Обележен Међународни дан особа са инвалидитетом

Уторак, 05 Децембар 2017 |

„Људи које стварамо богатство су наше земље, укључујући и особе са инвалидитетом, који су, попут параолимпијаца, учинили много на подизању угледа Србије у свету“, изјавио је председник Републике Србије Александар Вучић на обележавању  Међународног дана особа са инвалидитетом и 10 година Националне организације особа са инвалидитетом Србије.

„Ви сте својим радом подигли углед Србије, направили нешто што нико други није умео да направи", рекао је он и истакао да су награде за параолимпијце изједначене са наградама за олимпијце и да смо једна од ретких земаља која је то учинила.

"Ми тиме хоћемо да покажемо да не правимо разлику", поручио је Вучић и нагласио да ће буџети за подршку особама са инвалидитетом из године у годину бити све већи.

Председник Вучић захвалио је и на портрету који је добио на поклон од Дејане Бачко из Новог Сада, девојке која црта ногама, јер нема руке.

„Видео сам портрет и схватио да не бих могао да насликам нешто на начин на који је то Дејана урадила и да вежбам 20 година", објаснио је он и истакао да човек када хоће може све.

Вучић је рекао да је пуно разговарао и разговара са особама са инвалидитетом и њиховим представницима, те навео Милана Стошића из удружења слепих и слабовидих, за којег је рекао да је "озбиљан преговарач" и да би могао и да га замени у неким приликама и преговорима.

Испричао је анегдоту када му је Стошић рекао да њима ништа не треба осим неких ситница, а онда је, каже, набројао "те ситнице" следећих сат и по, те су многе од њих морале одмах да се решавају.

"Хоћу да вас замолим да нас терате да се боримо снажније и јаче за сваког грађанина наше земље - за сваког од вас", рекао је Вучић и захвалио свима на данашњем учешћу, особама са инвалидитетом на успесима на спортском, плану културе, уметности, раду.

"Тражите што више и ми ћемо више да вам пружимо", поручио је председник Србије.

Министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић овом приликом поручио је присутнима:

„Влада Републике Србије на челу са Аном Брнабић наставља политику претходне Владе Александра Вучића, политику стварања реалне економске основе за увођење и спровођење високих европских и светских критеријума и стандарда и у областима здравствене и социјалне политике, кроз изградњу и унапређење постојећих пројеката и модела инклузије свих грађана Републике Србије, кроз охрабривање активизма и иницијатива у тим областима, као и кроз имплементацију трајно одрживих решења.  

 

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као један од најважнијих стратешких циљева има унапређење положаја и заштиту права особа са инвалидитетом кроз афирмацију развоја инвалидске заштите у оквирима модерне, плуралне социјалне политике.

 

Сарадња Министарства и удружења особа са инвалидитетом у циљу унапређења положаја особа са инвалидитетом одвија се у два правца.

 

Први правац сарадње огледа се у непосредном учешћу представника удружења особа са инвалидитетом у свим радним групама које су формиране у циљу израде неког законског, подзаконског или стратешког документа. Ова сарадња усмерена је ка доношењу или покретању иницијативе за измену законских и стратешких докумената која нуде решења која доприносе укључивању особа са инвалидитетом,  као и праћењу примене закона и прописа, укључујући и оне који нису у надлежности Министарства, јер нека од наведених решења могу утицати позитивно или негативно на квалитет живота особа са инвалидитетом.

 

Други правац сарадње огледа се у финансијској и стручној подршци коју Министарство пружа удружењима која спроводе програме у циљу заштите права и унапређења положаја особа са инвалидитетом. Подршка је усмерена на програме које реализују удружења на целој територији земље, а посебно у области спречавања дискриминације, развоја сервиса на локалном нивоу кроз увођење нових услуга које као пружаоци спроводе удружења у циљу пружања подршке особама са инвалидитетом, што за резултат има већи степен њихове укључености у социјални и економски живот друштва.

 

Управо зато је од суштинског значаја да се организације цивилног друштва које окупљају особе са инвалидитетом још активније укључе у решавање проблема са којима се те особе суочавају, а Министарство ће са своје стране још снажније утицати на решавање заједничког задатка, уклањању свих препрека које онемогућавају не само партиципацију особа са инвалидитетом у друштвеним збивањима, већ и њихов пун допринос заједници чији су равноправни чланови.

 

Не смемо допустити да пројекти којима се инфраструктурно системски решавају питања важна за заједницу особа са инвалидитетом буду предмет злоупотребе и манипулације, што је нажалост био чест случај у прошлости, од којих је можда најдрастичнији и најбезочнији пример адаптације дворца Хетерленд. Тај пример мора остати похрањен у прошлости као сведочанство о једном неславном времену у коме су важна политичка решења, вођени углавном својим личним интересима, доносили и спроводили недовољно одговорни и добронамерни људи, политичари лишени елементарне пристојности и солидарности са својим суграђанима. Таква ускогрудост и безобзирност, наравно, није могла водити стварању друштвених услова и опште атмосфере једнаких прилика за све грађане Србије, што је несумњиво главни циљ и програм ове и претходне Владе Републике Србије.

 

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Национална организација особа са инвалидитетом Србије настављају партнерски однос и плодну сарадњу на промовисању и спровођењу Конвенције о правима особа са инвалидитетом и даљем унапређивању положаја особа са инвалидитетом у Републици Србији.

Бил Хајбелс каже: ”Многи од нас мисле да су снови, велики планови, изуми и набоји креативне енергије резервисани само за писце, физичаре, композиторе и уметнике. То није за обичне људе са обичним занимањима, обичним породицама и обичним међуљудским односима. Међутим, визија, као и храброст и дисциплина, представља карактерну црту која се може развити у сваком ко жели. Услов је да се потрудимо да нам постане саставни део свакодневног живота”.

Влада Републике Србије и ресорно министарство имају визију. Ту визију сте нам ви председниче трасирали.

У будућности ћемо још снажније и боље, настојати да наша визија Србије што пре задобије трајни одрживи облик развијене, модерне и друштвено одговорне заједнице људи у свом пуном капацитету“, закључио је министар.

Министар Ђорђевић захвалио се председнику Александру Вучићу на иницијативи да се први пут на овакав начин обележи 3. децембар као и в.д. помоћници министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљани Барошевић, која је уложила велики труд и себе несебично дала како би особе са инвалидитетом достојанствено обележиле свој дан.

Поред председника Србије и министра Ђорђевића, обележавању Међународног дана особа са инвалидитетом присуствовали су министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, министар здравља Златибор Лончар,  министар привреде Горан Кнежевић, министар омладине и спорта Вања Удовичић, градоначелник Београда Синиша Мали, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић као и представници удружења особа са инвалидитетом из целе Србије.

Председник Србије и министри у Влади, након обраћања обишли су изложбу слика, рукотворина и украсних предмета, које су израдиле особе са инвалидитетом, и одиграли партију шаха са  представницима Националног спортског савеза слепих и слабовидих.