Министар Ђорђевић положио венац код Спомен - костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату

Субота, 11 Новембар 2017 |

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић у име Владе Републике Србије, предводиo je уз пуне војне и државне почасти, централну државну церемонију полагања венаца и одавања почасти код Спомен - костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату.

Тим поводом обратио се присутнима:

„ Данас свечано обележавамо Дан примирја у Првом светском рату.

Једанаестог часа,  једанаестог дана,  једанаестог месеца 1918. године представници оружаних сила Немачког Царства потписали су примирје са врховним заповедником сила Антанте, француским маршалом Фердинандом Фошом у вагону његовог воза за ту прилику посебно стационираног у Компјењској шуми.

Тај догађај фактички је означавао крај Првог светског рата, као и безусловну капитулацију и потпуни слом Другог Рајха. Романтичарско уверење  да се коначно завршио ,,Рат који ће окончати све ратове”, и нада да након четири године крвавих битака, глади, епидемија, милионских жртава, долази дуги период благостања, међутим, ниcy се обистиниле.

Наш српски народ, много је пропатио у Првом светском рату:

Сразмерно укупном броју становника, поднео је једну од највећих жртава у Европи и свету. Изгубио је шездесет процената мушке популације. Дословно, био је десеткован.

Наталијина рамонда коју данас носимо, позната је као цвет феникс, означава веру и наду учесника албанске голготе у свој подвиг коначне победе на Солунском фронту и повратка у  отаџбину након три године мука, неизвесности и борбе.

Херојска српска изгнаничка војска, делујући преко и изнад својих могућности,  вођена једино мишљу о ослобађању поробљене отаџбине. Наша војска дала је немерљив допринос победи Антанте у Првом светском рату.

У Версајској Европи и новонасталој Југославији, о чему сведочи и беседа владике Николаја Велимировића, људи су прибегавали хедонизм, бивало је све мање емпатије и солидарности, а догађаји из ратних дана олако су заборављени.

Зато, најмање што наша и будуће генерације могу да учине је,  да негујемо успомену на наше претке-ослободиоце из периода ослободилачких ратова и увек изнова опомињемо на значај њиховог надљудског подвига, на величину њиховог духа и снагу њихових уверења.

Из пепела разарања у Великом рату, супротно очекивањима, није се  родио феникс Златног доба са почетка двадесетог века.

Тек након незамисливих злочина и разарања које су претрпеле у Другом светском рату, европске државе су  одустале од реваншизма и почеле интензивно да раде на интегративном процесу заснованом на демократским принципима и начелу равноправности.

Данас, француско-немачка сарадња представља једну од најважнијих основа Европске Уније. Нажалост, регион Западног Балкана морао је проћи крозјош једно крваво историјско раздобље да би се коначно нашао на путу евроинтеграција.

Али,  управо због тога што је наше сећање на ратну беду и ужасе свежије, утолико је и наша вера у европске интеграционе процесе снажнија, чак и када се на другим местима на нашем континенту њихов значај отворено доводи у питање.

Сада смо спремни да на примеру наших некадашњих непријатеља, а данас пријатеља и партнера Немаца учимо и усвојимо нешто чему до сада нисмо били вични: не само да побеђујемо по сваку, а често веома високу цену, већ да из сваког нашег евентуалног пораза изађемо снажнији и мудрији.

Стратешко опредељење Републике Србије зато су евроинтеграције и војна неутралност. Инвестициона политика и мере фискалне консолидације које Влада Републике Србије спроводи усмерене су ка томе да за наше становништво, уз социјалну одговорност и солидарност са најугроженијим грађанима, обезбедимо одрживо квалитетне услове за живот и рад у Србији.

И данас, 99 година након Дана примирја у Првом светском рату, и након свега што смо у том периоду прошли заједно са својим суседима, можемо потврдити да не постоји рат који ће окончати све ратове, али да мир, разумевање, сарадња и испружена рука пријатељства могу бити почетак нечег што нам је, можда неправедно, до сада бивало ускраћено.

Нека је вечна слава и хвала палим српским јунацима!“

Министар Ђорђевић положио је венац и на Гробљу Комонвелта на Новом гробљу у Београду поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату.

Венце су положили и представници Министарства одбране и Министарства унутрашњих послова Републике Србије, Града Београда, дипломатског кора, удружења која негују традиције ослободилачких ратова и бројни грађани.