Министар Зоран Ђорђевић састао се са амбасадором САД у Републици Србији Кајлом Скaтом

Четвртак, 09 Новембар 2017 |

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић састао се са амбасадором Сједињених Америчких Држава у Републици Србији господином Кајлом Скатом.

    Министар Ђорђевић истакао је да билатералну сарадњу са САД  одликују добри и пријатељски односи које је потребно учврстити посебно у областима које се тичу рада, запошљавања, социјалних питања, али и питања миграција и борбе против трговине људима.

    Министар Ђорђевић затражио је помоћ и подршку у инстутиционализацији питања борбе против вршњачког насиља, оценивши да је од изузетног значаја преузимање добре праксе земаља које поседују веома развијени демократски системи.

    Амбасадор Скат сагласан је да су питања миграција веома важна и изразио задовољство напретком у проналажењу свеобухватног решења за питање мигранстске популације, која се тренутно налази у Србији. Став Министарства да ће малолетни мигранти без пратње бити у фокусу, оценио је као охрабрујући, и најавио да ће САД наставити са подршком институцијама Владе Републике Србије у овој области.

    Посебно је нагласио да је напредак Србије у борби против трговине људима видљив и да ће дати личну препоруку да извештај о напретку Србије по том питању буде садржајнији.

    У вези са билатералним споразумом о социјалном осигурању између Р. Србије и САД, који је министар Ђорђевић иницирао, обострано је констатовано да ће разговори на ту тему у наредном периоду бити настављени.