. Државна секретарка упознала је учеснике ове школе са статистичким подацима који несумњиво указују на неравноправно учешће жена у политици али је указала и на помаке који се чине изменама закона и јасним ставом Владе Републике Србије да је родна равноправност политика коју ће спроводити.

„ Развијајући вредности праведног друштва као што је родна равноправност политички систем наше земље јача и мултикултурну заједницу а само заједничким радом и залагањима свих грађана Србије можемо планирати богату и сигурну будућност“ истакла је СТана Божовић.

 Развој привредног друштва кроз унапређивање родне равноправности

Националним акционим планом за спровођење стратегије за побољшање положаја жена и унапређивање родне равноправности планиране су активности оснаживања младих политичарки у циљу повећања броја жена на местима одлучивања, ове активности поред Министарства спроводе и организације цивилног друштва уз помоћ међународних организација.

Напредну школу омладинског лидерства у југозападној Србији организовао је културни центар ДамаД из Новог Пазара у оквиру пројекта Унапређење људске сигурности у југозападној Србији који подржава УНДП. Школа је окупила 50 младих представника политичких странака од 19 до 28 година из Новог Пазара, Сјенице, Тутина, Нове Вароши, Пријепоља и Прибоја.

12. децембар 2013.

Семинар - Кривично-правна заштита од насиља у породици

Министарство рада, запошљавања и социјалне политике и УН реализују пројекат „Интегрисани одговор на насиље над женама“, у оквиру којег је 12. децембра 2013. у Правосудној академији у Београду организован семинар „Кривично-правна заштита од насиља у породици“

У уводном делу семинара учесницима се обратила Бранкица Јанковић, државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Оливера Пурић-помоћница сталне представнице УНДП-а, као и Ненад Вујић, директор Правосудне академије.

Упознавши, у уводној речи, учеснике у семинару са статистичким показатељима и активностима Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, државни секретар Бранкица Јанковић је нагласила:

„Одмах по доношењу Посебног протокола о поступању и сарадњи установа, органа и организација у ситуацијама насиља над женама у породици и у партнерским односима, обезбедили смо континуирано праћење његове примене, као и пружање стручне помоћи кључној институцији система социјалне заштите, органу старатељства – центру за социјални рад. У свим фазама реаговања на ову појаву, од откривања па до организовања разних видова помоћи, подршке и заштите жртава насиља у породици и у партнерским односима, центар за социјални рад – орган старатељства, не само да има кључну улогу у систему социјалне и породичноправне заштите, него и у координисању рада институција и стручњака из других система – здравства, образовања, запошљавања, система унутрашњих послова, тужилаштва, невладиног сектора. Само благовремена, целовита, континуирана и системска сарадња различитих сектора може уродити плодом. Верујем“, казала је на крају Бранкица Јанковић, „да ће данашњи семинар Правосудне академије битно допринети успостављању делотворног система заштите од насиља над женама у породици и у партнерским односима.“

Предавачи на семинару –Јасмина Киурски,заменик Апелационог јавног тужиоца у Београду, Биљана Синановић, судија Врховног касационог суда у Београду, и проф.др. Слободан Савић, професор Судске медицине на Медицинском факултету у Београду и Правне медицине на Правном факултету,говорили су о низу тема из домена кривично-правне заштите од насиља у породици.

11. децембар 2013.

Стручни скуп запослених у социјалној заштити

Републички завод за социјалну заштиту и Комора социјалне заштите, организују стручни скуп за запослене у социјалној заштити, који се одржава од среде 11. д