Министар Ђорђевић у посети Јужно - банатском округу

Недеља, 12 Новембар 2017 |

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић заједно са амбасадорком Републике Македоније у Србији, Њ.Е. Вером Јовановском -Типко и в.д. помоћницом министра у Сектору за за антидискриминациону политику и унапређење родне равноправности Нином Митић обишао је Сигурну кућу у Панчеву, а након тога насеље Јабука и општину Пландиште.

Циљ посета био је унапређења борбе против насиља над женама, родне равноправности као и права националних мањина.

„Република Србија настоји да отвори више Сигурних кућа и да на тај начин обезбеди уточиште оним женама којима је то неопходно. Након отварања више Сигурних кућа успоставили бисмо њихову међусобну сарадњу и координацију која би сигурно унапредила и сам рад ових установа, а самим тим и већу безбедност и заштиту жена“, рекао је министар.

Приликом посете насељу Јабука, у којој живи народ македонске националне припадности, министар Ђорђевић рекао је да је Република Србија још 2014. године, када је на челу Владе био садашњи председник државе Александар Вучић, поставила циљ да изгради мултиетничко друштво на највишем нивоу у којем ће све националне мањине имати једнака права. 

„Република Србија има похвале од Европске уније по питању односа према националним мањинама, а настојимо да тај однос буде још бољи. Са Македонијом желимо да заједнички аплицирамо у разним пројектима и тиме унапредимо обе државе, како бисмо заједно, када будемо у Еворпској унији наставили са том сарадњом, а све у циљу бољег материјалног положаја наших грађана и унапређења услова живота на свим пољима“, рекао је министар истичући да ова два народа веже иста историја која није била нимало лака.

Министар Ђорђевић говорио је и на Трибини о унапређењу родне равноправности у Пландишту где је истакао да је Србија по том питању на веома високом нивоу.

„Родну равнопровност желимо да унапредимо на најбољи могући начин и настојимо да не правимо разлику између жена и мушкараца, већ да о њима разговарамо само као о људима. Положај жена у Републици Србији већ је на завидном нивоу и надамо се да ће он сваким даном бити још бољи, а то је задатак свих нас“, рекао је Ђорђевић.

Амбасадорка Републике Македоније у Србији Њ.Е. Вера Јовановска – Типко истакла је да су унапређење родне равноправности и породично насиље кључне сензитивне теме у друштву о којима много више мора да се разговара.

„Морамо да елиминишемо стереотипе који постоје када су у питању права мушкараца и жена, да унапредимо женско предузетништво и спречимо дискриминацију јер једино тако можемо постати право демократско друштво. На свим пољима имамо простора да учимо једни од других”, рекла је амбасадорка истичући да је поштовање различитости и националниих мањина нешто чему треба да тежимо.

Помоћница министра у Сектору за за антидискриминациону политику и унапређење родне равноправности Нина Митић, нагласила је да је економско оснаживање жена веома битно, јер уколико жена није самостална не може да напредује и постаје зависна.

„Несамосталност и зависност жена је један од ризика који нас води ка насиљу у породици и свему ономе против чега се боримо. Као друштво постаћемо зрели тек онда када почнемо да причамо о мушкарцима и женама као о човеку, који своју позицију треба да заслужи својим радом, вештинама и умећем, а не наметањем квота и критеријума“, рекла је Нина Митић и додала да је Република Србија ретка држава у Европи која има много успешних жена, а пре свега председницу Владе Ану Брнабић, председницу Народне скупштине Мају Гојковић и гувернерку Јоргованку Табаковић као и многе друге.