Швајцарска наставља да улаже у Србију и пружа подршку на њеном европском путу

Петак, 20 Април 2018 |

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, након представљања нове Стратегије сарадње Швајцарске и Србије изјавио је да министарство на чијем је челу тесно сарађује са Швајцарском, посебно у сфери социјалне инклузије.

 

''Захвални смо Швајцарској на помоћи и великом разумевању за наше проблеме на чијем решавању активно радимо, као што су положај Рома и мигрантска криза. Желимо да унапредимо деловање у овим областима и верујем да ће мере које предузмемо у наредном периоду Србију издвојити изнад свих других земаља'', рекао је Ђорђевић.

 

Министар је напоменуо да се Србија када је у питању мигрантска криза већ показала као друштвено одговорна земља и послужила као пример свим осталим државама које имају исти проблем.

 

Директор Швајцарске канцеларије за сарадњу Урсула Лојбли рекла је да нова стратегија представља наставак успешне сарадње две земље и да се области на које се односи поклапају са приоритетима Владе Србије у оквиру европских интеграција.

 

Како је истакла, Швајцарска ће у наредном периоду улагати у развојне пројекте у јужној и југозападној Србији.

''Ми смо препознатљиви по инклузивном развоју, а ово су регије у којима је највеће сиромаштво и где треба највише улагати. Имамо партнере у Србији као што су Стална конференција градова и општина и Министарство државне управе и локалне самоуправе'''', рекла је Лојбли.

 

Представница Министарства спољних послова Швајцарске Рут Хубер истакла је да је Швајцарска са програмом развоја у Србији присутна од 1991.године и да представљање нове стратегије указује на спремност те земље да и даље подржава Србију у њеним напорима на европском путу.

 

Према њеним речима, на снажну везу Србије и Швајцарске утиче и чињеница да у њеној земљи живи и ради око 200.000 држављана Србије.

 

У складу са новом Стратегијом образовање, економски развој, енергетика и реформа локалне самоуправе кључне су области у којима ће Швајцарска помагати Србију до 2021.године.