Aa

Aa

Министар Ђорђевић на састанку Социјално - економског савета

Министар Ђорђевић на састанку Социјално - економског савета

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић отворио  је састанак Социјално - економског савета под називом „Значај локалних Социјално - економских савета“.

            У Србији постоји 18 локалних Социjaлно - економских савета, који према речима Ђoрђевића, не функционишу на најбољи могући начин, стога је неопходно што пре унапредити рад постојећих и формирати нове савете за које су већ обезбеђена средства  у буџету.

     “Важно је да се донесе Правилник о раду, јер једино тако локални Социјално - економски савети могу да функционишу на прави начин. Министарство ће у децембру имати анализу свега што је урађено до сада и биће представљени планови за следећу годину, конкретно по свим секторима. Представићемо законе на којима додатно треба радити, оне који су на снази, као и нове који ће тек бити донети, а све у сврху бољег и функционалнијег рада. Трудимо се да исправимо све неправилности и да све што се уради унутар Министарства буде транспарентно и доступно свима“, истакао је Ђорђевић.  

            Председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић, изјавио је да би формирање Савета у свакој општини било на општу корист целог друштва, јер би се тиме одлуке о коефицијентима за плате запослених у појединим општинама могле доносити на нивоу СЕС-а те општине, а не на републичком СЕС-у.

            Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић рекао је да је социјални дијалог у Србији врло значајан због поглавља 19 у приступним преговорима са Европском унијом, чије се отварање очекује у блиској будућности, али да је суштина да се у Србији на цивилизован начин решавају одређени проблеми, како на нивоу Републике, тако и на нивоу одређених локалних средина.

            Рад на јачању социјалног дијалога, кроз формирање и функционисање локалних Савета, активност је којом ће се СЕС интензивно бавити у наредном периоду, поручено је на састанку.