Србија ће подршком Шведске имати најбољи Закон о родној равноправности

Понедељак, 12 Фебруар 2018 |

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, током радне посете Краљевини Шведској, разговарао је са генералном директорком шведске Агенције за родну равноправност Леном Аг и њеним сарадницима. Тема разговора била је сарадња у овој области и циљ да Република Србија добије најбољи могући нов, савремен Закон о родној равноправности што ће, уз шведску подршку, сигурно и успети.

 

„Краљевина Шведска је пример како се правилно функционише у области родне равноправности  и управо због тога сам лично желео да разговарам са експертима који се баве овом темом, обзиром да је она у овом периоду од изузетне важности за министарство на чијем сам челу. Република Србија мора да има закон који је применљив у пракси, а не само на папиру, и који је наравно по мери свих грађана“, рекао је Ђорђевић и додао да ће се сарадња са Шведском пре свега огледати у помоћи при изради и праћењу спровођења Закона о родној равноправности, односно кроз експертску помоћ у његовој изради, јавној расправи и медијској промоцији.

 

Министар Ђорђевић нагласио је да Сектор за антидискриминациону политику и унапређење родне равноправности, који је основан прошле године, у 2018. години реализује више задатака, који укључују израду два закона и пет стратегијских и акционих докумената у чему би стратешка подршка Шведске била такође од изузетне важности.

 

 „Идеја Министарства, за коју се надам да ће заживети, јесте и склапање стратешког партнерства за израду смерница за потребе креирања политика у области родне равноправности са Универзитетом у Београду, као институације која окупља највећи број високошколских установа у Србији“, рекао је министар верујући да ће и у овој идеји Министарство добити подршку Шведске агенције за међународну сарадњу.

 

„Влада Србије залаже се за једнаке могућности између мушкараца и жена и њихово знање и искуство жели да усмери у правцу напретка у свим аспектима друштва. За државу је увек важно да грађани раде оне послове у којима су најбољи и за које су се школовали и усавршавали, јер на тај начин просперитет је сигуран“, рекао је министар.

 

Генерална директорка Лена Аг изразила је спремност за сарадњу, додајући да су Шведска и Србија увек имале одличне односе и да ће се та пракса наставити и у будућности. Она је захвалила министру Ђорђевићу на указаном поверењу и посвећености и истакла да његов долазак у Шведску и лично ангажовање, када је у питању израда Закона о родној равноправности, представља изузетан корак који ће Републици Србији сигурно донети успех.