Србија ће и даље представљати пример одговорног управљања мигрантском кризом

Понедељак, 05 Фебруар 2018 |

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић састао се са шефом Делегације Европске уније у Републици Србији, Њ.Е. Семом Фабрицијем, како би разговарали о даљем наставку успешне сарадње Министарства и Европске уније у збрињавању мигрантске популације, која тренутно борави на територији Републике Србије, а посебно малолетних миграната без пратње.

 

Министар Ђорђевић нагласио је да ће се Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања као координатор Пројекта “Наставак подршке за повећање и унапређење капацитета за управљање мигрантском кризом у Републици Србији – МАДАД 2“, у сарадњи са релевантним партнерима, и даље трудити да буде прави пример другим државама у начину управљања мигрантском кризом.

 

„Република Србија ће и у наредном периоду према мигрантима поступати одговорно и у складу са европским вредностима поштовања достојанства сваког људског бића које је на било који начин угрожено и налази се у стању потребе за смештајем, исхраном, медицинском негом, образовањем, радном активацијом и безбедношћу, са акцентом на развој деце миграната, пре свега малолетних миграната без пратње“, рекао је министар.   

 

„У 2018. години у плану је сарадња са локалним самоуправама, израда програма обуке за теренске социјалне раднике, а у току је израда концептне ноте за два пројекта - „Инклузијом кроз спорт“ и „Образовањем до интеграција“, истакао је Ђорђевић и још једном изразио значајну подршку систему социјалне и породично - правне заштите  коју пре свега пружају, УНХЦР, УНИЦЕФ, Организација Црвеног крста, Међународна организација за миграције, као и бројне организације цивилног друштва у Републици Србији.

 

Шеф Делегације Европске уније у Београду, Њ.Е. Сем Фабрици захвалио је министру Ђорђевићу на уложеним напорима у досадашњем спровођењу активности у склопу успешно окончаног Пројекта МАДАД 1 у нади да ће имплементација Пројекта МАДАД 2 бити подједнако успешна. Такође, истакао је да као и до сада сарадња свих релевантних институција Владе Републике Србије, када је заштита миграната у питању, буде на највишем нивоу.   

 

Састанку су присуствовали поред представника Министарства и делегације Европске уније и Комесар за избеглице Владимир Цуцић, као и представници Министарства унутрашњих послова, Министарства здравља и Министарства просвете, науке и технолошког развоја.