Министар Зоран Ђорђевић присуствовао je Међународној конференцији „Улагање у децу - добробит за сву децу“

Четвртак, 12 Октобар 2017 |

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић присуствовао је Међународној конференцији „Улагање у децу - добробит за сву децу“ коју су организовали Мрежа организација за децу Србије (МОДС), ЕUROCHILD, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (СИПРУ) и УНИЦЕФ.

Министар Ђорђевић је том приликом нагласио да је Србија, као и остале земље Европске уније, посвећена повећању издвајања за децу и породице.

„Борба против сиромаштва деце је на првом месту и зато ћемо ми интензивније радити на спровођењу Циљева одрживог развоја. У спровођењу ових мера, Србија користи међународну праксу у развијању многобројних услуга које ће бити подршка породицама са децом“, рекао је министар.

Обезбеђивање минималне финансијске сигурности породици са децом, како је истакао министар, држава реализује кроз примену Закона о социјалној заштити и Закона о финансијској подршци породици са децом, као и кроз заштиту права детета.
„Припремљен је Нацрт закона о финансијској подршци породици са децом, који ће бити упућен у даљу процедуру Влади, односно Народној скуштини, како би до краја  године био усвојен, а чија би примена отпочела почетком наредне године“, истакао је Ђорђевић.

„Утврђене су мере за подстицај рађања. Новина је да ће накнаду прихода, у трајању од годину дана, моћи да остваре и жене које нису у радном односу, већ обављају самосталну делатност, ангажоване су по основу привремених и повремених послова, уговора о делу или ауторских уговора. Износ родитељског додатка за прво дете биће значајно већи у односу на тренутни који се исплаћује и износи 39 хиљада, а предлог је да буде 100 хиљада динара. За децу са сметњама у развоју и инвалидитетом, дечији додатак биће већи за 50 одсто“, најавио је министар Ђорђевић.

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и председница Савета за права детета Владе Републике Србије Славица Ђукић Дејановић је поручила да Србија има спремне мере и законе којима ће дати кључан допринос улагању у децу и додала да ће борба против сиромаштва исто као и здравље, образовање и родна равноправност бити у фокусу државе.

„Влада Републике Србије настоји да, иако ограничена тренутном економском ситуацијом, обезбеди више средстава за улагања у децу и то ће бити наш континуинирани задатак“, закључио је министар Ђорђевић уз поруку да су деца наше највеће благо.

***
На конференцији су представљене међународне и европске праксе и примери који доприносе смањењу сиромаштва и социјалне укључености деце, наглашена је важност усклађивања јавних финансијских ресурса са политикама и законодавством које утичу на децу, као и посвећеност Србије у борби против сиромаштва деце и на испуњавању развојне агенде Уједињених нација (Циљева одрживог развоја УН).

Конференцији су присуствовали државни секретар у Министарству финансија Мирјана Ћојбашић, заменица директора УНИЦЕФ-а у Србији Северине Леонарди, представница EUROCHILD-a Мике Шурман и менаџер Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије Иван Секуловић.