Потписан споразум између Норвешке и Србије и Протокол о сарадњи између Инспектората за рад и Пореске управе

Петак, 08 Септембар 2017 |

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зоран Ђорђевић и амбасадор Краљевине Норвешке у Републици Србије, Њ.Е. Арне Санес Бјoрнстад потписали су споразум о реализацији пројекта „Јачање капацитета Инспектората за рад и подизање свести грађана у циљу сузбијања рада на црно“.    

Министар Ђорђевић захвалио је Влади Краљевине Норвешке и амбасадору на личном ангажовању и препознавању значаја ове области, као и подршци коју су пружили Влади Републике Србије у јачању капацитета Инспектората за рад. 

„Закон о инспекцијском надзору омогућава заједничко деловање Пореске управе и Инспектората за рад на терену читаве Србије. Циљ је да заједничким радом у Србији искоренимо сиву економију и рад на црно. Надам се да ће инспектори својим заједничким радом успети у томе, јер је у интересу свих грађана Србије, радника, послодаваца и страних инвеститора да сива економија не постоји“, навео је Ђорђевић.

Амбасадор Норвешке у Србији Њ.Е. Арне Санес Бјорнстад истакао је да је инспекцијска контрола кључна када је у питању примена закона. 

„Ова иницијатива ће допринети поштовању закона, стварању бољих услова за раднике и наравно приливу у буџет Србије који ће моћи да се искористи за добробит свих грађана Србије“, рекао је амбасадор Норвешке у Србији.

Ђорђевић је додао да се потписивањем овог Споразума и самим пројектом очекује подизање капацитета инспекције за рад, која треба да буде оспособљена, оперативна и добро технички опремљена, како би била ефикаснија у спровођењу закона и сузбијању рада на црно и допринела повећању безбедности и заштите на раду. 

Активности финансиране кроз овај пројекат, реализоване у сарадњи са инспекцијом Пореске управе, биће усмерене на додатне обуке инспектора, информисање грађана кроз радионице и округле столове о правима и обавезама које проистичу из закона и подзаконских аката који уређују ову област, као и на израду интерактивног веб-портала.